Follow us

Πανελλήνιες 2023: Η ιστορία του Ντεμπά, του ασυνόδευτου προσφυγόπουλου που πέρασε στη Γαλλική Φιλολογία Αθήνας

Ο Ντεμπά Σ. είναι ένα ασυνόδευτο προσφυγόπουλο που κατάφερε να δώσει Πανελλήνιες και να περάσει στη σχολή που επιθυμούσε, τη Γαλλική Φιλολογία Αθήνας

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΣΕΜΠΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2023

Ένα ασυνόδευτο προσφυγόπουλο, ο Ντεμπά Σ. που ήρθε στην Ελλάδα τον Οκτώβριο του 2023 κι έκτοτε ζούσε σε δομή φιλοξενίας, πέτυχε τον στόχο του στις Πανελλήνιες 2023, καθώς πέρασε στη Γαλλική Φιλολογία. Ο νεαρός έδωσε φέτος εξετάσεις και κατάφερε να μπει στη Γαλλική Φιλολογία Αθήνας του ΕΚΠΑ, παρά τις τεράστιες αντιξοότητες.

Διαβάστε Επίσης

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε ανάρτηση της "Ευρωπαϊκής Έκφρασης Δομές Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Προσφύγων", ο Ντέμπα Σ. έφτασε σε δομή στην Ελλάδα τον Οκτώβριο του 2020, στη διάρκεια της πανδημίας.

"Ήρθε στη δομή μας τον Οκτώβριο 2020, μέσα σε μια χρονιά δύσκολη εκπαιδευτικά εν μέσω της πανδημίας, και μέσα σε τρία χρόνια με μια υπομονή και μια επιμονή, που εύκολα κανείς θα τη χαρακτήριζε μνημειώδη, κατάφερε από το μηδέν να αποδείξει σε όλους αλλά και στον εαυτό του ότι όλα τα όνειρα είναι εφικτά" γράφει ο δάσκαλός του στη δομή ασυνόδευτων προσφυγόπουλων.

"Τι μπορεί να ξεχάσει κανείς από αυτή τη προσπάθεια; Τα ξενύχτια; Την τεράστια ύλη που με αγωνία διατρέχαμε όλη τη χρονιά και τη βλέπαμε μπροστά μας σαν ένα μεγάλο γίγαντα που μας απειλεί… Τίποτα από αυτά δεν έκαμψε τον Ντέμπα, όπου με ακόρεστη όρεξη, επίμονη φιλομάθεια και γνήσιο ενδιαφέρον καταβρόχθιζε κυριολεκτικά όλο το λεξιλόγιο και όλη την ύλη, ενώ η ενασχόλησή μας με το μάθημα της φιλοσοφίας και ιστορίας υπήρξε παράλληλα ένα μονοπάτι αυτογνωσίας και αυτοανακάλυψης" συνεχίζει ο εκπαιδευτικός, στην ανάρτησή του.

"Σε αυτή τη προσπάθεια φυσικά δεν ήταν μόνος του. Όλο το προσωπικό συνέτρεξε ώστε να κάνουμε την απαιτητική αυτή καθημερινότητα όσο το δυνατόν πιο καλή και πιο ήρεμη. Ως δάσκαλος τους είμαι αληθινά περήφανος για αυτούς. Η φετινή χρονιά ήταν δύσκολη, αλλά αποκαλυπτική, έμαθα τόσα πολλά, όσα δεν έχω μάθει σε όλα τα χρόνια της ζωής μου. Σας ευχαριστώ" σημειώνει ο δάσκαλος τη δομής.

Να σημειώσουμε ότι ο νεαρός Σεμπά πέτυχε τον στόχο του, αφού κατόρθωσε να περάσει στη σχολή που επιθυμούσε. Μετά από μια απίστευτα σκληρή χρονιά, κατάφερε να περάσει στο πανεπιστήμιο στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας Και Φιλολογίας ΕΚΠΑ.

Δείτε την πλήρη ανάρτηση του δασκάλου του Σεμπά:

Sapere Aude: Να τολμάς να μαθαίνεις ή αν μας επιτρέπεται η παραλλαγή "η γνώση θέλει τόλμη". Και σίγουρα ο Ντέμπα Σ. είναι ένα παιδί που τόλμησε ενάντια στα στερεότυπα, ενάντια στις αντιξοότητες, ενάντια στις αντικειμενικές δυσκολίες που έχει η απόφαση να πάρεις στα σοβαρά την εκπαίδευση και να περάσεις στο πανεπιστήμιο, όταν γνωρίζεις εκ των προτέρων την ουτοπία του στόχου. Πολλοί πριν το ξεκίνημα του χαρακτήριζαν ακατόρθωτη την προσπάθεια αυτή, ή ότι θα προκαλέσει ματαίωση. Και πράγματι ο Ντέμπα γνώριζε εξ αρχής τις ελάχιστες πιθανότητες υλοποίησης του ωστόσο δεν το έβαλε κάτω!

Ήρθε στη δομή μας τον Οκτώβριο 2020, μέσα σε μια χρονιά δύσκολη εκπαιδευτικά εν μέσω της πανδημίας, και μέσα σε τρία χρόνια με μια υπομονή και μια επιμονή, που εύκολα κανείς θα τη χαρακτήριζε μνημειώδη, κατάφερε από το μηδέν να αποδείξει σε όλους αλλά και στον εαυτό του ότι όλα τα όνειρα είναι εφικτά.

Μετά από μια απίστευτα σκληρή χρονιά, κατάφερε να περάσει στο πανεπιστήμιο στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας Και Φιλολογίας ΕΚΠΑ.

Τι μπορεί να ξεχάσει κανείς από αυτή τη προσπάθεια; Τα ξενύχτια; Την τεράστια ύλη που με αγωνία διατρέχαμε όλη τη χρονιά και τη βλέπαμε μπροστά μας σαν ένα μεγάλο γίγαντα που μας απειλεί… Τίποτα από αυτά δεν έκαμψε τον Ντέμπα, όπου με ακόρεστη όρεξη, επίμονη φιλομάθεια και γνήσιο ενδιαφέρον καταβρόχθιζε κυριολεκτικά όλο το λεξιλόγιο και όλη την ύλη, ενώ η ενασχόλησή μας με το μάθημα της φιλοσοφίας και ιστορίας υπήρξε παράλληλα ένα μονοπάτι αυτογνωσίας και αυτοανακάλυψης.

Δεν υπήρξε κατά τη διάρκεια της χρονιάς κανένας εφησυχασμός μόνο στοχοπροσήλωση. Μαζί με τον φίλο του Αμμαρ, που έδιναν ο ένας στον άλλον κουράγιο κατά τη διάρκεια της χρονιάς, έζησαν μια εμπειρία ζωής δύσκολη αλλά αξιοζήλευτη.

Σε αυτή τη προσπάθεια φυσικά δεν ήταν μόνος του. Όλο το προσωπικό συνέτρεξε ώστε να κάνουμε την απαιτητική αυτή καθημερινότητα όσο το δυνατόν πιο καλή και πιο ήρεμη.

Ως δάσκαλος τους είμαι αληθινά περήφανος για αυτούς. Η φετινή χρονιά ήταν δύσκολη, αλλά αποκαλυπτική, έμαθα τόσα πολλά, όσα δεν έχω μάθει σε όλα τα χρόνια της ζωής μου. Σας ευχαριστώ.

Ντέμπα μέσα από τη καρδιά μας σου ευχόμαστε όλη η "Ευρωπαϊκή Έκφραση Δομές Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Προσφύγων" λαμπρή σταδιοδρομία! Ευχόμαστε όλα τα όνειρα σου να ευοδωθούν!

Διαβάστε Επίσης

Και όπως είπε και ένας φίλος σου στη δομή "κερδίζεις σίγουρα αν ποντάρεις στον Ντέμπα" Συγχαρητήρια. Θα είμαστε μαζί σου σε ό,τι και αν μας χρειαστείς

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΝΑ ΠΑΜΠΑΛΑΙΟ ΕΘΙΜΟ 04 Δεκ 2023 | 10:57

Δράμα: Τα παιδιά έστειλαν ευχές με χάρτινα καραβάκια στα νερά της Αγίας Βαρβάρας [εικόνες]

Κάθε χρόνο παραμονή της γιορτής, τα νερά των πηγών της Αγίας Βαρβάρας δέχονται εκατοντάδες καραβάκια, φορτωμένα με τις ευχές των παιδιών που τα κατασκεύασαν.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK 04 Δεκ 2023 | 10:48

Θύμωσε ο Καλλιάνος με την ΕΜΥ: "Τα έκτακτα δελτία καιρού έχουν χάσει την αξιοπιστία τους"

Με ανάρτηση στο Facebook ο Γ. Καλλιάνος τα βάζει με την ΕΜΥ και τα έκτακτα δελτία καιρού.

ΤΑ ΠΥΡΟΒΟΛΗΣΑΝ 04 Δεκ 2023 | 10:33

Κτηνωδία στην Καστοριά: Δολοφόνησαν αρκούδα και τα δυο της μικρά αρκουδάκια [σκληρές εικόνες]

Μία αρκούδα και τα δύο της αρκουδάκια που ακόμη θήλαζαν, δολοφόνησαν άγνωστοι ανάμεσα στην Πλαγιά Κόνιτσας και το Επταχώρι Καστοριάς.

ΚΑΙ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΧΗΣ 04 Δεκ 2023 | 10:32

Κεραμέως: Η επιστολική ψήφος στοχεύει στην αύξηση της συμμετοχής στις εκλογές

Η Νίκη Κεραμέως τόνισε ότι η επιστολική ψήφος στοχεύει στην αύξηση της συμμετοχής και τη μείωση της αποχής, ενώ πολλές χώρες στην Ευρώπη την εφαρμόζουν.

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΣΥΡΜΟΥ 04 Δεκ 2023 | 09:56

Το σχέδιο για την ανασύνταξη και των 3 Γραμμών του Μετρό - Το πρόβλημα της παλαιότητας και των βανδαλισμών

Η ΣΤΑΣΥ εφαρμόζει πιλοτικά αυτήν την περίοδο πρόγραμμα ενισχυτικών δρομολογίων στους κεντρικούς σταθμούς τις ώρες αιχμής.

ΣΤΟ Α' ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ 04 Δεκ 2023 | 09:25

Σήμερα η κηδεία του Βασίλη Βασιλικού - Η τελευταία επιθυμία του σπουδαίου συγγραφέα

Ο βραβευμένος συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, έφυγε από τη ζωή στις 30 Νοεμβρίου σε ηλικία 89 ετών, αφήνοντας πίσω του μεγάλη παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.

ΤΙ ΛΕΕΙ ΠΡΩΗΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ 04 Δεκ 2023 | 09:17

Καταγγελία για γνωστό κέντρο αισθητικής: "Ηταν ‘βιτρίνα’ - Μας σύστησαν γιατρούς, ενώ δεν ήταν"

Δεν σταματούν οι καταγγελίες για γνωστό κέντρο αισθητικής και παράνομες ιατρικές επεμβάσεις.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ 04 Δεκ 2023 | 09:08

Πρόγνωση Μαρουσάκη για τον καιρό των Χριστουγέννων: Θα θυμίζει... Πάσχα, με βροχές αλλά χωρίς χιόνια

Ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης δημοσίευσε την πρώτη επίσημη πρόγνωσή του για το πώς θα εξελιχθεί ο καιρός κατά τις γιορτές των Χριστουγέννων.

ΣΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ 04 Δεκ 2023 | 08:04

Θεσσαλονίκη: Άγνωστοι επιχείρησαν να κλέψουν το μπρούτζινο άγαλμα του Νίκου Καπετανίδη

Δεν είναι η πρώτη φορά που το μνημείο γίνεται στόχος βανδάλων καθώς παλαιότερα άγνωστοι είχαν αφαιρέσει γλυπτές αναπαραστάσεις από τη βάση του.

ΑΝΘΡΩΠΟΚΥΝΗΓΗΤΟ 04 Δεκ 2023 | 07:37

Νέος Κόσμος: Σοκ με την 36χρονη που πήδηξε στο κενό για να σωθεί από τον βιαστή της - Φώναζε "help me, help me!"

H 36χρονη κατάφερε να λυθεί και να δραπετεύσει μετά από 8 ώρες - Οι αστυνομικοί έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του 40χρονου.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥΣ 04 Δεκ 2023 | 07:26

Τετραήμερη πανελλαδική απεργία στα ταξί από σήμερα - Πότε τραβούν χειρόφρενο στην Αττική

Η Ομοσπονδία κάλεσε όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία της χώρας να προβούν σε οποιαδήποτε κινητοποίηση κρίνουν απαραίτητη, πλέον της απεργίας.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΕΜΥ 04 Δεκ 2023 | 07:16

Εκτακτο δελτίο ΕΜΥ για ισχυρές βροχές και καταιγίδες - Ποιες περιοχές θα χτυπηθούν, στο μάτι και η Αττική

Βροχές και καταιγίδες προβλέπονται για σήμερα, Δευτέρα σε μεγάλο μέρος της χώρας, ενώ αναμένεται να επηρεαστεί και η Αττική.

ΔΕΙΤΕ 04 Δεκ 2023 | 06:12