Οι φτωχοί βρίσκονται σε παρατεταμένο στρες

Τα παιδιά που μεγαλώνουν σε φτωχές οικογένειες έχουν αυξημένες πιθανότητες να πάθουν ατυχήματα, να έχουν άσθμα, ανεβασμένη αρτηριακή πίεση, αναπνευστικά προβλήματα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Οι φτωχοί βρίσκονται σε παρατεταμένο στρες

Υπάρχουν ευάλωτες ομάδες πληθυσμού που δεν γνωρίζουν την έννοια της πρόληψης, η ενημέρωση σε θέματα υγειονομικής φροντίδας είναι άγνωστη και η επαφή με τον γιατρό ανύπαρκτη. Οι άνθρωποι αυτοί ζουν στη φτώχεια και έχουν παρατεταμένο στρες με συνέπειες για την υγεία τους.

Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει «ο γιατρός να επισκεφθεί αυτούς τους πληθυσμούς και αυτό κάνουμε», ανέφερε σε επιστημονική ημερίδα με τίτλο «το πρόσωπο της κοινωνικής αλληλεγγύης», όπου παρουσιάστηκαν οι δράσεις του εθελοντικού προγράμματος «Υγεία για Όλους», η Ελένη Σωτηροπούλου, πρόεδρος του ΔΣ, συντονίστρια του προγράμματος και επιστημονικός συνεργάτης της Α΄ Πανεπιστημιακής Κλινικής του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία».

«Μέσα από ένα δίκτυο εθελοντών επιστημόνων υγείας προσφέρουμε ολοκληρωμένη υγειονομική παρέμβαση σε πληθυσμούς που το έχουν ανάγκη. Ομάδες- στόχοι του "Υγεία για Όλους" είναι άποροι, Ρομά, κάτοικοι ορεινών-ημιορεινών περιοχών, κάτοικοι της ορεινής Θράκης, παιδιά προσφύγων και ασυνόδευτα παιδιά προσφύγων», είπε.

Οι φτωχοί βρίσκονται σε παρατεταμένο στρες

Ο πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής, ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής - Ενδοκρινολογίας Γεώργιος Χρούσος, ανέλυσε τη σύνδεση μεταξύ φτώχειας και στρες. «Όσο πιο φτωχός τόσο πιο στρεσαρισμένος», είπε, προσθέτοντας ότι η φτώχεια είναι στρεσογόνος παράγοντας και οι άνθρωποι που την βιώνουν εκτίθενται σε δύσκολο περιβάλλον, καπνίζουν, πίνουν, έχουν κακή διατροφή, δεν αθλούνται και δεν έχουν καλή πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.

Οι φτωχοί βρίσκονται σε παρατεταμένο στρες, είπε ο καθηγητής και τα παιδιά που μεγαλώνουν σε φτωχές οικογένειες έχουν αυξημένες πιθανότητες να πάθουν ατυχήματα, να έχουν άσθμα, ανεβασμένη αρτηριακή πίεση, αναπνευστικά προβλήματα.

Όπως είπε, σε μια νόσο τα συμπτώματα πηγάζουν και από την αντίδραση του οργανισμού και αυτό συμβαίνει με το στρες. Οι στρεσογόνες ορμόνες επειδή είναι παρατεταμένα αυξημένες προκαλούν ζημιά στον οργανισμό. Ό,τι είναι μέσα στα πλαίσια του φυσιολογικού, πρόσθεσε, είναι καλό στρες, αν ξεπεράσει αυτά τα πλαίσια και σε σοβαρότητα και σε διάρκεια, τότε έχουμε κακό στρες. Σήμερα έχουμε χρόνιο στρες με επιπτώσεις στην υγεία, για το οποίο, μεταξύ άλλων, ευθύνονται η κοινωνικοοικονομική κατάσταση, η ανεργία, η μοναξιά, η κοινωνική ανισότητα, κλπ. Εξήγησε μάλιστα, ότι μεγάλη σημασία έχει και το πότε ασκήθηκε το στρες στον οργανισμό. «Όσο πιο νωρίς τόσο πιο δύσκολα τα πράγματα και οι κρίσιμες περίοδοι είναι η προγεννητική περίοδος, τα πέντε πρώτα χρόνια της ζωής και η εφηβεία. Όσο νωρίτερα ξεκινήσουμε την προφύλαξη τόσο πιο νωρίς θα ανατρέψουμε τα επακόλουθα του στρες. Πρόσθεσε ότι οι κοινωνικές παρεμβάσεις είναι απαραίτητες σε αυτούς τους πληθυσμούς, καθώς βοηθούν γονείς και παιδιά να αισθανθούν καλύτερα.

Οι διαπιστώσεις των εθελοντών

Στα τρία χρόνια δράσεων του προγράμματος οι επιστήμονες επισκέφθηκαν 46 οικισμούς Ρομά και εξέτασαν 3.464 παιδιά. Όπως είπε η κ. Σωτηροπούλου, διαπίστωσαν «σοβαρά προβλήματα διαβίωσης και υγειονομικής κάλυψης, ιδίως σε θέματα εμβολιασμών και ενημέρωσης, παιδικό trafficking και εξώθηση στην επαιτεία».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, «το 88,7% παιδιών Ρομά δεν είχε κάνει καμία δόση από το εμβόλιο για την ηπατίτιδα Β, μία δόση έκανε μόνο το 5,2%, δύο δόσεις 3,4% και τρεις δόσεις το 2,7%. Επίσης, σε ποσοστό 88,3% δεν είχαν κάνει καμία δόση του εμβολίου MMR ((ιλαράς-παρωτίτιδας-ερυθράς), το 10,5%, έκανε μία δόση και μόνο το 1,2% είχε εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις».

Επιπλέον, κατά τις επισκέψεις σε απομακρυσμένες περιοχές διαπίστωσαν άγνοια σε απλά θέματα υγείας και έλλειψη ενδιαφέροντας για την υγεία τους. Άνθρωποι, κυρίως μεγάλης ηλικίας, δεν γνωρίζουν τα φάρμακά τους και δεν τα λαμβάνουν και σωστά. Επίσης, σε μεγάλο ποσοστό οι κάτοικοι αυτών των περιοχών είχαν αρρύθμιστη πίεση, ρευματοπάθειες, ενώ εντοπίστηκαν και σοβαρά περιστατικά που αφορούσαν γυναικολογικά και καρδιολογικά θέματα. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε ότι οι γιατροί του προγράμματος διέγνωσαν σε 35χρονο ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής και διακομίστηκε επειγόντως σε νοσοκομείο της Αθήνας.

Συνολικά αποτελέσματα των δράσεων του προγράμματος «Υγεία για Όλους»

́

Παιδιατρική κλινική εξέταση - Εμβολιασμός 10.757 παιδιών, με 23.200 εμβόλια

Οδοντιατρικός έλεγχος, σε 379 παιδιά

Εξετάστηκαν 3.698 ενήλικες:

Παθολογικός, καρδιολογικός, ορθοπεδικός, ενδοκρινολογικός, ωτ/γικός, οφθαλμολογικός, πνευμονολογικός έλεγχος σε 3.698 ενήλικες

Γυναικολογική κλινική εξέταση: Pap test - Διακολπικός υπέρηχος, σε 1.097 γυναίκες

Έλεγχος Μαστού: σε 800 γυναίκες

Eξετάστηκαν και εμβολιάστηκαν κατά της Ηπατίτιδας Β, 579 κρατούμενοι των φυλακών

Παράλληλα, έγιναν ενημερωτικές εκδηλώσεις με θέμα «Αντισύλληψη - Θηλασμός», καθώς όπως διαπιστώθηκε μεγάλο ποσοστό των γυναικών Ρομά, που δεν θηλάζουν τα παιδιά τους, σημείωσε η κ. Σωτηροπούλου.

Το πρόγραμμα, είπε, ότι ξεκίνησε τη δράση του τον Νοέμβριο του 2016, αναπτύσσοντας ένα μεγάλο εθελοντικό κίνημα αλληλεγγύης και προσφοράς, από 40 επιστημονικούς φορείς, 240 πανεπιστημιακούς και 190 εθελοντές επιστήμονες υγείας. Το πρόγραμμα έχει τη στήριξη των υπουργείων Υγείας και Εργασίας, της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, του ΚΕΣΥ (Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας), τελεί υπό την αιγίδα της UNESCO και των πανεπιστημίων ΕΚΠΑ και Κρήτης.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την βράβευση των εθελοντών και όσων στηρίζουν το πρόγραμμα «Υγεία για Ολους».

ΦΩΤΟ INTIME

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 19 Ιαν 2022 | 23:21

Ναύπλιο: Απίστευτο - Επίθεση αρνητή κορονοϊού με κουτουλιές στον διοικητή του Νοσοκομείου

Επίθεση δέχτηκε ο Διοικητής του Νοσοκομείου κ. Βασιλόπουλος όταν έκανε την παρατήρηση σε επισκέπτη της Νοσηλευτικής Μονάδας να φορέσει την μάσκα του.

ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΟΣ 19 Ιαν 2022 | 22:54

Αργυρούπολη: Ο 46χρονος "νταής" απειλούσε πρώην του ακόμη και από το κρατητήριο - "Είσαι η επόμενη" [Βίντεο]

Ο 46χρονος έστελνε απειλητικά μηνύματα από τα κρατητήρια της ΓΑΔΑ σε πρώην σύντροφό του, με την οποία έχουν αποκτήσει δύο παιδιά.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ 19 Ιαν 2022 | 22:38
ΣΤΑ ΥΨΗ ΟΙ "ΣΚΛΗΡΟΙ" ΔΕΙΚΤΕΣ 19 Ιαν 2022 | 22:16

Καπραβέλος: Οι τρεις αιτίες θανάτων από κορονοϊό - "Δεν έχουμε ξαναδεί τόσο θανατηφόρα ιογενή λοίμωξη"

"Η Δέλτα σαρώνει στα νοσοκομεία, είναι μετάλλαξη που δεν αστειεύεται, έχει δώσει τραγικά αποτελέσματα" δηλώνει ο Νίκος Καπραβέλος και ζητά ενίσχυση του ΕΣΥ.

ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΤΗΣ 19 Ιαν 2022 | 22:04

Τζώρτζης Μονογυιός: Σε λεπτές μικροεπεμβάσεις υποβάλλεται συνεχώς η σύζυγός του, Αθηνά Καραπάνου

Οι αστυνομικοί περιμένουν το "πράσινο φως" των γιατρών, προκειμένου να πάρουν κατάθεση από τη χήρα του Τζώρτζη Μονογυιού

ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 19 Ιαν 2022 | 21:44

Συνελήφθη ο τραγουδιστής Κώστας Δόξας για παραβίαση δικαστικής απόφασης

Ο γνωστός τραγουδιστής Κώστας Δόξας συνελήφθη πριν από λίγη ώρα στη Θεσσαλονίκη

ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ 19 Ιαν 2022 | 21:31

Χάπι βιασμού: Το επικίνδυνο βαρύ υπνωτικό - Τι προκαλεί στο θύμα και πόση ώρα διαρκεί η επίδρασή του [Βίντεο]

Αν χορηγηθεί σε μεγάλη ποσότητα και συνδυαστεί με αλκοόλ, το "χάπι του βιασμού" μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στον θάνατο

ΔΙΑΤΑΧΘΗΚΕ ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ 19 Ιαν 2022 | 21:01

Κοζάνη: 41χρονη περιφερόταν από νοσοκομείο σε νοσοκομείο για να αφαιρεθεί το νεκρό έμβρυο που κυοφορούσε

41χρονη γυναίκα αναζητούσε λύση περιφερόμενη στα νοσοκομεία της Κοζάνης, προκειμένου να της αφαιρέσουν το νεκρό έμβρυο που κυοφορούσε

ΟΡΓΙΑΣΑΝ ΤΑ SOCIAL MEDIA 19 Ιαν 2022 | 20:56

Πανζουρλισμός στο Twitter με τον αγιασμό των Rafale: "Για επιπλέον ιπποδύναμη στις υψηλές στροφές"

Οι χρήστες διακωμώδησαν τις εικόνες που μετέδωσαν οι τηλεοπτικοί σταθμοί και άλλοι αναρωτήθηκαν πόσο κοστίζει ένας αγιασμός σε Rafale.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΠΟΛΑΚΗ ΣΤΟ FACEBOOK 19 Ιαν 2022 | 20:27

Διαψεύδει το Mega η Νεκταρία Πολάκη: "Δεν έχει χαθεί τίποτα από το νοσοκομείο, είχα άδεια εκείνη την ημέρα"

Η Νεκταρία Πολάκη απαντά στο Mega και αναφέρει ότι δεν έχει χαθεί τίποτα από το νοσοκομείο, ενώ τονίζει πως στις 13/1 δεν εφημέρευε καν, γιατί είχε άδεια.

ΤΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ Η ΙΔΙΑ 19 Ιαν 2022 | 20:01

Βόλος: Φυλάκιση 7 μηνών στην 33χρονη που δεν έστελνε την κόρη της σχολείο και προειδοποίηση για αφαίρεση γονικής μέριμνας

Το παιδί θα πρέπει να συνεχίσει κανονικά τη φοίτησή του γιατί σε διαφορετική περίπτωση υπάρχουν και σκληρότερα μέτρα, είπε ο πρόεδρος του Δικαστηρίου στο Βόλο

ΕΙΧΕ ΤΙΣ ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ ΤΗΣ 19 Ιαν 2022 | 19:59

Τραγωδία στην Αμαλιάδα: 58χρονη που νοσούσε από κορονοϊό κατέληξε μόλις μπήκε στο ασθενοφόρο

Η γυναίκα είχε τις αισθήσεις της μέχρι τη στιγμή που μπήκε στο ασθενοφόρο.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ MEGA 19 Ιαν 2022 | 19:59

Απίστευτο: Σελίδα γνωριμιών μόνο για ανεμβολίαστους στο Facebook [Βίντεο]

Ομάδα που δημιουργήθηκε στο facebook έχει σκοπό την κοινωνικοποίηση μη εμβολιασμένων… μόνο με μη εμβολιασμένους