Μετάλλαξη Δέλτα: Ανησυχία για την ξαφνική αύξηση των κρουσμάτων - Το καμπανάκι της Θεοδωρίδου

Η χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων και η μετάλλαξη Δέλτα έφεραν αύξηση στα κρούσματα κορονοϊού - Προειδοποίηση των ειδικών για εμβολιασμούς και μάσκες.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Η καθοδική πορεία της πανδημίας τις τελευταίες εβδομάδες φαίνεται πως έχει ανακοπεί, κι από την ύφεση περάσαμε στη σταθεροποίηση των αριθμών, όπως αναφέρθηκε στη χθεσινή ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό.

Η μικρή αύξηση στα κρούσματα που παρατηρήθηκε την τελευταία εβδομάδα έχει προκαλέσει ανησυχία στους ειδικούς, που δεν βλέπουν ακόμα τη θεαματική πτώση που αναμενόταν για την εποχή. Αντιθέτως, χαλαρότητα στην τήρηση των μέτρων προστασίας και η μετάλλαξη Δέλτα φαίνεται πως δίνουν μια απρόσμενη ώθηση στην πανδημία.

Το κύριο χαρακτηριστικό της τελευταίας εβδομάδας, είπε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, είναι η σημαντική περαιτέρω μείωση της διάμεσης ηλικίας των νέων κρουσμάτων που έπεσε κατά 5 έτη, δηλαδή βρίσκεται στα 27 έτη.

Η πλειοψηφία των νέων κρουσμάτων αφορά κατά κύριο λόγο τους νέους 18-24 ετών και στη συνέχεια τους 25-34 ετών. Αυτές οι ηλικίες, είπε, αφορούν στο 60% των νέων κρουσμάτων. Σε κάποιες περιοχές, σημείωσε, παρατηρείται αύξηση κρουσμάτων και κυρίως σε νησιωτικές περιοχές.

Σταθεροποίηση παρατηρείται στο δείκτη θετικοτητας στο 1,1%, ενώ ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στη χώρα μας μειώνεται σταδιακά καθώς και ο αριθμός των νοσηλευόμενων που ανέρχεται σε 700 ασθενείς στην επικράτεια. Ο αριθμός των νέων ασθενών που χρήζουν διασωλήνωσης μειώνεται καθημερινά, καθώς και ο αριθμός των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους λόγω κορονοϊού.

Διαβάστε Επίσης

Οι προβλέψεις μιλούν για μείωση των ασθενών σε ΜΕΘ στους 100 μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες καθώς και των θανάτων σε 10 ανά ημέρα.

"Ο Ιούνιος ήταν ένας εξαιρετικός μήνας, καθώς είχαμε μείωση των νέων κρουσμάτων κατά 75% και μείωση των θανάτων κατά 50%", ανέφερε η κ. Παπαευαγγέλου.

Συναγερμός για τη μετάλλαξη Δέλτα

Βάνα Παπαευαγγέλου

"Αλλάζει αρκετά την ισορροπία των δεδομένων η μετάλλαξη "Δ", που έχει καταγραφεί σε 97 χώρες, όπως και στην Ελλάδα, αλλά και τις σκέψεις των ειδικών για το πως θα πορευτούμε τους επόμενους καλοκαιρινούς μήνες. Η συζήτηση σήμερα είναι πώς θα μπορέσουμε να καθυστερήσουμε τη διασπορά της στην κοινότητα μέχρι να αυξηθεί περαιτέρω η εμβολιαστική κάλυψη στη χώρα", ανέφερε η καθηγήτρια κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.

Ήδη καταγράφονται περιστατικά σε αρκετές περιοχές της χώρας, την Κρήτη, την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, είπε η κ. Παπαευαγγέλου και έκανε λόγο για εξονυχιστική ιχνηλάτηση των ύποπτων, αλλά και των επιβεβαιωμένων περιστατικών με στόχο την καθυστέρηση της διασποράς. Ο ΠΟΥ αναφέρει ότι αυτό το στέλεχος θα επικρατήσει στον πλανήτη μέσα στον Αύγουστο. Η μετάλλαξη "Δ" είναι 100% πιο μεταδοτική από τον αρχικό ιό, αλλά και 40 έως 60% σε σύγκριση με τη βρετανική μετάλλαξη.

Διαβάστε Επίσης

Όπως είπε, η παρατηρούμενη αύξηση των κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα πιθανόν να οφείλεται τόσο στη χαλάρωση των μέτρων ατομικής προστασίας, αλλά και στη διασπορά της μετάλλαξης "Δ". Ιδιαίτερα αυξημένη, όπως είπε, είναι η ενδοοικογενειακή μετάδοση της μετάλλαξης "Δ", ενώ δεν παρατηρείται αύξηση επαναμολύνσεων σε άτομα που είχαν νοσήσει.

"Το μήνυμα δεν ήταν να πετάξουμε τις μάσκες"

Αθήνα μάσκες έξω

Εντατικοποίηση των εμβολιασμών και ειδικά αυτών που κινδυνεύουν από σοβαρή λοίμωξη, δηλαδή όλων των πολιτών άνω των 50 ετών. Σύμφωνα με τα δεδομένα τα ποσοστά εμβολιασμού της ηλικιακής ομάδας 50 έως 64 ετών είναι σημαντικά χαμηλά και πρέπει να πεισθούν ότι λόγω ηλικίας ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου και πρέπει άμεσα να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους.

Παράλληλα οι νέοι θα πρέπει άμεσα να εμβολιαστούν. "Μόνη λύση για τον περιορισμό της νέας αύξησης των κρουσμάτων αλλά και για την αποφυγή εμφάνισης νέων μεταλλάξεων είναι να εμποδίσουμε τον ιό να συναντά στο δρόμο του ευάλωτους ανθρώπους", είπε η κ. Παπαευαγγέλου.

Επίσης η εντατική ιχνηλάτηση των νέων κρουσμάτων και ο συνεχής έλεγχος με την εβδομαδιαία χρήση των self test είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Διαβάστε Επίσης

Η επιτροπή προτείνει οι νέοι, εμβολιασμένοι και μη, επιστρέφοντας από τις ολιγοήμερες διακοπές τους να κάνουν ένα self test.

Εδωσε ιδιαίτερη σημασία στην τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας από όλους και αναφέρθηκε στην εισήγηση για μη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους που δεν υπάρχει συγχρωτισμός και την διατήρηση της χρήσης της σε όλους τους εσωτερικούς δημόσιους χώρους αλλά και εξωτερικούς με συγχρωτισμό. "Με έκπληξη διαπιστώσαμε λάθος μήνυμα, ότι η επιτροπή εισηγήθηκε πετάξτε τις μάσκες", ανέφερε. Η διασπορά της μετάλλαξης "Δ" και η πορεία της πανδημίας εξαρτάται κατά κύριο λόγο από το ποσοστό εμβολιασμού αλλά και τη συμπεριφορά του καθενός μας".

Σύμφωνα με έκθεση του ECDC η επικράτηση της μετάλλαξης αυτής θα έχει ως αποτέλεσμα τη νέα αύξηση των κρουσμάτων που θα αφορά κυρίως σε ανεμβολίαστους και άτομα με υποκείμενα νοήματα. Ο κίνδυνος είναι χαμηλός για τους πλήρως εμβολιασμένους, αλλά πολύ υψηλός για πολίτες μη πλήρως εμβολιασμένους και ανεμβαλίαστους.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι σε χώρες που η μετάλλαξη έχει επικρατήσει και παρά τη σημαντική αύξηση των κρουσμάτων δεν έχουν αυξηθεί οι νοσηλίες ή οι θάνατοι, λόγω της υψηλής εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού και ιδιαίτερα των ηλικιωμένων.

Μαγιορκίνης: 5% περισσότερες διαγνώσεις απ' ό,τι την προηγούμενη εβδομάδα

Γκίκας Μαγιορκίνης

O συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην επικράτεια έδειξε τάσεις μικρής αύξησης, η πίεση ωστόσο στο ΕΣΥ αποκλιμακώνεται σταθερά, ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας εντός της τελευταίας εβδομάδας, μειώθηκε κατά 28% επί του συνόλου των ασθενών που βρίσκονται στις ΜΕΘ.

Ο αριθμός των νέων εισαγωγών με τη νόσο υποχωρεί σε λιγότερες από 50 ανά μέρα, ενώ το ισοζύγιο εισιτηρίων-εξιτηρίων παραμένει μικρότερο της μονάδας.

Διαβάστε Επίσης

Καταγράφηκαν 5% περισσότερες διαγνώσεις απ' ό,τι την προηγούμενη εβδομάδα, ανεβαίνοντας σε περίπου 420 διαγνώσεις ανά ημέρα μεσοσταθμικά. Ο αριθμός των πολιτών που καταλήγουν με τη νόσο μειώθηκε κατά 13%, σε περίπου 15 ανά ημέρα. Τα στοιχεία έδωσε ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Ο ΤΙΝΟ, ΗΛΙΚΙΑΣ 9 ΕΤΩΝ ΚΑΙ Ο ΧΑΡΙ, 12 ΕΤΩΝ 01 Αυγ 2021 | 16:18

Ινδονησία: Μυστήριο σε ζωολογικό κήπο - Κόλλησαν κορονοϊό δύο τίγρεις της Σουμάτρας

Θετικές στον κορονοϊό βρέθηκαν δύο τίγρης που βρίσκονται στο ζωολογικό κήπο της της Τζακάρτας.

ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ 01 Αυγ 2021 | 11:38

Αποκάλυψη Παγώνη για Αδωνι: Πέρασε πολύ δύσκολες στιγμές με τον κορονοϊό - "Πως θα ήμουν αν δεν είχα κάνει το εμβόλιο"

Τι αποκάλυψε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη για τον Αδωνι Γεωργιάδη που παρότι εμβολιασμένος νοσεί από τον κορονοϊό

ΕΠΙΣΗΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 01 Αυγ 2021 | 10:50

Έρευνα ΕΚΠΑ: Άλλαξαν οι συνήθειες των Αθηναίων στο lockdown - Εντυπωσιακά ευρήματα για φαγητό, χάπια και ναρκωτικά

Στην εργασία του ΕΚΠΑ διερευνήθηκαν λύματα από το κέντρο επεξεργασίας λυμάτων της Ψυττάλειας.

ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ 01 Αυγ 2021 | 08:46

Κρίσιμη εβδομάδα για μέτρα στα "κόκκινα" νησιά – Μάστιγα τα κορονοπάρτι που συνεχίζονται σε μπαρ και σε βίλες.

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν και τα υγειονομικά πρωτόκολλα με τα οποία θα ανοίξουν τα σχολεία.

ΕΛΕΓΧΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΙΜΑ 31 Ιουλ 2021 | 21:24

"Κόκκινα" νησιά: 3 στα 4 κρούσματα σχετίζονται με κορονοπάρτι - Μεγάλη πληγή το ξεφάντωμα σε βίλες

3 στα 4 κρούσματα στα 8 κόκκινα νησιά σχετίζονται με κορονοπάρτι - Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 56 παραβάσεις, και συνελήφθησαν τέσσερα άτομα

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ 31 Ιουλ 2021 | 18:02

Κορονοϊός: Σταθεροποίηση στην Αττική με 948 κρούσματα - Στα 258 στη Θεσσαλονίκη

Την ώρα που τα κρούσματα κορονοϊού σταθεροποιούνται σε Αττική και Θεσσαλονίκη, συνεχίζουν να αυξάνονται στην Κρήτη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 31 Ιουλ 2021 | 17:31
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΥΠΑ 31 Ιουλ 2021 | 16:09

ΥΠΑ: Παρατείνεται η ΝΟΤΑΜ για πτήσεις στα νησιά - Μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού/νόσησης και αρνητικά τεστ

Νέα Notam με γενικές οδηγίες προς το επιβατικό κοινό για τις αεροπορικές μετακινήσεις.

ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ 31 Ιουλ 2021 | 13:19

Εξαδάκτυλος: Οι άνω των πενήντα χρονών να εμβολιαστούν - Κινδυνεύουν να νοσήσουν βαριά από τη μετάλλαξη Δέλτα

Τον "κώδωνα του κινδύνου" στους ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 50 ετών έκρουσε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ 31 Ιουλ 2021 | 11:23

Χαρδαλιάς για "κόκκινα" νησιά: Στην Ιο έχει ξεφύγει η κατάσταση - Μπορεί να ξανακλείσει η Μύκονος

Τι είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς για τα νησιά που το επιδημιολογικό φορτίο έχει ανέβει πολύ, όπως η Μύκονος

ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΟ 31 Ιουλ 2021 | 09:02

Τετραπλοί έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ στα "κόκκινα" νησιά - Έφοδοι "μυστικών" αστυνομικών με κάμερες σε βίλες για τα κορονοπάρτι

Το αστυνομικό σχέδιο για τα "κόκκινα" νησιά περιλαμβάνει "τετραπλούς" ελέγχους και "μυστικούς" αστυνομικούς με κάμερες

ΤΟ ΙΔΙΟ ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΕΜΟΒΛΟΓΙΑ 31 Ιουλ 2021 | 08:48

"Ο πόλεμος άλλαξε": Ηχηρή προειδοποίηση των CDC για την επίκινδυνη μετάλλαξη Δέλτα - Μεταδίδεται και στους εμβολιασμένους

Εσωτερικό έγγραφο των αμερικανικών Κέντρων Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (CDC) προειδοποιεί για τη μετάλλαξη Δέλτα

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 31 Ιουλ 2021 | 08:11

Κορονοϊός: Κάτω των 55 ετών ένας στους δύο που μπαίνουν στο νοσοκομείο με Covid - 167 εισαγωγές την ημέρα

Καμπανάκι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία λόγω κορονοϊού και ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων