Ομάδα Δράση... live streaming: Πρεμιέρα για τις κάμερες σώματος στους αστυνομικούς - Πώς θα χρησιμοποιούνται

Πρώτη μέρα υπηρεσίας με κάμερες σώματος για τους αστυνομικούς της ομάδας ΔΡΑΣΗ η σημερινή, και με διακριτικά νούμερα στα κράνη τους.

Πρώτη μέρα υπηρεσίας με κάμερες σώματος για τους αστυνομικούς της ομάδας ΔΡΑΣΗ η σημερινή, και με διακριτικά νούμερα στα κράνη τους.

Με το βλέμμα στο πρόσφατο παρελθόν και τις καταγγελίες αστυνομικής αυθαιρεσίας στη Νέα Σμύρνη, αλλά και προς το μέλλον στα μέτρα ασφάλειας για τον εορτασμό των 200 χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης, κρίθηκε αναγκαία η τοποθέτησή τους, αφού περατώθηκαν όλες οι διαδικασίες λειτουργίας τους. Τουλάχιστον 20 κάμερες θα τοποθετηθούν σε ένα ή περισσότερα μέλη κάθε ομάδας ΔΡΑΣΗ ανάλογα με τον βαθμό επικινδυνότητας των σημείων κίνησης αλλά και της υπηρεσίας που αναλαμβάνουν.

Οι δράσεις της συγκεκριμένης ομάδας αλλά και μελλοντικά της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. και ΟΠΚΕ, θα δίνονται σε… live streaming (ζωντανή αναμετάδοση) στο Ενιαίο Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.. Στις 6 Δεκεμβρίου, ημερομηνία της θλιβερής επετείου δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, έκαναν… πιλοτικά εγκαίνια, οι κάμερες σε… σελφοκόνταρο των ΜΑΤ και ΥΜΕΤ. Η λειτουργία των καμερών επιτρέπεται μόνο σε περιπτώσεις που υπάρχει άμεσος κίνδυνος διάπραξης σοβαρών αξιόποινων πράξεων, με εντολή Εισαγγελέα επιτρέπεται η… εστίαση, ενώ σε 15 ημέρες διαγράφεται αυτόματα το υλικό. Τέτοιο υλικό αποθηκεύεται και διατηρείται μόνο στην περίπτωση διερεύνησης αξιόποινων πράξεων και διαγράφονται μετά την έκδοση αμετάκλητης δικαστικής απόφασης ή οριστική παύση της δίωξης.

ΜΑΤ και ΥΜΕΤ προμηθεύτηκαν περίπου 40 φορητές κάμερες, οι οποίες στηρίζονται σε κοντάρι που κρατά ένας αστυνομικός κάθε διμοιρίας. Θεωρητικά σε περίπτωση ενεργοποίησης τους, ενημερώνεται ο υπεύθυνος της συγκέντρωσης και οι συγκεντρωμένοι, ενώ η κάμερα θα έχει δυνατότητα απευθείας μετάδοσης της εικόνας στο κέντρο επιχειρήσεων της Αστυνομίας. Οι 5 από αυτές έχουν τη δυνατότητα να δώσουν παράλληλη ζωντανή εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων, ενώ οι υπόλοιπες θα καταγράφουν.

Οι κάμερες θα καταγράφουν και θα "μαρτυρούν" τις κινήσεις ομάδων που έρχονται σε αντιπαράθεση ή συμπλοκή με στελέχη των συγκεκριμένων αστυνομικών υπηρεσιών αλλά και τον έλεγχο των επιχειρησιακών ενεργειών που προβαίνουν οι ίδιοι οι αστυνομικοί σε τυχόν καταγγελλόμενες περιπτώσεις αστυνομικής βίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμβαση, εγγύηση και… εχεμύθεια

Από τις 27 Αυγούστου 2020 η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής υπέγραψε την σύμβαση αγοράς και προμήθειας του συστήματος καταγραφής εικόνας και ήχου που εφαρμόζει στο σώμα με δυνατότητα απευθείας μετάδοσης. Η εταιρεία προμήθειας με έδρα την Καλλιθέα, λόγω της πανδημίας καθυστέρησε την εισαγωγή των καμερών, αργότερα υπήρχε ένα πρόβλημα συμβατότητας και ασφάλειας δικτύου, με το υπάρχον σύστημα που λειτουργεί στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., αλλά αυτά τα προβλήματα ξεπεράστηκαν και από σήμερα οι κάμερες θα τοποθετηθούν στα σώματα των αστυνομικών που υπηρετούν στην ομάδα ΔΡΑΣΗ.

Η σύμβαση προέβλεπε την προμήθεια 20 φορητών καμερών που εφαρμόζουν στο σώμα αξίας 14.200 ευρώ, ενός λογισμικού εξυπηρετητή για την επίτευξη της λήψης/αποστολής βίντεο σε πραγματικό χρόνο (live video streaming), τουλάχιστον έξι ταυτόχρονων ροών, όσο και την διαχείριση των επιμέρους τμημάτων του συστήματος σε γραφικό περιβάλλον web-based (GUI), αξίας 22.000 ευρώ. Η προμήθεια περιλαμβάνει 5 βάσεις υποδοχής/σύνδεσης των BWC (Docuing stations) με τις τυχόν απαιτούμενες άδεις λογισμικού (Software license) αξίας 1.700 ευρώ όπως και ένα λογισμικό διαχείρισης ψηφιακών δεδομένων (Digital Evidence Management platform) αξίας 22.000 ευρώ. Δηλαδή η τελική συνολική αξίας της προμήθειας ανέρχεται σε 74.276 ευρώ.

Σημειώνεται πως στο πλαίσιο υλοποίησης των όρων της σύμβασης ενδέχεται να περιέλθουν στα συμβαλλόμενα μέρη εμπιστευτικές πληροφορίες, για τις οποίες δεσμεύονται να μην αποκαλύψουν σε οποιονδήποτε χωρίς την άδεια του ιδιοκτήτη, σε αντίθετη περίπτωση η διάδοση αυτών των πληροφοριών επιφέρει ποινικές συνέπειες.

Χρήση με… Προεδρικό Διάταγμα

Για την χρήση των συστημάτων λήψης ή καταγραφής ήχου και εικόνας σε δημόσιους χώρους εκδόθηκε το 75/2020 Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο στο άρθρο 2 αναφέρει ότι οι διατάξεις του εφαρμόζονται στα συστήματα επιτήρησης, ανεξαρτήτως των τεχνικών προδιαγραφών, εάν δηλαδή χρησιμοποιούν αναλογική ή ψηφιακή τεχνολογία, εάν διαθέτουν κάμερες σταθερές, περιστρεφόμενες ή κινητές, προσαρμοσμένες σε σταθερές βάσεις ή φορητές μεταφερόμενες από οχήματα κάθε είδους (εδάφους, θαλάσσης ή αέρος, επανδρωμένα ή μη) ή από φυσικά πρόσωπα, ή εάν χρησιμοποιείται οποιαδήποτε άλλη ηλεκτρονική συσκευή ή ηλεκτρονικά συστήματα, όπως επίσης και ανεξαρτήτως του είδους εικονοληψίας (συνεχούς ή ασυνεχούς).

Για την λειτουργία αυτών συστημάτων με αφορμή την πρόληψη ή καταστολή αξιόποινων πράξεων απαιτείται να συντρέχουν επαρκείς ενδείξεις ότι τελούνται ή πρόκειται να τελεσθούν στον συγκεκριμένο χώρο ποινικά αδικήματα. Επαρκείς ενδείξεις είναι η αναφορά πραγματικών στοιχείων όπως στατιστικών ή εμπειρικών δεδομένων, μελετών, εκθέσεων, μαρτυριών, πληροφοριών για την συχνότητα, το είδος και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των εγκλημάτων που τελούνται σε συγκεκριμένο χώρο και για τις πιθανότητες εξάπλωσης της εγκληματικότητας σε άλλο δημόσιο χώρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η λειτουργία των φορητών καμερών επιτρέπεται σε περιπτώσεις που υπάρχει άμεσος και σοβαρός κίνδυνος τέλεσης αξιόποινων πράξεων με την παράθεση πραγματικών στοιχείων επιβεβαίωσης.

Η εστίαση της εικόνας επιτρέπεται με την αιτιολογημένη απόφαση του υπευθύνου επεξεργασίας κατόπιν έγκρισης του αρμόδιου Εισαγγελέα Πρωτοδικών. Σε περίπτωση κατεπείγοντος η εστίαση γίνεται και πάλι με απόφαση του υπεύθυνου επεξεργασίας με την υποχρέωση όμως της άμεσης ενημέρωσης του αρμόδιου Εισαγγελέα, ο οποίος μπορεί να απαγορεύσει τη συνέχιση της διαδικασίας και τη χρήση των δεδομένων που καταγράφηκαν.

Υλικό συνάθροισης μόνο… 48 ώρες

Η λειτουργία σταθερών, φορητών καμερών ή σώματος, κατά τη διάρκεια δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης είναι επιτρεπτή με αιτιολογημένη απόφαση του υπεύθυνου επεξεργασίας, κατόπιν έγκρισης του αρμόδιου Εισαγγελέα Πρωτοδικών, εφόσον έχει γνωστοποιηθεί στον οργανωτή και στους συγκεντρωμένους. Υπάρχει δυνατότητα λήψης εικόνας της συνάθροισης για την διαπίστωση του όγκου της, χωρίς δυνατότητα εστίασης σε φυσικά πρόσωπα. Αυτά τα δεδομένα που συλλέγονται καταστρέφονται αυτόματα εντός 48 ωρών από την λήξη της συνάθροισης, εφόσον αυτή εξελίχθηκε ομαλά και δεν υπήρχε κάποιο περιστατικό που χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση.

Καταστροφή δεδομένων

Τα δεδομένα διατηρούνται κατά μέγιστο για χρονικό διάστημα 15 ημερών από τη συλλογή τους, εκτός αν η διατήρηση είναι απαραίτητη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, με σκοπό τη διερεύνηση αξιόποινων πράξεων.

Μετά την πάροδο του ανωτέρω χρονικού διαστήματος, τα δεδομένα καταστρέφονται. Ο υπεύθυνος επεξεργασίας εξασφαλίζει ότι η διαγραφή πραγματοποιείται με αυτόματη μέθοδο και ότι τα καταστρεφόμενα δεδομένα δεν είναι δυνατό να ανακτηθούν. Δεδομένα που αφορούν γεγονότα που εμπίπτουν στον επιδιωκόμενο σκοπό, αποθηκεύονται και διατηρούνται, εφόσον είναι απαραίτητα, για την διερεύνηση αξιόποινων πράξεων. Τα δεδομένα αυτά διαγράφονται μετά την έκδοση αμετάκλητης δικαστικής απόφασης ή την οριστική παύση της δίωξης ή την παρέλευση του χρόνου παραγραφής.

Επιτρέπεται, επίσης, η διατήρηση, όταν υπάρχουν δικαιολογημένες υπόνοιες σε βάρος του ατόμου στο οποίο αναφέρονται τα δεδομένα, για την προπαρασκευή ή τη διάπραξη στο μέλλον αξιόποινων πράξεων, οι οποίες όμως επιβεβαιώνονται από σχετικές πληροφορίες, κινήσεις και επαφές του, καθώς και τη σοβαρότητα και αριθμό των εγκλημάτων, που μπορεί να έχει καταδικασθεί στο παρελθόν ή ασκηθεί σε βάρος του ποινική δίωξη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κατ' εξαίρεση, επιτρέπεται η διατήρηση δεδομένων για εκπαιδευτικούς, αποκλειστικά, σκοπούς. Επιλέγονται τμήματα των δεδομένων, τα οποία θα τηρηθούν αποκλειστικά για εκπαιδευτικούς λόγους και τα οποία ανωνυμοποιούνται. Οι εκπαιδευτές και οι εκπαιδευόμενοι, καθώς και κάθε τρίτος που κάνει χρήση των διατηρούμενων δεδομένων, υπογράφει σχετική δήλωση εχεμύθειας.

Πρόσβαση στα δεδομένα του συστήματος και στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι αίθουσες ελέγχου του συστήματος, των βάσεων δεδομένων και των καμερών, επιτρέπεται μόνον σε εξουσιοδοτημένους, κατάλληλα εκπαιδευμένους χρήστες και σύμφωνα με το ρόλο που τους έχει ανατεθεί. Ο λογαριασμός κάθε χρήστη χρησιμοποιείται αποκλειστικά από αυτόν.

"Μαρτυριάρης" σε ΜΑΤ, ΟΠΚΕ, ΔΡΑΣΗ, ΔΙ.ΑΣ.

Οι φορητές κάμερες είναι αδιάβροχες, αντικραδασμικές, έχουν αντιχαρακτική προστασία, ενώ σε περίπτωση απώλειας θα απενεργοποιείται από το κεντρικό σύστημα, ενώ το περιεχόμενο θα είναι κρυπτογραφημένο με ειδικό κωδικό πρόσβασης. Οι ενσωματωμένες κάμερες σε στολές και κράνη, έχουν λυχνία, που θα φαίνεται πότε βρίσκονται σε λειτουργία, ενώ ο αστυνομικός θα πρέπει να ενημερώνει τον ελεγχόμενο όταν την ενεργοποιεί.

Με κάμερες είναι εξοπλισμένοι οι αστυνομικοί και σε άλλες χώρες πλην της Γερμανίας και της Γαλλίας, όπως οι ΗΠΑ, η Αγγλία και η Ισπανία. Η χρήση τους διεθνώς αποτιμάται θετικά, καθώς μειώνονται οι επιθέσεις κατά αστυνομικών, τα περιστατικά αυθαιρεσίας από ένστολους, ενώ συχνά τα βίντεο βοηθούν στη διαλεύκανση "δύσκολων" υποθέσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Computer law and security και παρουσιάζει τα συμπεράσματα από την εφαρμογή του μέτρου σε πέντε χώρες, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι η χρήση καμερών από αστυνομικούς ασκεί έλεγχο στη συμπεριφορά τους καταγράφοντας την επαφή τους με τους πολίτες. "Περιορίζει τα κρούσματα κατάχρησης εξουσίας αλλά και τη βίαιη συμπεριφορά πολιτών ενάντια στους αστυνομικούς".

Σημειώνεται ότι η απόφαση για να χρησιμοποιηθούν κάμερες από τα ΜΑΤ είχε ληφθεί από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη τον Δεκέμβριο του 2019, μετά τη πολυσυζητημένη επιχείρηση εκκένωσης κατάληψης στο Κουκάκι και τις καταγγελίες μελών οικογένειας σε γειτονική κατοικία. Παρόμοιες καταγγελίες διατυπώνονται κατά αστυνομικών τουλάχιστον 8-10 φορές τον χρόνο, αλλά το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν αυξηθεί.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 21 Απρ 2021 | 09:35

Ντόρα Μπακογιάννη: Συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα πίσω από τα κορονοπάρτι στις πλατείες

"Αν φύγουν άρρωστοι άνθρωποι, θα αντέξουν τα νοσοκομεία; Για αυτό η κυβέρνηση προσπαθεί να τετραγωνίσει τον κύκλο", είπε η Ντόρα Μπακογιάννη για τα κορονοπάρτι.

ΤΕΤΑΜΕΝΟ ΤΟ ΚΛΙΜΑ 21 Απρ 2021 | 08:04

Νέο περιστατικό στις ΗΠΑ: 16χρονη Αφροαμερικανή έπεσε νεκρή από πυρά της αστυνομίας στο Οχάιο

Μερικά λεπτά προτού ανακοινωθεί η ετυμηγορία στη δίκη του Ντέρεκ Σόβιν μια 16χρονη μαύρη έπεσε νεκρή από πυρά της αστυνομίας στο Οχάιο.

ΤΙ ΕΚΤΙΜΑ ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ 19 Απρ 2021 | 12:46

Γιατί η αστυνομία δεν παρεμβαίνει στα κορονοπάρτι των πλατειών: Το μοντέλο "Βαρνάβα" και ο ρόλος των μπαχαλάκηδων

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι παρέμβαση της ΕΛΑΣ στα κορονοπάρτι θα οδηγούσε σε χειρότερα επεισόδια.

19 Απρ 2021 | 12:34

Οικογενειακή τραγωδία στο Κορωπί: Πατέρας πυροβόλησε και σκότωσε τον γιο του με καραμπίνα

Ενας πατέρας πυροβόλησε με καραμπίνα και σκότωσε τον γιο του στο Κορωπί.

ΕΙΧΑΝ ΨΑΞΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ 19 Απρ 2021 | 09:42

Θρίλερ στα Πατήσια: Έδεσαν και σκότωσαν 90χρονο μέσα στο σπίτι του

Κακοποιοί εισέβαλαν στην οικία 90χρονου στα Πατήσια, τον έδεσαν και τον σκότωσαν.

ΤΙ ΛΕΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ 19 Απρ 2021 | 08:34

Κορονοπάρτι στις πλατείες - Μπαλάσκας: Υπάρχουν οικογενειάρχες, μπαχαλάκηδες και ακραίοι - Γιατί δεν επεμβαίνει η αστυνομία

"Υπάρχουν οικογενειάρχες, μικρά παιδιά, αλλά και ακραία στοιχεία" λέει ο Σ. Μπαλάσκας εξηγώντας γιατί δεν επεμβαίνει η αστυνομία στα κορονοπάρτι στις πλατείες.

ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΚΑΛΕΣΜΑ 18 Απρ 2021 | 21:39

Κορονοπάρτι στην Κυψέλη: Τους νεαρούς διοργανωτές αναζητά η ΕΛ.ΑΣ - Διαμαρτυρία στην πλατεία Βαρνάβα

Oι αστυνομικοί έχουν ξεκινήσει έρευνα για να εντοπίσουν τους διοργανωτές των κορονοπάρτι.

ΤΟΥ ΕΠΙΒΛΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΙΜΟ 3000 ΕΥΡΩ 17 Απρ 2021 | 15:50

"Κορονο - πάρτι" και στη Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες σε ένα 28χρονο

Συνελήφθη ένας 28χρονος για παράνομο "κορονο - πάρτι" στη Θεσσαλονίκη

ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΚΥΚΛΑΔΩΝ 16 Απρ 2021 | 18:05

Στην Πάρο ο Χρυσοχοΐδης: Ενίσχυση της αστυνόμευσης ζητά η Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σημείωσε ότι θα υπάρξει, άμεσα, εξειδίκευση των αναγκών του κάθε νησιού και θα γίνει η αντίστοιχη κατανομή

ΤΙ ΕΞΕΤΑΖΟΥΝ ΟΙ ΑΡΧΕΣ 16 Απρ 2021 | 07:55

Δολοφονία Καραϊβάζ: Ξεσκονίζουν την "κόκκινη" λίστα των εκτελεστών από Interpol και Europol

Την προσπάθεια βελτίωσης της ποιότητας του βιντεοληπτικού υλικού και έλεγχο μιας "κόκκινης" λίστας εκτελεστών από Interopol και Europol εξετάζει η ΕΛΑΣ.

ΧΤΥΠΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΣΤΗΘΟΣ ΑΠΟ ΣΦΑΙΡΑ 16 Απρ 2021 | 06:53

Σικάγο: Σοκάρει το βίντεο από την κάμερα αστυνομικού που πυροβόλησε και σκότωσε 13χρονο [βίντεο]

Το βίντεο από την κάμερα που φόραγε αστυνομικός όταν πυροβόλησε 13χρονο καθώς σήκωνε τα χέρια ψηλά σοκάρει την Αμερική.

ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ 14 Απρ 2021 | 15:31

Κορονομάζωξη με 11 άτομα σε οικοδομή στην Κοζάνη – Πρόστιμο 3.000 ευρώ σε διοργανωτή

Από 3.000 ευρώ πρόστιμο στον διοργανωτή και άλλα 300 ευρώ στους συμμετέχοντες επέβαλε η αστυνομία στην Κοζάνη για κορονομάζωξη σε οικοδομή.

ΒΡΕΘΗΚΕ ΥΛΙΚΟ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΠΟΡΝΟΓΡΑΦΙΑΣ 14 Απρ 2021 | 13:51

Πιερία: Χειροπέδες σε διευθυντή Δημοτικού Σχολείου για σεξουαλική κακοποίηση 14χρονης

Συνελήφθη διευθυντής Δημοτικού σχολείου για σεξουαλική κακοποίηση ανήλικης, πριν 14 χρόνια, στην Πιερία.