Οι ελληνικές διαδρομές του δικτύου των τζιχαντιστών, έρευνες ΕΥΠ και ΕΛΑΣ

Οι ελληνικές αρχές αναζητούν στην Αθήνα τον Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ, συνεργό του "εγκεφάλου" της τρομοκρατικής επίθεσης στο Παρίσι.

Οι ελληνικές διαδρομές του δικτύου των τζιχαντιστών, έρευνες ΕΥΠ και ΕΛΑΣ

Τον «συνοδό»… ασφαλείας του Αχμάντ Αλμοχάμαντ, του καμικάζι-βομβιστή, που πέρασε στη Λέρο στις 3 Οκτωβρίου, τον άνθρωπο που φαίνεται να τον περίμενε και τον συνόδευσε ακτοπλοϊκώς στην Αθήνα, ενδεχομένως και ως τη Γαλλία, αναζητούν επίμονα τα στελέχη των ελληνικών διωκτικών αρχών μετά από πληροφορίες που έχουν δώσει οι γαλλικές αρχές για τον εντοπισμό του.

Τα στοιχεία που διαβίβασαν, είναι το ονοματεπώνυμο ενός άνδρα με κάποιους αναγραμματισμούς, ο οποίος από μία πρώτη έρευνα φαίνεται να είχε φθάσει στη Λέρο στις αρχές Αυγούστου και να περίμενε τον Αλμοχάμαντ έως τις αρχές Οκτωβρίου στο νησί. Ταξίδεψαν μαζί έως την Αθήνα και από εκεί φαίνεται να χάνονται τα ίχνη του, χωρίς προς το παρόν να διαπιστώνεται αν συνέχισε την συνοδεία του βομβιστή έως τη Γαλλία μέσω άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Οι Βορειοευρωπαίοι ύποπτοι

Από την πρώτη στιγμή οι γαλλικές υπηρεσίες είχαν στείλει αιτήματα αναζήτησης πληροφοριών για πέντε άτομα. Ο ένας ήταν ο νεαρός με τα στοιχεία «Ahmad Almohammad», ο «σοβαρός» πρωταγωνιστής του πυρήνα του ISIS, που έδρασε στο Παρίσι και συγκεκριμένα έξω από το Stade de France. Το διαβατήριό του φαίνεται να ήταν πλαστό, όπως και του «συνοδού» του, δείγμα, σύμφωνα με στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., ότι ήθελαν να κρύψουν την πραγματική τους ταυτότητα, ίσως και το αιματηρό παρελθόν τους. Από τον πρώτο έλεγχο αυτών των στοιχείων και πληροφοριών δεν έχει εντοπιστεί το συγκεκριμένο πρόσωπο εντός της ελληνικής επικράτειας.

Παράλληλα, Γάλλοι αξιωματούχοι έχουν ζητήσει πληροφορίες και στοιχεία για δύο Ευρωπαίους υπηκόους που φέρονται να είχαν ενεργό ρόλο στις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι. Πρόκειται για δύο υπηκόους βορειοευρωπαϊκής χώρας, για τους οποίους φαίνεται να προέκυψαν πληροφορίες και ενδείξεις ότι συμμετείχαν στο αιματηρό σχέδιο της περασμένης Παρασκευής στην καρδιά της γαλλικής πρωτεύουσας και παραμένουν ασύλληπτοι. Οι ελληνικές αρχές προβαίνουν σε έρευνα στις βάσεις δεδομένων τους προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν ή όχι ίχνη της παρουσίας τους στη χώρα. Και οι δύο φέρονται από τις γαλλικές αρχές να έχουν διασχίσει την Ελλάδα με αυτοκίνητο ενδεχομένως κατευθυνόμενοι ή επιστρέφοντας από τη Μέση Ανατολή.

Με αφορμή τα πλαστά διαβατήρια που φαίνεται να χρησιμοποίησαν ο καμικάζι-βομβιστής και ο «συνοδός» του, έλληνες αστυνομικοί διευκρίνιζαν ότι υπάρχουν πληροφορίες για μεγάλο αριθμό κλεμμένων ή απολεσθέντων κενών διαβατηρίων από τη Συρία, τα οποία χρησιμοποιούνται από παράνομους, ενδεχομένως και από μέλη του ISIS για το πέρασμά τους στην Ευρώπη.

Μόνο «τηλέφωνο» του οργανωτή

Στο μεταξύ τηλεφωνικά ίχνη του 27χρονου καταζητούμενου Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ (Abdel Hamid Abaaoud), γνωστός και ως Αμπού Ομάρ αλ-Μπαλίκι, που φέρεται ως ο οργανωτής των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι, είχαν εντοπιστεί, σύμφωνα με τις βελγικές αρχές, τον περασμένο Ιανουάριο στην Αθήνα, όχι όμως η φυσική ακόμη και πληροφοριακή παρουσία του. Τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας είχαν εντοπίσει ένα κινητό τηλέφωνο, που φαίνεται να είχε δεχθεί κλήσεις από άλλο τηλέφωνο, το οποίο εκτιμούσαν οι Βέλγοι ότι χρησιμοποιούσε ο Αμπααούντ.

Υπήρχαν υποψίες ότι είχαν γίνει τηλεφωνικές επικοινωνίες με έγκλειστο φυλακών της Λιέγης, ο οποίος φερόταν να συντόνιζε τους δύο τζιχαντιστές, που σκοτώθηκαν στη συμπλοκή με αστυνομικούς στο Βερβιέ του Βελγίου, μεταξύ των οποίων και ο αδερφός του. Μετά τη σφαγή στο Παρίσι, οι Γαλλικές Αρχές έστειλαν εκ νέου πληροφορίες για τον εντοπισμό του, με τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής και ΕΥΠ, να αναζητούν και πάλι πιθανά ίχνη του, ενεργοποιώντας δίκτυα συλλογής πληροφοριών και «πηγών» σε χώρους συγκέντρωσης μεταναστών, πλατείες, τζαμιά και εστιατόρια. Οι Βελγικές αρχές είχαν σοβαρές ενδείξεις ότι ο Αμπααούντ διεύθυνε από την Αθήνα τον πυρήνα τζιχαντιστών που είχε εξαρθρωθεί στην πόλη Βερβιέ.

Υποστήριζαν πως είχαν εντοπιστεί οι ύποπτες συνομιλίες του με τον φυλακισμένο συνεργό, προκειμένου να συντονίσουν επιθέσεις κατά αστυνομικών στόχων. Οι βελγικές αρχές είχαν ταυτοποιήσει τους δύο συνεργούς του Αμπααούντ, που σκοτώθηκαν στο Βερβιέ. Ήταν ο Σοφιάν Α., 26 ετών, και ο Χάλιντ Μπ., 23 ετών, τους οποίους είχε κατονομάσει αργότερα ο ίδιος σε συνέντευξη στο περιοδικό του ISIS «Dabiq».

Οι συλλήψεις του Παγκρατίου

Οι Βέλγοι αστυνομικοί από τις 2 Ιανουαρίου 2015 υποστήριζαν πως είχαν εντοπίσει κλήσεις των μελών του πυρήνα του Βερβιέ προς συνεργό τους στην Αθήνα. Ένα κινητό που θεωρούσαν ότι χρησιμοποιεί ο Αμπααούντ, είχε κάνει επικοινωνία με κινητό που εξέπεμπε στην Ελλάδα. Από τα στοιχεία του κινητού τηλεφώνου και των καρτών sim, τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, είχαν διαπιστώσει ότι είχαν ενεργοποιηθεί κεραίες κινητής τηλεφωνίας στην περιοχή του Παγκρατίου.

Λίγες μέρες μετά προσήγαγαν από ισόγειο διαμέρισμα της οδού Αστερόπης, τον 33χρονο Αλγερινό Ομάρ Νταμάς και δύο ακόμη άτομα. Έρευνες έγιναν και σε διαμέρισμα των Σεπολίων όπου είχαν εντοπιστεί ταξιδιωτικά έγγραφα και διπλώματα οδήγησης γαλλικών αρχών, η γνησιότητα των οποίων εξεταζόταν. Αρχικά, θεωρήθηκε ότι ο 33χρονος ήταν ο καταζητούμενος μαχητής του «Ισλαμικού Κράτους» Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ, κάτι που δεν επιβεβαιώθηκε από τη διαδικασία ταυτοποίησης.

Ωστόσο στην κατοχή του Νταμάς βρέθηκε ένα κινητό τηλέφωνο το οποίο φερόταν να έχει δεχθεί κλήσεις από το κινητό που ενδεχομένως χρησιμοποιούσε ο Αμπααούντ, ενεργοποιώντας μία από τις ύποπτες κάρτες sim, προκαλώντας το αίτημα έκδοσής του από την Εισαγγελία του Βελγίου, το οποίο έγινε δεκτό από τις ελληνικές δικαστικές αρχές.

Ο Ομάρ Νταμάς βρισκόταν στη χώρα μας από το 2011, ενώ είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης για διακεκριμένες κλοπές. Οι βελγικές αρχές δεν απάντησαν ποτέ αν το κινητό που είχε βρεθεί στην κατοχή του Νταμάς ήταν πράγματι αυτό που είχε ενεργοποιήσει τις ύποπτες κάρτες sim. Είχαν ενημερώσει άτυπα, ότι ο Νταμάς δεν έχει καμία σχέση με τον Αμπααούντ, και την απόπειρα επίθεσης στο Βερβιέ.

Σημειώνεται ότι ο Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ είχε καταδικαστεί, μετά την αναχώρησή του για τη Συρία, ερήμην, σε 20 χρόνια κάθειρξης από δικαστήριο των Βρυξελλών σε υπόθεση δικτύων στρατολόγησης βέλγων τζιχαντιστών με προορισμό τη Συρία. Το 2014 βρισκόταν στα πρωτοσέλιδα του βελγικού Τύπου για την απαγωγή του ίδιου του 13χρονου αδελφού του, του Γιουνές, «του μικρότερου τζιχαντιστή στο κόσμο», τον οποίο και πήρε μαζί του στη Συρία. Ο πατέρας του, ο Ομάρ Αμπααούντ, έχει καταθέσει εναντίον του αγωγή για την απαγωγή.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΕΣΑ ΣΕ 24 ΩΡΕΣ 25 Σεπ 2020 | 11:35

Ελεγχοι της αστυνομίας: Εννέα παραβάσεις λειτουργίας καταστημάτων και 193 για μη χρήση μάσκας

Η ΕΛΑΣ σε ελέγχους που πραγματοποίησε για τα μέτρα κατά του κορονοϊού, κατέγραψε εννέα παραβάσεις σε καταστήματα και 193 για μη χρήση μάσκας.

ΣΕ ΒΑΘΟΣ 20 ΜΕΤΡΩΝ 25 Σεπ 2020 | 10:30

Λακωνία: Εξουδετέρωσαν γερμανική νάρκη στο βυθό [βίντεο]

Κοινή επιχείρηση Λιμενικού και Αστυνομίας για την εξουδετέρωση της νάρκης που ήταν σε καλή κατάσταση.

ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΦΙΛΟΛΑΟΥ 25 Σεπ 2020 | 08:49

Νέα αστυνομική επιχείρηση: Εκκενώθηκε κατάληψη σε κτίριο στο Παγκράτι [εικόνες]

Η αστυνομία πραγματοποίησε επιχείρηση στο Παγκράτι την Παρασκευή το πρωί και εκκένωσε κατάληψη.

ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ 25 Σεπ 2020 | 07:46

Γιάφκα στο Κουκάκι: Πώς η Αστυνομία "ιχνηλάτησε" τα τρία κρούσματα τρομοκρατίας - Η λίστα με τα χτυπήματα της Ο.Λ.Α.

Εξετάζεται το ενδεχόμενο διασύνδεσης-συμμετοχής των συλληφθέντων της γιάφκας τα 7 τελευταία χρόνια.

ΠΗΡΑΝ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΚΡΙΤΗ 24 Σεπ 2020 | 22:23

Γιάφκα στο Κουκάκι: Ποινική δίωξη για κακούργημα στον έναν εκ των τριών συλληφθέντων

Στους δύο συγκατηγορουμένους του 42χρονου, έναν άντρα και μία γυναίκα, ασκήθηκε δίωξη για πλημμεληματική παράβαση του νόμου περί όπλων για τη γιάφκα στο Κουκάκι

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΕ... ΝΤΟΥΝΤΟΥΚΕΣ 23 Σεπ 2020 | 12:06

Κορονοϊός: "Εβρεξε" πρόστιμα για παραβίαση των μέτρων στην πλατεία Βαρνάβα στο Παγκράτι

Πλήθος ελέγχων, προσαγωγές και πρόστιμα τη νύχτα στο Παγκράτι για την παραβίαση των μέτρων κατά του κορονοϊού.

ΕΠΕΣΑΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΙΜΑ 23 Σεπ 2020 | 08:03

Κορονοϊός: Επιχείρηση της αστυνομίας στην πλατεία Βαρνάβα με ντουντούκες κατά συνωστισμού [εικόνες - βίντεο]

Αστυνομικοί προχώρησαν σε έφοδο στην πλατεία Βαρνάβα στο Παγκράτι και έκοψαν πρόστιμα.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΠΟΥ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ 23 Σεπ 2020 | 07:53

Κορονοϊός: Με μεγάφωνα και ντουντούκες στις πλατείες η αστυνομία εμποδίζει το συνωστισμό

Από χθες τα περιπολικά της Ελληνικής Αστυνομίας, κινούνται στις χαρτογραφημένες "κόκκινες" περιοχές της Αττικής.

ΣΤΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΟΔΩΝ ΜΑΛΑΧΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ 23 Σεπ 2020 | 07:18

Πυροβολισμοί στην Καλλιθέα - Τραυματίας ένας αλλοδαπός

Αναστάτωση προκλήθηκε στην Καλλιθέα από πυροβολισμούς τα ξημερώματα της Τετάρτης.

ΣΤΗ ΝΙΚΟΠΟΛΗ 22 Σεπ 2020 | 11:24

Ανατριχιαστικό βίντεο - ντοκουμέντο από τον πυροβολισμό άνδρα στη Θεσσαλονίκη

Σοκαριστικό βίντεο από τους πυροβολισμούς στη Νικόπολη Θεσσαλονίκης.

ΣΤΗ ΣΤΑΣΗ ΦΙΞ 22 Σεπ 2020 | 10:59

Χαμός σε λεωφορείο με επιβάτη που δεν φορούσε μάσκα: Με το ζόρι τον έβγαλαν οι αστυνομικοί [βίντεο]

Επεισόδιο μπροστά στην κάμερα μέσα σε λεωφορείο. Επιβάτης αρνείτο να φορέσει μάσκα. Παρενέβη η αστυνομία.

ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΛΕΓΧΩΝ 21 Σεπ 2020 | 10:57

"Καμπάνες" ύψους 18.200 ευρώ από το υπουργείο Ανάπτυξης λόγω παρεμπορίου

Τα πρόστιμα που επέβαλε η γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή.

ΜΙΑ ΠΡΟΣΑΓΩΓΗ 21 Σεπ 2020 | 07:20

Θεσσαλονίκη: Πυροβολισμοί στο κέντρο της πόλης - Ένας τραυματίας [εικόνες βίντεο]

Αναστάτωση επικράτησε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης από πυροβολισμούς στην οδό Αντιγονιδών.