Πανελλαδικές: Ευκολότερα θέματα και αύξηση της εξεταστέας ύλης - Πρόταση έκπληξη από τον Οργανισμό Εξετάσεων

Ο Εθνικός Οργανισμός Εξετάσεων προτείνει αύξηση της εξεταστέας ύλης στις Πανελλαδικές Εξετάσεις και μείωση του επιπέδου της δυσκολίας των ερωτημάτων.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Αύξηση της ύλης των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων και ταυτόχρονα μείωση του επιπέδου της δυσκολίας των ερωτημάτων που επιλέγονται από την Κεντρική Επιτροπή Πανελλαδικών Εξετάσεων, προτείνει προς την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως ο Εθνικός Οργανισμός Εξετάσεων που βρίσκεται υπό την εποπτεία του εκάστοτε υπουργού και εδρεύει στο υπουργείο Παιδείας.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του esos.gr, ως παράδειγμα εξεταστέας ύλης ο Εθνικός Οργανισμός Εξετάσεων προτείνει στην υπουργό Ν. Κεραμέως το Βασιλικό Διάταγμα 277 του 1965, με το οποίο καθορίζονταν η εξεταστέα ύλη του Ακαδημαϊκού Απολυτηρίου του 1965.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Εθνικός Οργανισμός Εξετάσεων προτείνει εκ νέου αύξηση της εξεταστέας ύλης όλων των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων και τον προσδιορισμό της με ολόκληρες θεματικές ενότητες ή κεφάλαια του σχολικού βιβλίου και όχι με σελίδες ή παραγράφους από το σχολικό βιβλίο.

Εξηγεί τον λόγο: Η αυστηρά οριοθετημένη και μικρή σε έκταση εξεταστέα ύλη, μέσα από σελίδες σχολικών βιβλίων, οδηγεί νομοτελειακά στην "παπαγαλία”.

Πανελλαδικές

Η εισήγηση του Εθνικού Οργανισμού Εξετάσεων

  • Να υπάρχει ύλη, αλλά να καθορίζεται με επιστημονικές περιοχές, όχι με σελίδες από τα σχολικά βιβλία.
  • Η ύλη των εξεταζόμενων μαθημάτων πρέπει να περιγράφεται στις υπουργικές αποφάσεις με τρόπο γενικό και περιγραφικό και να μην αναλύεται με σχολαστικό τρόπο και λεπτομερείς παραπομπές σε σελίδες, παραγράφους, ενότητες και υποενότητες των σχολικών βιβλίων.

Οι συνέπειες της στείρας αποστήθισης είναι καταστροφικές, όχι μόνον για το γεγονός ότι οι υποψήφιοι στερούνται της πραγματικής γνώσης, αλλά κυρίως γιατί δημιουργεί μη σκεπτόμενους πoλίτες, σημειώνει ο Οργανισμός.

Διαπιστώνει συνεχή αύξηση της δαπάνης των οικογενειών στα Φροντιστήρια των τελευταίων τάξεων Λυκείου των μαθητών.

Επισημαίνει ότι με την φροντιστηριακή εκπαίδευση των μαθητών, πέρα από την οικονομική επιβάρυνση δρα ενισχύοντας την ανισότητα στην ελληνική εκπαίδευση.

Υπογραμμίζει ότι η δυνατότητα που δόθηκε στους υποψηφίους να δηλώσουν την προτίμησή τους για μεγάλο αριθμό σχολών είχε ως αποτέλεσμα την παραγνώριση των ενδιαφερόντων τους.

πανελλαδικές

Θεωρεί πολύ χρήσιμη τη θεσμοθέτηση ενός συστήματος παρακολούθησης της πορείας των φοιτητών στα ΑΕΙ φοίτησης κατά τα πρώτα έτη φοίτησής τους, ώστε να υπάρχει πλούτος δεδομένων που θα βοηθήσει στην βελτίωση του συστήματος.

Παρατηρεί ότι οι Πανελλήνιες Εξετάσεις λειτουργούν χωρίς ρητά και θεσμικά διατυπωμένο θεωρητικό πλαίσιο, από το οποίο θα αναδύεται το πλαίσιο των κεντρικών επιλογών του συστήματος, όπως:

α. Ποιος είναι ο σκοπός και οι στόχοι των Πανελληνίων Εξετάσεων;

β. Ποιο πλήθος προσανατολισμών / κατευθύνσεων και επιστημονικών πεδίων διασφαλίζει το σκοπό και τους στόχους;

γ. Πόσα και ποια εξεταζόμενα μαθήματα ανά επιστημονικό πεδίο διασφαλίζουν το σκοπό και τους στόχους;

δ. Ποιο πρέπει να είναι το εύρος επιλογής τμημάτων/σχολών από τους υποψηφίους ώστε να διασφαλίζονται καλύτερα οι σπουδές τους καθώς και η ποιότητα τους επιστημονικού δυναμικού που αναπτύσσει η ελληνική κοινωνία;

ε. Κατά πόσο είναι χρήσιμη η δυνατότητα των υποψηφίων να επιλέγουν σχολές από διαφορετικούς προσανατολισμούς;

Πηγή: esos.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΥΡΙΟ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΑ ΓΕΛ 15 Ιουν 2021 | 11:20

Πανελλήνιες 2021: Οι απαντήσεις στα θέματα Νέων Ελληνικών των ΕΠΑΛ

Δείτε αναλυτικά τις απαντήσεις στο μάθημα των Νέων Ελληνικών στις Πανελλήνιες Εξετάσεις των ΕΠΑΛ. Θέμα είναι η επιτυχία με αφορμή την τενίστρια Οσάκα.

ΑΥΡΙΟ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΑ ΓΕΛ 15 Ιουν 2021 | 10:20

Πανελλήνιες 2021: Αυτά είναι τα θέματα Νεοελληνικής Γλώσσας των ΕΠΑΛ

Στο μάθημα των Νέων Ελληνικών εξετάστηκαν στις Πανελλήνιες οι μαθητές των ΕΠΑΛ. Θέμα είναι η επιτυχία με αφορμή την τενίστρια Οσάκα.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 15 Ιουν 2021 | 09:47

Κεραμέως: Κατεπείγουσα αγωγή κατά της ΑΔΕΔΥ για την απεργία της Τετάρτης - "Κίνδυνος για τις Πανελλήνιες"

Κατεπείγουσα αγωγή για την αυριανή 24ωρη απεργία στην ΑΔΕΔΥ κατέθεσε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως - "Καθήκον μας να προστατεύσουμε τους υποψηφίους των Πανελληνίων", αναφέρει.

ΣΤΙΣ 8:30 Π.Μ. 15 Ιουν 2021 | 06:32

Πανελλήνιες 2021: Έναρξη για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ σήμερα με Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία

Mε το μάθημα των Νέων Ελληνικών αρχίζουν σήμερα με τη σειρά τους τις Πανελλήνιες Εξετάσεις τους οι μαθητές των ΕΠΑΛ.

ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΑΜΟΡΓΟΣ 14 Ιουν 2021 | 12:07

Πανελλήνιες 2021: Αυτό είναι το ποίημα του Νίκου Γκάτσου που έπεσε στις εξετάσεις - Η μελοποίηση από τον Χαζηδάκι

To ποίημα του Νίκου Γκάτσου που "έπεσε" στις Πανελλήνιες. Τι είχε πει ο Χατζηδάκις που το μελοποίησε.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΕΦΕ 14 Ιουν 2021 | 11:49

Πανελλήνιες 2021: Βατά τα θέματα - Ο πρώτος σχολιασμός για την Νεοελληνική Γλώσσα

Πώς κρίνονται από την Ομοσπονδία Φροντιστών οι λεξιλογικές και υφολογικές ασκήσεις των Πανελληνίων και το θέμα της παραγωγής λόγου στην Νεοελληνική Γλώσσα.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ 14 Ιουν 2021 | 11:15

Πανελλήνιες 2021 - Μητσοτάκης: Οι εξετάσεις αποτελούν τη γέφυρα προς το πανεπιστήμιο, όχι, όμως, και τη μόνη προς την πρόοδο

Ο Κ. Μητσοτάκης σημειώνει στο μήνυμά του ότι οι Πανελλήνιες εξετάσεις αποτελούν τη γέφυρα προς το πανεπιστήμιο, όχι, όμως, και τη μόνη γέφυρα προς την πρόοδο.

ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 14 Ιουν 2021 | 10:20

Πανελλήνιες 2021: Αυτές είναι οι απαντήσεις στα θέματα της Νεοελληνικής Γλώσσας - Το ποίημα του Γκάτσου και οι προσδοκίες των νέων για το μέλλον

Αναλυτικά οι απαντήσεις στα θέματα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας - Ομαλά εξελίχθηκε η πρώτη μέρα των Πανελληνίων Εξετάσεων.

ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 14 Ιουν 2021 | 10:06

Πανελλήνιες 2021: Ποίημα του Νίκου Γκάτσου και οι προσδοκίες των νέων για το μέλλον είναι τα θέματα στη Νεοελληνική Γλώσσα

Τα θέματα που δόθηκαν στους υποψηφίους των Πανελληνίων Εξετάσεων για το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας.

ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ 14 Ιουν 2021 | 09:56

Πανελλήνιες 2021 - Μακρή: Χωρίς προβλήματα η διεξαγωγή τους - Αδιάβλητο το σύστημα

Η κ. Μακρή υπενθύμισε ότι φέτος, για πρώτη φορά, οι υποψήφιοι των Πανελληνίων θα πληροφορηθούν με sms τη βαθμολογία τους και το τμήμα στο οποίο εισάγονται.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ 14 Ιουν 2021 | 07:20

Πανελλήνιες 2021: Ανοίγει η αυλαία με Νεοελληνική Γλώσσα για 100.000 υποψήφιους - Ολες οι αλλαγές και τα μέτρα

Ξεκινούν σήμερα οι Πανελλήνιες Εξετάσεις με τους μαθητές των Γενικών Λυκείων να εξετάζονται στη Νεοελληνική Γλώσσα και τη Λογοτεχνία.

ΓΙΑ ΝΑ ΠΙΑΣΟΥΝ ΤΟ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟ ΟΡΙΟ ΤΟΥ 10 13 Ιουν 2021 | 21:30

Πανελλήνιες 2021: Βατά θέματα η άτυπη οδηγία του Υπουργείου Παιδείας, για να πιάσουν οι υποψήφιοι το 10

Τι αναφέρει δημοσίευμα της Καθημερινής της Κυριακής για τα θέματα των Πανελληνίων εξετάσεων

«ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΑΣ ΕΧΕΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ» 13 Ιουν 2021 | 14:49

Πανελλήνιες 2021: Με βίντεο το μήνυμα της Ν. Κεραμέως στους υποψήφιους - "Ξεπεράσατε πρωτόγνωρες δυσκολίες"

"Να πετύχουν όσα επιθυμούν", ευχήθηκε σε όσες και όσους συμμετέχουν στις Πανελλήνιες Εξετάσεις, που ξεκινούν τη Δευτέρα, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως