Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την έναρξη των Πανελληνίων 2022 για χιλιάδες υποψηφίους. Στις 2 Ιουνίου αρχίζουν οι εξετάσεις για τους μαθητές των ΕΠΑΛ και στις 3 Ιουνίου για τους μαθητές των ΓΕΛ. Οι μαθητές και μαθήτριες των ΓΕΛ θα ξεκινήσουν τις Πανελλήνιες με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας και των ΕΠΑΛ με τα Νέα Ελληνικά.
Τα Ειδικά Μαθήματα θα εξεταστούν από τις 18 έως τις 30 Ιουνίου.
Οι αλλαγές των Πανελληνίων 2022
Για πρώτη φορά, οι συντελεστές βαρύτητας των εξεταζόμενων μαθημάτων για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ορίστηκαν από τα ίδια τα ΑΕΙ, γεγονός που ενδεχομένως θα οδηγήσει σε διαφορές στον υπολογισμό των μορίων.
Φέτος οι συντελεστές βαρύτητας ανά πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα καθορίστηκαν με απόφαση της Συγκλήτου του οικείου ΑΕΙ για κάθε Σχολή, Τμήμα ή Εισαγωγική Κατεύθυνση Τμήματος. Δεδομένου του γεγονότος ότι οι συντελεστές βαρύτητας μαθημάτων, όπως τέθηκαν από τα Ιδρύματα, σε κάποιες περιπτώσεις διαφέρουν μεταξύ Σχολών, Τμημάτων ή Εισαγωγικών Κατευθύνσεων ιδίου γνωστικού αντικειμένου, ενδέχεται να προκύψουν διαφοροποιήσεις στον υπολογισμό των μορίων των υποψηφίων.
Διατηρείται το μέτρο της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) και η δυνατότητα κατάθεσης δυο μηχανογραφικών, ένα για τα ΑΕΙ και ένα για τα ΙΕΚ.
Πώς υπολογίζονται φέτος τα μόρια και οι βάσεις
Ο Μαθηματικός και Σύμβουλος Σταδιοδρομίας Στράτος Στρατηγάκης μίλησε στην ΕΡΤ για όσα αλλάζουν φέτος και τρόπο υπολογισμού της βάσης εισαγωγής.
Όπως σημείωσε:
Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό του Συντελεστή Βαρύτητας με τον μέσο όρο του Επιστημονικού Πεδίου:

Για παράδειγμα, όπως εξήγησε, το υπουργείο Παιδείας βρίσκει τον μέσο όρο των γραπτών όλων των μαθητών που συμμετέχουν στις Πανελλήνιες 2022. Όλοι οι μέσοι όροι βγάζουν τον μέσο όρο του κάθε Επιστημονικού Πεδίου. Στο παράδειγμα παρουσιάζεται ο υποτιθέμενος μέσος όρος του Α' Επιστημονικού Πεδίου:

Το κάθε τμήμα επιλέγει και ορίζει ένα συντελεστή για κάθε τμήμα μεταξύ του 0,8 και του 1,2. Για παράδειγμα το τμήμα Φιλολογία της Αθήνας επιλέγει τον υψηλότερο συντελεστή 1,2 ενώ του Ρεθύμνου τον χαμηλότερο 0,8:

Ο συντελεστής του κάθε τμήματος πολλαπλασιάζεται με τον μέσο όρο βαθμολογίας του Επιστημονικού Πεδίου. Όπως φαίνεται στο παράδειγμα, η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγή που προκύπτει δεν είναι ίδια για όλα τα ομοειδή Τμήματα, όπως το τμήμα Φιλολογίας του παραδείγματος. Στην Αθήνα είναι 13,41 ενώ στο Ρέθυμνο 8,94.

Ο μέσος όρος βαθμολογίας κάθε υποψηφίου προκύπει αθροίζοντας τους βαθμούς των τεσσάρων εξεταζομένων μαθημάτων και διαιρώντας το άθροισμα με τον αριθμό τέσσερα.

Ο μαθητής σύγκρινει την ΕΒΕ του κάθε τμήματος με τον μέσο όρο που έχει συγκεντρώσει. Τα τμήματα στα οποία η ΕΒΕ είναι υψηλότερη από τον μέσο όρο βαθμολογίας του, δεν έχει δικαίωμα να τα δηλώσει, δεν θα τα "βλέπει" καν στο Μηχανογραφικό Δελτίο του.
Στο παράδειγμα, ο υποψήφιος με μέσο όρο βαθμολογίας 11,58 θα μπορεί να δηλώσει τη Φιλολογία Αθήνας αλλά μόνο τα τμήματα Φιλολογίας Πατρών, Καλαμάτας και Ρεθύμνου. Το αν καταφέρει να εισαχθεί σε κάποιο από αυτά, εξαρτάται από το πώς θα διαμορφωθούν οι βάσεις που θα ανακοινωθούν για όλες τις σχολές τον Αύγουστο.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr