Οσμή σκανδάλου στην ΕΛΑΣ για ένα ταξίδι στις ΗΠΑ

Καταγγελίες και έρευνα για μια αθλητική αποστολή της ΕΛ.ΑΣ. στις ΗΠΑ. Τα sms με γυναικείο… άρωμα που «καίνε» αξιωματικό.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Οσμή σκανδάλου στην ΕΛΑΣ για ένα ταξίδι στις ΗΠΑ

Τριγμούς έχουν προκαλέσει στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σοβαρές καταγγελίες για την οργάνωση και οικονομική διαχείριση της αποστολής αθλητών της ΕΛ.ΑΣ. στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σωμάτων Ασφαλείας που πραγματοποιήθηκε στις 26 Ιουνίου στη Βιρτζίνια των Η.Π.Α.

Την ώρα που πραγματοποιούνταν η «απαστράπτουσα» βράβευση των αθλητών που διακρίθηκαν, η οποία έγινε από τον ίδιο τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννη Πανούση παρουσία όλων των στρατηγών του Σώματος, ξεκινούσε εσωτερική έρευνα για να διαπιστωθεί αν έχουν «εξαφανιστεί» χρήματα και αν αστυνομικοί δηλώθηκαν ως «προπονητές» μόνο και μόνο για να συμμετέχουν στο ταξίδι.

Όπως γράφει ο «Ελεύθερος Τύπος» της Κυριακής, ο αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. που ήταν αρχηγός της αποστολής των αθλητών έχει ήδη μετακινηθεί από τη θέση του εν μέσω πληροφοριών για ηχητικά μηνύματα που τον εμφανίζουν να συνομιλεί με αθλητή από τον οποίο ζητούσε επίμονα να καλύψει τα έξοδα διαμονής δύο γυναικών της Αστυνομίας που τον συνόδευαν στη Νέα Υόρκη.

Πήγαν χωρίς να είναι αθλήτριες

Η επίσημη θέση του αρχηγείου της Αστυνομίας είναι ότι ο συγκεκριμένος αξιωματικός είχε ζητήσει πριν από το ταξίδι τη μετακίνησή τους προς άλλη υπηρεσία και ότι η φυγή του δεν σχετίζεται με την υπόθεση. Γεγονός είναι, πάντως, ότι εξ αρχής υπήρχαν καταγγελίες για το πώς μπήκαν στην αποστολή δύο συνοδοί –μία υπηρετεί στη Διεύθυνση Επικοινωνίας και μία στο γραφείο του Αρχηγού- οι οποίες δεν ήταν αθλήτριες, την ώρα που έμεινε εκτός αποστολής ο αθλητής που κατέκτησε τελικά το χρυσό μετάλλιο στο αγώνισμα «πάλη υποταγής».

Ο Κωνσταντίνος Βάβουρας είχε κάνει αίτημα συμμετοχής στους αγώνες στην αρμόδια υπηρεσία του αρχηγείου περίπου 20 ημέρες πριν τους αγώνες αλλά παρόλαυτά δεν συμπεριλήφθηκε στη διαταγή με αποτέλεσμα να πάει στις ΗΠΑ με δικά του έξοδα. Όταν πήρε το χρυσό μετάλλιο, ωστόσο, κλήθηκε για να βραβευτεί από τον υπουργό, παρουσία καμερών και φωτογράφων.

Οι χορηγίες έφεραν αντιδράσεις

Με χρήματα που εξασφάλισε ο ίδιος μετέβη στην Αμερική και δεύτερος αθλητής, ο οποίος έλαβε με νόμιμο τρόπο επιταγή από ομογενή επιχειρηματία που προσφέρθηκε να βοηθήσει όταν ενημερώθηκε για τον κίνδυνο αποκλεισμού του.

Ο αξιωματικός -αρχηγός της αποστολής- φέρεται να ενημερώθηκε για τη χορηγία και να έστειλε στον αθλητή μήνυμα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού που αναφέρει: «Εδώ εκπροσωπώ το αρχηγείο. Δεν το έχεις καταλάβει και κινείσαι αυτόνομα. Μάλλον έχεις μπερδέψει με ποιον μιλάς και δε θα έχουμε καλά ξεμπερδέματα (…) Πιστεύεις ότι είναι σωστό δύο συναδέλφισσες από το γραφείο του Αρχηγού να περιμένουν από εσένα να τους κλείσεις ξενοδοχείο και να μην το κάνεις; Να σου πω κάτι, δεν θέλουμε τελικά καμία χορηγία σου».

Καταγγελίες για "ασυλία"

Μιλώντας στον «ΕΤ» της Κυριακής ο πρόεδρος του Σωματείου Ειδικών Φουρών Αττικής κ. Βασίλης Ντούμας καταγγέλλει την ύπαρξη «ασυλίας» για πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση:

«Μια αστυνομική αθλητική διοργάνωση η οποία αμαυρώνεται με καταγγελίες των συμμετεχόντων για οικονομικές ατασθαλίες, "μαϊμού" συμμετοχές και οργανωτική "παράγκα", αν μη τι άλλο ενεργοποιούνται οι διαδικασίες έρευνας και εξέτασης ώστε να λειτουργήσει η διαφάνεια. Όσο το Αρχηγείο δεν κινεί τις διαδικασίες έρευνας με Ε.Δ.Ε και το Εσωτερικών Υποθέσεων, επιβεβαιώνει άδικα όσους εκτιμούν ότι τα εμπλεκόμενα πρόσωπα αποτελούν περιβάλλον υψηλά ιστάμενων προσώπων και απολαμβάνουν ασυλίας».

Στην αποστολή της ΕΛ.ΑΣ. συμμετείχαν 25 αθλητές, μέλη της Αθλητικής Ένωσης Αστυνομικών Ελλάδος, η οποία κάλυψε το μεγαλύτερο μέρος των εξόδων της αποστολής. «Όλα τα έξοδα μετάβασης και διαμονής των μελών της αποστολής στις Η.Π.Α. θα βαρύνουν την Αθλητική Ένωση Αστυνομικών Ελλάδος και τους συμμετέχοντες, χωρίς καμία επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού», γράφει η σχετική διαταγή. Ανάμεσα στα ονόματα που αναφέρονται στη διαταγή βρίσκεται αστυνομικός της Αντιτρομοκρατικής, ο οποίος έχει δηλωθεί ως προπονητής χωρίς να είναι.

Ποιός τα διαχειρίστηκε;

Ένα από τα υπό διερεύνηση θέματα είναι και η διαχείριση των χορηγιών που δόθηκαν για την αποστολή. Σε ανάρτησή τους στο Facebook σε σελίδα με τίτλο «Βοηθήστε τους Έλληνες ήρωες» Έλληνες ομογενείς αναφέρουν ότι συγκεντρώθηκαν περίπου 15.000 ευρώ για τη βοήθεια των αθλητών.

Τα χρήματα αυτά δεν τα διαχειρίστηκε η Αθλητική Ένωση και δεν έχει γίνει γνωστό με ποιο τρόπο χρησιμοποιήθηκαν. «Καμία οικονομική ενίσχυση δεν λάβαμε από ομογενείς ιδιώτες ή επιχειρήσεις εξωτερικού. Ωστόσο, οργάνωση Ελλήνων ομογενών μας παρείχε (σε είδος) δύο γεύματα σε εστιατόρια, μία δωρεάν μετακίνηση με λεωφορείο κατά την τελετή έναρξης και κληθήκαμε φιλόξενα σε γεύμα σε σπίτι μιας Ελληνίδας ομογενούς», γράφει ανακοίνωση της Αθλητικής Ένωσης.

Σε ερώτηση του «ΕΤ» προς ιδρύματα που συνηθίζουν τα ενισχύουν οικονομικά την Αστυνομία για το κατά πόσο έδωσαν χορηγία για το συγκεκριμένο ταξίδι, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος απάντησε ότι «έχει εγκρίνει δωρεά για την υποστήριξη της Ελληνικής αποστολής στον διαγωνισμό 2015 World Police and Fire Games στο Fairfax της Virginia, για την μερική κάλυψη εξόδων διαμονής, μετακίνησης και διατροφής κατά την παραμονή των αθλητών στις Η.Π.Α.».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ 27 Οκτ 2021 | 11:44

Καταδίωξη στο Πέραμα - Κούγιας: Οι αστυνομικοί αντιμετωπίστηκαν με μεγάλη σκληρότητα από τους συναδέλφους τους [βίντεο]

Τι λέει ο Αλέξης Κούγιας για την απόπειρα δολοφονίας των ένστολων, τον νεαρό που διαφεύγει την σύλληψη και το προφίλ των κατηγορούμενων αστυνομικών, τους οποίους υπερασπίζεται.

"ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΥΓΚΑΛΥΨΗΣ" 27 Οκτ 2021 | 10:08

Σπίρτζης για Πέραμα: Λέει ψέματα το υπουργείο - Εχουν αυτονομηθεί ακροδεξιές ομάδες της ΕΛ.ΑΣ.

Ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης καταγγέλλει την ΕΛΑΣ και το υπουργείο για τα γεγονότα στο Πέραμα.

ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ 26 Οκτ 2021 | 10:20

Λέσβος: Καταγγελία ότι 60χρονος ασέλγησε σε 10χρονες φίλες του ανιψιού του

Το απόγευμα της Δευτέρας στο Πολυχνίτο Λέσβου καταγγέλθηκε η ασέλγεια σε βάρος δύο κοριτσιών δέκα ετών.

ΑΓΝΩΣΤΑ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ 25 Οκτ 2021 | 12:08

Πάτρα: 50χρονος βρέθηκε νεκρός μέσα στο σπίτι του στην Αρόη

Συναγερμός σήμανε στις αστυνομικές αρχές της Πάτρας, 50χρονος εντοπίστηκε νεκρός πριν από λίγο εντός της οικίας του. Στο σημείο σπεύδουν αστυνομικοί και ιατροδικαστής.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ 23 Οκτ 2021 | 17:21

Αιματηρή καταδίωξη στο Πέραμα: Εξηγήσεις για τη στάση της Αστυνομίας ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

"Τα όσα συνέβησαν χθες στο Πέραμα, υπογραμμίζουν την ανασφάλεια που σκιάζει την ελληνική κοινωνία", σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΤΗ ΓΑΔΑ 22 Οκτ 2021 | 10:16

Εγκλημα στο Αιγάλεω: "Ήρθα να παραδοθώ, σκότωσα τη μάνα μου", είπε ο 20χρονος στους αστυνομικούς

Στη ΓΑΔΑ παραδόθηκε ο 20χρονος που σκότωσε τη μητέρα του στο Αιγάλεω.

ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ 18 Οκτ 2021 | 18:13

Μακελειό στη Νορβηγία: Ανατροπή - Η αστυνομία διαψεύδει ότι οι 5 νεκροί σκοτώθηκαν από τόξο και βέλη

Ο δράστης σκότωσε 5 ανθρώπους με αιχμηρό όπλο, όμως κανείς δεν έχασε τη ζωή του από τόξο και βέλη

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ 18 Οκτ 2021 | 10:55

Μπακογιάννης: Πρέπει να ενισχυθεί η αστυνόμευση στην Αθήνα - Σοβαρό πρόβλημα εγκληματικότητας

"Αντιμετωπίζουμε σοβαρό πρόβλημα με την εγκληματικότητα στην Αθήνα", παραδέχθηκε ο δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης.

ΚΑΤΑΖΗΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ 17 Οκτ 2021 | 20:49

Πακιστάν: Πατέρας έκαψε ζωντανές τις δύο κόρες και τα τέσσερα εγγόνια του

Ο μανζούρ Χουσάιν καταζητείται από την πακιστανική αστυνομία καθώς έκαψε ζωντανές τις δύο κόρες του αλλά και τα εγγόνια του.

"ΕΜΠΛΕΚΕΤΑΙ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣ ΤΟΥ ΘΕΙΟΥ" 17 Οκτ 2021 | 18:44

Θεσσαλονίκη: Νέες αποκαλύψεις για τον θείο που ασελγούσε στα τρία ανίψια του - Έρευνα και για τρίτο πρόσωπο

Καινούργια στοιχεία έρχονται στη δημοσιότητα για τη δράση του θείου που κακοποιούσε σεξουαλικά τα ανίψια του στη Θεσσαλονίκη.

ΤΟΝ ΧΤΥΠΗΣΑΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΑΤΗΣΑΝ 16 Οκτ 2021 | 16:32

"Ζω από τύχη": Εισβολή ληστών σε σπίτι ηλικιωμένου στο Δήλεσι

Ώρες αγωνίας πέρασε ηλικιωμένος ο οποίος ήρθε αντιμέτωπος με ληστές στο σπίτι του στο Δήλεσι.

ΕΙΧΕ ΥΠΟΣΤΕΙ ΑΛΛΕΡΓΙΚΟ ΣΟΚ 15 Οκτ 2021 | 13:09

Συγκλονιστικό βίντεο: Η αγωνιώδης μεταφορά παιδιού στο Αγλαϊα Κυριακού από την αστυνομία [βίντεο]

Παιδάκι που είχε υποστεί αλλεργικό σοκ μετέφεραν στο νοσοκομείο Αγλαϊα Κυριακού αστυνομικοί, σώζοντάς του τη ζωή.

100 ΤΡΟΠΟΙ "ΨΑΡΕΜΑΤΟΣ" 13 Οκτ 2021 | 14:34

Άρπαξαν 40 εκατ. από τραπεζικούς λογαριασμούς μέσω ηλεκτρονικής απάτης- Σύσκεψη Θεοδωρικάκου - Στουρνάρα

Σε μεγάλο βραχνά για τις αρχές εξελίσσονται οι διαδικτυακές απάτες. Επιτήδειοι έχουν αρπάξει συνολικά 40 εκατ.ευρώ από πολίτες.