«Οχι» και του Αρείου Πάγου στο αίτημα Ρωμανού

Η αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου έκρινε ότι του βούλευμα είναι εμπεριστατωμένο και έθεσε στο αρχείο την αίτηση αναίρεσης.

Απορρίφθηκε από την αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασιλική Θεοδώρου το αίτημα του Νίκου Ρωμανού να λάβει εκπαιδευτική άδεια.

Πρόκειται για το τρίτο «όχι» για τον 23χρονο κρατούμενο, καθώς έχει προηγηθεί η άρνηση του Συμβουλίου των Φυλακών και του δικαστικού συμβουλίου του Πειραιά που απέρριψαν το αίτημά του κρίνοντας ότι η παραμονή του στη φυλακή είναι απαραίτητη μέχρις ότου εκδικαστούν οι εκκρεμείς υποθέσεις εις βάρος του, καθώς έχει τρία εντάλματα για τα οποία κρατείται. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αντιεισαγγελέας, μελετώντας το επίμαχο βούλευμα έκρινε ότι είναι εμπεριστατωμένο και έθεσε στο αρχείο την αίτηση αναίρεσης. 

Το συμβούλιο, κατά την αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, έκανε ορθή ερμηνεία και εφαρμογή των διατάξεων για τις εκπαιδευτικές άδειες οι οποίες απαιτούν για τους υπόδικους τη σύμφωνη γνώμη του δικαστικού οργάνου που διέταξε την προφυλάκιση. Αβάσιμοι κρίθηκαν και οι υπόλοιποι προβαλλόμενοι λόγοι.

Υπενθυμίζεται ότι η υπεράσπιση του Νίκου Ρωμανού υποστήριζε στην αίτηση αναίρεσης ότι ο ανακριτής δεν θα έπρεπε να γνωμοδοτήσει καθώς της προφυλάκισης υπερισχύει η ποινή κάθειρξης που επιβλήθηκε πρόσφατα στον κατηγορούμενο για τη διπλή ληστεία στο Βελβεντό.

Επισημαίνεται ότι η αρνητική τοποθέτηση του ανακριτή, ο οποίος θεωρεί το Ν. Ρωμανό ύποπτος φυγής, έπαιξε καθοριστικό ρόλο τόσο στην απόφαση του συμβουλίου των φυλακών όσο και στο βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου.