Κορονοϊός: Έχουν ελεγχθεί 25.000 επιβάτες πτήσεων προς την Ελλάδα - Εντοπίστηκαν 73 κρούσματα

Σε καραντίνα βρίσκονται ακόμη 6.645 πολίτες και 1.059 επαφές τους.

Εβδομηντατρία επιβεβαιωμένα κρούσματα σε περίπου 25.000 επιβάτες, 330 αεροπορικών πτήσεων, εντόπισε το κέντρο ιχνηλάτησης στο Χαλάνδρι από τις 12 Μαρτίου 2020 έως και χθες Τρίτη, αποτρέποντας την διασπορά του COVID-19, σε τουλάχιστον επτά περιοχές περιορισμού, που είχαν μείνει αλώβητες από την πανδημία.

Στην τράπεζα δεδομένων καταχωρήθηκε ο συνολικός αριθμός των επιβατών, ενώ σε 15.000 από αυτούς έγιναν τηλεφωνικές επικοινωνίες παρακολούθησης της πορείας της υγείας τους και της τήρησης της καραντίνας. Από αυτούς τους επιβάτες οι 23.356 τέθηκαν σε καραντίνα, για πολλούς από τους οποίους έληξε η 14ήμερη υποχρεωτική απομόνωση.

Σε καραντίνα βρίσκονται ακόμη 6.645 πολίτες και 1.059 επαφές τους.

Επτά ακόμη κρούσματα σε πτήσεις

Από την περασμένη Παρασκευή 3 Απριλίου 2020, στις ιχνηλατήσεις μπήκαν καράβια, σκάφη αλλά και συνοριακοί σταθμοί. Καταχωρήθηκαν 6.000 άτομα, έγιναν 3.000 έλεγχοι, σε 68 αεροπορικές πτήσεις, σε 14 καράβια, κυρίως εκείνα που προέρχονταν από Ιταλία, και στις διελεύσεις από 10 συνοριακούς σταθμούς της χώρας μας.

Ενδεικτικά δύο πτήσεις που έφθασαν από Ελβετία και Κατάρ το περασμένο Σαββατοκύριακο, ήταν "καθαρές", ωστόσο την Πέμπτη και Παρασκευή, 2 και 3 Απριλίου, σε δύο πτήσεις από Βρυξέλλες συνολικά με 158 επιβάτες ανιχνεύτηκε ένα θετικό κρούσμα κορονωϊού, και έξι ακόμη θετικά σε πτήση που έφθασε την Παρασκευή από Βιέννη.

Τα κρούσματα αλλά και οι επιβάτες αυτών των πτήσεων, μεταφέρθηκαν μετά από αξιολόγηση της κατάστασής τους, σε 8 ξενοδοχεία της Αττικής, που έχουν μισθωθεί για αυτόν τον σκοπό από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Δύο ακόμη πτήσεις που έφθασαν προχθές και χθες από Βρυξέλες και Παρίσι αντίστοιχα, οι επιβάτες τους, περίπου 150 άτομα, αναμένουν τα αποτελέσματα των ιατρικών τεστ.

Η σημαντικότητα αυτής της διαδικασίας, αναδείχθηκε εντονότερα μετά την εξερεύνηση των 263 επιβατών δύο πτήσεων που είχαν φθάσει πρόσφατα στην Ελλάδα από Μαδρίτη και Βαρκελώνη, ανάμεσα στις οποίες είχαν εντοπιστεί 22 κρούσματα του ιού, τα οποία είχαν προορισμό 16 προορισμούς της Ελλάδας. Σημειώνεται ότι έχουν επαναπατριστεί 2.062 συμπολίτες μας.

Η "καμπύλη" των παραβάσεων

Η "καμπύλη", ο μαθηματικός τύπος και στην καθημερινή και συνολική καταγραφή των παραβάσεων απαγόρευσης των άσκοπων μετακινήσεων, αποτελεί… βαρόμετρο μαζί με την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, για την λήψη ή όχι επιπρόσθετων μέτρων. Γι αυτό το λόγο έχει ζητηθεί από τις αστυνομικές αρχές να εντατικοποιήσουν τους ελέγχους, προκειμένου να υπάρχει καθημερινό και όσο το δυνατόν μεγαλύτερο δείγμα που θα αντικατοπτρίζει κοντινότερα την πραγματικότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μέχρι και χθες το μεσημέρι σε 15,5 ημέρες από την έναρξη των περιοριστικών μέτρων μετακίνησης είχαν βεβαιωθεί συνολικά 23.489 παραβάσεις, με τον ημερήσιο μέσο όρο των παραβάσεων να ανέρχεται σε 1.515. Στελέχη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και της Ελληνικής Αστυνομίας, έχουν κάνει μία χαρτογράφηση των περιοχών που εντοπίζονται περισσότεροι παραβάτες όπως και την συχνότητα των αιτιολογιών μετακίνησης που παρουσιάζουν. Δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες αν δεν υπάρχει συμμόρφωση και μείωση των αριθμητικών δεδομένων να υπάρχουν στοχευμένες λήψεις επιπρόσθετων μέτρων μετακίνησης πολιτών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας επιβεβαίωσε μιλώντας στο MEGA, την ανάλυση των δεδομένων των παραβάσεων άσκοπων μετακινήσεων, και ανέφερε:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Εξετάζαμε το προηγούμενο διάστημα τον περιορισμό του αριθμού και του χρόνου των μετακινήσεων. Αποφασίστηκε ότι είχαμε αρκετά στοιχεία ήδη στα χέρια μας από τους ελέγχους της Αστυνομίας, ώστε να κάνουμε πιο στοχευμένους ελέγχους το επόμενο χρονικό διάστημα και στα αστικά κέντρα και σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές, ανά την Επικράτεια, για να ελέγξουμε καλύτερα τις παραβατικές συμπεριφορές. Ένα από τα στοιχεία που εξετάζονται είναι και η αύξηση του προστίμου ή κάποια μεγαλύτερη επιβάρυνση γι’ αυτούς οι οποίοι είναι υπότροποι".

Ο κ. Πέτσας έκανε λόγο για εντατικοποίηση των ελέγχων μετακίνησης ενόψει Πάσχα, γιατί εκεί υπάρχει ένας κίνδυνος χαλάρωσης, "οι όποιοι λίγοι το κάνουν θα απομονωθούν και θα τους επιβληθούν πρόστιμα" είπε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης τύπου είπε σχετικά:

"Είναι στάση αντικοινωνική και ανεύθυνη η κίνηση τις μέρες του Πάσχα με φθηνές δικαιολογίες. Στα μητροπολιτικά κέντρα υπάρχουν μεγάλα επιδημιολογικά φορτία. Αυτό ισχύει και για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Για παράδειγμα στην Αττική έχουμε 1.082 επιβεβαιωμένα κρούσματα,, από αυτά τα 712 είναι ενεργά, οι 293 νοσηλεύονται και 419 είναι στα σπίτια τους. Αν μικροί κύκλοι κρουσμάτων βγουν εκτός αστικού ιστού, θα είναι μια παράμετρος που θα μας οδηγήσει πολλές μέρες πίσω. Αν χρειαστεί θα πάρουμε επιπλέον μέτρα".

Δομές Μαλακάσας και Ριτσώνας

Στο μεταξύ στη μία από τις δύο δομές φιλοξενίας αλλοδαπών στην Μαλακάσα, που βρίσκονται 1.780 άτομα, μετά την ανίχνευση του θετικού κρούσματος, σε δειγματοληπτικούς ελέγχους 100 ατόμων, προέκυψαν 5 ακόμη, τα οποία τέθηκαν σε περιορισμό εντός της δομής, ενώ χθες έγιναν ακόμη 100 έλεγχοι, τα αποτελέσματα των οποίων αναμένονται.

Σημειώνεται πως από την συγκεκριμένη δομή προχθές είχαν καταφέρει να φύγουν από αυτή, τουλάχιστον 8 άτομα, εκ των οποίων χθες εντοπίστηκαν από τους αστυνομικούς τα 5, και τα οδήγησαν και πάλι στη δομή.

Στη δομή της Ριτσώνας, που μένουν περίπου 2.800 αλλοδαποί, από τους δειγματοληπτικούς ελέγχους 100 ατόμων, σχετικά στενών επαφών της γυναίκας που γέννησε σε νοσοκομείο, προέκυψαν 23 θετικά κρούσματα, και σήμερα αναμένεται να γίνουν επιπλέον 100 παρόμοιοι ιατρικοί έλεγχοι.

Σημειώνεται πως από τα κέντρα φιλοξενίας των πέντε νησιών μας, αναμένεται η μεταφορά 700 αλλοδαπών μαζί με τις οικογένειές τους, οι οποίοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, είτε σε άλλες "απομονωμένες" δομές των νησιών, είτε, αν έχουν τα απαραίτητα έγγραφα, σε δομές της ενδοχώρας.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΥ 02 Ιουν 2020 | 08:11

Κορονοϊός - Ο νέος απολογισμός: 373.439 νεκροί και 6.220.110 κρούσματα παγκοσμίως

Ο αριθμός των διαγνωσμένων κρουσμάτων δεν αντανακλά παρά ένα κλάσμα του πραγματικού αριθμού των μολύνσεων.

ΕΝΕΔΡΑ ΘΑΝΑΤΟΥ ΣΕ 47ΧΡΟΝΟΥ ΒΕΛΓΟ 02 Ιουν 2020 | 08:01

Δολοφονία στη Βούλα: Τέσσερα συμβόλαια θανάτου μέσα σε τρία χρόνια από τα καρτέλ ναρκωτικών

Αρμόδιοι αξιωματικοί αναφέρουν πως έχει ανοίξει η… αγορά για την μεταφορά ναρκωτικών από την Λατινική Αμερική προς τον Πειραιά.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΛΠΙΔΕΣ ΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ 02 Ιουν 2020 | 07:50

Επίθεση με βιτριόλι: Χωρίς νέα στοιχεία η πέμπτη κατάθεση της 34χρονης - Έρευνες και σε εταιρεία ταξί

Οι αστυνομικοί που χειρίζονται την έρευνα, πήραν μερικά αποτελέσματα από την "σάρωση" των κεραιών κινητής τηλεφωνίας.

ΠΟΕΔΗΝ 01 Ιουν 2020 | 20:16

Θετική στον κορονοϊό νοσηλεύτρια σε μαιευτήριο-14 εργαζόμενοι σε καραντίνα

Πρόκειται για νοσηλεύτρια που εργαζόταν στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του μαιευτικού νοσοκομείου.

01 Ιουν 2020 | 19:46

Κορονοϊός: Μείωση νεκρών και κρουσμάτων στην Ιταλία - Στον "αέρα" η ελεύθερη διέλευση πολιτών στις Περιφέρειες

Το τελευταίο εικοσιτετράωρo έχασαν τη ζωή τους 60 άνθρωποι και καταγράφηκαν 178 νέα κρούσματα

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΟΔΥ 01 Ιουν 2020 | 18:47

Κορονοϊός: Τέσσερις θάνατοι και δύο νέα κρούσματα, στους 179 οι νεκροί στην Ελλάδα

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.918 (ημερήσια μεταβολή +0.1%), εκ των οποίων το 55% είναι άνδρες.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΝΟΤΑΜ 01 Ιουν 2020 | 17:45

Οι νέες αεροπορικές οδηγίες: Ποιοι επιβάτες θα μπαίνουν σε καραντίνα και ποιοι θα εξαιρούνται

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας με σειρά αεροπορικών οδηγιών ενημερώνει το επιβατικό κοινό για τις απαγορεύσεις που ισχύουν στις αεροπορικές μετακινήσεις

01 Ιουν 2020 | 17:37

Στήριξη σε έως 1,175 εκατ. μισθωτούς φέρνει το νέο πακέτο επιδότησης εργασίας και αναστολής συμβάσεων

Έως και 1,175 εκατομμύρια μισθωτοί εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να ενταχθούν στο νέο πακέτο "ενίσχυσης της απασχόλησης" που ψήφισε η κυβέρνηση την περασμένη Παρασκευή.

01 Ιουν 2020 | 17:35

Oxford Economics: Η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα σημειώσει τη μεγαλύτερη εκτόξευση στην Ευρωζώνη το 2021-2024

To Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, εάν συμφωνηθεί, θα προσφέρει μια σημαντική δημοσιονομική ώθηση στην οικονομία της ευρωζώνης, σημειώνει η Oxford Economics.

ΣΤΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «SENSORS» 01 Ιουν 2020 | 16:30

Κορονοϊός: Ανίχνευση σε μόλις τρία λεπτά - Νέος κυτταρικός βιοαισθητήρας από Έλληνες ερευνητές

Η ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Κυτταρικής Τεχνολογίας του Τμήματος Βιοτεχνολογίας του το Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

ΜΑΚΡΑΙΝΕΙ Η ΛΙΣΤΑ 01 Ιουν 2020 | 14:36

Κορονοϊός: Κατέληξε 70χρονη στο "ΝΙΜΤΣ", στους 178 οι νεκροί στην Ελλάδα

Σύμφωνα με πληροφορίες η άτυχη γυναίκα είχε μεταφερθεί στο "ΝΙΜΤΣ" από την κλινική "Ταξιάρχαι" στο Περιστέρι.

ΘΟΛΟ ΤΟ ΤΟΠΙΟ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ 01 Ιουν 2020 | 14:12

Θεσσαλονίκη: Δεν άνοιξαν ούτε τα μισά ξενοδοχεία - Κλειστά τα περισσότερα άνω των 50 κλινών

Με το 40% των κλινών της πόλης έγινε η επανεκκίνηση της σεζόν για τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας στη Θεσσαλονίκη.

ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΒΟΛΙΩΝ 01 Ιουν 2020 | 14:06

Κορονοϊός - Γραβάνης: Πόσο κοντά στο εμβόλιο είναι οι επιστήμονες - Τι συμβαίνει με τα φάρμακα

"Στην αρχή είχαμε την αίσθηση ότι πρόκειται για μια λοίμωξη του αναπνευστικού", είπε.