
Oι Ρώσοι σφυροκοπούν την Ουκρανία. Οι κάτοικοι τρέχουν στα καταφύγια, άλλοι συνωστίζονται κατά εκατοντάδες στον κεντρικό σταθμό του Κιέβου σε μια προσπάθεια να εγκαταλείψουν την ουκρανική πρωτεύουσα. Ουκρανικά τανκς βρίσκονται στους δρόμους. Οι μάχες μαίνονται σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης ενώ έχουν πληγεί στόχοι. Η ελληνική πρεσβεία στο Κίεβο εκκενώνεται.
Σήμερα δεύτερη ημέρα της ρωσικής επίθεσης δόθηκε εντολή από το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας να εκκενωθεί η ελληνική πρεσβεία στην ουκρανική πρωτεύουσα, με το προσωπικό να αποχωρεί.
Η αποστολή και η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ουκρανία, Ανδριάννα Μαγγανιά, αρχικά έφυγαν από το ξενοδοχείο που διέμεναν ώστε να προστατευθούν στην ελληνική πρεσβεία. Ωστόσο μετά την εντολή εκκένωσης της πρεσβείας αποχώρησαν μαζί με το προσωπικό της ελληνικής πρεσβείας περιγράφοντας τις δραματικές αυτές ώρες στο Κίεβο.
"Εγκαταλείψαμε πριν από λίγο την ελληνική πρεσβεία στο Κίεβο, είμαστε 13 άτομα και βρισκόμαστε σε έξι αυτοκίνητα κι αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να βγούμε έξω από την πόλη" ανέφερε η απεσταλμένη της ΕΡΤ, Ανδριάννα Μαγγανιά, στην Ουκρανία, λίγο μετά την απόφαση για την εκκένωση της πρεσβείας της χώρας μας.
"Έχουμε διανύσει πάνω από 10 χιλιόμετρα ενώ είδαμε κόσμο στον δρόμο να κάνει ωτοστόπ. Υπάρχει αρκετή κίνηση στην κεντρική οδική αρτηρία στην οποία βρισκόμαστε και η οποία οδηγεί έξω από το Κίεβο. Αυτό που μας έχει προκαλέσει μεγάλη εντύπωσή είναι ότι είδαμε πάρα πολύ κόσμο με βαλίτσες στον δρόμο να κάνει ωτοστόπ. Προσπαθούν να εγκαταλείψουν την πόλη με κάθε μέσο οι κάτοικοι του Κιέβου. Φυσικά όσοι είχαν αυτοκίνητο μπήκαν σε αυτό και έφυγαν, άλλοι πήγαν στα καταφύγια για να κρυφτούν εκεί. Όμως όσοι δεν είχαν κάποιο μεταφορικό μέσο προσπαθούν να φύγουν κάνοντας ωτοστόπ" ανέφερε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ.
Είπε ακόμα ότι "ακούγαμε πάρα πολύ δυνατές εκρήξεις και τις σειρήνες να ηχούν την ώρα που βρισκόμασταν στην ελληνική πρεσβεία στην παλιά πόλη του Κιέβου όμως κατά τη διάρκεια της διαδρομής μας μέχρι στιγμής εδώ και περίπου 20 λεπτά δεν έχουμε ακούσει εκρήξεις, δεν έχουμε δει ενόπλους ούτε άρματα μάχης".
H δημοσιογράφος της ΕΡΤ ανέφερε ότι δεν είναι γνωστό που κατευθύνονται τα έξι αυτοκίνητα –τα οποία έχουν διακριτικά με ελληνικές σημαίες- και προσπαθούν όλα να παραμείνουν το ένα κοντά στο άλλο για να μην χωριστούν. Πρόσθεσε ότι έχουν πάρει πολλές προμήθειες μαζί τους φαγητό και βενζίνη καθώς δεν γνωρίζουν πόση ώρα θα χρειαστεί για να φτάσουν στον προορισμό τους.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr