Κορονοϊός: Έχουν ελεγχθεί 25.000 επιβάτες πτήσεων προς την Ελλάδα - Εντοπίστηκαν 73 κρούσματα

Σε καραντίνα βρίσκονται ακόμη 6.645 πολίτες και 1.059 επαφές τους.

Εβδομηντατρία επιβεβαιωμένα κρούσματα σε περίπου 25.000 επιβάτες, 330 αεροπορικών πτήσεων, εντόπισε το κέντρο ιχνηλάτησης στο Χαλάνδρι από τις 12 Μαρτίου 2020 έως και χθες Τρίτη, αποτρέποντας την διασπορά του COVID-19, σε τουλάχιστον επτά περιοχές περιορισμού, που είχαν μείνει αλώβητες από την πανδημία.

Στην τράπεζα δεδομένων καταχωρήθηκε ο συνολικός αριθμός των επιβατών, ενώ σε 15.000 από αυτούς έγιναν τηλεφωνικές επικοινωνίες παρακολούθησης της πορείας της υγείας τους και της τήρησης της καραντίνας. Από αυτούς τους επιβάτες οι 23.356 τέθηκαν σε καραντίνα, για πολλούς από τους οποίους έληξε η 14ήμερη υποχρεωτική απομόνωση.

Σε καραντίνα βρίσκονται ακόμη 6.645 πολίτες και 1.059 επαφές τους.

Επτά ακόμη κρούσματα σε πτήσεις

Από την περασμένη Παρασκευή 3 Απριλίου 2020, στις ιχνηλατήσεις μπήκαν καράβια, σκάφη αλλά και συνοριακοί σταθμοί. Καταχωρήθηκαν 6.000 άτομα, έγιναν 3.000 έλεγχοι, σε 68 αεροπορικές πτήσεις, σε 14 καράβια, κυρίως εκείνα που προέρχονταν από Ιταλία, και στις διελεύσεις από 10 συνοριακούς σταθμούς της χώρας μας.

Ενδεικτικά δύο πτήσεις που έφθασαν από Ελβετία και Κατάρ το περασμένο Σαββατοκύριακο, ήταν "καθαρές", ωστόσο την Πέμπτη και Παρασκευή, 2 και 3 Απριλίου, σε δύο πτήσεις από Βρυξέλλες συνολικά με 158 επιβάτες ανιχνεύτηκε ένα θετικό κρούσμα κορονωϊού, και έξι ακόμη θετικά σε πτήση που έφθασε την Παρασκευή από Βιέννη.

Τα κρούσματα αλλά και οι επιβάτες αυτών των πτήσεων, μεταφέρθηκαν μετά από αξιολόγηση της κατάστασής τους, σε 8 ξενοδοχεία της Αττικής, που έχουν μισθωθεί για αυτόν τον σκοπό από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Δύο ακόμη πτήσεις που έφθασαν προχθές και χθες από Βρυξέλες και Παρίσι αντίστοιχα, οι επιβάτες τους, περίπου 150 άτομα, αναμένουν τα αποτελέσματα των ιατρικών τεστ.

Η σημαντικότητα αυτής της διαδικασίας, αναδείχθηκε εντονότερα μετά την εξερεύνηση των 263 επιβατών δύο πτήσεων που είχαν φθάσει πρόσφατα στην Ελλάδα από Μαδρίτη και Βαρκελώνη, ανάμεσα στις οποίες είχαν εντοπιστεί 22 κρούσματα του ιού, τα οποία είχαν προορισμό 16 προορισμούς της Ελλάδας. Σημειώνεται ότι έχουν επαναπατριστεί 2.062 συμπολίτες μας.

Η "καμπύλη" των παραβάσεων

Η "καμπύλη", ο μαθηματικός τύπος και στην καθημερινή και συνολική καταγραφή των παραβάσεων απαγόρευσης των άσκοπων μετακινήσεων, αποτελεί… βαρόμετρο μαζί με την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, για την λήψη ή όχι επιπρόσθετων μέτρων. Γι αυτό το λόγο έχει ζητηθεί από τις αστυνομικές αρχές να εντατικοποιήσουν τους ελέγχους, προκειμένου να υπάρχει καθημερινό και όσο το δυνατόν μεγαλύτερο δείγμα που θα αντικατοπτρίζει κοντινότερα την πραγματικότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μέχρι και χθες το μεσημέρι σε 15,5 ημέρες από την έναρξη των περιοριστικών μέτρων μετακίνησης είχαν βεβαιωθεί συνολικά 23.489 παραβάσεις, με τον ημερήσιο μέσο όρο των παραβάσεων να ανέρχεται σε 1.515. Στελέχη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και της Ελληνικής Αστυνομίας, έχουν κάνει μία χαρτογράφηση των περιοχών που εντοπίζονται περισσότεροι παραβάτες όπως και την συχνότητα των αιτιολογιών μετακίνησης που παρουσιάζουν. Δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες αν δεν υπάρχει συμμόρφωση και μείωση των αριθμητικών δεδομένων να υπάρχουν στοχευμένες λήψεις επιπρόσθετων μέτρων μετακίνησης πολιτών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας επιβεβαίωσε μιλώντας στο MEGA, την ανάλυση των δεδομένων των παραβάσεων άσκοπων μετακινήσεων, και ανέφερε:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Εξετάζαμε το προηγούμενο διάστημα τον περιορισμό του αριθμού και του χρόνου των μετακινήσεων. Αποφασίστηκε ότι είχαμε αρκετά στοιχεία ήδη στα χέρια μας από τους ελέγχους της Αστυνομίας, ώστε να κάνουμε πιο στοχευμένους ελέγχους το επόμενο χρονικό διάστημα και στα αστικά κέντρα και σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές, ανά την Επικράτεια, για να ελέγξουμε καλύτερα τις παραβατικές συμπεριφορές. Ένα από τα στοιχεία που εξετάζονται είναι και η αύξηση του προστίμου ή κάποια μεγαλύτερη επιβάρυνση γι’ αυτούς οι οποίοι είναι υπότροποι".

Ο κ. Πέτσας έκανε λόγο για εντατικοποίηση των ελέγχων μετακίνησης ενόψει Πάσχα, γιατί εκεί υπάρχει ένας κίνδυνος χαλάρωσης, "οι όποιοι λίγοι το κάνουν θα απομονωθούν και θα τους επιβληθούν πρόστιμα" είπε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης τύπου είπε σχετικά:

"Είναι στάση αντικοινωνική και ανεύθυνη η κίνηση τις μέρες του Πάσχα με φθηνές δικαιολογίες. Στα μητροπολιτικά κέντρα υπάρχουν μεγάλα επιδημιολογικά φορτία. Αυτό ισχύει και για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Για παράδειγμα στην Αττική έχουμε 1.082 επιβεβαιωμένα κρούσματα,, από αυτά τα 712 είναι ενεργά, οι 293 νοσηλεύονται και 419 είναι στα σπίτια τους. Αν μικροί κύκλοι κρουσμάτων βγουν εκτός αστικού ιστού, θα είναι μια παράμετρος που θα μας οδηγήσει πολλές μέρες πίσω. Αν χρειαστεί θα πάρουμε επιπλέον μέτρα".

Δομές Μαλακάσας και Ριτσώνας

Στο μεταξύ στη μία από τις δύο δομές φιλοξενίας αλλοδαπών στην Μαλακάσα, που βρίσκονται 1.780 άτομα, μετά την ανίχνευση του θετικού κρούσματος, σε δειγματοληπτικούς ελέγχους 100 ατόμων, προέκυψαν 5 ακόμη, τα οποία τέθηκαν σε περιορισμό εντός της δομής, ενώ χθες έγιναν ακόμη 100 έλεγχοι, τα αποτελέσματα των οποίων αναμένονται.

Σημειώνεται πως από την συγκεκριμένη δομή προχθές είχαν καταφέρει να φύγουν από αυτή, τουλάχιστον 8 άτομα, εκ των οποίων χθες εντοπίστηκαν από τους αστυνομικούς τα 5, και τα οδήγησαν και πάλι στη δομή.

Στη δομή της Ριτσώνας, που μένουν περίπου 2.800 αλλοδαποί, από τους δειγματοληπτικούς ελέγχους 100 ατόμων, σχετικά στενών επαφών της γυναίκας που γέννησε σε νοσοκομείο, προέκυψαν 23 θετικά κρούσματα, και σήμερα αναμένεται να γίνουν επιπλέον 100 παρόμοιοι ιατρικοί έλεγχοι.

Σημειώνεται πως από τα κέντρα φιλοξενίας των πέντε νησιών μας, αναμένεται η μεταφορά 700 αλλοδαπών μαζί με τις οικογένειές τους, οι οποίοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, είτε σε άλλες "απομονωμένες" δομές των νησιών, είτε, αν έχουν τα απαραίτητα έγγραφα, σε δομές της ενδοχώρας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΔΕΙΧΝΕΙ Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 11 Μαϊ 2021 | 18:00

Κορονοϊός - Λύματα: Πτωτική τάση σχεδόν σε όλη τη χώρα - Μείωση 18% στην Αττική και 82% στα Χανιά

Πτωτικές μεταβολές στα λύματα σε Αττική και Αλεξανδρούπολη - Σταθερό το ιικό φορτίο στη Θεσσαλονίκη, στην Ξάνθη και στην Πάτρα

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΟΔΥ 11 Μαϊ 2021 | 17:39

Κορονοϊός: 1.356 νέα κρούσματα στην Αττική, 343 στη Θεσσαλονίκη - Τριψήφια σε Αιτωλοακαρνανία και Λάρισα

Αναλυτικά ο χάρτης της διασποράς του κορονοϊού στη χώρα - Σταθερά πρώτη η Αττική - Ανησυχία για τη ραγδαία αύξηση σε Αιτωλοακαρνανία και Λάρισα.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 11 Μαϊ 2021 | 17:34

Κορονοϊός: 3.197 νέα κρούσματα σήμερα με ρεκόρ τεστ -732 διασωληνωμένοι, 52 θάνατοι

Ανακοινώθηκαν 3.197 νέα κρούσματα -732 διασωληνωμένοι, 52 θάνατοι - Διενεργήθηκαν συνολικά 85.570 PCR και Rapid τεστ με τον δείκτη θετικότητας στο 3,74% - Τι δείχνουν τα λύματα

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ 11 Μαϊ 2021 | 17:13

Πέτρος Παραράς: Ο εμβολιασμός θα πρέπει να γίνει υποχρεωτικός- Λόγος απόλυσης ή περικοπής μισθού

"Ο εμβολιασμός σε περίπτωση πανδημίας θα πρέπει να είναι υποχρεωτικός", λέει ο Π. Παραράς, εκτιμώντας ότι η άρνησή του είναι λόγος απόλυσης

Ο ΙΔΙΟΣ "ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΣ" 11 Μαϊ 2021 | 16:13

Υπόθεση Χρυσαφίδη: Το άγριο έγκλημα που συγκλόνισε την Ελλάδα- Γιατί θυμίζει τη δολοφονία στα Γλυκά Νερά

Το καλοκαίρι του 1991 μία άγρια δολοφονία ολόκληρης οικογένειας συγκλόνιζε την Ελλάδα- Η υπόθεση Χρυσαφίδη θυμίζει στην αγριότητα τον φόνο στα Γλυκά Νερά.

ΜΕ ΒΑΣΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΟΥ ECDC 11 Μαϊ 2021 | 15:54

Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών: Χρειάζεται μόνο μία δόση για όσους έχουν νοσήσει

Οσοι έχουν νοσήσει ήδη από κορονοϊό, δεν χρειάζεται να κάνουν και τις δύο δόσεις του εμβολίου, αλλά μόνο μια

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ 11 Μαϊ 2021 | 14:59

Η ΕΛ.ΑΣ για τη δολοφονία στα Γλυκά Νερά: "Τόση βαρβαρότητα είναι σπάνια στη χώρα μας"

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ αναφερόμενος στη φρικτή δολοφονία στα Γλυκά Νερά έκανε λόγο για σπάνια στη χώρα μας βαρβαρότητα.

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ ΣΤΟΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗ 11 Μαϊ 2021 | 14:16

Γιώργος Λιάγκας: Το απίστευτο περιστατικό που του συνέβη όταν πήγε να εμβολιαστεί

Τι είδε ο Γιώργος Λιάγκας όταν πήγε να εμβολιαστεί: "Την ώρα που μπαίνω στο εμβολιαστικό κέντρο είναι μια κυρία που την πάνε τέσσερις και την έβγαζαν έξω...".

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ 11 Μαϊ 2021 | 13:01

Τραγωδία στην Πάτρα: Νεκρή γυναίκα σε φωτιά σε σπίτι στα Ζαρουχλέικα

Μία γυναίκα εντοπίστηκε νεκρή σε φωτιά σε σπίτι στα Ζαρουχλέϊκα Πάτρας.

ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ 11 Μαϊ 2021 | 12:46

Κορονοϊός: Θα μας τρελάνουν στην Ινδία - "Προστατεύονται" από την πανδημία με κοπριά και ούρα αγελάδων

Ο κορονοϊός έχει προκαλέσει χάος στην Ινδία με 22,66 εκατομμύρια κρούσματα και 246.116 θανάτους και κάποιοι "προστατεύονται" με κόπρανα και ούρα αγελάδας.

ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΟΚ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ 11 Μαϊ 2021 | 12:03

Γλυκά Νερά: Συγκλονίζουν οι φωτογραφίες με το μωρό - Το απομακρύνουν οι αστυνομικοί

Αφωνη έχει μείνει η κοινή γνώμη με τη φρίκη στα Γλυκά Νερά, ενώ συγκλονίζει η εικόνα που το μωρό της 20χρονης κοπέλας μεταφέρεται από τον τόπο του εγκλήματος.

ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΦΛΕΓΜΟΝΩΔΕΣ 11 Μαϊ 2021 | 12:02

Γκάγκα: Το ισραηλινό φάρμακο φαίνεται να λειτουργεί - Σε 5.000 εισαγωγές μόνο οι δύο ήταν εμβολιασμένοι

Η Μίνα Γκάγκα σημείωσε πως έχουμε λιγότερα κρούσματα στα νοσοκομεία και το φάρμακο του Ισραήλ κατά του κορονοϊού φαίνεται να λειτουργεί.

"Ο ΔΕΙΚΤΗΣ ΘΝΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΠΕΦΤΕΙ 3 ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΛΙΜΑΚΩΣΗ" 11 Μαϊ 2021 | 11:10

Tζανάκης: Αποκλιμάκωση 30% στις νοσηλείες - Έως 600 κρούσματα τη μέρα από τις 10 Ιουνίου

Για αποκλιμάκωση στις νοσηλείες, που είναι αργή αλλά συμβαίνει, έκανε λόγο ο Νίκος Τζανάκης - Από τις 10 Ιουνίου ο μέσος όρος κρουσμάτων θα είναι 500-600 την ημέρα.