Follow us

"Ώριμες για αρκετά μεγάλο σεισμό": Επιβεβαιώνει ο Λέκκας τον Τσελέντη που έχει χάσει τον ύπνο του για τις Αλκυονίδες

Τα όσα δήλωσε ο Άκης Τσελέντης σήμερα στο "Πρώτο Πρόγραμμα" επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Την έντονη ανησυχία του διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Άκη Τσελέντη, ήρθε να επιβεβαιώσει ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας, λέγοντας πως περιμένει και αυτός μεγάλο σεισμό από τις Αλκυονίδες. Τόνισε συγκεκριμένα πως, ιδίως ο ανατολικός Κορινθιακός κόλπος έχει υψηλή σεισμικότητα -κάτι που είναι επόμενο, μετά από 40 χρόνια που έχει να δώσει σεισμό η περιοχή- και πλέον είναι ώριμη για έναν αρκετά μεγάλο σεισμό.

Στον απόηχο λοιπόν των σεισμικών δονήσεων στην Εύβοια, με τον μεγαλύτερο να είναι 5 ρίχτερ, ο Άκης Τσελέντης εξήγησε πως έχει χάσει τον ύπνο του τα τελευταία χρόνια, γιατί περιμένει οι Αλκυονίδες να δώσουν έναν μεγάλο σεισμό.

Διαβάστε Επίσης

"6 ρίχτερ την επόμενη 5ετία”

"Mε τις Αλκυονίδες πραγματικά έχω χάσει τον ύπνο μου, γιατί έχει μαζέψει πάρα πολλή σεισμική ενέργεια" ανέφερε χαρακτηριστικά ο σεισμολόγος, τονίζοντας ότι περιμένει εκεί, ένα ισχυρό σεισμικό γεγονός της τάξης των 6 Ρίχτερ, μέσα στην επόμενη πενταετία.

Τα όσα δήλωσε ο Άκης Τσελέντης σήμερα στο "Πρώτο Πρόγραμμα” επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας: "Ναι, πραγματικά ο Κορινθιακός κόλπος και κυρίως ο ανατολικός Κορινθιακός κόλπος είναι ένα φυσικό εργαστήριο, έχει υψηλή σεισμικότητα και είναι επόμενο μετά τα 40 χρόνια που έχει να δώσει σεισμό η περιοχή, να είναι ώριμη για έναν αρκετά μεγάλο σεισμό” ανέφερε στην ΕΡΤ, ωστόσο δεν δεσμεύτηκε να δώσει πιθανό χρόνο εκδήλωσής του.

"Στο άμεσο μέλλον ο Κορινθιακός θα ενεργοποιηθεί”

Όπως διευκρίνισε μάλιστα, δεν υπάρχουν ασφαλείς ενδείξεις για τον χρόνο εκδήλωσής του εάν θα είναι τα πέντε ή τα τρία χρόνια: "Πάντως κάποια στιγμή μέσα στο άμεσο μέλλον ο Κορινθιακός θα ενεργοποιηθεί. Δυστυχώς σε παγκόσμιο επίπεδο δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε χρονικά τους σεισμούς, αλλά ούτε και σε μεγάλο βαθμό τον χώρο εκδήλωσης ενός μεγάλου σεισμού”.

Διαβάστε Επίσης

Κληθείς να σχολιάσει, το αν είμαστε έτοιμοι για ένα τέτοιο φαινόμενο και αν θα αντέξουν τα σπίτια και γενικά οι δομές, ο Ευθύμης Λέκκας απάντησε: "Τολμώ να πω ότι θα αντέξουν. Είμαστε σε πάρα πολύ καλύτερη κατάσταση από ότι είμασταν το 1981. Θα πρέπει να σημειώσω ότι το 1984 – 86 έγινε ο αντισεισμικός κανονισμός, ο οποίος είναι ένας κανονισμός από τους καλύτερους στον κόσμο και αυτό οφείλεται ουσιαστικά στις προσπάθειες της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας, των μηχανικών και των γεωεπιστημόνων, με την επίβλεψη βεβαίως του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας.

Διαβάστε Επίσης

Έχουμε να κάνουμε με έναν πολύ καλό αντισεισμικό κανονισμό και οι κατασκευές ουσιαστικά, ένα μεγάλο ποσοστό, είναι άτρωτες σε σχέση με τον σεισμό των 6 βαθμών. Βεβαίως υπάρχουν και παλιές κατασκευές οι οποίες είναι ευάλωτες και σε αυτές πρέπει να ουσιαστικά να στρέψουμε το ενδιαφέρον μας”.

Η λειτουργία του ραδόνιου

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας κλήθηκε να σχολιάσει και τα λεγόμενα του συναδέλφου του, Άκη Τσελέντη, λέγοντας: "Έχουμε βάλει και σταθμούς ανίχνευσης ραδονίου. Το ραδόνιο είναι ένα αέριο το οποίο βγαίνει πριν από μεγάλους σεισμούς και πιστεύουμε ότι θα δούμε αν είναι να γίνει κάτι έγκαιρα” και συνέχισε: "Η έκλυση ραδονίου στην ατμόσφαιρα είναι μία προ σεισμική μεθοδολογία, η οποία εφαρμόζεται σε όλο τον κόσμο. Βεβαίως, το ραδόνιο εκλύεται συνεχώς στην ατμόσφαιρα από μεγάλα ρήγματα. Όταν έχουμε διαφοροποίηση αυτής της έκθεσης του ποσοστού έκλυσης, υποψιαζόμαστε τι μπορεί να σημαίνει και να συνδέεται με μία σεισμική δραστηριότητα. Όμως δεν είμαστε πάντα σίγουροι.

Δεν γνωρίζω αυτή τη στιγμή αν υπάρχει ή όχι, γιατί είναι θέματα ερευνών που ο καθένας από εμάς τους επιστήμονες διεξάγει σε κάθε περιοχή. Πάντως, σε κάθε περίπτωση, εκείνο το οποίο τελευταία ουσιαστικά αποφασίσαμε στον ελληνικό χώρο είναι η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου να αναλύει όλα αυτά τα θέματα, όλες αυτές τις προγνώσεις με στόχο να πληροφορεί σωστά την Πολιτεία, μια πολιτεία που έχει θέσει τις βάσεις για την περαιτέρω αντισεισμική θωράκιση του ελληνικού χώρου”.

"Έχουν σημειωθεί περισσότεροι από 50 μετασεισμοί”

Όσο για το κατά πόσο ο σεισμός των 4,8 ρίχτερ στην Εύβοια ήταν ο κύριος σεισμός απάντησε: "Η σεισμική ακολουθία εξελίσσεται πολύ καλά με βάση τα έως τώρα δεδομένα. Έχουν σημειωθεί περισσότεροι από 50 μετασεισμοί. Είχαμε και προσεισμούς. Κατά πάσα πιθανότητα η σεισμική δόνηση των 4,8 ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός. Περιμένουμε τις επόμενες ώρες να δούμε την εξέλιξη του φαινομένου, ώστε να είμαστε έτοιμοι ότι είναι ο κύριος σεισμός. Εάν συνεχιστεί η σεισμική ακολουθία θα είμαστε σίγουροι έως αύριο ότι είναι ο κύριος σεισμός”.

Διαβάστε Επίσης

Για το κατά πόσο ο σεισμός στην Τουρκία μπορεί να προκαλέσει ένταση εδώ στην Ελλάδα, ή να ενεργοποιήσει κάποια ρήγματα, απάντησε: "Βεβαίως, με βάση το σεισμό του 1999 στο Ισραήλ είχαμε τότε προειδοποιήσει ότι διεγείρεται ο ελληνικός χώρος, δεδομένου ότι η τουρκική πλάκα προωθήθηκε τότε 10 μέτρα προς τον ελληνικό χώρο. Θεωρούμε ότι ένας σεισμός πάνω στο ρήγμα της Ανατολίας ενδεχομένως να έχει κάποιες επιπτώσεις στη σεισμικότητα της Ελλάδας. Όμως πρέπει να δούμε τι σεισμός είναι αυτός που εκδηλώνεται στο ρήγμα της Ανατολίας κάθε φορά για να εκτιμήσουμε εάν όντως θα επηρεάσει τον ελληνικό χώρο”.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΝΗΣΥΧΙΑ 26 Ιαν 2023 | 20:21

Σεισμός στη Λάρισα 3,6 Ρίχτερ - Αισθητός ακόμα και σε Τύρναβο, Ελασσόνα

Η σεισμική δόνηση έγινε 5 χιλιόμετρα δυτικά του Τυρνάβου, με εστιακό βάθος 10 χιλιόμετρα.

ΑΝΗΣΥΧΙΑ 25 Ιαν 2023 | 16:03

Σεισμός στη Ρόδο: Ανάστατοι οι κάτοικοι - Τι λένε οι σεισμολόγοι για τη σεισμική δόνηση των 5,9 Ρίχτερ

Ιδιαίτερα έντονη ήταν η σεισμική δόνηση στην πόλη της Ρόδου και στην ανατολική πλευρά του νησιού

ΣΤΑ 22 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΤΟ ΕΣΤΙΑΚΟ ΒΑΘΟΣ 25 Ιαν 2023 | 14:46

Πολύ ισχυρός ο σεισμός στη Ρόδο, ταρακουνήθηκε το νησί: 5,9 Ρίχτερ και με μεγάλη διάρκεια

Ο σεισμός ήταν 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και σημειώθηκε 63 χλμ νοτιοανατολικά της Λίνδου.

ΕΣΤΙΑΚΟ ΒΑΘΟΣ 10 ΧΛΜ 22 Ιαν 2023 | 08:50

Σεισμός 4,1 Ρίχτερ στα Καμένα Βούρλα

O σεισμός καταγράφηκε στις 06.46 μόλις εννέα χιλιόμετρα ανατολικά της περιοχής των Καμένων Βούρλων.

ΤΑΡΑΚΟΥΝΗΘΗΚΕ ΤΟ ΝΗΣΙ 19 Ιαν 2023 | 06:14

Σεισμός 4,3 Ρίχτερ ανοιχτά της Λέσβου

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 04:22 τα ξημερώματα της Πέμπτης, στη Λέσβο.

ΣΕ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ 18 Ιαν 2023 | 21:15
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ 17 Ιαν 2023 | 23:56

Σεισμός 2,7 Ρίχτερ στην Αττική - Επίκεντρο η Ραφήνα

Το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 5 χιλιόμετρα.

Η ΠΡΩΤΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ 13 Ιαν 2023 | 18:56

Σεισμός 3 Ρίχτερ στο Σούνιο - Στη θάλασσα το επίκεντρο

Μεγάλο εστιακό βάθος είχε ο σεισμός που σημειώθηκε ανοιχτά του Σουνίου.

ΑΣΘΕΝΗΣ ΔΟΝΗΣΗ 13 Ιαν 2023 | 06:53

Νέος σεισμός 4,1 Ρίχτερ στη νότια Κρήτη

Σεισμική δόνηση 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στον θαλάσσιο χώρο 36 χιλιόμετρα νότια από τον παραθαλάσσιο οικισμό Τσούτσουρος (ν. Ηρακλείου), στη νότια Κρήτη.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΣΕΙΣΜΙΚΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ 12 Ιαν 2023 | 23:42

Σε επιφυλακή οι σεισμολόγοι: Τι αποφασίστηκε στην έκτακτη σύσκεψη - Σε ετοιμότητα και η ΕΜΑΚ

Εξαιρετικά μικρή η σεισμική διακινδύνευση στην Ανατολική Κρήτη. Σε εξέλιξη η τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα στη βόρεια Λέσβο.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΣΤΟ ΝΗΣΙ 12 Ιαν 2023 | 13:42

Ανησυχία για τη Λέσβο: "Μπορεί να γίνει σεισμός 5 Ρίχτερ σε άλλο χωριό - Πλέον το ρήγμα είναι 8 χλμ", λέει ο Παπαζάχος

"Πλέον το ρήγμα είναι αρκετά μεγάλο, γύρω στα 8 χιλιόμετρα", ανέφερε ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ 12 Ιαν 2023 | 11:55

Συνεχίζονται οι μετασεισμοί στη Λέσβο: Νέα δόνηση 3,6 Ρίχτερ

Νέος σεισμός 3,5 Ρίχτερ ταρακούνησε την περιοχή, 8 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Μανταμάδου Λέσβου.

ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΘΗΒΑ 12 Ιαν 2023 | 10:59

Δεύτερος σεισμός 3,6 Ρίχτερ στη Βοιωτία

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το εστιακό βάθος είναι 15,5 χιλιόμετρα.