Οργανωσιακή Ψυχολογία: Αλλάζοντας την εργασιακή ζωή προς το καλύτερο

Ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα που στοχεύει να βελτιώσει τη σχέση ατόμου, εργασίας και οργάνωσης.

Ελίνα Μαμμή
ΓΡΑΦΕΙ: ΕΛΙΝΑ ΜΑΜΜΗ
Deree

Τα τελευταία χρόνια, οι αλλαγές που συντελούνται στο περιβάλλον εργασίας έχουν κάνει επιτακτική ανάγκη την ύπαρξη εξειδικευμένων επιστημόνων που θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των προκλήσεων. Η υιοθέτηση νέων τεχνολογιών, η ψηφιοποίηση της εργασίας, η αλλαγή της στάσης και των προσδοκιών των ανθρώπων, η μείωση της δέσμευσης των ανθρώπων, η αύξηση του εργασιακού άγχους, αλλά και η αυξανόμενη χρήση αλγορίθμων, μεγάλων δεδομένων και τεχνητής νοημοσύνης στο περιβάλλον εργασίας, απαιτούν την ηθική και χωρίς μεροληψίες ανάπτυξη και εφαρμογή τους.

Η Οργανωσιακή Ψυχολογία έρχεται να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο σε αυτό το μεταβαλλόμενο περιβάλλον εργασίας, επιδιώκοντας την αλλαγή της εργασιακής ζωής προς το καλύτερο τόσο για τις οργανώσεις όσο και για τον κάθε άνθρωπο που απασχολείται σε αυτές.

Πρόκειται για το επιστημονικό πεδίο με κύριο αντικείμενο την επιστημονική μελέτη της ανθρώπινης συμπεριφοράς στον χώρο εργασίας. Μέσα από ψυχολογικές αρχές, επιστημονικά δεδομένα και ερευνητικές μεθόδους βοηθά στην κατανόηση της ατομικής, ομαδικής και οργανωσιακής συμπεριφοράς, την επίλυση εργασιακών και οργανωσιακών προβλημάτων και τη βελτίωση της ποιότητας της προσωπικής και εργασιακής ζωής.

MS in Organizational Psychology

Οι απόφοιτοι του μεταπτυχιακού προγράμματος MS in Organizational Psychology στο Deree – The American College of Greece αποκτούν γνώσεις και δεξιότητες που τους καθιστούν απαραίτητους σε αυτό το διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον εργασίας.

Μέσα από θεωρητική και πρακτική γνώση σύγχρονων μεθόδων και προγραμμάτων ενίσχυσης της παρακίνησης των ανθρώπων στο χώρο εργασίας, βοηθούν στην αντιμετώπιση του εργασιακού άγχους και την υποστήριξη του ευ ζην μέσα στην επιχείρηση.

Οργανωσιακή Ψυχολογία: Αλλάζοντας την εργασιακή ζωή προς το καλύτερο

Ακόμα, αποκτούν προχωρημένες γνώσεις και δεξιότητες στον τομέα της επιλογής προσωπικού, της ανάπτυξης εκπαιδευτικών προγραμμάτων, της αξιολόγησης της απόδοσης αλλά και της ανάπτυξης της καριέρας των ανθρώπων στις οργανώσεις, της διαχείρισης της ποικιλομορφίας και της συμπερίληψης στο χώρο εργασίας, όπως και γνώσεις για την χρήση των κατάλληλων για την κάθε περίσταση εργαλείων.

Επιπλέον, εκπαιδεύονται στην εμβάθυνση σε ζητήματα που προκύπτουν από τον ψηφιακό μετασχηματισμό των οργανώσεων και το μέλλον της εργασίας, όπως είναι για παράδειγμα η χρήση ηλεκτρονικών παιχνιδιών και ψηφιακών διαδικασιών στην επιλογή προσωπικού καθώς και η ηθική και χωρίς μεροληψίες χρήση της τεχνητής νοημοσύνης σε εργασιακές αποφάσεις.

Τέλος, γνωρίζουν πώς να εντοπίζουν τα προβλήματα στον χώρο εργασίας, να ασκούν κριτική αξιολόγηση των σχετικών εμπειρικών δεδομένων, μέσα από τη συλλογή δεδομένων, την ανάπτυξη αποτελεσματικών παρεμβάσεων και την επιστημονικά άρτια σύνοψη και παρουσίαση των πορισμάτων που προκύπτουν από την εφαρμογή τους.

Πρόγραμμα Σπουδών

Μέσα από ένα σύνολο 12 υποχρεωτικών μαθημάτων δίνεται έμφαση τόσο στην πλήρη κατανόηση του θεωρητικού υποβάθρου, όσο και στην πρακτική εφαρμογή και εξάσκηση στις περιοχές της Οργανωσιακής Ψυχολογίας.

Κάθε μάθημα εμπλουτίζεται με σύγχρονες μελέτες περίπτωσης, παίξιμο ρόλων, καθώς και με τη συμμετοχή προσκεκλημένων ομιλητών-επαγγελματιών από το χώρο των οργανώσεων.

Το πρόγραμμα σπουδών δίνει επίσης τη δυνατότητα στους φοιτητές είτε να εκπονήσουν διπλωματική εργασία πάνω σε ένα σύγχρονο ερευνητικό θέμα που τους απασχολεί είτε να διεξάγουν ένα πραγματικό πρότζεκτ (capstone) σε έναν συνεργαζόμενο οργανισμό ώστε να εμπεδώσουν τις γνώσεις που προσφέρονται και να εξασκηθούν στην πρακτική εφαρμογή τους.

Deree

Τη διδασκαλία των μαθημάτων αναλαμβάνουν καθηγητές του Κολλεγίου καθώς και καταξιωμένοι επιστήμονες με διδακτορικό σε σχετικό γνωστικό αντικείμενο. Χαρακτηριστικό των διδασκόντων αποτελεί η καταξιωμένη ερευνητική τους πορεία, καθώς και η εκτενής επαγγελματική τους δραστηριότητα γεγονός που τους καθιστά ικανούς να παντρεύουν αποτελεσματικά τη θεωρία με την πράξη.

Ποιοι μπορούν να συμμετάσχουν

Στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα MS in Organizational Psychology του Deree μπορούν να συμμετέχουν πτυχιούχοι τμημάτων Ψυχολογίας, Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας και άλλων Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών, πτυχιούχοι τμημάτων Διοίκησης Επιχειρήσεων, επαγγελματίες στον χώρο της Διοίκησης Ανθρωπίνων Πόρων καθώς και όσοι επιθυμούν να κατανοήσουν την πολυσύνθετη σχέση ατόμου, εργασίας και οργάνωσης.

Οι απόφοιτοι του προγράμματος προετοιμάζονται να εργαστούν μεταξύ άλλων σε τμήματα Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού, στον κλάδο της παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών, στο χώρο της επαγγελματικής εκπαίδευσης και ανάπτυξης, στο χώρο του career coaching, καθώς και στο πεδίο της έρευνας και της ανάπτυξης και αξιοποίησης ερευνητικών εργαλείων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διάφορους κλάδους όπως το Μάρκετινγκ.

Περισσότερα για το πρόγραμμα μπορείτε να βρείτε εδώ.

H Δρ Ολίβια Κυριακίδου είναι Επίκουρη Καθηγήτρια και Υπεύθυνη του νέου μεταπτυχιακού προγράμματος MS in Organizational Psychology στο Deree – The American College of Greece.

Deree

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

26 Ιουλ 2020 | 09:22

Η Κέιτ Μίντλετον με το πιο όμορφο summer white dress: Όλα τα βλέμματα πάνω της

Οι 1,8 εκατομμύρια λίρες και το υπέροχο λουκ της Δούκισσας του Κέιμπριτζ.

Η ΣΤΙΛΑΤΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ 26 Ιουλ 2020 | 09:22

H Βασίλισσα Ράνια με casual chic look: Πώς μετέτρεψε ένα αδιάφορο πουκάμισο σε μια στιλάτη εμφάνιση

Η βασίλισσα Ράνια εντυπωσίασε ξανά με μια απλή casual chic εμφάνιση.

ΟΙ ΣΠΑΝΙΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ 26 Ιουλ 2020 | 09:22

Highgrove House: Οι σπάνιες εικόνες από το απίθανο, πνιγμένο στα λουλούδια σπίτι του Πρίγκιπα Κάρολου [Εικόνες]

Σε αυτό το σπίτι έζησαν κάποτε η πριγκίπισσα Νταϊάνα μαζί με τα παιδιά της πρίγκιπα Γουίλιαμ και πρίγκιπα Χάρι.

ΒΓΑΙΝΕΙ ΣΕ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ 25 Ιουλ 2020 | 08:35

Πριγκίπισσα Νταϊάνα: Το προφητικό σημείωμα που έγραψε στα 30 της - Για ποιο πράγμα ανησυχούσε

Το συγκινητικό χειρόγραφο σημείωμα της πριγκίπισσας που τότε ήταν σε διάσταση με τον πρίγκιπα Κάρολο αλλά εξακολουθούσε να ζει στο παλάτι [Εικόνα]

24 Ιουλ 2020 | 15:57

Εδώ και 30 χρόνια η ΑΙΜ φροντίζει τα χαμόγελα που δοκιμάζονται, γιατί κάθε χαμόγελο μετράει…

Ο κοινωνικός… μαραθώνιος της ΑΙΜ που βρίσκεται πάντα κοντά στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο την προσφορά της κατά την περίοδο της πανδημίας.

24 Ιουλ 2020 | 11:49

Ότι σπέρνεις θερίζεις: Τα δώρα της ελληνικής γης από τους Έλληνες παραγωγούς στο τραπέζι μας

H Melissa συλλέγει κάθε χρόνο τα "δώρα" της ελληνικής γης σε συνεργασία με τους Έλληνες παραγωγούς παραμένοντας στο πλευρό τους από τη σπορά μέχρι τον θερισμό.

"ΠΑΡΑΒΙΑΣΑΝ" ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥΣ 24 Ιουλ 2020 | 10:49

Σε πανικό Πρίγκιπας Χάρι και Μέγκαν Μαρκλ: Μήνυση σε παπαράτσι που τράβηξαν "παράνομες" φωτογραφίες του γιου τους, Άρτσι

Ο Χάρι και η Μέγκαν έκαναν μήνυση σε παπαράτσι που "παραβίασαν" το σπίτι τους και τράβηξαν "παράνομες" φωτογραφίες του γιου τους, Άρτσι.

ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ 24 Ιουλ 2020 | 07:38

Βασίλισσα Ελισάβετ: To άγνωστο δράμα με τη μητέρα της - Την ζήλευε τρελά γιατί της "έκλεψε" την εξουσία και τα προνόμια

Η βασιλομήτωρ ζήλευε την Ελισάβετ γιατί πίστευε ότι της "έκλεψε" όλη τη "δύναμη και τα προνόμια" που είχε ως βασίλισσα.

ROYAL CHIC 23 Ιουλ 2020 | 07:42

Το απαράμιλλο στιλ της βασιλικής οικογένειας του Βελγίου: Η βασίλισσα Ματθίλδη, η 18χρονη διάδοχος και τα floral [Εικόνες]

Η βασίλισσα και η πριγκίπισσα του Βελγίου φόρεσαν εντυπωσιακά floral φορέματα και πρωτοτύπησαν με τις ασορτί μάσκες τους.

22 Ιουλ 2020 | 10:17
«ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΚΛΑΨΑΜΕ ΓΟΕΡΑ» 22 Ιουλ 2020 | 07:47

Αυτή την ημέρα κλάψαμε γοερά: Η νύφη πριγκίπισσα Βεατρίκη φόρεσε κάτι από τον γάμο της Κέιτ και του Γουίλιαμ [Εικόνα]

Αν και κανονικά δεν θα ήθελε τίποτα να της θυμίζει εκείνη την ημέρα, η Βεατρίκη είχε πάνω της κάτι από τον γάμο στον οποίο η ίδια και η αδελφή της πριγκίπισσα Ευγενία έκλαψαν γοερά.