Πανελλαδικές 2018: Τι αλλάζει στα πέντε πεδία και στα μαθήματα

Η σημαντικότερη αλλαγή φέτος αφορά την κατάργηση του 4ου επιστημονικού πεδίου που άνοιγε τις πόρτες των παιδαγωγικών σχολών.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Πανελλαδικές 2018: Τι αλλάζει στα πέντε πεδία και στα μαθήματα

Νέες αλλαγές σε σχολές και τμήματα στα επιστημονικά πεδία των φετινών υποψηφίων για τις Πανελλαδικές τον Ιούνιο του 2018.

Οι σχολές των Παιδαγωγικών ανοίγουν για όλους τους υποψήφιους χωρίς την υποχρέωση εξέτασης των Μαθηματικών και της Ιστορίας Γενικής Παιδείας που πέρσι καταβαράθρωσαν τις επιδόσεις των υποψηφίων του εν λόγω πεδίου.

Σύμφωνα με τις νέες αλλαγές, τα επιστημονικά πεδία ορίζονται ως εξής:

1ο επιστημονικό πεδίο: Ανθρωπιστικές, νομικές και κοιννικές επιστήμες.

2ο επιστημονικό πεδίο: Θετικές και τεχνολογικές επιστήμες.

3ο επιστημονικό πεδίο: Επιστήμες Υγείας και Ζωής.

4ο Επιστημονικό Πεδίο: Επιστήμες οικονομίας και πληροφορική.

1ο πεδίο: Ανοίγει τις σχολές και τα τμήματα που αφορούν σε ανθρωπιστικές, νομικές και κοινωνικές επιστήμες. Οι υποψήφιοι του 1ου επιστημονικού πεδίου εξετάζονται υποχρεωτικά στα μαθήματα: Αρχαία Ελληνικά Ομάδας Προσανατολισμού, Ιστορία Ομάδας Προσανατολισμού και Νεοελληνική Γλώσσα Γενικής Παιδείας. Στη συνέχεια έχουν δύο επιλογές:

Λατινικά Ομάδας Προσανατολισμού, για να έχουν πρόσβαση στο 1ο επιστημονικό πεδίο.
Βιολογία Γενικής Παιδείας για να έχουν πρόσβαση στο 3ο επιστημονικό πεδίο που αφορά τις επιστήμες Υγείας, αλλά ενέχει «ποινή μορίων».

Για τους υποψήφιους που επιθυμούν την εισαγωγή τους στο πρώτο επιστημονικό πεδίο τα μαθήματα βαρύτητας είναι τα Αρχαία Ελληνικά Κατεύθυνσης με συντελεστή βαρύτητας 1,3 και η Ιστορία Κατεύθυνσης με συντελεστή βαρύτητας 0,7. Για τους υποψήφιους που επιθυμούν την εισαγωγή τους στο τρίτο επιστημονικό πεδίο τα μαθήματα βαρύτητας είναι η Βιολογία Γενικής Παιδείας με συντελεστή βαρύτητας 0,9 και η Νεοελληνική Γλώσσα με συντελεστή βαρύτητας 0,4.

Πληροφορίες: Πρόκειται για το πολυπληθές πεδίο, παρά το γεγονός ότι οι επιλογές για τους υποψήφιους είναι αρκετά περιορισμένες. Ενδεικτικά, πέρσι δήλωσαν 32.732 υποψήφιοι, με ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό αυτών να μένουν εκτός της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης λόγω έλλειψης θέσεων. Ανάμεσα στις επιλογές υπάρχουν δημοφιλείς σχολές, όπως η Νομική (σ.σ.: πέρσι ως πρώτη επιλογή τη δήλωσαν 2.545 υποψήφιοι), η Ψυχολογία, η Αγγλική Φιλολογία.

2ο πεδίο: Ανοίγει τις σχολές που αφορούν τις θετικές και τεχνολογικές επιστήμες. Οι υποψήφιοι του 2ου επιστημονικού πεδίου εξετάζονται υποχρεωτικά στα μαθήματα: Φυσική Ομάδας Προσανατολισμού, Χημεία Ομάδας Προσανατολισμού και Νεοελληνική Γλώσσα Γενικής Παιδείας. Στην περίπτωση που επιθυμούν να ανοίξουν μόνο το 2ο επιστημονικό πεδίο πρέπει να επιλέξουν Μαθηματικά Κατεύθυνσης. Εχουν τη δυνατότητα να ανοίξουν και το 3ο επιστημονικό πεδίο που αφορά τις επιστήμες Υγείας επιλέγοντας ως πέμπτο μάθημα Βιολογία Κατεύθυνσης.

Οι συντελεστές βαρύτητας για το 2ο επιστημονικό πεδίο αφορούν το μάθημα των Μαθηματικών Κατεύθυνσης με 1,3 και το μάθημα της Φυσικής με 0,7.

Πληροφορίες: Αυξητικές τάσεις παρουσιάζουν οι υποψήφιοι που επιλέγουν τα τελευταία χρόνια την κατεύθυνση θετικών σπουδών. Στο δεύτερο επιστημονικό πεδίο υπάρχει πληθώρα επιλογών σχολών και τμημάτων τόσο σε πανεπιστήμια όσο και σε ΤΕΙ. Ανασταλτικός παράγοντας για τους υποψήφιους είναι το μάθημα των Μαθηματικών, που πέρσι για παράδειγμα δυσκόλεψε αρκετά τους υποψήφιους με αποτέλεσμα να μειωθούν δραστικά οι αριστούχοι.

3ο πεδίο: Ανοίγει τις σχολές που αφορούν τις επιστήμες Υγείας και ειδικότερα περιλαμβάνει και τη βασίλισσα των επιλογών, την Ιατρική (σ.σ. πέρσι 2.545 υποψήφιοι δήλωσαν την Ιατρική Αθηνών ως πρώτη επιλογή διεκδικώντας μόλις 130 θέσεις εισαγωγής). Οι υποψήφιοι προέρχονται από την Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και εξετάζονται στα τρία μαθήματα που εξετάζονται και οι υποψήφιοι του 2ου επιστημονικού πεδίου: Φυσική Ομάδας Προσανατολισμού, Χημεία Ομάδας Προσανατολισμού και Νεοελληνική Γλώσσα Γενικής Παιδείας.

Στην περίπτωση που οι υποψήφιοι επιθυμούν να «ανοίξουν» μόνο το 3ο επιστημονικό πεδίο θα πρέπει να επιλέξουν ως τέταρτο μάθημα τη Βιολογία Κατεύθυνσης. Εχουν παράλληλα τη δυνατότητα να εξεταστούν και σε πέμπτο μάθημα επιλέγοντας Μαθηματικά Κατεύθυνσης για να ανοίξουν το 2ο επιστημονικό πεδίο. Οι συντελεστές βαρύτητας για το 3ο επιστημονικό πεδίο αφορούν το μάθημα της Βιολογίας Κατεύθυνσης με 1,3 και το μάθημα της Χημείας με 0,7.

Πληροφορίες: Πρόκειται για το επιστημονικό πεδίο που συγκεντρώνει τις υψηλότερες βαθμολογίες και οι σχολές του τις υψηλότερες βάσεις. «Ατού» των υποψηφίων είναι ότι το μάθημα της Βιολογίας μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν έχει δυσκολέψει τους υποψήφιους, όπως αντίστοιχα τα Μαθηματικά στις θετικές σπουδές, με αποτέλεσμα οι βάσεις εισαγωγής όχι μόνο να μην κλυδωνίζονται αλλά να σημειώνουν και άνοδο στις περισσότερες σχολές.

4ο πεδίο: Ανοίγει τις σχολές της Πληροφορικής και της Οικονομίας. Οι υποψήφιοι εξετάζονται σε τρία μαθήματα: Μαθηματικά Ομάδας Προσανατολισμού, Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον (ΑΕΠΠ) Ομάδας Προσανατολισμού και Νεοελληνική Γλώσσα Γενικής Παιδείας.

Στην περίπτωση που επιθυμούν να εισαχθούν μόνο στο 4ο επιστημονικό πεδίο, εξετάζονται στο μάθημαΑρχές Οικονομικής Θεωρίας. Εχουν τη δυνατότητα να εισαχθούν και στο 3ο επιστημονικό πεδίο με ποινή μορίων όπως ακριβώς και οι υποψήφιοι του 1ου επιστημονικού πεδίου. Οι συντελεστές βαρύτητας για το 4ο επιστημονικό πεδίο αφορούν το μάθημα των Μαθηματικών Κατεύθυνσης με 1,3 και το μάθημα ΑΟΘ με 0,7.

Πληροφορίες: Πάνω από 21.000 υποψήφιοι συγκεντρώνονται στο 4ο επιστημονικό πεδίο, στο οποίο εμπεριέχεται το μεγαλύτερο ποσοστό των σχολών ΤΕΙ. Οι χαμηλές επιδόσεις των υποψηφίων στο μάθημα των Μαθηματικών διατηρούν σε αρκετά χαμηλά επίπεδα τις βάσεις στις περισσότερες σχολές του εν λόγω πεδίου.

Τύπος μοριοδότησης βάσει συντελεστών βαρύτητας:

Α) [ (Α+Β+Γ+Δ) x 2 + (Α x 1,3) + (Β x 0,7) ] x 100

Β) [ (Α+Β+Γ+Δ) x 2 + (Α x 0,9) + (Β x 0,4) ] x 100 (με μειωμένους συντελεστές).

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ Ο ΕΟΔΥ 01 Δεκ 2020 | 15:11

Κορονοϊός: Συναγερμός στα Τρίκαλα - Πάνω από 20% θετικοί σε οικισμό Ρομά

Υψηλά ποσοστά θετικών σε κορονοϊό εντοπίστηκαν σε οικισμό Ρομά. Σε αυξημένη επιφυλακή οι υγειονομικές αρχές του νομού.

ΠΩΣ ΜΕΤΑΚΙΝΟΥΜΑΣΤΕ 01 Δεκ 2020 | 14:06

Lockdown: Τι κωδικό στέλνουμε στο 13033 για δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζα, κούριερ

Τι πρέπει να ξέρουμε για τους κωδικούς μετακίνησης στο 13033, εν μέσω του lockdown.

ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΕ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ 01 Δεκ 2020 | 14:02

Μάνη: Νεκρός 49χρονος μοτοσικλετιστής μετά από τροχαίο με αγριογούρουνο

Οδηγός δικύκλου σκοτώθηκε στη Μάνη όταν τον χτύπησε αγριογούρουνο.

ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 01 Δεκ 2020 | 13:45

Κορονοϊός: "Σαφάρι" ελέγχων στη Βόρεια Ελλάδα για την εφαρμογή των μέτρων

Εντατικούς ελέγχους συνεχίζει να πραγματοποιεί η αστυνομία στη Θεσσαλονίκη για την εφαρμογή των μέτρων περιορισμού της διάδοσης του κορονοϊού.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ 01 Δεκ 2020 | 13:31

Έτσι σκότωσε τον ξενοδόχο στη Σαντορίνη: "Θόλωσα" λέει ο 20χρονος δράστης που τον έλουσε με βότκα και τον έκαψε

Τι υποστήριξε ο 20χρονος δράστης της δολοφονίας του ξεονοδόχου στη Σαντορίνη. Τα στοιχεία που τον πρόδωσαν.

01 Δεκ 2020 | 13:11

Μόνο οι "καλοί" χωράνε (στον καναπέ μας), τους "κακούς" τους εξαφανίζουμε απλά και εύκολα

Γνωρίζατε ότι ο καναπές μας έχει 12 φορές περισσότερα μικρόβια και απο την τουαλέτα του σπιτιού μας; Μην ανησυχείτε όμως, αφού η Klinex "ο ειδικός της απολύμανσης" δημιούργησε το θαυματουργό Klinex Aerosol 1 for All.

ΞΑΦΡΙΣΑΝ ΚΥΡΙΕΣ ΤΩΝ ΒΟΡΕΙΩΝ ΠΡΟΑΣΤΙΩΝ 01 Δεκ 2020 | 13:04

Ριφιφί στις θυρίδες του Ψυχικού: Παρακολουθούσαν τα θύματα από τα social media

Πώς οι δράστες της κλοπής από θυρίδες τράπεζας κατάφεραν να παρακολουθούν μέσω facebook τα θύματα. Μπορεί να είχαν νοικιάσει και οι ίδιοι θυρίδες στην τράπεζα του Ψυχικού.

ΑΥΣΤΗΡΑ ΜΕΤΡΑ 01 Δεκ 2020 | 12:45

Λαμία: Με αυστηρά μέτρα οι κηδείες θυμάτων του κορονοϊού - Σε ειδικό χώρο στο νεκροταφείο [εικόνες]

Ειδικός χώρος στο νεκροταφείο της Λαμίας για τα θύματα του κορονοϊού. Με μέτρα οι κηδείες.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ 01 Δεκ 2020 | 12:22

Σκηνικό πολέμου στο Νοσοκομείο Χαλκίδας: Έστησαν σκηνές έξω από τα εξωτερικά ιατρεία [εικόνα]

Φόβος για την αύξηση των κρουσμάτων στο νοσοκομείο Χαλκίδας. Τη Δευτέρα δύο κρούσματα εντοπίστηκαν στην Εύβοια και 15 στην υπόλοιπη Στερεά.

ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑΣ ΕΚΠΑ 01 Δεκ 2020 | 12:07

Νέες βόμβες Λινού: Δεν γίνονται επαρκή τεστ, δεν ξέρουμε πόσα είναι τα κρούσματα ούτε αν έχουμε πραγματική μείωση

"Δεν ξέρουμε πραγματικά πόσα είναι τα κρούσματα κορονοϊού, δεν είναι εύκολο γιατί μια μέρα έχουμε 20.000 και 30.000 τεστ και την άλλη 10.000", είπε η κ. Λινού.

ΝΕΟ ΡΕΚΟΡ 01 Δεκ 2020 | 11:59

Nέο ρεκόρ επισκεψιμότητας του TheTOC τον Νοέμβριο: Πάνω από 4,5 εκατομμύρια μοναδικοί επισκέπτες

4.553.809 μοναδικούς επισκέπτες κατέγραψαν τα Google Analytics του TheTOC για το μήνα Νοέμβριο.

ΕΙΧΕ ΚΙΝΗΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ 01 Δεκ 2020 | 11:59

Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Νεκρός 16χρονος από πυρκαγιά μέσα σε διαμέρισμα - Κάηκε προσπαθώντας να ζεσταθεί

Σε φωτιά σε διαμέρισμα στη Θεσσαλονίκη ανασύρθηκε νεκρός ένας 16χρονος.

ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΗ 01 Δεκ 2020 | 11:56

Ο Σφακιανάκης μοίραζε... αυτόγραφα μέσα στο αστυνομικό τμήμα - Κούγιας: Δεν ήταν δικά του τα ναρκωτικά [βίντεο]

"Θέλω να διαψεύσω κατηγορηματικά ότι ο Νότης Σφακιανάκης ομολόγησε ότι κάνει χρήση ναρκωτικών", τόνισε ο Αλέξης Κούγιας.