
Το άνοιγμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχουν ως προτεραιότητα οι λοιμωξιολόγοι, αφήνοντας προς το παρόν στην άκρη την λειτουργία του λιανεμπορίου, έστω και με την μορφή του "click away". Δύο είναι βασικοί λόγοι που οδηγούν τους ειδικούς σε αυτό το σκεπτικό. Ο πρώτος αφορά τις ψυχολογικές επιπτώσεις που προκαλεί στους μαθητές η καραντίνα και το κλείσιμο στο σπίτι, και ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με την χαμηλή μεταδοτικότητα που υπάρχει στις σχολικές μονάδες, που είναι ένας ελεγχόμενος χώρος.
Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως δεν ισχύουν τα ίδια με τα εμπορικά καταστήματα καθώς θα υπάρξει σημαντική αύξηση της κινητικότητας των πολιτών η οποία δύσκολα μπορεί να ελεγχθεί, με τον κίνδυνο της διασποράς του κορονοϊού να είναι ιδιαιτέρως υψηλός. Με βάση το κλίμα που επικρατεί στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων θεωρείται δύσκολο, αν και είναι νωρίς ακόμα, να εισηγηθούν την λειτουργεία του λιανεμπορίου μέσω του "click away" για τις 18 Ιανουαρίου.

Προτεραιότητα η Γ΄ Λυκείου
Σύμφωνα με τους ειδικούς η επανέναρξη των μαθημάτων της Γ’ λυκείου με φυσική παρουσία είναι ο επόμενος στόχος. Πιθανότατα οι μαθητές της συγκεκριμένης τάξης θα επιστρέψουν στα θρανία την ερχόμενη Δευτέρα, καθώς θα πρέπει να προετοιμαστούν για τις πανελλήνιες εξετάσεις που θα διεξαχθούν στις αρχές του καλοκαιριού.
Ήδη το υπουργείου Παιδείας ανακοίνωσε την μείωση της εξεταστέας ύλης κατά 25%, ενώ εκτός από τα σχολεία κλειστά είναι και τα φροντιστήρια στα οποία προσφεύγουν οι περισσότεροι μαθητές. Μπορεί να υπάρχει το σημαντικό εργαλείο της τηλεκπαίδευση,ς ωστόσο όπως τονίζουν μαθητές και εκπαιδευτικοί, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την φυσική παρουσία. "Η Γ' Λυκείου είναι διαφορετική περίπτωση λόγω των πανελληνίων εξετάσεων. Τα Γυμνάσια και η Α' και Β' Λυκείου, θεωρώ, ότι δεν θα έπρεπε να ανοίξουν καθόλου μέχρι το τέλος της χρονιάς" τόνισε ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης στο Open.

Λιανεμπόριο ή δευτεροβάθμια εκπαίδευση
Έμποροι και εργαζόμενοι πιέζουν όμως για την επαναλειτουργία των καταστημάτων αλλά η κυβέρνηση δείχνει προς τους ειδικούς, καθώς εκείνοι εισηγούνται και οι λοιμωξιολόγοι εμφανίζονται έντονα προβληματισμένοι.
Η εβδομάδα που έρχεται είναι ιδιαιτέρως κρίσιμη καθώς θα αποτυπωθεί το κατά πόσο επηρέασε την πορεία της πανδημίας η αύξηση της κινητικότητας την περίοδο των εορτών. Τα μέλη της αρμόδιας επιτροπής του υπουργείου υγείας εμφανίζονται διχασμένα για το αν μετά την Γ΄ Λυκείου θα πρέπει να ανοίξουν και τις υπόλοιπες τάξεις της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή να ανοίξει το λιανεμπόριο. "Δεν θα ανοίξει το λιανεμπόριο ακόμα. Δεν υπάρχουν εισηγήσεις για συγκεκριμένες ημερομηνίες. Τίποτα δεν έχει αποφασιστεί για τη μεθεπόμενη εβδομάδα. Αλλάζει πολύ εύκολα η επιδημιολογική εικόνα" τόνισε ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος στον ΣΚΑΙ.
Ορισμένοι τάσσονται υπέρ της εκπαίδευσης τονίζοντας πως μαζί με την τελευταία τάξη του λυκείου θα πρέπει να ανοίξουν τα γυμνάσια και τα λύκεια, ενώ άλλοι υποστηρίζουν πως θα πρέπει να επιστρέψει τo click away και να συνεχιστεί η τηλεκπαίδευση προκειμένου να κινηθεί η οικονομία.
Οι ειδικοί εμφανίζονται ιδιαιτέρως επιφυλακτικοί και ανησυχούν για την αύξηση των κρουσμάτων που μπορεί να "φρενάρει" ακόμα και τις προσπάθειες που γίνονται με το σταδιακό άνοιγμα των σχολείων. Ωστόσο τα χθεσινά στοιχεία ήταν ενθαρρυντικά καθώς σε 36.683 τεστ που έγιναν σε ολόκληρη την χώρα (μοριακά και rabid) ανακοινώθηκαν 800 κρούσματα, ωστόσο ο αριθμός των διασωλημένων μειώνεται με ιδιαιτέρως αργούς ρυθμούς φτάνοντας τους 362. Οι εικόνες όμως που υπήρξαν χθες στις παραλίες και τους υπαίθριους χώρους λόγω των καλών καιρικών συνθηκών που συνεχιστούν και σήμερα προκάλεσαν ανησυχία.
Ανησυχία για την Αττική
Η Αττική είναι εκείνη που εξακολουθεί να προβληματίζει τους λοιμωξιολόγους καθώς συνεχίζει να είναι πρώτη σε κρούσματα και με μεγάλη διαφορά από τις υπόλοιπες περιοχές. Από τα 800 κρούσματα, τα 301 εντοπίστηκα στην Αττική και στην δεύτερη θέση βρίσκεται η Θεσσαλονίκη με 92. Η μεγαλύτερη αύξηση εντοπίζεται στο κέντρο της Αθήνας ενώ η δυτική Αττική παρά το αυστηρό "lockdown" το επιδημιολογικό φορτίο συνεχίζει να είναι βαρύ.
Ανατολική Αττική 29
Βόρειος Τομέας Αθηνών 32
Δυτική Αττική 38
Δυτικός Τομέας Αθηνών 40
Κεντρικός Τομέας Αθηνών 78
Νότιος Τομέας Αθηνών 23
Νησιά Αργοσαρωνικού 11
Πειραιάς 50
Αυξάνουν ταχύτητα οι εμβολιασμοί
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση εμφανίζεται ικανοποιημένη από τους ρυθμούς των εμβολιασμών. Ο Νίκος Χαρδαλιάς με ανάρτηση του Facebook αναφέρθηκε στο χρονοδιάγραμμα που υπάρχει και τόνισε πως στόχος είναι να γίνονται 2 εκ εμβολιασμοί τον μήνα.
"Ξεκινήσαμε από μερικές εκατοντάδες εμβόλια την ημέρα την πρώτη εβδομάδα, ανεβήκαμε στις 5.000+ στις 4/1, χθες υπερβήκαμε τις 8.000 και από 20/1 που τα εμβολιαστικά κέντρα θα φτάσουν τα 189 με 367 εμβολιαστικές γραμμές, θα φτάσουμε τα 17.500 εμβόλια ημερησίως (48 εμβόλια/ημερησίως/εμβολιαστική γραμμή) για τον υπόλοιπο Ιανουάριο με στόχο την εξάντληση της πλειονότητας των διαθεσίμων εμβολίων του πρώτου μήνα" τονίζει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας σημειώνοντας πως οι ρυθμοί θα αυξηθούν περισσότερο όταν θα έρθουν στην χώρα μας και τα εμβόλια των άλλων εταιρειών.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr