Follow us

Πανελλήνιες 2022: Όλες οι αλλαγές που ισχύουν φέτος - Πώς υπολογίζονται τα μόρια και η βάση εισαγωγής [πίνακες]

Δείτε αναλυτικά πώς θα υπολογίσετε τα μόρια και τη βάση εισαγωγής. Ο σύμβουλος σταδιοδρομίας Στράτος Στρατηγάκης παρουσιάζει όλες τις αλλαγές στις Πανελλήνιες 2022.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την έναρξη των Πανελληνίων 2022 για χιλιάδες υποψηφίους. Στις 2 Ιουνίου αρχίζουν οι εξετάσεις για τους μαθητές των ΕΠΑΛ και στις 3 Ιουνίου για τους μαθητές των ΓΕΛ. Οι μαθητές και μαθήτριες των ΓΕΛ θα ξεκινήσουν τις Πανελλήνιες με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας και των ΕΠΑΛ με τα Νέα Ελληνικά.

Τα Ειδικά Μαθήματα θα εξεταστούν από τις 18 έως τις 30 Ιουνίου.

Διαβάστε Επίσης

Οι αλλαγές των Πανελληνίων 2022

Για πρώτη φορά, οι συντελεστές βαρύτητας των εξεταζόμενων μαθημάτων για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ορίστηκαν από τα ίδια τα ΑΕΙ, γεγονός που ενδεχομένως θα οδηγήσει σε διαφορές στον υπολογισμό των μορίων.

Φέτος οι συντελεστές βαρύτητας ανά πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα καθορίστηκαν με απόφαση της Συγκλήτου του οικείου ΑΕΙ για κάθε Σχολή, Τμήμα ή Εισαγωγική Κατεύθυνση Τμήματος. Δεδομένου του γεγονότος ότι οι συντελεστές βαρύτητας μαθημάτων, όπως τέθηκαν από τα Ιδρύματα, σε κάποιες περιπτώσεις διαφέρουν μεταξύ Σχολών, Τμημάτων ή Εισαγωγικών Κατευθύνσεων ιδίου γνωστικού αντικειμένου, ενδέχεται να προκύψουν διαφοροποιήσεις στον υπολογισμό των μορίων των υποψηφίων.

Διατηρείται το μέτρο της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) και η δυνατότητα κατάθεσης δυο μηχανογραφικών, ένα για τα ΑΕΙ και ένα για τα ΙΕΚ.

Πώς υπολογίζονται φέτος τα μόρια και οι βάσεις

Ο Μαθηματικός και Σύμβουλος Σταδιοδρομίας Στράτος Στρατηγάκης μίλησε στην ΕΡΤ για όσα αλλάζουν φέτος και τρόπο υπολογισμού της βάσης εισαγωγής.

Όπως σημείωσε:

Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό του Συντελεστή Βαρύτητας με τον μέσο όρο του Επιστημονικού Πεδίου:

βάσεις 1

Για παράδειγμα, όπως εξήγησε, το υπουργείο Παιδείας βρίσκει τον μέσο όρο των γραπτών όλων των μαθητών που συμμετέχουν στις Πανελλήνιες 2022. Όλοι οι μέσοι όροι βγάζουν τον μέσο όρο του κάθε Επιστημονικού Πεδίου. Στο παράδειγμα παρουσιάζεται ο υποτιθέμενος μέσος όρος του Α' Επιστημονικού Πεδίου:

βάσεις 2

Το κάθε τμήμα επιλέγει και ορίζει ένα συντελεστή για κάθε τμήμα μεταξύ του 0,8 και του 1,2. Για παράδειγμα το τμήμα Φιλολογία της Αθήνας επιλέγει τον υψηλότερο συντελεστή 1,2 ενώ του Ρεθύμνου τον χαμηλότερο 0,8:

βάσεις 3

Ο συντελεστής του κάθε τμήματος πολλαπλασιάζεται με τον μέσο όρο βαθμολογίας του Επιστημονικού Πεδίου. Όπως φαίνεται στο παράδειγμα, η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγή που προκύπτει δεν είναι ίδια για όλα τα ομοειδή Τμήματα, όπως το τμήμα Φιλολογίας του παραδείγματος. Στην Αθήνα είναι 13,41 ενώ στο Ρέθυμνο 8,94.

βάσεις 4

Ο μέσος όρος βαθμολογίας κάθε υποψηφίου προκύπει αθροίζοντας τους βαθμούς των τεσσάρων εξεταζομένων μαθημάτων και διαιρώντας το άθροισμα με τον αριθμό τέσσερα.

βάσεις 5

Ο μαθητής σύγκρινει την ΕΒΕ του κάθε τμήματος με τον μέσο όρο που έχει συγκεντρώσει. Τα τμήματα στα οποία η ΕΒΕ είναι υψηλότερη από τον μέσο όρο βαθμολογίας του, δεν έχει δικαίωμα να τα δηλώσει, δεν θα τα "βλέπει" καν στο Μηχανογραφικό Δελτίο του.

Στο παράδειγμα, ο υποψήφιος με μέσο όρο βαθμολογίας 11,58 θα μπορεί να δηλώσει τη Φιλολογία Αθήνας αλλά μόνο τα τμήματα Φιλολογίας Πατρών, Καλαμάτας και Ρεθύμνου. Το αν καταφέρει να εισαχθεί σε κάποιο από αυτά, εξαρτάται από το πώς θα διαμορφωθούν οι βάσεις που θα ανακοινωθούν για όλες τις σχολές τον Αύγουστο.

βάσεις 6

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΘΥΕΛΛΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ 26 Μαϊ 2023 | 08:39

"Αγόρια στο ντους": "Η ταινία απευθύνεται σε παιδιά άνω των 12 και δεν έπρεπε να προβληθεί" - Τι λέει ψυχολόγος

Αν μπει κανείς στην ψηφιακή πλατφόρμα κινηματογραφικών ταινιών για σχολεία του ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, θα δει τη συγκεκριμένη ταινία στις κατάλληλες για παιδιά γυμνασίου.

BULLYING 26 Μαϊ 2023 | 07:47

Ν. Ηράκλειο: Νέα δεδομένα για την 7χρονη που βρέθηκε δεμένη στις τουαλέτες του σχολείου - Δεν βρέθηκαν σχοινί και ταινία

Απορίες προκαλεί το νέο περιστατικό σχολικού εκφοβισμού εις βάρος 7χρονης μαθήτριας, που σύμφωνα με την καταγγελία του πατέρα της, βρέθηκε δεμένη και φιμωμένη στις τουαλέτες του σχολείου της.

25 Μαϊ 2023 | 10:14

Πανελλήνιες 2023: Ένα θέμα ΑΟΘ και η λύση του από τα φροντιστήρια Βαφειαδάκης και το TheTOC

Το TheTOC σε συνεργασία με τα Φροντιστήρια "Βαφειαδάκης", καθημερινά δημοσιεύει προτεινόμενα θέματα και τις λύσεις τους για τις Πανελλήνιες 2023.

"ΑΓΟΡΙΑ ΣΤΟ ΝΤΟΥΖ" 24 Μαϊ 2023 | 13:59

Καταγγελία: Δασκάλα δημοτικού σχολείου έβαλε σε 10χρονους μαθητές ερωτική ταινία μεταξύ αγοριών

Την έντονη αντίδραση των γονέων προκάλεσε η κίνηση μιας δασκάλας σε δημοτικό της Αθήνας να προβάλλει την ταινία "Αγόρια στο ντουζ", η οποία περιέχει ερωτικές σκηνές μεταξύ ανήλικων αγοριών.

24 Μαϊ 2023 | 11:37

Καμπούριασμα...ο αθόρυβος εχθρός των Πανελλαδικών

Συνήθως, όταν μιλάμε για Πανελλαδικές, την συζήτηση μονοπωλεί η πίεση και ο ψυχολογικός φόρτος που βιώνουν τα παιδιά

24 Μαϊ 2023 | 10:26

Πανελλήνιες 2023: Ένα θέμα Ιστορίας και η λύση του από τα φροντιστήρια Βαφειαδάκης και το TheTOC

Το TheTOC σε συνεργασία με τα Φροντιστήρια "Βαφειαδάκης", καθημερινά δημοσιεύει προτεινόμενα θέματα και τις λύσεις τους για τις Πανελλήνιες 2023.

23 Μαϊ 2023 | 10:34

Πανελλήνιες 2023: Ένα θέμα Βιολογίας και η λύση του από τα φροντιστήρια Βαφειαδάκης και το TheTOC

Το TheTOC σε συνεργασία με τα Φροντιστήρια "Βαφειαδάκης", καθημερινά δημοσιεύει προτεινόμενα θέματα και τις λύσεις τους για τις Πανελλήνιες 2023.

22 Μαϊ 2023 | 10:37

Πανελλήνιες 2023: Ένα θέμα Λογοτεχνίας και η λύση του από τα φροντιστήρια Βαφειαδάκης και το TheTOC

Το TheTOC σε συνεργασία με τα Φροντιστήρια "Βαφειαδάκης", καθημερινά θα δημοσιεύει προτεινόμενα θέματα και τις λύσεις τους για τις Πανελλήνιες 2023.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΑΛ 21 Μαϊ 2023 | 08:34
17 Μαϊ 2023 | 10:49

Πανελλήνιες 2023: Ένα θέμα Αρχαίων Ελληνικών και η λύση του από τα φροντιστήρια Βαφειαδάκης και το TheTOC

Το TheTOC σε συνεργασία με τα Φροντιστήρια "Βαφειαδάκης", καθημερινά θα δημοσιεύει προτεινόμενα θέματα και τις λύσεις τους για τις Πανελλήνιες 2023.

ΟΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΣ 16 Μαϊ 2023 | 13:39

Ακινητοποιήθηκε πούλμαν με μαθητές στο Σπαθοβούνι - Ξαφνικά άρχισε να βγάζει καπνούς [εικόνες- βίντεο]

Ενα πούλμαν με μαθητές από την Αθήνα άρχισε να βγάζει καπνούς. Ακινητοποιήθηκε στο Σπαθοβούνι.

16 Μαϊ 2023 | 11:24

Πανελλήνιες 2023: Ένα θέμα Μαθηματικών και η λύση του από τα φροντιστήρια Βαφειαδάκης και το TheTOC

Το TheTOC σε συνεργασία με τα Φροντιστήρια "Βαφειαδάκης", καθημερινά θα δημοσιεύει προτεινόμενα θέματα και τις λύσεις τους για τις Πανελλήνιες 2023.

ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ 15 Μαϊ 2023 | 19:01

Τρίκαλα: Εκρυψαν δύο υπεράριθμους μαθητές σε σχολική εκδρομή - Εκλαιγαν, τα λυπήθηκα είπε η διευθύντρια

Όταν η αστυνομία σταμάτησε το λεωφορείο για έλεγχο, βρέθηκαν δύο υπεράριθμοι επιβάτες