Όσα δεν ξέρετε για τις Αλκυονίδες ημέρες

Με άνοδο της θερμοκρασίας από σήμερα και γενικά αίθριο καιρό σε ολόκληρη τη χώρα, κάνουν την εμφάνισή τους οι Αλκυονίδες – Τι λένε γι’ αυτές οι μύθοι και η Μετεωρολογία

osa-den-kserete-gia-tis-alkuonides-imeres
|
SHARE THIS
0
SHARES

Αλκυονίδες λέγονται οι ημέρες -συνηθέστερα του Ιανουαρίου- κατά τις οποίες επικρατεί αίθριος καιρός με περίσσεια ηλιοφάνεια. Η ονομασία αυτή είναι αρχαία ελληνική και προέρχεται από τον Αριστοτέλη, τις οποίες χαρακτήριζε ως ημέρες «ευδίας» (καλοκαιρία). Και στους «Όρνιθες» του Αριστοφάνη υπάρχει σχετική αναφορά για τις ημέρες - στίχος 1.594 / «Περί Αλκυονίδων».

Αλκυονίδες και μύθοι

Οι σχετικοί μύθοι είναι πολλοί. Το κοινό τους είναι ότι σε όλες τις εκδοχές και τις παραλλαγές τους αναφέρονται στους θεούς οι οποίοι προσέφεραν τις μέρες αυτές στο πουλί Αλκυόνη ώστε να μπορεί να γεννά τα αυγά του στα βράχια των Αλκυονίδων νήσων χειμώνα - κι όχι άνοιξη. Το εν λόγω πουλί κάποτε ήταν η Αλκυόνη (κόρη του θεού των ανέμων Aιόλου), την οποία μεταμόρφωσε ο Δίας μετά τον θάνατό της.

Κατά μία εκδοχή, οι Αλκυονίδες, πάντα στην ελληνική μυθολογία, ήταν 7 Νύμφες, κόρες του γίγαντα Αλκυονέα.

Κατά μία άλλη εκδοχή, οι Αλκυονίδες, πάντα στην ελληνική μυθολογία, ήταν 7 Νύμφες, κόρες του γίγαντα Αλκυονέα. Τα ονόματά τους ήταν Αλκίππη, Ανθή, Αστερία, Δριμώ, Μεθώνη, Παλλήνη και Φθονία. Όταν ο Ηρακλής σκότωσε τον πατέρα τους, λυπήθηκαν τόσο που έπεσαν στη θάλασσα για να πνιγούν. Η Αμφιτρίτη, όμως, τους έδειξε συμπόνια και τις μεταμόρφωσε σε αλκυόνες.

Κάποιοι άλλοι ισχυρίζονται ότι οι ημέρες αυτές έλαβαν το όνομά τους («αλκυόνιαι») από τον μύθο της ελληνικής μυθολογίας, τον σχετικό με το θαλάσσιο πτηνό Αλκυόνη μεν, που αποτελεί την αλληγορική σημασία του ομώνυμου αστέρα Αλκυόνη των Πλειάδων, δε.

Ο αστέρας Αλκυόνη...

κατά τις Αλκυονίδες ημέρες, μεσουρανεί κατά τις εσπερινές ώρες και επομένως κατά τις ανέφελες νύκτες του Ιανουαρίου. Είναι ορατός στο σύμπλεγμα των Πλειάδων, ως κορωνίδα της Πούλιας, κατά τη δημώδη έκφραση, που σημαίνεται ως προς το ζενίθ, στην ψηλότερη περιοχή, δηλαδή, του ουράνιου θόλου. Εξ αυτού του απλού φυσικού γεγονότος, όλες οι συνεχόμενες ημέρες που είναι ορατός ο αστέρας Αλκυών ήταν πολύ φυσικό να ονομασθούν -μαντέψτε- Αλκυονίδες.

Η καθαρά μετεωρολογική άποψη

Αυτές οι εξαιρετικές ημέρες καλοκαιρίας εξηγούνται από το γεγονός ότι στο γεωγραφικό πλάτος που βρίσκεται η Ελλάδα, μέχρι το γεωγραφικό πλάτος κυρίως της βορειοανατολικής Ευρώπης, κατά την περίοδο του χειμώνα παρατηρείται εξίσωση βαρομετρικής πίεσης. Με απλά λόγια, δεν δημιουργούνται άνεμοι και ο καιρός μπορεί να κρύος λόγω εποχής, αλλά οι ημέρες στη χώρα μας είναι ηλιόλουστες, λόγω της αντικυκλωνικής κατάστασης.

Πληροφορίες με ήλιο

Δεν υπάρχει, απαραίτητα, συνέπεια στην εμφάνιση των καιρικών φαινομένων στην αλληλουχία των εποχών. Με λίγα λόγια, δεν λαμβάνουν

Οι μετεωρολόγοι υποστηρίζουν ότι υπάρχουν και χρονιές που οι Αλκυονίδες έλειψαν τελείως.

χώρα κάθε χρόνο οι Aλκυονίδες. Οι μετεωρολόγοι υποστηρίζουν ότι υπάρχουν και χρονιές που οι ημέρες αυτές έλειψαν τελείως. Ακόμα θυμούνται, για παράδειγμα, το 1947 κατά το οποίο δεν έκανε καθόλου καλό καιρό στις ημερομηνίες που πίστευαν ότι κάνει εμφάνιση η καλοκαιρία και θεώρησαν ότι έρχεται η... συντέλεια του κόσμου!

Η καταστροφή του κόσμου φυσικά και δεν ήρθε και από τότε κατάλαβαν πως οι ημερομηνίες έναρξης και λήξης των Αλκυονίδων, αλλά και η διάρκειά τους, δεν έχουν σταθερότητα. Όμως, συνήθως, καλύπτουν σχεδόν το δεύτερο ήμισυ του Ιανουαρίου – κάποιες φορές, καλή ώρα όπως τώρα, εμφανίζονται και πιο νωρίς. Επίσης, κάποιοι επιμένουν να αποδίδουν τη διάρκειά τους, στην Ελλάδα, σε διάστημα 14 αίθριων ημερών, στο χρονικό διάστημα από τις 15 Δεκεμβρίου έως 15 Φεβρουαρίου.

Ακούστε κι ένα σχετικό τραγούδι - και καλές βόλτες!

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook