Follow us

Πανελλαδικές 2021: Σε ποιες σχολές θα δοθεί μάχη για μια θέση - Τα πανεπιστήμια που μειώθηκαν οι εισακτέοι

Σε ποια πανεπιστήμια μειώνονται και σε ποια αυξάνονται οι εισακτέοι - Πώς θα επηρεαστούν οι βάσεις - Σε ποιες σχολές οι υποψήφιοι θα δώσουν μάχη για την εισαγωγή τους.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Μειωμένες κατά 555 είναι οι θέσεις εισακτέων στα πανεπιστήμια όλης της χώρας, με τον συνολικό αριθμό που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2021 να ανέρχεται σε 77.415 έναντι 77.970 πέρσι.

Ωστόσο, το χαρακτηριστικότερο στοιχείο της ανακοίνωσης του αριθμού εισακτέων, το οποίο πρόκειται να επηρεάσει και τις βάσεις εισαγωγής στα πανεπιστήμια, είναι η κατανομή των νέων θέσεων: Περίπου 1.000 θέσεις μεταφέρθηκαν από τα κεντρικά πανεπιστήμια σε περιφερειακά.

Σε πανεπιστήμια - ναυαρχίδες της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπως το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, ο αριθμός εισακτέων όχι μόνο δεν αυξήθηκε αλλά παρουσιάζει μείωση της τάξης από 1 έως 1,5%.

Πανελλαδικές 2021: Σε ποιες σχολές θα δοθεί μάχη για μια θέση - Τα πανεπιστήμια που μειώθηκαν οι εισακτέοι
εμπ
οπα

Αντιθέτως, σε πανεπιστήμια όπως το Δημοκρίτειο, το Αιγαίου και το Δυτικής Μακεδονίας, ο αριθμός εισακτέων ενισχύεται από 2 έως και 4,5%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Πανεπιστημίου Πατρών όπου στα τέσσερα τμήματά του έχει μηδέν εισακτέους. Εκεί οι θέσεις μειώθηκαν από 7.020 πέρσι στις 6.283 φέτος.

Πανελλαδικές

Πώς οι εισακτέοι θα επηρεάσουν τις βάσεις - Σε ποιες σχολές θα δοθεί "μάχη" για την εισαγωγή

Τα αποτελέσματα της νέας κατανομής των θέσεων αναμένεται να αποτυπωθούν και στις βάσεις εισαγωγής στα πανεπιστήμια. Οι εισακτέοι είναι ένας από τους παράγοντες που διαμορφώνουν τις βάσεις, μαζί με τις προτιμήσεις των υποψηφίων στα Μηχανογραφικά και -φυσικά- τις επιδόσεις τους στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Μια πρώτη εκτίμηση είναι ότι στα μεγάλα πανεπιστήμια θα δοθεί μάχη για τις λιγότερες φέτος θέσεις. Ειδικά, σε τμήματα όπως είναι η Νομική Αθηνών που χάνει 55 θέσεις, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο που έχει 124 εισακτέους λιγότερους, αλλά και τα δημοφιλή Παιδαγωγικά Τμήματα που χάνουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη περίπου 50 θέσεις. Αναλόγως μειωμένες σε σχέση με πέρσι είναι και οι θέσεις εισακτέων στα Μαθηματικά Τμήματα της Αθήνας (κατά 47) και της Θεσσαλονίκης (κατά 30).

Πανελλαδικές - Αποτελέσματα

Η στόχευση και η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Το υπουργείο Παιδείας, μετά από εισηγήσεις των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων στόχευσε στα εξής:

  • Τη στήριξη τριών Πανεπιστημίων ακριτικών περιοχών (Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας), με αύξηση του αριθμού των εισακτέων.
  • Τη βελτίωση της σύνδεσης της ανώτατης εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, με την αύξηση εισακτέων σε Τμήματα με αναμενόμενη αύξηση της απορρόφησης των αποφοίτων τους, όπως π.χ. στα Τμήματα Επιστημών Αγωγής στην Πρώιμη και Παιδική Ηλικία, στα Τμήματα Νηπιαγωγών, στα τμήματα Πληροφορικής, στην Κτηνιατρική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παράλληλα, ανακοινώθηκαν οι συντελεστές που όρισε το κάθε Πανεπιστημιακό Ίδρυμα για κάθε Τμήμα/Σχολή του, βάσει των οποίων θα προκύψει η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ). Υπενθυμίζεται ότι για την εισαγωγή υποψηφίων σε ΑΕΙ απαιτείται η επίτευξη στις πανελλαδικές εξετάσεις βαθμολογικής επίδοσης ίσης ή μεγαλύτερης της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής ανά Σχολή, Τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση.

πανελλαδικες

Η ΕΒΕ διαμορφώνεται από το μέσο όρο των μέσων όρων των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων στα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα ανά επιστημονικό πεδίο, ο οποίος πολλαπλασιάζεται με συντελεστή που καθορίζεται από τα ιδρύματα εισαγωγής για κάθε Σχολή, Τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση και στρογγυλοποιείται στο δεύτερο δεκαδικό ψηφίο.

Ο συντελεστής βρίσκεται εντός του διαστήματος ελάχιστης και μεγίστης τιμής, που έχει διαμορφωθεί στο εύρος μεταξύ 0,80% και 1,20%, ενώ ως ελάχιστη και μέγιστη τιμή του συντελεστή της ΕΒΕ των ειδικών μαθημάτων ή πρακτικών δοκιμασιών έχουν οριστεί οι τιμές 0,70% και 1,10% αντιστοίχως.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ STAR 22 Μαρ 2023 | 21:29

Νέα Σμύρνη: Αυτοί είναι οι μαστροποί της 14χρονης - Ο Ελλάδιος της "Κιβωτού" και ο 25χρονος πατέρας δύο παιδιών

Ποιοι είναι οι τρεις νεαροί, ηλικίας 24, 25 και 29 ετών, έχουν συλληφθεί έως τώρα για τη μαστροπεία σε βάρος της 14χρονης στη Νέα Σμύρνη, ενώ αναζητείται ένας ακόμη

ΔΗΛΩΣΗ ΒΕΡΒΕΣΟΥ 22 Μαρ 2023 | 21:04

Μετρά στα δικαστήρια ζητούν οι δικηγόροι μετά από το αιματηρό επεισόδιο στο Εφετείο

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών ζητά να αποδοθούν οι ευθύνες στους αστυνομικούς που, όπως σημειώνει, ολιγώρησαν δραματικά.

ΣΤΙΣ 24 ΚΑΙ 25 ΜΑΡΤΙΟΥ 22 Μαρ 2023 | 20:02

Θεσσαλονίκη: Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα ισχύσουν για την παρέλαση της 25ης Μαρτίου

Ανάλογα μέτρα τροχαίας θα ληφθούν και σε άλλους Δήμους και Κοινότητες του Νομού Θεσσαλονίκης όπου θα πραγματοποιηθούν παρελάσεις.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 22 Μαρ 2023 | 20:02

ΕΣΗΕΑ για την επίθεση του Ρουβίκωνα στον Θεοδωράκη: Η προσπάθεια εκφοβισμού των δημοσιογράφων δεν θα περάσει

Η ΕΣΗΕΑ καταδικάζει, όπως αναφέρει, την απόπειρα εκφοβισμού και τα απειλητικά συνθήματα στο σπίτι του δημοσιογράφου Σταύρου Θεοδωράκη.

ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ 22 Μαρ 2023 | 19:08

Ηλιούπολη: Αυτός είναι ο χώρος όπου ο προπονητής βίαζε τις ανήλικες μαθήτριές του [εικόνες-βίντεο]

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, ο χώρος αυτός χρησιμοποιήθηκε από τον προπονητή και για να διαπράξει κάποιους από τους βιασμούς.

ΑΡΡΩΣΤΙΑ 22 Μαρ 2023 | 18:55

Φρίκη στη Λακωνία: Ανήλικη καταγγέλλει ότι γέννησε το παιδί του βιαστή της

Αρχικά υπέδειξε δύο αλλοδαπούς που παραδέχτηκαν την πράξη. Ύστερα από νέα κατάθεση συνελήφθη συγγενής που είναι ο πατέρας του παιδιού. Μετά τη γέννα, τη βίαζε κι άλλος συγγενής.

ΣΤΟΝ ALPHA 22 Μαρ 2023 | 18:47

Εφετείο Αθηνών: Γιος γνωστού επιχειρηματία ο 24χρονος που μαχαίρωσαν οι χούλιγκαν - Βίντεο ντοκουμέντο μετά την επίθεση

Ο πατέρας του θύματος της επίθεσης χούλιγκαν στο Εφετείο Αθηνών ανέφερε πως ο γιος του έχει διαφύγει τον κίνδυνο, αλλά έχει πολύ σοβαρά τραύματα.

ΦΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΛΛΗΨΗ ΓΙΑ ΒΙΑΣΜΟΥΣ 22 Μαρ 2023 | 18:43

Ηλιούπολη: "Τον είχα δει στη μηχανή με πολλές μαθήτριες", λέει εξοργισμένος ο προπονητής Χιωτάκης για τον 44χρονο

"Δεν σας κρύβω είμαι θυμωμένος πάρα πολύ. Αυτοί δεν πρέπει να υπάρχουν στον χώρο μας", εξομολογήθηκε ο προπονητής Ι. Χιωτάκης για τον 44χρονο

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 22 Μαρ 2023 | 18:22

"Ξαναχτυπά" ο Κούγιας για τον Ευαγγελάτο: Να αλλάξει το επώνυμό του και να ονομάζεται Εισαγγελάτος

Μία μέρα μετά το επεισόδιο στον τηλεοπτικό αέρα, ο Αλέξης Κούγιας επανέρχεται και με ανακοίνωσή του επιτίθεται ξανά στον Νίκο Ευαγγελάτο

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΗ ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΗ ΓΥΝΑΙΚΑ 22 Μαρ 2023 | 18:21

Μαρία Τσάλλα: Το μοντέλο που φωτογράφησε η Ρωσίδα κατάσκοπος μιλά για τη σχέση τους [βίντεο]

Το μοντέλο Μαριλένα Χατζηγεωργίου είχε φωτογραφηθεί από τη Ρωσίδα κατάσκοπο Μαρία Τσάλλα

ΡΩΣΙΔΑ ΚΑΤΑΣΚΟΠΟΣ 22 Μαρ 2023 | 18:08

"Μαρία Τσάλλα": Οι έξι δουλειές "βιτρίνες" πριν τα πλεκτά - Στο φως τα mail που έστειλε στην υπάλληλό της

Η Ρωσίδα κατάσκοπος συστηνόταν ως διαφημίστρια και πωλήτρια ηλεκτρονικών υπολογιστών ενώ δήλωνε ως έδρα υπερπολυτελή γραφεία στο Γκάζι.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ALPHA 22 Μαρ 2023 | 18:04

"Αν μιλήσετε, θα αυτοκτονήσω και θα είστε υπεύθυνες": Βίαζε τις ανήλικες και μετά τις απειλούσε ο 44χρονος προπονητής

Η δράση του προπονητή τάε κβον ντο στην Ηλιούπολη ξεκίνησε το 2009 - Έπειθε τα κορίτσια να γραφτούν στη σχολή του, κέρδιζε την εμπιστοσύνη τους και μετά τα βίαζε με βάναυσο τρόπο

ΠΑΝΔΗΜΙΑ 22 Μαρ 2023 | 17:50

Κορονοϊός: Καταργούνται οι ΜΕΘ COVID - Μαζί με τους υπόλοιπους ασθενείς όσοι νοσούν με κορονοϊό

Κατάργηση των ΜΕΘ COVID αποφασίστηκε στη συνεδρίαση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων για την πανδημία κορονοϊού