Follow us

Κορονοϊός: Έχουν ελεγχθεί 25.000 επιβάτες πτήσεων προς την Ελλάδα - Εντοπίστηκαν 73 κρούσματα

Σε καραντίνα βρίσκονται ακόμη 6.645 πολίτες και 1.059 επαφές τους.

Εβδομηντατρία επιβεβαιωμένα κρούσματα σε περίπου 25.000 επιβάτες, 330 αεροπορικών πτήσεων, εντόπισε το κέντρο ιχνηλάτησης στο Χαλάνδρι από τις 12 Μαρτίου 2020 έως και χθες Τρίτη, αποτρέποντας την διασπορά του COVID-19, σε τουλάχιστον επτά περιοχές περιορισμού, που είχαν μείνει αλώβητες από την πανδημία.

Στην τράπεζα δεδομένων καταχωρήθηκε ο συνολικός αριθμός των επιβατών, ενώ σε 15.000 από αυτούς έγιναν τηλεφωνικές επικοινωνίες παρακολούθησης της πορείας της υγείας τους και της τήρησης της καραντίνας. Από αυτούς τους επιβάτες οι 23.356 τέθηκαν σε καραντίνα, για πολλούς από τους οποίους έληξε η 14ήμερη υποχρεωτική απομόνωση.

Σε καραντίνα βρίσκονται ακόμη 6.645 πολίτες και 1.059 επαφές τους.

Επτά ακόμη κρούσματα σε πτήσεις

Από την περασμένη Παρασκευή 3 Απριλίου 2020, στις ιχνηλατήσεις μπήκαν καράβια, σκάφη αλλά και συνοριακοί σταθμοί. Καταχωρήθηκαν 6.000 άτομα, έγιναν 3.000 έλεγχοι, σε 68 αεροπορικές πτήσεις, σε 14 καράβια, κυρίως εκείνα που προέρχονταν από Ιταλία, και στις διελεύσεις από 10 συνοριακούς σταθμούς της χώρας μας.

Ενδεικτικά δύο πτήσεις που έφθασαν από Ελβετία και Κατάρ το περασμένο Σαββατοκύριακο, ήταν "καθαρές", ωστόσο την Πέμπτη και Παρασκευή, 2 και 3 Απριλίου, σε δύο πτήσεις από Βρυξέλλες συνολικά με 158 επιβάτες ανιχνεύτηκε ένα θετικό κρούσμα κορονωϊού, και έξι ακόμη θετικά σε πτήση που έφθασε την Παρασκευή από Βιέννη.

Τα κρούσματα αλλά και οι επιβάτες αυτών των πτήσεων, μεταφέρθηκαν μετά από αξιολόγηση της κατάστασής τους, σε 8 ξενοδοχεία της Αττικής, που έχουν μισθωθεί για αυτόν τον σκοπό από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Δύο ακόμη πτήσεις που έφθασαν προχθές και χθες από Βρυξέλες και Παρίσι αντίστοιχα, οι επιβάτες τους, περίπου 150 άτομα, αναμένουν τα αποτελέσματα των ιατρικών τεστ.

Η σημαντικότητα αυτής της διαδικασίας, αναδείχθηκε εντονότερα μετά την εξερεύνηση των 263 επιβατών δύο πτήσεων που είχαν φθάσει πρόσφατα στην Ελλάδα από Μαδρίτη και Βαρκελώνη, ανάμεσα στις οποίες είχαν εντοπιστεί 22 κρούσματα του ιού, τα οποία είχαν προορισμό 16 προορισμούς της Ελλάδας. Σημειώνεται ότι έχουν επαναπατριστεί 2.062 συμπολίτες μας.

Η "καμπύλη" των παραβάσεων

Η "καμπύλη", ο μαθηματικός τύπος και στην καθημερινή και συνολική καταγραφή των παραβάσεων απαγόρευσης των άσκοπων μετακινήσεων, αποτελεί… βαρόμετρο μαζί με την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, για την λήψη ή όχι επιπρόσθετων μέτρων. Γι αυτό το λόγο έχει ζητηθεί από τις αστυνομικές αρχές να εντατικοποιήσουν τους ελέγχους, προκειμένου να υπάρχει καθημερινό και όσο το δυνατόν μεγαλύτερο δείγμα που θα αντικατοπτρίζει κοντινότερα την πραγματικότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μέχρι και χθες το μεσημέρι σε 15,5 ημέρες από την έναρξη των περιοριστικών μέτρων μετακίνησης είχαν βεβαιωθεί συνολικά 23.489 παραβάσεις, με τον ημερήσιο μέσο όρο των παραβάσεων να ανέρχεται σε 1.515. Στελέχη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και της Ελληνικής Αστυνομίας, έχουν κάνει μία χαρτογράφηση των περιοχών που εντοπίζονται περισσότεροι παραβάτες όπως και την συχνότητα των αιτιολογιών μετακίνησης που παρουσιάζουν. Δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες αν δεν υπάρχει συμμόρφωση και μείωση των αριθμητικών δεδομένων να υπάρχουν στοχευμένες λήψεις επιπρόσθετων μέτρων μετακίνησης πολιτών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας επιβεβαίωσε μιλώντας στο MEGA, την ανάλυση των δεδομένων των παραβάσεων άσκοπων μετακινήσεων, και ανέφερε:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Εξετάζαμε το προηγούμενο διάστημα τον περιορισμό του αριθμού και του χρόνου των μετακινήσεων. Αποφασίστηκε ότι είχαμε αρκετά στοιχεία ήδη στα χέρια μας από τους ελέγχους της Αστυνομίας, ώστε να κάνουμε πιο στοχευμένους ελέγχους το επόμενο χρονικό διάστημα και στα αστικά κέντρα και σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές, ανά την Επικράτεια, για να ελέγξουμε καλύτερα τις παραβατικές συμπεριφορές. Ένα από τα στοιχεία που εξετάζονται είναι και η αύξηση του προστίμου ή κάποια μεγαλύτερη επιβάρυνση γι’ αυτούς οι οποίοι είναι υπότροποι".

Ο κ. Πέτσας έκανε λόγο για εντατικοποίηση των ελέγχων μετακίνησης ενόψει Πάσχα, γιατί εκεί υπάρχει ένας κίνδυνος χαλάρωσης, "οι όποιοι λίγοι το κάνουν θα απομονωθούν και θα τους επιβληθούν πρόστιμα" είπε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης τύπου είπε σχετικά:

"Είναι στάση αντικοινωνική και ανεύθυνη η κίνηση τις μέρες του Πάσχα με φθηνές δικαιολογίες. Στα μητροπολιτικά κέντρα υπάρχουν μεγάλα επιδημιολογικά φορτία. Αυτό ισχύει και για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Για παράδειγμα στην Αττική έχουμε 1.082 επιβεβαιωμένα κρούσματα,, από αυτά τα 712 είναι ενεργά, οι 293 νοσηλεύονται και 419 είναι στα σπίτια τους. Αν μικροί κύκλοι κρουσμάτων βγουν εκτός αστικού ιστού, θα είναι μια παράμετρος που θα μας οδηγήσει πολλές μέρες πίσω. Αν χρειαστεί θα πάρουμε επιπλέον μέτρα".

Δομές Μαλακάσας και Ριτσώνας

Στο μεταξύ στη μία από τις δύο δομές φιλοξενίας αλλοδαπών στην Μαλακάσα, που βρίσκονται 1.780 άτομα, μετά την ανίχνευση του θετικού κρούσματος, σε δειγματοληπτικούς ελέγχους 100 ατόμων, προέκυψαν 5 ακόμη, τα οποία τέθηκαν σε περιορισμό εντός της δομής, ενώ χθες έγιναν ακόμη 100 έλεγχοι, τα αποτελέσματα των οποίων αναμένονται.

Σημειώνεται πως από την συγκεκριμένη δομή προχθές είχαν καταφέρει να φύγουν από αυτή, τουλάχιστον 8 άτομα, εκ των οποίων χθες εντοπίστηκαν από τους αστυνομικούς τα 5, και τα οδήγησαν και πάλι στη δομή.

Στη δομή της Ριτσώνας, που μένουν περίπου 2.800 αλλοδαποί, από τους δειγματοληπτικούς ελέγχους 100 ατόμων, σχετικά στενών επαφών της γυναίκας που γέννησε σε νοσοκομείο, προέκυψαν 23 θετικά κρούσματα, και σήμερα αναμένεται να γίνουν επιπλέον 100 παρόμοιοι ιατρικοί έλεγχοι.

Σημειώνεται πως από τα κέντρα φιλοξενίας των πέντε νησιών μας, αναμένεται η μεταφορά 700 αλλοδαπών μαζί με τις οικογένειές τους, οι οποίοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, είτε σε άλλες "απομονωμένες" δομές των νησιών, είτε, αν έχουν τα απαραίτητα έγγραφα, σε δομές της ενδοχώρας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΝΤΑΝ ΚΑΤΟΙΚΟΙ 23 Σεπ 2022 | 12:34

Ενταση στα Εξάρχεια μπροστά από το εργοτάξιο του μετρό για ένα άγαλμα: Δύο συλλήψεις και πέντε προσαγωγές [βίντεο]

Ενταση μικρής διάρκειας επικράτησε στα Εξάρχεια κοντά στο εργοτάξιο του μετρό. Η αστυνομία έκανε δύο συλλήψεις και πέντε προσαγωγές.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΣΥ 23 Σεπ 2022 | 09:48

Παγώνη: Πρέπει όλοι να κάνουμε το επικαιροποιημένο εμβόλιο κορονοϊού και γρίπης [βίντεο]

Έκκληση στον κόσμο να κάνει το επικαιροποιημένο εμβόλιο απηύθυνε η Ματίνα Παγώνη.

ΝΟΣΗΛΕΥΕΤΑΙ ΕΚΤΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ 23 Σεπ 2022 | 09:25

Πτολεμαϊδα: Επιτέθηκε με... δρεπάνι σε συγγενή του και τον έστειλε στο νοσοκομείο

Επίθεση με δρεπάνι από γνωστό του πρόσωπο δέχτηκε 43χρονος στην Πτολεμαϊδα.

Η ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΕΠΟΜΕΝΟ ΚΥΜΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ 23 Σεπ 2022 | 07:28

Κορονοϊός: Πάνω από 35.000 ραντεβού για τα νέα εμβόλια κατά της Όμικρον - Ποιοι πρέπει να σπεύσουν

Τα νέα εμβόλια αυξάνουν τα επίπεδα των εξουδετερωτικών αντισωμάτων και αντιμετωπίζουν τις παραλλαγές Ο1, Ο2, Ο2,7 και Ο5 του κορονοϊού.

ΤΑ ΕΝΕΡΓΑ ΜΕΛΗ ΦΤΑΝΟΥΝ ΤΟ 1 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ 22 Σεπ 2022 | 18:59

Ιράν: Πολιτοφυλακή Basij και "Αστυνομία Ηθών" οι φανατικοί των Αγιατολάδων - 31 νεκροί μετά τον θάνατο της Μαχσά

Οι ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης της Basij, προσπαθούν να καταστείλουν τις διαδηλώσεις στο Ιράν - Τουλάχιστον 31 νεκροί

ΠΟΙΟΝ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΑΡΧΕΣ 22 Σεπ 2022 | 16:29

Φρίκη στο Μπρούκλιν: Αστυνομικοί εντόπισαν δεκάδες βαλίτσες με ανθρώπινα μέλη σε διαμέρισμα [βίντεο]

Φρικιαστική ανακάλύψη στο Μπρούκλιν στη Νέα Υόρκη. Αστυνομικοί εντόπισαν δεκάδες βαλίτσες με ανθρώπινα μέλη μέσα σε διαμέρισμα.

ΕΟΔΥ 22 Σεπ 2022 | 14:45

Ευλογιά των πιθήκων: 72 συνολικά τα κρούσματα στην Ελλάδα - Ολοι άνδρες

Σε 72 ανέρχεται ο συνολικός αριθμός των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα από την έναρξη της καταγραφής τους.

ΝΕΑ ΜΕΛΕΤΗ 22 Σεπ 2022 | 10:41

Long Covid: Ασθενείς εμφανίζουν αυτοάνοσα έναν χρόνο μετά την αρχική νόσηση

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι τα δείγματα αίματος από ασθενείς με μακρά Covid-19, που πάσχουν ακόμη από κόπωση και δύσπνοια ένα έτος μετά την αρχική λοίμωξη, εμφανίζουν εμφανή ίχνη αυτοάνοσης νόσου.

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ Η ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ ΓΡΙΠΗΣ - ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ 22 Σεπ 2022 | 09:59

Η Λινού αποκάλυψε περιστατικό που το τεστ έδειχνε γρίπη αλλά ήταν κορονοϊός [βίντεο]

Νέα έξαρση παρατηρείται στα κρούσματα του κορονοϊού - Λάθος ότι δεν είχαμε καθόλου μέτρα για ένα μεγάλο διάστημα, σύμφωνα με την Αθηνά Λινού.

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΑΣ 22 Σεπ 2022 | 07:25

Στέλιος Λουκίδης στο TheTOC: Οι τρεις λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν σε επικίνδυνη έξαρση της γρίπης

"Εάν εξασθενήσει ο κορονοϊός θα είναι πιο εύκολο για την εποχική γρίπη να επικρατήσει", λέει ο καθηγητής πνευμονολογίας Στέλιος Λουκίδης.

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ Ο ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΙΟ 21 Σεπ 2022 | 13:05

Παγώνη: Ο κόσμος να εμβολιαστεί και για γρίπη - Δύσκολος ο χειμώνας χωρίς αντισώματα [βίντεο]

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη συμβούλευσε τους πολίτες να εμβολιαστούν για τη γρίπη, καθώς ο χειμώνας θα είναι δύσκολος χωρίς αντισώματα.

ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΣ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ 21 Σεπ 2022 | 12:51

Τρεις 14χρονοι συνελήφθησαν στην Ηλιούπολη για ληστεία 13χρονου σε προαύλιο σχολείου

Σύλληψη τριών 14χρονων στην Ηλιούπολη για ληστεία ενός 13χρονου.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ 21 Σεπ 2022 | 10:46

Θεσσαλονίκη: Συνέλαβαν 55χρονο για ασέλγεια σε βάρος 8χρονης

Ενας 55χρονος συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη μετά την καταγγελία για ασέλγεια σε βάρος 8χρονης.