Επιστροφή στα σχολεία αλλά με μειωμένη προσέλευση - Σκληρή κόντρα για τις κάμερες στην τάξη

Αγκάθι η ζωντανή αναμετάδοση - Πότε δεν καταμετρώνται οι απουσίες.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Με αισθητά μειωμένη προσέλευση, όπως και την πρώτη μέρα, επέστρεψε σήμερα στα σχολεία η "δεύτερη βάρδια" των μαθητών της Γ’ Λυκείου.

Μετά το χθεσινό "βάπτισμα του πυρός", τα σχολεία τηρούν τις οδηγίες του ΕΟΔΥ (αποστάσεις στις αίθουσες, τους διαδρόμους, το προαύλιο). Ωστόσο, η προσέλευση των μαθητών –που ούτως ή άλλως πάντα τον Μάιο είναι μικρή λόγω της προετοιμασίας τους για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις- κυμαίνεται μεταξύ 40 – 50%, σύμφωνα με ανεπίσημες εκτιμήσεις της ΟΛΜΕ. Ποσοστό χαμηλό αν υπολογιστεί ότι ένας από τους λόγους προσέλευσης των μαθητών είναι η γραπτή επιβεβαίωση της αίτησης συμμετοχής τους στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του Ιουνίου, που γίνεται μόνο στα σχολεία. Το υπουργείο Παιδείας δεν έδωσε ποσοτικά στοιχεία παρουσιών των μαθητών.

Πότε δεν καταμετρώνται οι απουσίες

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση οι απουσίες των μαθητών από τώρα και μέχρι τη λήξη του σχολικού έτους δεν θα ληφθούν υπόψη για τη φοίτησή τους, εφόσον ο γονιός (ή ίδιοι εάν είναι ενήλικες) δηλώσει εγγράφως ότι "το παιδί μου ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου να νοσήσει από κορονοϊό", ή ότι "έχω άτομο στο οικογενειακό μου περιβάλλον που ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου να νοσήσει ή νοσεί ήδη".

Πάντως η σημερινή ημέρα –όπως και η χθεσινή- κυλά με τους εκπαιδευτικούς να ενημερώνονται και να ενημερώνουν τους μαθητές για τα μέτρα προστασίας και με λίγες ώρες μαθήματος. Μέχρι στιγμής, δεν έχει ενεργοποιηθεί η ζωντανή αναμετάδοση, όπως έχει αποφασίσει με τροπολογία του το υπουργείο Παιδείας, καθώς το ζήτημα αυτό προκαλεί οξύτατες αντιδράσεις από τις ομοσπονδίες, τους εκπαιδευτικούς και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Επιστροφή στα σχολεία αλλά με μειωμένη προσέλευση - Σκληρή κόντρα για τις κάμερες στην τάξη

Αγκάθι η ζωντανή αναμετάδοση - Σήμερα η συνάντηση ΔΟΕ με Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα

Για την Τετάρτη 13 Μαϊου έχει προγραμματιστεί πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα και άλλες πόλεις της Ελλάδας, με αφορμή την ζωντανή καταγραφή των μαθημάτων με κάμερες.

Στο ερώτημα για το πόσο εφικτό είναι να πραγματοποιηθεί η εγκατάσταση συστημάτων παρακολούθησης στις σχολικές αίθουσες όλης της Ελλάδας, προστίθεται και το ζήτημα των έντονων αντιδράσεων για παραβίαση των προσωπικών δικαιωμάτων από εκπαιδευτικούς, διευθυντές και γονείς.

Σήμερα, θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση της ΔΟΕ με τον τον Πρόεδρο της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ομοσπονδίας.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την παρουσίαση της επίμαχης τροπολογίας στη Βουλή, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως είχε αναφέρει ότι η τροπολογία κατατέθηκε με τη σύμφωνη γνώμη της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Η ανακοίνωση της ΔΟΕ:

Έπειτα από το αίτημα που υποβάλαμε, χθες 10/11/2020, προς τον Πρόεδρο της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, για την άμεση πραγματοποίηση συνάντησης, λάβαμε, σήμερα 11/5, θετική απάντηση.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί αύριο (σ.σ σήμερα) 12/5/2020 και ώρα 14:30 στα γραφεία της Αρχής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. θα έχει την ευκαιρία να υποστηρίξει της θέσεις του σχετικά με την τροπολογία που ψηφίστηκε την Παρασκευή 8/5 και έχει προκαλέσει πολύ μεγάλη αναστάτωση τόσο στις οικογένειες των μαθητών μας όσο και στους λειτουργούς της εκπαίδευσης, αφού προβλέπει ότι "Είναι δυνατή η, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης, παροχή σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης με χρήση μέσων τεχνολογίας σε μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που δεν δύνανται να παρακολουθήσουν δια ζώσης την εκπαιδευτική διαδικασία είτε λόγω καθολικής ή μερικής αναστολής ή απαγόρευσης λειτουργίας εκπαιδευτικής δομής είτε για άλλο λόγο που ανάγεται σε έκτακτο ή απρόβλεπτο γεγονός. Η ταυτόχρονη διδασκαλία σε μαθητές οι οποίοι συμμετέχουν στο μάθημα με φυσική παρουσία και σε άλλους μαθητές οι οποίοι συμμετέχουν εξ αποστάσεως επιτρέπεται μόνο σε περίπτωση επιδημικών νόσων".

Επειδή το περιεχόμενο της παραπάνω ρύθμισης άπτεται εξαιρετικά σημαντικών πτυχών του εκπαιδευτικού έργου θεωρούμε επιβεβλημένο το να γίνουμε γνώστες της άποψης της Αρχής (την οποία η Υπουργός Παιδείας επικαλέστηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή) έχοντας τη βούληση να συμβάλλουμε στην αποτροπή της υλοποίησης πολιτικών αποφάσεων που θα προκαλέσουν ανεπανόρθωτα προβλήματα στην πολύτιμη, για το σύνολο της κοινωνίας, εκπαιδευτική διαδικασία.

Μαθητές

Η απάντηση Πέτσα για τη ζωντανή αναμετάδοση του μαθήματος

Οπως δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στέλιος Πέτσας, η σύμφωνη γνώμη της ΑΠΠΔ για απευθείας μετάδοση μαθημάτων από τις αίθουσες των σχολείων είναι γραπτή. "Ολοι έχουμε ευαισθησία στα προσωπικά δεδομένα. Εχει αποδείξει η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων στην Ελλάδα ότι είναι μια αυστηρή Αρχή. Με την Αρχή αυτή έχει υπάρξει διαβούλευση. Επομένως δεν υπάρχει ζήτημα καμίας παραβίασης προσωπικών δεδομένων των παιδιών, ιδίως εφόσον υπάρχει αυτή η ευαισθησία. Από εκεί και πέρα αυτό που έχει σημασία είναι να υπάρχει όχι μόνο ο εξοπλισμός αλλά και η διάθεση από όλους να συνδράμουμε στο νέο έργο που έχουμε να φέρουμε εις πέρας, που είναι να ενσωματώσουμε όλες τις νέες τεχνολογίες στη διδασκαλία των μαθημάτων μας, εν μέσω μιας πανδημίας που μας υποχρεώνει να τηρούμε αποστάσεις. Κι αυτό θα κάνουμε", είπε.

Ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, ζήτησε να κατατεθεί γραπτώς στη Βουλή το αποτέλεσμα της διαβούλευσης του υπουργείου Παιδείας με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Ο κ. Φίλης τόνισε σε συνέντευξή του ότι πρόκειται για μια ανεξάρτητη Αρχή που είχε απαγορεύσει κάμερες ακόμη και σε προαύλια σχολείων αν έχει μαθητές.

Ο Ν.Φίλης σχολίασε ακόμα πως η βιντεοσκόπηση των μαθημάτων "δεν έχει καμία εκπαιδευτική ωφέλεια αυτό" και ότι αποτελεί "βλάβη".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΕ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ 12 Ιουλ 2020 | 20:51

Βρετανία-Covid-19: 73 εργάτες θετικοί στον νέο κορονοϊό σε αγρόκτημα στα Δυτικά Μίντλαντς

Οι εγκαταστάσεις του AS Green and Co τέθηκαν σε lockdown, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά του ιού.

Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ 12 Ιουλ 2020 | 20:46
ΣΕ ΕΞΑΡΣΗ Ο ΙΟΣ 12 Ιουλ 2020 | 20:12

Κορονοϊός - ΠΟΥ: Έκρηξη κρουσμάτων παγκοσμίως - Ημερήσιο ρεκόρ με πάνω από 230.000

Τα κρούσματα του νέου κορονοϊού πλησιάζουν τα 13 εκατομμύρια σήμερα

ΧΩΡΙΣ ΕΧΕΓΓΥΑ 12 Ιουλ 2020 | 19:51

ΗΠΑ: Η Υπουργός Παιδείας θέλει επιστροφή στα σχολεία το φθινόπωρο

Η ίδια απέτυχε να υποστηρίξει κάποιο πλαίσιο οδηγιών.

ΑΥΞΗΣΗ ΣΕ 40 ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ 12 Ιουλ 2020 | 19:19

Στο έλεος του κορονοϊού οι ΗΠΑ: 60.000 νέα κρούσματα σε διάστημα 24 ωρών- 15.000 μόνο στη Φλόριντα

Εάν η Φλόριντα ήταν χώρα, θα βρισκόταν στην τέταρτη θέση παγκοσμίως για τα περισσότερα νέα ημερήσια κρούσματα, πίσω από τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία και την Ινδία.

10 ΑΤΟΜΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΔΙΑΣΩΛΗΝΩΜΕΝΑ 12 Ιουλ 2020 | 18:30

Κορονοϊός: 31 νέα κρούσματα στη χώρα το τελευταίο 24ωρο - Τα 4 εισαγόμενα

Έξι νέα κρούσματα στην Αθήνα και από 5 σε Ημαθία και Θεσσαλονίκη - Συνεδριάζει τη Δευτέρα η επιτροπή λοιμωξιολόγων υπό τον Κικίλια

ΣΕ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ 12 Ιουλ 2020 | 17:54

Καλά στην υγεία της η 15χρονη που βρέθηκε θετική στον κορονοϊό - Δε χρειάστηκε νοσηλεία

Η 15χρονη, στις 9 Ιουλίου, ανέβασε δέκατα και μεταφέρθηκε στο ιατρείο της κατασκήνωσης.

ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ 12 Ιουλ 2020 | 17:52

Μόσιαλος: Αυτές είναι οι επικίνδυνες επιπλοκές του κοροναϊού στο σώμα- Και δεν σχετίζονται με το αναπνευστικό

Όπως αναφέρει ο κ.Μόσιαλος, αρχικά θεωρείτο ότι ο κοροναϊός προκαλούσε αναπνευστικές λοιμώξεις. Ωστόσο σχετίζεται και με μια σειρά επιβλαβών επιπτώσεων και σε άλλα συστήματα.

ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΕΜΕΙΝΑΝ ...ΚΟΚΚΑΛΟ 12 Ιουλ 2020 | 17:11

Απίστευτο περιστατικό στην Κρήτη: Γονείς πήγαν λάθος… παιδί στο νοσοκομείο

Οι γονείς μπέρδεψαν τα δίδυμα και πήγαν το υγιές παιδί στο νοσοκομείο.

ΕΦΑΡΜΟΣΤΗΚΑΝ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ 12 Ιουλ 2020 | 17:08

Χαλκιδική: Τι ανακοίνωσε η κατασκήνωση όπου σημειώθηκε το νέο κρούσμα κορονοϊού σε 15χρονο κορίτσι

"Άμεσα εφαρμόστηκαν όλα τα μέτρα για την ασφάλεια των κατασκηνωτών και του προσωπικού μας", διαβεβαιώνει.

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ 12 Ιουλ 2020 | 15:16

Κορονοϊός - Σοκάρει ο Δημόπουλος: Για κάθε μέρα ατην εντατική απαιτούνται 3-5 μέρες ανάκαμψης

Μακρύτερη η αποθεραπεία μετά από διασωλήνωση συγκριτικά με άλλες λοιμώξεις

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΑΛΛΟΠΡΟΣΑΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ 12 Ιουλ 2020 | 14:50

ΣΥΡΙΖΑ: Τραγική για τη χώρα η ολιγωρία του κ. Μητσοτάκη με την Τουρκία

Με οκτώ μήνες καθυστέρηση, ζητά κυρώσεις προς την Τουρκία.

ΝΕΟ ΚΡΟΥΣΜΑ 12 Ιουλ 2020 | 14:34

Λουτρά Αιδηψού: Διαγνώστηκε με κορονοϊό 66χρονη Ρουμάνα που παραθερίζει σε ξενοδοχείο της περιοχής

Η 66χρονη έχει τεθεί σε καραντίνα στο ξενοδοχείο της, η οποία επιτηρείται από αστυνομικούς του Α.Τ. Αιδηψού.