Οι αποφάσεις του ΣτΕ για τα αναδρομικά των ενστόλων

Στη δημοσιότητα οι αποφάσεις του ΣτΕ που έκριναν αντισυνταγματικές τις επίμαχες περικοπές. Ανοίγει ο δρόμος για την επιστροφή τους.Τι αναφέρουν οι δικαστές.

oi-apofaseis-tou-ste-gia-ta-anadromika-twn-enstolwn
|
SHARE THIS
0
SHARES

Ανοίγει πλέον ο δρόμος για την επιστροφή των χρημάτων που κόπηκαν από το 2012 ως σήμερα από τους μισθούς των ένστολων όλων των σωμάτων. Οι πέντε σχεδόν ομόφωνες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκριναν αντισυνταγματικές τις επίμαχες περικοπές δημοσιεύτηκαν σήμερα.

Οι δικαστές επισημαίνουν ότι  οι αποδοχές τους πρέπει να είναι επαρκείς για αξιοπρεπή διαβίωση ανάλογη της σημασίας της αποστολής τους

Οι δικαστές αποφάσισαν κατά του μνημονιακού νόμου, ο οποίος μάλιστα είχε υποχρεώσει τους ένστολους να επιστρέψουν χρήματα στα δημόσια ταμεία καθώς οι περικοπές ίσχυσαν αναδρομικά για διάστημα περίπου δέκα μηνών κρίνοντας ότι οι ιδιαίτερες συνθήκες εργασίας σε συνδιασμό με τους ειδικούς περιορισμούς που ισχύουν για τις συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες δικαιολογούν και ευνοϊκή μεταχείριση.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι οι αποδοχές ιδίως του προσωπικού των ενόπλων δφυνάμεων πρέπει να είναι επαρκείς για αξιοπρεπή διαβίωση ανάλογη της σημασίας της αποστολής τους.

Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο εκτιμά ότι ενώ το κράτος έχει το δικαίωμα να περικόπτει μισθούς και επιδόματα ένστολων, ωστόσο θα πρέπει να υπολογίζεται το κόστος αυτών των περικοπών σε σχέση με τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στις ένοπλες δυνάμεις.

Μάλιστα αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι θα πρέπει να προκύπτει κάθε φορά αν η περικοπή μισθών είναι αναγκαία ή αν θα μπορούσε να αναπληρωθεί με άλλα ισοδύναμα μέτρα που θα είχαν μικρότερο κόστος για το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων.  

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχαν προσφύγει: 1) Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Αττικής καθώς και άλλων εννέα περιφερειών (Θεσσαλονίκης, Πελοποννήσου, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Κρήτης, Ηπείρου, Έβρου και Στερεάς Ελλάδος), 2) Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων, 3) Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος, 4) Η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, 5) Η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού, 6) Η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας και 7) Το Συντονιστικό Συμβούλιο των Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών, όπως επίσης 590 στρατιωτικοί και  λιμενικοί υπάλληλοι.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook