Follow us

Πανελλήνιες 2022: Ποιοι βαθμοί σε Αρχαία, Ιστορία, Χημεία και Μαθηματικά κρίνουν την επιτυχία - Ανάλυση Στρατηγάκη

Ο Σ. Στρατηγάκης εξηγεί με ποιους βαθμούς στις Πανελλήνιες 2022 οι υποψήφιοι μπορούν να πετύχουν την εισαγωγή τους στα πανεπιστήμια.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Ποιος είναι, αλήθεια, ο πήχης για την επιτυχία στις Πανελλήνιες 2022, ποια είναι τα μαθήματα που κρίνουν την είσοδο σε μια πανεπιστημιακή σχολή και ποιοι είναι οι βαθμοί που δίνουν μια σχετική ασφάλεια στους μαθητές για αυτή την επιτυχία; Κάθε επιστημονικό πεδίο έχει τα μαθήματα "κλειδιά" και κάθε χρονιά τον πήχη της.

Ο μαθηματικός και σύμβουλος καριέρας, Στράτος Στρατηγάκης, ξεχώρισε τα μαθήματα εκείνα που παίζουν τον πιο κρίσιμο ρόλο σε κάθε επιστημονικό πεδίο και τον βαθμό που θα πρέπει οι υποψήφιοι να εξασφαλίσουν για να μπορούν να καταφέρουν την εισαγωγή τους σε κάποια σχολή.

Η πρεμιέρα των Πανελληνίων Εξετάσεων γίνεται αύριο 2 Ιουνίου με τους υποψηφίους των Επαγγελματικών Λυκείων να εξετάζονται στα Νέα Ελληνικά. Σειρά παίρνουν την Παρασκευή 3 Ιουνίου τα Γενικά Λύκεια με τους υποψηφίους να εξετάζονται στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία.

Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ., κοινή για τους υποψηφίους ημερήσιων και εσπερινών Λυκείων. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08:00 π.μ. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις ώρες.

Διαβάστε Επίσης

Ανθρωπιστικές σπουδές

Ο σύμβουλος στραδιοδρομίας παρουσίασε στην ΕΡΤ πώς πήγαν πέρυσι οι υποψήφιοι των Πανελληνίων στις Ανθρωπιστικές Σπουδές και έκανε σύνδεση με τις φετινές εξετάσεις.

Όπως είπε, τα Αρχαία Ελληνικά είχαν τους λιγότερους αριστούχους και η Ιστορία τους περισσότερους κάτω από τη βάση. "Το παιδί που θα πάει καλά στα Αρχαία και έχει υψηλούς στόχους, θα είναι πολύ κοντά στο να πιάσει αυτούς τους στόχους γιατί τα Αρχαία δυσκολεύουν τα παιδιά".

Πανελλήνιες

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Στρατηγάκης, "το παιδί που θα περάσει τη βάση στην Ιστορία θα μπορεί να νιώθει ασφαλές ότι όλα θα πάνε καλά".

Διαβάστε Επίσης

Θετικές σπουδές

Αναφερόμενος στις Θετικές Σπουδές τόνισε ότι η Χημεία είχε πέρυσι τον λιγότερο αριθμό αριστούχων. "Βλέπουμε ότι η Χημεία τα τελευταία χρόνια έγινε το δυσκολότερο μάθημα όπου έχουμε τους λιγότερους αριστούχους από κάθε μάθημα".

Πανελλήνιες

Μιλώντας για τα Μαθηματικά ο κ. Στρατηγάκης ανέφερε ότι πέρυσι μπήκαν πιο εύκολα θέματα. "Βλέπετε ότι έχουμε πολλούς αριστούχους και λίγους κάτω από τη βάση", πρόσθεσε.

Σπουδές Υγείας

Όσον αφορά το τρίτο επιστημονικό πεδίο, τις Σπουδές Υγείας, τόνισε ότι "η Χημεία και η Βιολογία είναι τα πιο δύσκολα μαθήματα γεγονός που έχει ως συνέπεια την πτώση των βάσεων στις ιατρικές σχολές".

Πανελλήνιες

Σπουδές Οικονομίας και Πληροφορικής

Mιλώντας για τις σπουδές Οικονομίας και Πληροφορικής, στο τέταρτο επιστημονικό πεδίο, ο σύμβουλος σταδιοδρομίας επισήμανε ότι "ο μέσος όρος στα Μαθηματικά είναι κάτω από το δέκα (10) και συγκεκριμένα 6,9. Δηλαδή, όποιος γράψει στις εξετάσεις δέκα θα είναι, όπως είπε, "άρχοντας”".

Πανελλήνιες

Και όπως εξήγησε "τα Μαθηματικά είναι μία αλυσίδα η οποία δυστυχώς για πάρα πολλά παιδιά σπάει από πολύ νωρίς, από το δημοτικό. Και αν σπάσει από νωρίς αυτή η αλυσίδα τότε το χάνεις. Φτάνεις στην τρίτη λυκείου και δεν μπορείς να διορθώσεις τίποτα".

Πρόσθεσε δε ότι "είναι προφανές ότι υπάρχει πρόβλημα με την μαθηματική παιδεία στην Ελλάδα".

Τι πρέπει να έχουν μαζί τους οι υποψήφιοι:

– Δελτίο ταυτότητας ή διαβατήριο

– Δελτίο εξεταζόμενου Πανελλαδικών Εξετάσεων

– Στυλό, μολύβι, γόμα και ξύστρα

– Γεωμετρικά όργανα, όπου χρειάζονται

– Νερό

– Ρολόι χειρός για διαχείριση του χρόνου

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εξετάσεων:

προγραμμα πανελλήνιες επαλ
Το πρόγραμμα για τα ΕΠΑΛ
Προγραμμα πανελλήνιες γελ
Το πρόγραμμα για τα ΓΕΛ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤ1 31 Μαϊ 2023 | 22:49

Πανελλήνιες 2023: Αυτό είναι το σύστημα μετάδοσης των θεμάτων - Το plan B σε περίπτωση προβλήματος [Βίντεο]

Από τα Υπ. Παιδείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης διαβεβαιώνεται ότι οι Πανελλήνιες 2023 θα διεξαχθούν χωρίς προβλήματα, καθώς το σύστημα μετάδοσης θεμάτων είναι απολύτως διακριτό από εκείνο της τράπεζας θεμάτων

31 Μαϊ 2023 | 10:53

Πανελλήνιες 2023: Ένα θέμα Φυσικής και η λύση του από τα φροντιστήρια Βαφειαδάκης και το TheTOC

Το TheTOC σε συνεργασία με τα Φροντιστήρια "Βαφειαδάκης", καθημερινά θα δημοσιεύει προτεινόμενα θέματα και τις λύσεις τους για τις Πανελλήνιες 2023.

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ, ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ 31 Μαϊ 2023 | 10:40

Πανελλήνιες 2023: Πότε το να γράψεις 15 είναι καλύτερο από το 18 - Ο Στρατηγάκης εξηγεί

Αύριο Πέμπτη, 1η Ιουνίου ξεκινούν οι Πανελλήνιες 2023 για τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ, ενώ την Παρασκευή 2 Ιουνίου ξεκινούν για τους αποφοίτους των ΓΕΛ.

30 Μαϊ 2023 | 09:39

Πανελλήνιες 2023: Ένα θέμα Μαθηματικών και η λύση του από τα φροντιστήρια Βαφειαδάκης και το TheTOC

Το TheTOC σε συνεργασία με τα Φροντιστήρια "Βαφειαδάκης", καθημερινά θα δημοσιεύει προτεινόμενα θέματα και τις λύσεις τους για τις Πανελλήνιες 2023.

ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ 29 Μαϊ 2023 | 21:32

Πανελλήνιες 2023: Πώς να υπολογίσετε τα μόρια για κάθε σχολή

Πανελλήνιες 2023: Πώς υπολογίζονται τα μόρια για κάθε σχολή και για μία από τις 68.574 θέσεις στα ελληνικά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

29 Μαϊ 2023 | 10:39

Πανελλήνιες 2023: Ένα θέμα Λατινικών και η λύση του από τα φροντιστήρια Βαφειαδάκης και το TheTOC

Το TheTOC σε συνεργασία με τα Φροντιστήρια "Βαφειαδάκης", καθημερινά θα δημοσιεύει προτεινόμενα θέματα και τις λύσεις τους για τις Πανελλήνιες 2023.

ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΝΑ ΛΥΘΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ 29 Μαϊ 2023 | 10:03

Με καθυστέρηση οι εξετάσεις στα Λύκεια - "Έπεσε" η Τράπεζα Θεμάτων

Το πρόβλημα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων έχει ήδη αποκατασταθεί, ωστόσο η μετάδοση των θεμάτων έγινε με κάποια καθυστέρηση.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 29 Μαϊ 2023 | 09:39

Στην τελική ευθεία για τις Πανελλήνιες 2023 - Πότε ξεκινούν, όλο το πρόγραμμα

Στην τελική ευθεία μπαίνουμε αυτήν την εβδομάδα για την έναρξη των Πανελληνίων εξετάσεων 2023 με τους υποψηφίους των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ να δίνουν τη δική τους "μάχη".

ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΟΡΟΣΗΜΟ 28 Μαϊ 2023 | 09:16

Πανελλήνιες 2023: Αντίστροφη μέτρηση για τις εξετάσεις - Το πρόγραμμα, οι αλλαγές και οι 68.574 θέσεις

Εβδομάδα ορόσημο για τις Πανελλαδικές εξετάσεις. Ξεκινούν στις 2 Ιουνίου για τα ΓΕΛ, 1η Ιουνίου για τα ΕΠΑΛ.

26 Μαϊ 2023 | 10:27

Πανελλήνιες 2023: Ένα θέμα Χημείας και η λύση του από τα φροντιστήρια Βαφειαδάκης και το TheTOC

Το TheTOC σε συνεργασία με τα Φροντιστήρια "Βαφειαδάκης", καθημερινά θα δημοσιεύει προτεινόμενα θέματα και τις λύσεις τους για τις Πανελλήνιες 2023.

25 Μαϊ 2023 | 10:14

Πανελλήνιες 2023: Ένα θέμα ΑΟΘ και η λύση του από τα φροντιστήρια Βαφειαδάκης και το TheTOC

Το TheTOC σε συνεργασία με τα Φροντιστήρια "Βαφειαδάκης", καθημερινά δημοσιεύει προτεινόμενα θέματα και τις λύσεις τους για τις Πανελλήνιες 2023.

24 Μαϊ 2023 | 10:26

Πανελλήνιες 2023: Ένα θέμα Ιστορίας και η λύση του από τα φροντιστήρια Βαφειαδάκης και το TheTOC

Το TheTOC σε συνεργασία με τα Φροντιστήρια "Βαφειαδάκης", καθημερινά δημοσιεύει προτεινόμενα θέματα και τις λύσεις τους για τις Πανελλήνιες 2023.

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 23 Μαϊ 2023 | 07:04

Ξεκινούν σήμερα οι προαγωγικές εξετάσεις στα λύκεια - Αντίστροφη μέτρηση και για τα γυμνάσια

Ξεκινά σήμερα η περίοδος των εξετάσεων για τους μαθητές της Α’, της Β’ και της Γ’ λυκείου.