Η Ελλάδα- προς το παρόν τουλάχιστον-δεν περιλαμβάνεται στις χώρες που έχουν καταγράψει επιβεβαιωμένα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων, αφού οι εξετάσεις που έγιναν στον 29χρονο Βρετανό τουρίστα έδειξαν τελικά ανεμοβλογιά, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ.
"Σε εργαστηριακή εξέταση δείγματος από το ύποπτο κρούσμα του άνδρα που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΟΝ δεν ανιχνεύθηκε ιός ευλογιάς των πιθήκων (monkeypox) ενώ το δείγμα βρέθηκε θετικό σε δύο επαναλαμβανόμενους ελέγχους για τον ιό της ανεμοβλογιάς (varicella - chickenpox). Οι εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν στο Εργαστήριο Αναφοράς (Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Ιατρική Σχολή ΑΠΘ) για ευλογιά και στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας του νοσοκομείου ΑΤΤΙΚΟΝ", ήταν η ανακοίνωση που βγήκε το βράδυ της Κυριακής.
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ο ιός της ανεμοβλογιάς παρότι περιλαμβάνει το συνθετικό -pox είναι διαφορετικός από τον ιούς που προκαλούν ευλογιά ή ευλογιά των πιθήκων. Υπάρχει συνάφεια αναφορικά με τα συμπτώματα και την εμφάνιση δερματικών αλλοιώσεων που προκαλούνται από την ανεμοβλογιά, την ευλογιά και την ευλογιά των πιθήκων.
Η ευλογιά έχει εκριζωθεί από τον ανθρώπινο πληθυσμό ήδη από το 1980, ενώ η ανεμοβλογιά αποτελεί μια συχνή νόσο που προκαλεί περίπου 4 εκατομμύρια λοιμώξεις σε παιδιά. Για την ανεμοβλογιά υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο και προκαλεί ηπιότερη νόσο από την ευλογιά.
Τα συμπτώματα της ευλογιάς
Η περίοδος επώασης είναι συνήθως 5-21 ημέρες και ο ιός μεταδίδεται μεταξύ των ανθρώπων μέσω του αναπνευστικού συστήματος κατόπιν εισπνοής μεγάλου μεγέθους σταγονιδίων και μέσω επαφής με δερματικές βλάβες πάσχοντος ή μολυσμένα υλικά (πχ κλινοσκεπάσματα ή πετσέτες που έχει χρησιμοποιήσει ασθενής). Η νόσος εκδηλώνεται με πυρετό, κεφαλαλγία, μυαλγίες, λεμφαδενοπάθεια και εξάνθημα, το οποίο συνήθως ξεκινάει από την κεφαλή και επεκτείνεται στον κορμό, ενώ συμπεριλαμβάνει και παλάμες-πέλματα.
Το εξάνθημα αρχικά εμφανίζεται με τη μορφή κηλίδων και βλατίδων, οι οποίες εξελίσσονται σε μικρές φυσαλίδες, φλύκταινες και έπειτα σε εφελκίδες που τελικά υποχωρούν. Το εξάνθημα αυτό μερικές φορές συγχέεται με το εξάνθημα της ανεμοβλογιάς.
Η νόσος διαρκεί συνήθως 2-4 εβδομάδες και στην πλειονότητα των περιπτώσεων είναι αυτοπεριοριζόμενη. Η διάγνωση γίνεται με απομόνωση του ιού σε καλλιέργεια, ανίχνευση του DNA του ιού με PCR σε κλινικό δείγμα ή ανίχνευση παρουσίας orthopox-ιού σε ιστούς με ανοσοϊστοχημικές μεθόδους.
Πως εκδηλώνεται η ανεμοβλογιά
Το χαρακτηριστικό της ανεμοβλογιάς είναι τα εξανθήματα. Τα εξανθήματα εμφανίζονται περίπου 14 μέρες μετά την είσοδο του ιού στον οργανισμό. Τα εξανθήματα είναι κηλιδοβλατιδώδη και μέσα σε ώρες σχηματίζουν μια φυσαλίδα με λεπτό τοίχωμα πάνω σε μια ερυθρηματώδη βάση. Μετά από 12 ώρες, η φυσαλίδα γίνεται φλύκταινα και αρχίζει η εφελκίδωση. Το εξάνθημα προκαλεί κνησμό και έτσι μπορεί να μολυνθεί με βακτήρια και να μετατραπεί σε ουλή. Το εξάνθημα εξαπλώνεται σε όλο το σώμα, ακόμη και στο τριχωτό της κεφαλής. Είναι πιο σοβαρό στο κορμό, τα χέρια και τα πόδια.
Αν η ανεμοβλογιά προσβάλει ενήλικες, τότε είναι πιο σοβαρή και σε ηλικιωμένους και ανοσοκατεσταλμένους μπορεί να προσβάλλει άλλα όργανα, όπως τους πνεύμονες, με αποτέλεσμα το 20-30% να αναπτύξει διάμεση πνευμονία και να οδηγήσει ακόμη και στο θάνατο.
Η θνητότητα
Η θνητότητα στις χώρες της Αφρικής κυμαίνεται μεταξύ 1-10% για τα στελέχη της Κεντρικής Αφρικής, ενώ για τα στελέχη της Δυτικής Αφρικής που αποτελούν αυτά που έχουν ταυτοποιηθεί στην πρόσφατη έξαρση στην Ευρώπη, η θνητότητα στην Αφρική είναι περίπου 3%. Στις επιδημικές εξάρσεις στο Δυτικό Ημισφαίριο δεν καταγράφηκε κανένας θάνατος.
Για την ευλογιά των πιθήκων υπάρχει εμβόλιο (το εμβόλιο της ευλογιάς) το οποίο είναι περίπου 85% αποτελεσματικό στην πρόληψη σοβαρής νόσου και μπορούν να το λάβουν και ανοσοκατεσταλμένοι. Ο πρότερος εμβολιασμός κατά της ευλογιάς μπορεί να οδηγήσει σε πιο ήπια ασθένεια.
Χρειάζεται επαγρύπνηση
"Φαίνεται ότι τελικά ο Άγγλος ασθενής πάσχει από ανεμοβλογιά και όχι από την ευλογιά των πιθήκων. Θα γίνουν βέβαια συμπληρωματικές εξετάσεις για πλήρη επιβεβαίωση. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεται επαγρύπνηση, αλλά δεν πρόκειται να έχουμε νέα πανδημία λόγω της ευλογιάς των πιθήκων. Ο πανικός δεν βοηθά σε τίποτα. Στη δημόσια υγεία χρειάζονται ψυχραιμία, γνώσεις, διεθνείς επαφές και συνεργασίες και τεκμηρίωση. Όλα τα υπόλοιπα είναι άσκοπος θόρυβος. Θυμάστε τι έγινε το Δεκέμβριο με την Όμικρον; Όταν πολλοί έλεγαν τότε ότι θα επέλθει η συντέλεια του κόσμου" έγραφε σε ανάρτησή του ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος .
Από την πλευρά του ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης σημείωνε πως σύμφωνα με μελέτες που έχουν διεξαχθεί στην Αφρική, η πιθανότητα να εκδηλώσεις τη νόσο μετά από στενή επαφή (secondary attack rate) είναι 7.5% αν δεν έχεις εμβολιασθεί για ευλογιά και μόλις 1% αν έχεις εμβολιασθεί για ευλογιά. Οι ορολογικές μελέτες όμως έδειξαν ότι το 18% των ανεμβολίαστων επαφών έκανε ορομετατροπή, δηλαδή πέρασαν τη νόσο ασυμπτωματικά.
"Οι ασυμπτωματικοί φορείς δηλαδή είναι υπερδιπλάσιοι από τους συμπτωματικούς φορείς. Αυτό δεν είναι λόγος ανησυχίας γιατί η μετάδοση από τους ασυμπτωματικούς φορείς είναι εξαιρετικά απίθανη καθώς δεν έχουν εξανθήματα. Θεωρώ όμως με βάση αυτά τα στοιχεία και το αναδυόμενο πρότυπο υπερμετάδοσης ότι ο κίνδυνος μετάδοσης από ασυμπτωματικούς αυξάνεται δραματικά με την πολύ στενή επαφή με άμεση ανταλλαγή σωματικών υγρών όπως είναι η σεξουαλική επαφή" εξήγησε.
Πιθανή η καραντίνα και η επαναφορά των μασκών
Το Βέλγιο είναι η πρώτη χώρα που εισάγει την υποχρεωτική καραντίνα 21 ημερών στα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων, την ώρα που συνολικά 14 χώρες επιβεβαιώνουν η μία μετά την άλλη κρούσματα της ιογενούς νόσου και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί για "σημαντική αύξηση" των κρουσμάτων ενόψει του καλοκαιριού. Στη Νέα Υόρκη επιστρέφει και η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος της ευλογιάς των πιθήκων στην πόλη.
Και ο ΕΟΔΥ φαίνεται μελετά το ενδεχόμενο να ληφθούν μέτρα αντίστοιχα του Βελγίου ως προς την καραντίνα σε ασθενείς της ευλογιάς, χωρίς ωστόσο να έχει ληφθεί κάποια απόφαση.
Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε, επίσης, ότι υπάρχουν σκέψεις να επανέλθει η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, υπογραμμίζοντας ότι ο ιός μεταδίδεται και από τα σταγονίδια.
Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Υγείας, από την 1η Ιουνίου καταργούνται οι μάσκες στους εσωτερικούς χώρους, πλην των υγειονομικών μονάδων, των μέσων μαζικής μεταφοράς αστικού τύπου και των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων.
Παράλληλα, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων προτείνει στα κράτη μέλη να προετοιμάσουν στρατηγικές για πιθανά προγράμματα εμβολιασμού για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων περιπτώσεων ευλογιάς των πιθήκων, εν μέσω ενδείξεων μετάδοσης της νόσου στην κοινότητα
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr