Ομοφυλόφιλος πρόσφυγας από τη Συρία αρνείται να επιστρέψει στην Τουρκία

Δικαστικό αγώνα αρχίζει ένας ομοφυλόφιλος Σύρος, στον οποίο οι αρχές στη Λέσβο αρνήθηκαν να του παράσχουν άσυλο. Εκφράζει φόβους για την ασφάλειά του.

omofulofilos-prosfugas-apo-ti-suria-arneitai-na-epistrepsei-stin-tourkia
SHARE THIS
0
SHARES

Δικαστικό αγώνα με στόχο να αποτρέψει την επιστροφή του στην Τουρκία αρχίζει ένας ομοφυλόφιλος Σύρος πρόσφυγας, μετά την απόρριψη από τις αρχές του αιτήματός του να του δοθεί άσυλο στην Ελλάδα.

Το αίτημα του 46χρονου Σύρου για διεθνή προστασία απορρίφθηκε σε πρώτο βαθμό από την Υπηρεσία Ασύλου και σε δεύτερο βαθμό από την Επιτροπή Προσφύγων, η οποία έκρινε ανεπαρκείς τους ισχυρισμούς του ότι η Τουρκία δεν είναι γι αυτόν ένας ασφαλής προορισμός.

Ο άνδρας είναι τεχνικός με εξειδίκευση στις εξορύξεις ορυκτών πόρων και θεωρεί ότι αν σταλεί πίσω στην πατρίδα του κινδυνεύει να εκτελεστεί αν δεν συνεργαστεί με το ISIS στις πετρελαιοπηγές που βρίσκονται υπό την κατοχή του.

Μάλιστα δήλωσε στις ελληνικές αρχές ότι όταν βρισκόταν στην Κωνσταντινούπολη, του ασκήθηκαν πιέσεις να γυρίσει στη Συρία και ότι αυτός ήταν ο λόγος που αποφάσισε πάει στη Σμύρνη και από εκεί να περάσει  στην Ελλάδα

Τι λέει η Επιτροπή Προσφύγων 

Η επιτροπή προσφύγων αμφισβητεί στο σύνολό τους όλους τους ισχυρισμούς του πρόσφυγα, τόσο για τους κινδύνους που διατρέχει λόγω του ISIS στην Τουρκία, όσο και για το εάν όντως είναι ομοφυλόφιλος.

Ειδικότερα όμως για το ζήτημα των σεξουαλικών προτιμήσεων νομικοί κύκλοι αναφέρουν ότι δεν μπορεί να υπάρξει τρόπος απόδειξης του ισχυρισμού ο οποίος να μην προσβάλει τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και συνεπώς θα πρέπει να γίνει αποδεκτός χωρίς την διαδικασία της τεκμηρίωσης

«Προσωρινά μέτρα» στο Στρασβούργο

Αίτηση προσωρινών μέτρων εκ μέρους του 46χρονου έχει καταθέσει η γερμανική μη κυβερνητική οργάνωση Pro Asyl, η οποία θεωρεί ότι η απόφαση για επιστροφή του άνδρα στην Τουρκία δεν είναι ανεκτή, λόγω της σεξουαλικής προτίμησής του, που θα τον θέσει σε κινδύνους.

«Εχει εργαστεί στην πετρελαΐκή βιομηχανία. Οταν ήταν στην Κωνσταντινούπολη, το Ισλαμικό Κράτος τον είχε απειλήσει ότι θα τον σκοτώσει αν δεν πάρει μέρος στις εξορύξεις στην Συρία» δήλωσε ο Καρλ Κοπ, εκπρόσωπος της μη κυβερνητικής οργάνωσης στο πρακτορείο Reuters. Σε ανακοίνωση της Pro Asyl , η Τουρκία χαρακτηρίζεται ως «μια από τις χώρες της Ευρώπης, στην οποία οι ομοφυλόφιλοι αντιμετωπίζουν τα περισσότερα προβλήματα και τους μεγαλύτερους κινδύνους».

Ανοιξε «τρύπα» στην συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας

Η αίτηση προσωρινών μέτρων πρόκειται να κατατεθούν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο και με την σχετική αίτηση, ο προσφεύγων θα ζητά την αναστολή εκτέλεσης της απόφασης του Συμβουλίου Προσφύγων της Λέσβου.

Η προσφυγή θα αμφισβητήσει ουσιαστικά ολόκληρη την συμφωνία Ευρωπαϊκής Ενωσης Τουρκίας, η οποία στηρίχθηκε στην παραδοχή ότι η γειτονική χώρα είναι ασφαλής προορισμός για τους πρόσφυγες

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook