Στην εισήγηση να μπει η Αττική σε καθολικό lockdown έως την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου, προχώρησε η επιτροπή των λοιμωξιολόγων. Αν και οι αρχικές πληροφορίες ανέφεραν ότι τα νέα μέτρα θα ξεκινήσουν από αύριο, τελικά κάτι τέτοιο φαίνεται να μην ευδοκιμεί και αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή από την Πέμπτη.
Η κρίσιμη σύσκεψη των ειδικών είναι σε εξέλιξη, ενώ στο τραπέζι έχει πέσει και η πρόταση το καθολικό lockdown 14 ημερών να εφαρμοστεί σε ολόκληρη τη χώρα και όχι μόνο στην Αττική. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισήγηση για μέτρα τύπου Μαρτίου για την Αττική υπερψηφίστηκε με 16 ψήφους υπέρ και 8 λευκά. Παράλληλα εξετάζεται το ενδεχόμενο καθολικό lockdown στην Αττική να παραταθεί μέχρι τέλος Φεβρουαρίου.
Οι ειδικοί πάντως δεν κρύβουν πλέον την ανησυχία τους η οποία εστιάζεται σε τρία στοιχεία των τελευταίων ημερών που τους έχουν θορυβήσει. Την αύξηση των εισαγωγών περιστατικών COVID 19 στα νοσοκομεία, την αύξηση των ασθενών που χρειάζονται κρεβάτι στη ΜΕΘ και στην συνεχόμενη σημαντική πλέον αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική την τελευταία εβδομάδα.
Ενδεικτικός της κατάστασης στην Αττική είναι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Σύμφωνα με την σημερινή έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης στο Λεκανοπέδιο εντοπίστηκαν 750 από τα 1526 κρούσματα που καταγράφηκαν σε όλη την χώρα. Υπενθυμίζουμε ότι τα κρούσματα τη Δευτέρα σε όλη τη χώρα έφταναν τα 638, περίπου 110 λιγότερα από όσα εντοπίστηκαν σήμερα μόνο στην Αττική.

Κλείνουν σχολεία και λιανεμπόριο
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mega, το καθολικό lockdown στην Αττική τίθεται σε εφαρμογή από τις 6 τα ξημερώματα Πέμπτης. Στο πλαίσιο των μέτρων, κλείνουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων και οι εκκλησίες ενώ ίδιο παραμένει το ωράριο της απαγόρευσης κυκλοφορίας τις καθημερινές που θα συνεχίσει να ισχύει από τις 21:00 έως τις 05:00.
Παράλληλα συνεχίζεται το delivery και το take away ενώ μπαίνει τέλος στο click away καθώς κλείνει το λιανεμπόριο. Ρολά κατεβάζουν επίσης κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής και περιποίησης νυχιών. Ανοιχτά θα παραμείνουν σούπερ μάρκετ και φαρμακεία ενώ αναμένεται να διευκρινιστεί και ποιες κατηγορίες επιχειρήσεων θα συνεχίσουν να λειτουργούν.
Όπως αναμένεται, ανοιχτά θα μείνουν για να πωλούν μόνο είδη πρώτη ανάγκης τα καταστήματα οπτικών και βαρηκοΐας, όπως και τα ηλεκτρονικά καταστήματα υπό προϋποθέσεις. Παράλληλα, θα προβλέπεται επέκταση του μέτρου της τηλεργασίας, όπου αυτό είναι εφικτό.
Η εισήγηση της επιτροπής των ειδικών αναμένεται να γίνει δεκτή από τον πρωθυπουργό. Αύριο αναμένεται να συζητηθεί η περίπτωση επιβολής αυστηρότερων μέτρων στη Θεσσαλονίκη.
Την έκτακτη σύγκλιση της επιτροπής , ζήτησε ο πρωθυπουργός μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως ανακοίνωσε ο Βασίλης Κικίλιας. Η επιτροπή, όπως είπε, θα εξετάσει τη λήψη μέτρων στην Αττική.
Συγκεκριμένα, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης ο Υπουργός Υγείας έκανε την ακόλουθη δήλωση:
"Πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη, υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, για την εκτίμηση των επιδημιολογικών δεδομένων και της καταστάσεως.
Παρατέθηκαν τα δεδομένα, ο Πρωθυπουργός ζήτησε την έκτακτη σύγκληση της Επιτροπής των επιστημόνων έτσι ώστε να εξεταστεί η λήψη μέτρων για την Αττική.
Η Επιτροπή θα συνεδριάσει, θα κάνει τις εισηγήσεις της και μετά θα ανακοινωθούν τα όποια μέτρα".

Τα στοιχεία που παρουσίασε ο Βασίλης Κικίλιας
Τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας κατά τη συνέντευξή του το πρωί της Τρίτης στον τηλεοπτικό σταθμό Open, για να δικαιολογήσει την ανάγκη του ολικού lockdown είναι όντως εξαιρετικά ανησυχητικά. Όπως είπε σύμφωνα με το ΕΚΑΒ, στις 6/2 είχαμε 231 διασωληνώσεις, στις 7/2 είχαμε 245 και στις 8/2 είχαμε 260. Δηλαδή, 15 διασωληνώσεις την ημέρα παραπάνω, οι 10 εξ αυτών στην Αττική, που σημαίνει ότι μια μονάδα ΜΕΘ την καταλαμβάνουμε σε μια μέρα", είπε ο υπουργός.
"Την περίοδο 24/1-3/1 είχαμε σημαντική αύξηση στις ηλικίες 0-9 και στα νοσοκομεία της Αττικής έχουμε 71% κατειλημμένες ΜΕΘ, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε 62%. Πλέον έχουμε σύνολο 1.899 νοσηλευόμενους με Covid-19, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε 1.594. Δίνουμε μάχη με τον χρόνο, μέχρι να εμβολιάσουμε το 70% του πληθυσμού. Η εικόνα η δική μου, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ενδεχομένως αν και σήμερα τα στοιχεία είναι ίδια, ένα πιο σύντομο, πιο σκληρό οριζόντιο μέτρο. Ενα lockdown τύπου Μαρτίου που μπορεί να φέρει σύντομα αποτελέσματα και να μαζέψει την κατάσταση. Αυτό θα εισηγηθώ στην επιτροπή" σημείωσε χαρακτηριστικά ο Βασίλης Κικίλιας.
Οι μετρήσεις στα λύματα
Η επιδείνωση των στοιχείων φάνηκε ήδη τις προηγούμενες ημέρες στα λύματα της πρωτεύουσας.
"Η συγκέντρωση του ιού στα λύματα την προηγούμενη εβδομάδα είχε μια αύξηση της τάξης του 205%. Αυτή την απότομη αύξηση δεν θέλαμε να δούμε όπως είχαμε δει στο πρώτο κύμα του Νοεμβρίου" ανέφερε χαρακτηριστικά για το Λεκανοπέδιο, ο Νίκος Θωμαΐδης, καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega.
"Πριν 15 ημέρες η αύξηση αυτή ήταν της τάξης του 80% και ήταν η έναρξη ότι κάτι συμβαίνει. Και δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε γιατί αυτή τη βδομάδα η αύξηση ήταν 205%", πρόσθεσε.
Όταν ρωτήθηκε για το πώς μεταφράζεται σε ενεργά κρούσματα η αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα, ο κ. Θωμαΐδης απάντησε: "Τα μοντέλα που υπολογίζουν τους πραγματικούς φορείς, συμπτωματικούς και ασυμπτωματικούς, δίνουν μία εκτίμηση για πάνω από 100.000 φορείς, αλλά αυτό έχει ιδιαίτερη αβεβαιότητα, γιατί αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε διάφορες παραμέτρους, όπως το αν ο ιός πολλαπλασιάζεται περισσότερο όσον αφορά τα μεταλλαγμένη στελέχη".
"Οι ασυμπτωματικοί είναι πολύ περισσότεροι, πάνω από 55%, κοντά στο 60%. Είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε πόσο αυτό θα μεταφραστεί σε κρούσματα τις επόμενες ημέρες, αν κρίνουμε τις εισαγωγές στα νοσοκομεία θα δούμε τετραψήφιο νούμερο", διευκρίνισε.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr