«Οχι» του Ελεγκτικού Συνεδρίου στα τροφεία προσφύγων

Δεύτερο «όχι» του Ελεγκτικού Συνεδρίου οδηγεί στην... ασιτία πρόσφυγες και μετανάστες, που βρίσκονται σε προαναχωρησιακά κέντρα και χώρους συγκέντρωσής τους.

«Οχι» του Ελεγκτικού Συνεδρίου στα τροφεία προσφύγων

Δεύτερο «όχι» του Ελεγκτικού Συνεδρίου οδηγεί στην... ασιτία πρόσφυγες και μετανάστες, που βρίσκονται σε προαναχωρησιακά κέντρα και χώρους συγκέντρωσής τους. Μετά το αρχικό «μπλοκάρισμα» των 6.000.000 ευρώ, χρήματα για τα τροφεία των μεταναστών, με απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου τον περασμένο Σεπτέμβριο, η πολιτική και αστυνομική ηγεσία είχε προσφύγει κατά της απόφασης. Πριν από μερικά 24ωρα, φαίνεται να ήρθε νέα απόρριψη από τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, για την εκταμίευση του χρηματικού ποσού που προερχόταν από εσωτερικό δανεισμό. Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα οι οφειλές προς τις τέσσερις εταιρείες κέτερινγκ έχουν φθάσει τα 8,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το πρόβλημα σίτισης εξελίσσεται σε μείζον για την ελληνική πολιτεία, που κολλά στο «γράμμα του Νόμου».

Αυτή τη στιγμή η σίτιση προσφύγων και μεταναστών γίνεται από τις Λέσχες Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την Εκκλησία ή από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και φυσικά Έλληνες πολίτες που βοηθούν συγκινητικά σε αυτόν τον τομέα. Ενδεικτικό του προβλήματος είναι το γεγονός ότι το κέντρο της Κορίνθου άδειασε από μετανάστες εξαιτίας της έλλειψης πόρων για την σίτισή τους και έχουν μείνει ελάχιστοι, οι οποίοι δεν έχουν κάποιο άλλο μέρος για να κοιμηθούν τις κρύες νύχτες.

Πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., αναφέρουν ότι τα επόμενα βήματα για την εξεύρεση λύσης θα είναι ενδεχομένως μια νέα προσφυγή στην ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αν και δεν προτείνεται ή κάποια νομοθετική ρύθμιση για την αποδέσμευση των χρημάτων και την συνολική επίλυση του προβλήματος σίτισης.

Το τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου που εξέτασε την προσφυγή κατά της απόφασής του, έκρινε και πάλι παράνομη τη διάταξη στο νόμο για την Ανθρωπιστική Κρίση που επέτρεπε την κάλυψη της δαπάνης σίτισης των αλλοδαπών από τον κρατικό προϋπολογισμό, δίχως να έχει προηγηθεί διαγωνισμός για την ανάδειξη-επιλογή των εταιρειών catering. «Είναι αδιανόητο να συζητούν για διαγωνισμό και συγκεκριμένους αριθμούς μερίδων φαγητού, όταν οι ροές των προσφύγων και μεταναστών μεγαλώνουν καθημερινά. Πως είναι δυνατόν να προκαθοριστεί ο αριθμός των ανθρώπων που πρέπει να φάνε; Αν πούμε ότι πρέπει να σιτιστούν 100.000 άνθρωποι σήμερα, αλλά έρθουν 100 παραπάνω, τι θα τους κάνουμε; Θα τους αφήσουμε νηστικούς;» αναρωτιούνται εκνευρισμένα, στελέχη του αρμόδιου υπουργείου και της ΕΛ.ΑΣ..

Όσοι αλλοδαποί οδηγούνται στο Κέντρο Ταυτοποίησης στη Μόρια της Λέσβου δεν κρατούνται αλλά αφήνονται άμεσα ελεύθεροι καθώς η ΕΛ.ΑΣ. δεν έχει δυνατότητα να τους παράσχει φαγητό. Στην Αμυγδαλέζα αντίστοιχα, οι ανάγκες σίτισης των υπό απέλαση αλλοδαπών καλύπτονται είτε από τις λέσχες της Αστυνομίας είτε περιστασιακά από τις εταιρείες catering που, παραμένουν απλήρωτες από πέρυσι το Φθινόπωρο.

Σημειώνεται ότι έρευνα για τις συμβάσεις απευθείας ανάθεσης μεταξύ ΕΛ.ΑΣ. και ιδιωτών διεξήγαγε η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, ενώ σχετικός φάκελος έχει υποβληθεί στην Εισαγγελία Διαφθοράς.

Η προηγούμενη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. προκειμένου να ξεπεράσει θέματα νομιμότητας των συμβάσεων που είχε υπογράψει η ΕΛ.ΑΣ. με ιδιοκτήτες catering, συμπεριέλαβε στο νόμο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης άρθρο που α) παρείχε τη δυνατότητα η δαπάνη σίτισης να καλύπτεται από τον τακτικό προϋπολογισμό της ΕΛ.ΑΣ. ακόμα κι εάν το έργο έχει παραχωρηθεί με απευθείας ανάθεση και β) βάπτιζε «σύννομες» όλες τις συμβάσεις που είχαν υπογραφεί από τον Οκτώβριο του 2013 και μετά.

Ωστόσο, τις εν λόγω συμβάσεις είχαν κρίνει παράτυπες το Νομικό Συμβούλιο και το Ελεγκτικό Συνέδριο του Κράτους. Στις γνωμοδοτήσεις τους διαπίστωναν ότι η διαδικασία της απευθείας ανάθεσης επιτρέπεται να εφαρμοστεί μία και μόνη φορά για λόγους κατεπείγοντος καθώς και ότι η κάλυψη της δαπάνης με διαδικασία όμοια εκείνης που ακολουθείται για τους κρατουμένους των Αστυνομικών Τμημάτων δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην περίπτωση των παράτυπων μεταναστών. Παρόμοιο είναι το σκεπτικό της «διπλής» απορριπτικής απόφασης που κρίνει παράτυπη την εκταμίευση 6 εκατ. ευρώ από τα δημόσια ταμεία προκειμένου να καλυφθούν οι δαπάνες σίτισης των αλλοδαπών κρατουμένων δίχως να προηγηθεί δημόσιος διαγωνισμός για την ανάδειξη - επιλογή των εταιρειών catering.

Σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Τόσκας και ο αρμόδιος Γενικός Γραμματέας κ. Φιλιππάκος, είχαν δηλώσει πως δεν αισθάνονται περήφανοι για το θέμα, είχαν επισημάνει τα πάρα πολλά λάθη που έγιναν από κρατικούς φορείς και το χαρακτήρισαν, το «υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα που πρέπει να λυθεί».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ 20 Σεπ 2020 | 18:54

Γερμανία: Μαζικές διαδηλώσεις για τη Μόρια - Ζητούν από την ΕΕ να υποδεχτεί πρόσφυγες από την Λέσβο [εικόνες]

Στην διαδήλωση στο Βερολίνο συμμετείχε και η θεία του Αλαν Κούρντι, του αγοριού από την Συρία που πνίγηκε για να γίνει το σύμβολο της προσφυγικής κρίσης του 2015.

ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ 19 Σεπ 2020 | 11:10

Καρά Τεπέ: Μεταφέρθηκαν 9.000 πρόσφυγες και μετανάστες - 213 θετικοί στον κορονοϊό

Έχουν μπει σε απομόνωση σε ξεχωριστό τμήμα της νέας δομής.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΡΑ ΤΕΠΕ 18 Σεπ 2020 | 15:17

Μήνυμα Χρυσοχοΐδη: Να ξεχάσουν οι δουλέμποροι την "οδό του Αιγαίου"

"Δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε ξανά ροές στα νησιά" διαβεβαίωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΙΧΝΗΛΑΤΗΣΗ 18 Σεπ 2020 | 13:53

Συναγερμός στη Λάρισα: Δέκα κρούσματα κορονοϊού στη δομή προσφύγων

Εντοπίστηκαν δέκα κρούσματα στην δομή προσφύγων στο Κουτσόχερο στη Λάρισα.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΗΤΑΡΑΚΗ 18 Σεπ 2020 | 10:10

Λέσβος: Πάνω από 5.000 πρόσφυγες έχουν μπει στο Καρά Τεπέ - Ομαλά εξελίσσεται η επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. [εικόνες]

Συνεχίζουν να μπαίνουν πρόσφυγες και μετανάστες στην προσωρινή δομή φιλοξενίας.

ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΜΙΧΑΛΗ ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗ 17 Σεπ 2020 | 14:30

Ο Στέλιος Κούλογλου (ΣΥΡΙΖΑ) απαντά στον Λιάκο: "Εγω πάντως δεν θα έβαζα φωτιά στη Μόρια..."

Απάντηση του ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου στον καθηγητή Λιάκο που δήλωσε ότι και αυτός θα έβαζε φωτιά στη Μόρια

"ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗ" 17 Σεπ 2020 | 10:59

Αίσθηση από ανάρτηση του καθηγητή Λιάκου: Κι εγώ θα έβαζα φωτιά στη Μόρια - Πρέπει να υπερασπιστούμε τους νεαρούς Αφγανούς

Ο Αντώνης Λιάκος είναι καθηγητής και μέλος της ΚΕΑ του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Λιάκος τάσσεται υπέρ των αλλοδαπών που κατηγορούνται για τη φωτιά στη Μόρια.

ΥΠΟΠΤΕΣ 15 ΦΩΤΙΕΣ ΣΕ ΑΚΡΙΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ 17 Σεπ 2020 | 07:48

Φωτιά στη Μόρια: Φύλλο και φτερό τα κινητά των αλλοδαπών συλληφθέντων

Οι διωκτικές αρχές ψάχνουν ενδελεχώς τα κινητά τηλέφωνα των έξι κατηγορουμένων για την καταστροφή του ΚΥΤ Μόριας.

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 1.200 ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ 16 Σεπ 2020 | 20:41

Καρά Τεπέ: "Αστακός" η νέα δομή - Με Αστυνομική Διεύθυνση και 350 αστυνομικούς

Σε... φρούριο μετατρέπεται η δομή φιλοξενίας στο Καρά Τεπέ, με απόφαση Χρυσοχοΐδη

«ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ 6.000 ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ» 16 Σεπ 2020 | 14:24

Χρυσοχοΐδης στον Guardian: Μέχρι το Πάσχα η Λέσβος θα έχει αδειάσει από πρόσφυγες

"Όλοι θα φύγουν", δήλωσε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στον Guardian.

ΔΕΚΑ ΟΙ ΘΑΝΑΤΟΙ ΣΤΟ ΝΗΣΙ 16 Σεπ 2020 | 12:08

Κορονοϊός: Σε καραντίνα κλινική του Νοσοκομείου Λέσβου - 10 νεκροί - 37 τα θετικά κρούσματα στον Καρά Τεπέ

Το θετικό κρούσμα κορονοϊού εντοπίστηκε σε μετανάστρια που νοσηλευόταν στην κλινική ΩΡΛ του Νοσοκομείου Μυτιλήνης που μπήκε σε καραντίνα.

ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο ΥΠ. ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ 16 Σεπ 2020 | 11:35

Μηταράκης: Το 2021 θα είναι λιγότεροι οι μετανάστες στις δομές

"Στις νέες δομές δεν πρέπει να μένει κανείς πάνω από έξι μήνες", είπε ο υπουργός Μετανάστευσης, κ. Μηταράκης.

ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΓΝΑΝΤΙΑ 16 Σεπ 2020 | 11:16

Αλεξανδρούπολη: 11 τραυματίες σε τροχαίο με πρόσφυγες

Φορτηγό ανατράπηκε και τραυματίσθηκαν 11 από τους 17 επιβαίνοντες στο όχημα, οι οποίοι είναι μετανάστες και πρόσφυγες.