
Χιλιάδες καθηγητές - βαθμολογητές έχουν ριχτεί στη μάχη της διόρθωσης των γραπτών των Πανελληνίων 2022, προκειμένου να εκδοθούν εγκαίρως οι βαθμοί των υποψηφίων, στις αρχές Ιουλίου.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας, κάθε γραπτό δοκίμιο βαθμολογείται από δύο βαθμολογητές και η βαθμολόγησή του γίνεται από τον καθένα από αυτούς στην εκατοντάβαθμη κλίμακα (0-100).
Αν η διαφορά βαθμολογίας μεταξύ των δύο βαθμολογητών είναι μεγαλύτερη των δώδεκα (12) μονάδων, το γραπτό αναβαθμολογείται από τρίτο καθηγητή στην ίδια κλίμακα. Τελικός γραπτός βαθμός κάθε μαθήματος στην περίπτωση αναβαθμολόγησης, είναι το άθροισμα των δύο μεγαλύτερων βαθμών.
Σύμφωνα με την εικόνα που δίνεται μέχρι στιγμής από τη διόρθωση των γραπτών, δυσκολίες φαίνεται να αντιμετώπισαν αρκετοί υποψήφιοι
- του 1ου Επιστημονικού Πεδίου (Ανθρωπιστικών Σπουδών) στα Αρχαία Ελληνικά,
- του 2ου και του 4ου Επιστημονικού Πεδίου (Θετικές Επιστήμες και Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορικής) στα Μαθηματικά και στην Πληροφορική.
Για το 3ο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστήμες Υγείας) μάθημα – κλειδί θεωρείται φέτος η Νεοελληνική Γλώσσα η φύση του οποίου δεν ευνοεί υψηλές βαθμολογικές προσδοκίες.

"Συνωστισμός" γύρω στο 15
Σε αρκετά μαθήματα των Πανελληνίων παρατηρείται "συνωστισμός" βαθμολογιών γύρω από το 15. Το κλίμα που επικρατεί στα βαθμολογικά κέντρα όλης της χώρας περιγράφει ένα από αυτά, που βρίσκεται στην Κρήτη.
Πάνω από 200 εκπαιδευτικοί συμμετέχουν στη βαθμολόγηση γραπτών των Πανελλαδικών εξετάσεων στα Χανιά, στο βαθμολογικό κέντρο που λειτουργεί και φέτος στο κτίριο του 5ου Γυμνασίου, στη Νέα Χώρα.
Με δέκα μαθήματα από τα ΓΕΛ προς διόρθωση, το κέντρο έχει ήδη διεκπεραιώσει το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς και σύντομα θα ολοκληρώσει τη βαθμολόγηση όλων των γραπτών, δήλωσε στο zarpanews.gr ο Μιλτιάδης Παπαγρηγοράκης, πρόεδρος του βαθμολογικού κέντρου:
"Τα τελευταία 23 χρόνια λειτουργούμε αδιαλείπτως. Η βαθμολόγηση ξεκίνησε στις 6 Ιουνίου με το μάθημα της γλώσσας και 12 μέρες μετά έχουμε σχεδόν τελειώσει. Συνολικά γίνονται 12.000 βαθμολογήσεις, δηλαδή περίπου 6.000 γραπτά έχουμε να διορθώσουμε. Πάνω από 200 βαθμολογητές και 50 άτομα υποστηρικτικό προσωπικό συμμετέχουν στη διαδικασία. Με τη ροή που βλέπω, πιστεύω ότι την ερχόμενη Δευτέρα θα έχουμε τελειώσει”.
"Η Ιστορία δόθηκε στις 10 Ιουνίου, η διόρθωση ξεκίνησε την Τρίτη που μας πέρασε και κυλάει ομαλά. Μιλάμε για 330 γραπτά περίπου, 11 φάκελοι. Τα θέματα ήταν στρωτά για έναν καλά προετοιμασμένο υποψήφιο ο οποίος θα μπορούσε να ανταποκριθεί σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο.
Όσον αφορά τη βαθμολόγηση, στο πρώτο μέρος όπου είναι τυποποιημένες οι απαντήσεις, είναι απλή. Αλλά στο δεύτερο μέρος που αφορά και ιστορικές πηγές ο μαθητής, είναι πιο σύνθετο. Υπάρχει αντικειμενικός τρόπος μοριοδότησης της απάντησης και γι΄αυτό κάνουμε και το υπόδειγμα βαθμολόγησης όλοι μαζί στην αρχή, για να συγκλίνουμε στην αντίληψη, αλλά θέλει προσοχή γιατί περιλαμβάνει και την σύνθεση και την ιστορική κατανόηση”, δήλωσε ο Δημήτρης Δαμασκηνός, συντονιστής στο μάθημα της Ιστορίας προσανατολισμού.

"Έρχονται συνάδελφοι από Χανιά και Ρέθυμνο, φιλόλογοι που δίδαξαν το μάθημα φέτος. Είναι 15 συνάδελφοι που έχουν εμπλακεί και αν δεν πάει τίποτα στραβά, πιστεύω πως τη Δευτέρα ή το αργότερο την Τρίτη θα έχουμε ολοκληρώσει τη διαδικασία", είπε ακόμα ο κ. Δαμασκηνός.
Πολλές αναβαθμολογήσεις στη Νεοελληνική Γλώσσα
Για το μάθημα της Γλώσσας μίλησε η Ανδρονίκη Κοκοτσάκη, φιλόλογος, μία εκ των τριών συντονιστριών που έχουν οριστεί λόγω του όγκου των γραπτών. Στο μάθημα εξετάζονται πανελλαδικά οι υποψήφιοι όλων των κατευθύνσεων:
"Οι διαδικασίες βαθμολόγησης των γραπτών στο μάθημα της γλώσσας προχωράνε με πολύ καλούς ρυθμούς δεδομένου ότι είναι το πρώτο μάθημα στο οποίο εξετάζονται οι υποψήφιοι κι εδώ και δύο εβδομάδες οι συνάδελφοι συνεχίζουν την διόρθωση και βαθμολόγηση με εντατικούς ρυθμούς. Υπολογίζουμε ότι το Σάββατο θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία στο μάθημα της γλώσσας.

Οι συνάδελφοι ξόδεψαν ατελείωτες ώρες εδώ στο βαθμολογικό κέντρο Χανίων και τους ευχαριστούμε θερμά γιατί κάθε χρόνο είναι παρόντες βαθμολογώντας με αίσθημα ευθύνης και ευσυνειδησίας το κάθε γραπτό. Η γλώσσα ως μάθημα έχει ιδιαιτερότητες ως προς την βαθμολόγηση της παρόλο που έχουμε ενδεικτικές απαντήσεις από την κεντρική επιτροπή, γιατί σημασία δεν έχει να τα γράψει μόνο ο μαθητής αλλά και πώς θα τα τεκμηριώσει. Γι’ αυτόν τον λόγο η γλώσσα ως εξεταζόμενο πανελλαδικά μάθημα έχει αρκετές αναβαθμολογήσεις με διαφορές μεταξύ των δύο βαθμολογητών που φτάνουν τα 20 μόρια. Στο δικό μας βαθμολογικό κέντρο, στο μάθημα της γλώσσας, η βαθμολογία κυμαίνεται περίπου στο 75% κατά μέσο όρο.
Το κάθε γραπτό είναι ο καθρέφτης του μαθητή, μπορούμε να καταλάβουμε από τις πρώτες κιόλας γραμμές πόσο συγκροτημένη σκέψη έχει, το άγχος που τον οδηγεί σε λάθη απροσεξίας και θα του κοστίσουν μονάδες ή ακόμα πόσο σοβαρά έχει πάρει το θέμα "πανελλαδικές εξετάσεις ". Όλα αυτά αποτυπώνονται στο γραπτό του υποψηφίου”, είπε η κα Κοκοτσάκη και ευχαρίστησε τις δύο άλλες συντονίστριες, Ζέτα Γιαμπαζολιά και Μαρία Ντάμπου αλλά και τον πρόεδρο Μίλτο Παπαγρηγοράκη, για τη συνεργασία που είχαν μεταξύ τους.
Πότε θα γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα
Οι βαθμοί θα ανακοινωθούν πιθανότατα το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, καθώς οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων φέτος ολοκληρώνονται περίπου 15 ημέρες νωρίτερα από πέρυσι. Η εξέταση ξεκίνησε σήμερα Σάββατο 18 Ιουνίου με Αγγλικά και τελειώνει την Πέμπτη 30 Ιουνίου με Ιταλικά.
Σε ό,τι αφορά τις βάσεις, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, δήλωσε ότι γίνεται προσπάθεια να βγουν πιο νωρίς, δηλαδή για πρώτη φορά πριν από τις 15 Αυγούστου.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr