Follow us

Οι συνδικαλιστές θέλουν να τορπιλίσουν τα απογευματινά χειρουργεία στα νοσοκομεία- Πάνε στα δικαστήρια

Στο ΣτΕ προσφεύγουν συνδικαλιστικές οργανώσεις γιατρών εναντίον των απογευματινών χειρουργείων

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Τα απογευματινά χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία πραγματοποιούνται ήδη εδώ και ένα μήνα και περισσότεροι από 300 ασθενείς έχουν χειρουργηθεί. Εντούτοις οι αντιδράσεις των συνδικαλιστών γιατρών δεν έχουν καμφθεί.

Η ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας), από κοινού με 30 ενώσεις γιατρών νοσοκομείων, κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση ακύρωσης των απογευματινών χειρουργείων, αναφέροντας σε ανακοίνωσή της πως "συνεχίζουμε με κάθε τρόπο τον αγώνα ενάντια στην κυβερνητική αθλιότητα των "απογευματινών" επί πληρωμή χειρουργείων, ενάντια στον τιμοκατάλογο της ντροπής, ενάντια στην απογείωση της εμπορευματικής λειτουργίας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια των δημόσιων νοσοκομείων, τη μετατροπή τους σε οίκους εμπορίου που εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο την ώρα της αρρώστιας και μετατρέπουν την σχέση γιατρού – ασθενούς σε απλή εμπορική συναλλαγή".

Όπως τονίζεται στην αίτηση ακύρωσης προς στο ΣτΕ, τα νοσοκομεία ΕΣΥ ωθούνται να εμπορεύονται στην υγεία και για ίδιον όφελος, με συνεργούς ιατρούς. Κάνει λόγο για μείωση, μέσω της απόκτησης ίδιων πόρων, της χρηματοδότησης των νοσοκομείων από το υπουργείο Υγείας και τελικά από τον κρατικό προϋπολογισμό. Επίσης για ώθηση ιατρών κλάδου ΕΣΥ να ασκούν ιδιωτικώς την ιατρική και με πελάτη τον ασθενή να ενισχύουν το εισόδημά τους. Επιπλέον, όπως αναφέρεται, προκύπτει η μεταχείριση των ασθενών ανάλογα με το εισόδημά τους (οι έχοντες να πληρώσουν λαμβάνουν τις αναγκαίες ιατρικές υπηρεσίες και οι μη έχοντες παραμένουν στην αναμονή), όπως και η νόθευση, αν όχι η ακύρωση, του σκοπού των ασφαλιστικών εισφορών, που αναγκαστικά παρακρατούνται από τις αποδοχές των ασφαλισμένων, αφού όσοι έχουν οικονομική ευχέρεια προηγούνται, αν και πλήρωσαν ασφαλιστικές εισφορές και οι μη έχοντες οικονομική δυνατότητα.

Οι συνδικαλιστές θέλουν να τορπιλίσουν τα απογευματινά χειρουργεία στα νοσοκομεία- Πάνε στα δικαστήρια

Από την πλευρά της η ΠΟΕΔΗΝ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων) σημειώνει πως στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης έχουν πραγματοποιηθεί μόλις 80 επεμβάσεις, ενώ στη λίστα αναμονής είναι εγγεγραμμένοι 20.000 ασθενείς. Στον Ευαγγελισμό έχουν γίνει 30 απογευματινά χειρουργεία και στο Αττικόν 9.

Διαβάστε Επίσης

"Τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή, μετά από ένα μήνα λειτουργίας, οδηγούνται σε παταγώδη αποτυχία παρά την σπουδή των διοικήσεων για τη λειτουργία τους, παρά το ότι οι εργαζόμενοι αν και διαφωνούμε δεν ύψωσαν τείχη άρνησης για τους εξής λόγους. Το προσωπικό δεν αντέχει να στηρίξει το θεσμό λόγω εργασιακής εξουθένωσης. Οι ασθενείς δεν ανέχονται να τους κοροϊδεύουν. Πληρώνουν φόρους και εισφορές μια ζωή, περιμένουν 6 χρόνια να χειρουργηθούν και αντί να τους ζητήσουμε συγγνώμη ως σύστημα, τους λέμε πληρώστε να χειρουργηθείτε.

Το λιγοστό προσωπικό κουρασμένο από τα συνεχή εξαντλητικά ωράρια, τις συνεχείς μετακινήσεις από νοσοκομείο σε νοσοκομείο για να καλύπτει κενά δεν εκδηλώνει ενδιαφέρον συμμετοχής στα απογευματινά χειρουργεία παρά το ότι έχουμε οικονομικές ανάγκες λόγω πενιχρών μισθών που λαμβάνουμε" είπε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας (όπως είχε μεταδώσει πρόσφατα το Capital.gr ) 76 νοσοκομεία ήδη διενεργούν απογευματινά χειρουργεία και άλλα 30 έχουν δηλώσει έτοιμα να διενεργήσουν.

Όπως είχε αναφέρει ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης σε τηλεοπτική του παρέμβαση στο OPEN, για τον επόμενο μήνα έχουν προγραμματιστεί 1000 επεμβάσεις.

"Η εξέλιξη των απογευματινών χειρουργείων είναι με γεωμετρική πρόοδο και η ζήτηση από τους ασθενείς και η συμμετοχή των γιατρών και των χειρουργών, άρα πάει πάρα πολύ καλά η μεταρρύθμιση. Τώρα, κάποια είναι από τη λίστα, κάποια είναι εκτός λίστας. Αλλά δεν έχει σημασία αυτό γιατί επαναλαμβάνω και το 100% να ήταν εκτός λίστας θα σήμαινε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας παίρνει πόρους πάνω του, αυξάνει τις αμοιβές των γιατρών και προσφέρει στους ασθενείς εναλλακτική επιλογή με λιγότερα χρήματα. Δεν καταλαβαίνω γιατί αυτό πρέπει να ενοχλεί κάποιον" είχε πει ο υπουργός Υγείας.

Υπενθυμίζεται πως, όσον αφορά το κόστος των απογευματινών χειρουργείων, οι επεμβάσεις χωρίζονται σε έξι κατηγορίες - πολύ μικρή, μικρή, μεσαία, μεγάλη, βαριά αλλά και εξαιρετικά βαριά - και το κόστος τους κυμαίνεται από 300 μέχρι και 2.000€ ανάλογα με την πολυπλοκότητα της επέμβασης.

Πηγή; Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ 17 Μαϊ 2024 | 12:09

Γεωργιάδης: Ο Μητσοτάκης θα καταγγείλει τη Συμφωνία των Πρεσπών αν υπάρξει παραβίαση

"Αν η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας καταπατήσει τη Συμφωνία η κυβέρνηση της Ελλάδας θα κάνει ό,τι προβλέπεται", είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ 16 Μαϊ 2024 | 11:33

Kασσελάκης για την εικόνα με τα φορεία στο "Γεννηματάς": Η διάσωση του ΕΣΥ είναι η πρώτη προτεραιότητα για μας

Η διάσωση του ΕΣΥ και η προστασία της ανθρώπινης ζωής είναι η πρώτη προτεραιότητα μας, έγραψε ο Στέφανος Κασσελάκης.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 13 Μαϊ 2024 | 17:20

Εστάλησαν τα πρώτα SMS για δωρεάν test Pap - Ποιες γυναίκες είναι δικαιούχες

Τα πρώτα SMS για δωρεάν test Pap λαμβάνουν 119.800 γυναίκες δικαιούχοι ηλικίας 21-29 στον νομό Αττικής, ενώ η αποστολή των SMS θα έχει ολοκληρωθεί την Τρίτη 14 Μαΐου

"ΕΠΑΙΞΑΝ ΣΤΑ ΖΑΡΙΑ ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΜΑ" 13 Μαϊ 2024 | 10:30

Ο Κασσελάκης καταγγέλλει ΝΔ και 'Άδωνι Γεωργιάδη για πολιτική απάτη σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών

"Εύχονταν να βγει το VMRO - Καλλιέργησαν ελπίδες ότι θα ακυρώσουν μαζί τη Συμφωνία των Πρεσπών", σημειώνει ο Στ, Κασσελάκης σε ανάρτησή του.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ 13 Μαϊ 2024 | 10:01

Ο Γεωργιάδης απαντά για τα "δικά του" χειρόγραφα του Ιησού: Όποιος πουλάει ένα βιβλίο, υιοθετεί και το περιεχόμενό του;

Ο Άδωνις Γεωργιάδης κάνει λόγο για "έλλειψη επιχειρημάτων" και για "άγχος" κάποιων να τον πλήξουν προσωπικά.

«ΣΤΕΙΛΑΜΕ ΜΗΝΥΜΑ» 12 Μαϊ 2024 | 13:39

Άδωνις Γεωργιάδης: Είμαι ευτυχής για τη θέση του Ισραήλ στη Eurovision - Οι Ευρωπαίοι στείλαμε ένα μήνυμα

Την ικανοποίησή του για την πορεία του Ισραήλ στην Eurovision εξέφρασε ο Έλληνας υπουργός.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΡΙΖΑ 10 Μαϊ 2024 | 18:12

Στέφανος Κασσελάκης για Άδωνι Γεωργιάδη: Επιβεβλημένη η απομάκρυνσή του από τον πρωθυπουργό

"Ο Άδωνις Γεωργιάδης τοποθετήθηκε στο υπουργείο Υγείας με έναν στόχο Τη διάλυση του ΕΣΥ", αναφέρει ο Στέφανος Κασσελάκης

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ 09 Μαϊ 2024 | 12:51

Ανδρουλάκης: Η κατάσταση στο ΕΣΥ είναι εκτός ελέγχου και η κυβέρνηση επιστρατεύει "μπαλώματα"

Ο κ. Ανδρουλάκης επισήμανε ότι με απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης είναι εκτός ελέγχου η κατάσταση και στο νοσοκομείο του Ρεθύμνου.

ΠΟΙΟΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΝ ΚΑΙ ΤΙ 08 Μαϊ 2024 | 16:53

"Καμπανάκι" του Υπουργείου Υγείας για το νέο κύμα αφρικανικής σκόνης: Ποιοι και πώς πρέπει να προστατευτούν

Από την Πέμπτη 9 Μαΐου αναμένεται νέα αύξηση συγκέντρωσης αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα

ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ 30 Απρ 2024 | 17:59

"Ανθρωπάκια ασήμαντα, φωνάζετε σαν κάφροι, ελάτε αν έχετε τα κότσια": Η αντίδραση Γεωργιάδη στις αποδοκιμασίες υγειονομικών

"Αντί να φωνάζετε όλη μέρα, κάντε και καμιά δουλειά" είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης στους υγειονομικούς που είχαν συγκεντρωθεί στη Μυτιλήνη

ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΑΜΦΙΛΕΓΟΜΕΝΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ 30 Απρ 2024 | 15:59

Η Έλενα Ακρίτα επιτίθεται στον Βαρτζόπουλο: Να πάρει τις απόψεις του και να τις ρίξει στον Καιάδα του σκοταδισμού

"Να πάρει τις απόψεις του και να τις ρίξει στον Καιάδα του σκοταδισμού" - Έλενα Ακρίτα κατά Δημήτρη Βαρτζόπουλου.

ΔΙΧΩΣ ΤΕΛΟΣ Η ΚΟΝΤΡΑ 30 Απρ 2024 | 12:35

Παραδοχή Καλλιάνου για τα "50 τηλέφωνα" στον Γεωργιάδη: Τον πήρα να τον ρωτήσω πότε μπαίνει κάποιος στη ΜΕΘ [βίντεο]

Ο Γιάννης Καλλιάνος παραδέχτηκε ότι πήρε τηλέφωνο τον Αδωνι Γεωργιάδη για την υπόθεση του πατέρα του

ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ 29 Απρ 2024 | 18:09

Νέα κόντρα Γεωργιάδη-Πολάκη για το ΕΣΥ: "Τολμάς ρε κακομοίρη και συγκρίνεις;"- "Δον Κιχώτης είσαι πολεμάς ανεμόμυλους"

"Πήγα στο νοσοκομείο Ζακύνθου και χειρούργησα, για να αποδείξω ότι ήταν ασφαλές", είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ- "Απλώς εφήρμοσε το νόμο" απάντησε ο υπουργός Υγείας.