Οργανωσιακή Ψυχολογία: Αλλάζοντας την εργασιακή ζωή προς το καλύτερο

Ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα που στοχεύει να βελτιώσει τη σχέση ατόμου, εργασίας και οργάνωσης.

Ελίνα Μαμμή
ΓΡΑΦΕΙ: ΕΛΙΝΑ ΜΑΜΜΗ
Deree

Τα τελευταία χρόνια, οι αλλαγές που συντελούνται στο περιβάλλον εργασίας έχουν κάνει επιτακτική ανάγκη την ύπαρξη εξειδικευμένων επιστημόνων που θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των προκλήσεων. Η υιοθέτηση νέων τεχνολογιών, η ψηφιοποίηση της εργασίας, η αλλαγή της στάσης και των προσδοκιών των ανθρώπων, η μείωση της δέσμευσης των ανθρώπων, η αύξηση του εργασιακού άγχους, αλλά και η αυξανόμενη χρήση αλγορίθμων, μεγάλων δεδομένων και τεχνητής νοημοσύνης στο περιβάλλον εργασίας, απαιτούν την ηθική και χωρίς μεροληψίες ανάπτυξη και εφαρμογή τους.

Η Οργανωσιακή Ψυχολογία έρχεται να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο σε αυτό το μεταβαλλόμενο περιβάλλον εργασίας, επιδιώκοντας την αλλαγή της εργασιακής ζωής προς το καλύτερο τόσο για τις οργανώσεις όσο και για τον κάθε άνθρωπο που απασχολείται σε αυτές.

Πρόκειται για το επιστημονικό πεδίο με κύριο αντικείμενο την επιστημονική μελέτη της ανθρώπινης συμπεριφοράς στον χώρο εργασίας. Μέσα από ψυχολογικές αρχές, επιστημονικά δεδομένα και ερευνητικές μεθόδους βοηθά στην κατανόηση της ατομικής, ομαδικής και οργανωσιακής συμπεριφοράς, την επίλυση εργασιακών και οργανωσιακών προβλημάτων και τη βελτίωση της ποιότητας της προσωπικής και εργασιακής ζωής.

MS in Organizational Psychology

Οι απόφοιτοι του μεταπτυχιακού προγράμματος MS in Organizational Psychology στο Deree – The American College of Greece αποκτούν γνώσεις και δεξιότητες που τους καθιστούν απαραίτητους σε αυτό το διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον εργασίας.

Μέσα από θεωρητική και πρακτική γνώση σύγχρονων μεθόδων και προγραμμάτων ενίσχυσης της παρακίνησης των ανθρώπων στο χώρο εργασίας, βοηθούν στην αντιμετώπιση του εργασιακού άγχους και την υποστήριξη του ευ ζην μέσα στην επιχείρηση.

Οργανωσιακή Ψυχολογία: Αλλάζοντας την εργασιακή ζωή προς το καλύτερο

Ακόμα, αποκτούν προχωρημένες γνώσεις και δεξιότητες στον τομέα της επιλογής προσωπικού, της ανάπτυξης εκπαιδευτικών προγραμμάτων, της αξιολόγησης της απόδοσης αλλά και της ανάπτυξης της καριέρας των ανθρώπων στις οργανώσεις, της διαχείρισης της ποικιλομορφίας και της συμπερίληψης στο χώρο εργασίας, όπως και γνώσεις για την χρήση των κατάλληλων για την κάθε περίσταση εργαλείων.

Επιπλέον, εκπαιδεύονται στην εμβάθυνση σε ζητήματα που προκύπτουν από τον ψηφιακό μετασχηματισμό των οργανώσεων και το μέλλον της εργασίας, όπως είναι για παράδειγμα η χρήση ηλεκτρονικών παιχνιδιών και ψηφιακών διαδικασιών στην επιλογή προσωπικού καθώς και η ηθική και χωρίς μεροληψίες χρήση της τεχνητής νοημοσύνης σε εργασιακές αποφάσεις.

Τέλος, γνωρίζουν πώς να εντοπίζουν τα προβλήματα στον χώρο εργασίας, να ασκούν κριτική αξιολόγηση των σχετικών εμπειρικών δεδομένων, μέσα από τη συλλογή δεδομένων, την ανάπτυξη αποτελεσματικών παρεμβάσεων και την επιστημονικά άρτια σύνοψη και παρουσίαση των πορισμάτων που προκύπτουν από την εφαρμογή τους.

Πρόγραμμα Σπουδών

Μέσα από ένα σύνολο 12 υποχρεωτικών μαθημάτων δίνεται έμφαση τόσο στην πλήρη κατανόηση του θεωρητικού υποβάθρου, όσο και στην πρακτική εφαρμογή και εξάσκηση στις περιοχές της Οργανωσιακής Ψυχολογίας.

Κάθε μάθημα εμπλουτίζεται με σύγχρονες μελέτες περίπτωσης, παίξιμο ρόλων, καθώς και με τη συμμετοχή προσκεκλημένων ομιλητών-επαγγελματιών από το χώρο των οργανώσεων.

Το πρόγραμμα σπουδών δίνει επίσης τη δυνατότητα στους φοιτητές είτε να εκπονήσουν διπλωματική εργασία πάνω σε ένα σύγχρονο ερευνητικό θέμα που τους απασχολεί είτε να διεξάγουν ένα πραγματικό πρότζεκτ (capstone) σε έναν συνεργαζόμενο οργανισμό ώστε να εμπεδώσουν τις γνώσεις που προσφέρονται και να εξασκηθούν στην πρακτική εφαρμογή τους.

Deree

Τη διδασκαλία των μαθημάτων αναλαμβάνουν καθηγητές του Κολλεγίου καθώς και καταξιωμένοι επιστήμονες με διδακτορικό σε σχετικό γνωστικό αντικείμενο. Χαρακτηριστικό των διδασκόντων αποτελεί η καταξιωμένη ερευνητική τους πορεία, καθώς και η εκτενής επαγγελματική τους δραστηριότητα γεγονός που τους καθιστά ικανούς να παντρεύουν αποτελεσματικά τη θεωρία με την πράξη.

Ποιοι μπορούν να συμμετάσχουν

Στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα MS in Organizational Psychology του Deree μπορούν να συμμετέχουν πτυχιούχοι τμημάτων Ψυχολογίας, Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας και άλλων Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών, πτυχιούχοι τμημάτων Διοίκησης Επιχειρήσεων, επαγγελματίες στον χώρο της Διοίκησης Ανθρωπίνων Πόρων καθώς και όσοι επιθυμούν να κατανοήσουν την πολυσύνθετη σχέση ατόμου, εργασίας και οργάνωσης.

Οι απόφοιτοι του προγράμματος προετοιμάζονται να εργαστούν μεταξύ άλλων σε τμήματα Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού, στον κλάδο της παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών, στο χώρο της επαγγελματικής εκπαίδευσης και ανάπτυξης, στο χώρο του career coaching, καθώς και στο πεδίο της έρευνας και της ανάπτυξης και αξιοποίησης ερευνητικών εργαλείων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διάφορους κλάδους όπως το Μάρκετινγκ.

Περισσότερα για το πρόγραμμα μπορείτε να βρείτε εδώ.

H Δρ Ολίβια Κυριακίδου είναι Επίκουρη Καθηγήτρια και Υπεύθυνη του νέου μεταπτυχιακού προγράμματος MS in Organizational Psychology στο Deree – The American College of Greece.

Deree

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΨΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ 07 Σεπ 2021 | 07:20

Πριγκίπισσα Νταϊάνα: Fake ο έρωτας με τον Ντόντι - Εκτός κάμερας την φώναζε "κυρία"

"Η πριγκίπισσα Νταϊάνα δεν κοιμόταν μαζί με τον Ντόντι, ήταν fake το ειδύλλιο", τονίζει υπάλληλος του Αλ Φαγέντ που τους έβλεπε καθημερινά.

Η ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ 03 Σεπ 2021 | 13:39

Αιφνιδίως στο νοσοκομείο μέσα στη νύχτα η πριγκίπισσα Σαρλίν: Η επιπλοκή μετά το τετράωρο χειρουργείο

Η ιατρική κατάσταση έκτακτης ανάγκης της πριγκίπισσας Σαρλίν που εισήχθη στο νοσοκομείο με ψευδώνυμο μέσα στη νύχτα.

"ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΠΙΑ ΝΑ ΖΗΣΩ ΜΑΚΡΙΑ ΣΟΥ" 03 Σεπ 2021 | 07:27

Μυρτώ Αλτίνογλου: Η γιατρός με το γλυκό χαμόγελο & τα παιδιάστικα μάτια που λάτρεψε ο Μίκης Θεοδωράκης

"Δεν μπορώ πια να ζήσω μακριά σου. Η μόνη παρηγοριά είναι το γράμμα σου": Τα ερωτικά γράμματα του Μίκη Θεοδωράκη στην αιώνια αγαπημένη του Μυρτώ Αλτίνογλου.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΤΙΓΜΗ 02 Σεπ 2021 | 11:34

Όλη η Ελλάδα για τον Μίκη: Όταν ο Θεοδωράκης έκλαψε επί σκηνής ανάμεσα σε χιλιάδες κόσμου στο Καλλιμάρμαρο

Η μέρα που ο Μίκης Θεοδωράκης "λύγισε" μπροστά στους χιλιάδες ανθρώπους που βρέθηκαν εκεί για να τον τιμήσουν για το έργο του.

ΔΥΟ ΜΗΝΥΣΕΙΣ - ΤΗΝ ΕΙΧΕ ΧΤΥΠΗΣΕΙ ΑΣΧΗΜΑ 23 Σεπ 2021 | 20:48

Εγκλημα στην Ρόδο: Καταπέλτης η πρώην σύντροφος του 40χρονου φονιά - "Ολοι γνώριζαν, έκαναν τα στραβά μάτια"

Η πρώην σύντροφος του 40χρονου που σκότωσε τη Δώρα είχε καταθέσει δυο μηνύσεις σε βάρος του

ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ 23 Σεπ 2021 | 20:40

Συνέβη στη Θεσσαλονίκη: Βγήκε για προπόνηση στον...Περιφερειακό μέσα στα αυτοκίνητα [Βίντεο]

Όσοι διέσχιζαν τον Περιφερειακό Θεσσαλονίκης συνάντησαν έναν άνδρα τρέχει στην άκρη του δρόμου

ΕΥΧΑΡΙΣΤΑ ΝΕΑ 23 Σεπ 2021 | 20:32

Αγώνας καρτ στην Πάτρα: Ξύπνησε από το κώμα ο 6χρονος Φώτης μετά από 4 μέρες διασωλήνωσης

Αποσωληνώθηκε ο 6χρονος Φώτης στην Πάτρα - Εξακολουθεί να νοσηλεύεται στη ΜΕΘ.

ΑΡΧΙΣΕ Η ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ 23 Σεπ 2021 | 20:28

Θεσσαλονίκη: Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Νεάπολης Συκεών - Έφτασαν τα 50

Έκλεισαν δύο τμήματα του σχολείου στον Δήμο Νεάπολης Συκεών - 27 κρούσματα βρίσκονται διάσπαρτα στα υπόλοιπα τμήματα του δημοτικού.

ΑΠΟ ΤΟ ΑΥΤΟΦΩΡΟ ΜΟΝΟΜΕΛΕΣ ΠΛΗΜΜΕΛΕΙΟΔΙΚΕΙΟ 23 Σεπ 2021 | 20:22

Μαϊμού-εμβολιασμοί στο ΙΚΑ Αλεξάνδρας: Αύριο η δίκη των τριών γυναικών

Η Εισαγγελία θα ερευνήσει εάν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό ή εάν έχουν γίνει και άλλοι εικονικοί εμβολιασμοί.

ΣΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ 4 23 Σεπ 2021 | 19:09

Μίνι lockdown σε Καστοριά, Ξάνθη και Δράμα - Παρατείνονται τα μέτρα σε Πιερία, Ημαθία, Πέλλα, Καβάλα και Αργολίδα

Το μίνι lockdown φέρνει απαγόρευση κυκλοφορίας και μουσικής σε Καστοριά, Ξάνθη και Δράμα.

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 23 Σεπ 2021 | 19:06

Αγώνας καρτ στην Πάτρα: Καταγγελία σοκ - "Δεν είχαν άδεια για θεατές - Δεν άφησαν το ΕΚΑΒ να πλησιάσει"

Ο αγώνας καρτ φαίνεται πως δεν είχε άδεια για θεατές και όλοι οι άνθρωποι που παρακολουθούσαν από τα κάγκελα, βαφτίστηκαν διερχόμενοι.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 23 Σεπ 2021 | 18:26

Κορονοϊός: Κυριαρχεί με 91% η μετάλλαξη Δέλτα στη χώρα - Πού εντοπίζονται τα μεταλλαγμένα στελέχη [Πίνακες-γραφήματα]

Η χαρτογράφηση των μεταλλάξεων του κορονοϊού σε όλη τη χώρα - Τα τέσσερα συχνότερα στελέχη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 23 Σεπ 2021 | 18:13