Follow us

Πανελλήνιες: Από φέτος οι αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής στα πανεπιστήμια - Οι βάσεις και τα μηχανογραφικά

Ο υφυπουργός Παιδείας, Βασίλης Διγαλάκης διαβεβαίωσε ότι δεν επηρεάζονται οι φετινοί υποψήφιοι των πανελληνίων σε επίπεδο μαθημάτων και ύλης.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Με γρήγορους ρυθμούς προχωρά το υπουργείο Παιδείας, προκειμένου οι προτάσεις που έγιναν γνωστές χθες, Τρίτη, στους πρυτάνεις να πάρουν τη μορφή νομοθετικής ρύθμισης. Στόχος του υπουργείου είναι να εφαρμοστούν οι αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση μέσω των πανελληνίων από τη φετινή χρονιά και γι' αυτό πιθανότατα στις αρχές του 2021 θα υπάρξει η τελική ρύθμιση που θα αφορά στις βάσεις εισαγωγής και τα μηχανογραφικά.

Για το υπουργείο δεν υφίσταται θέμα αλλαγής στον τρόπο διεξαγωγής των Πανελλαδικών, γι' αυτό και θεωρείται ότι οι φετινοί υποψήφιοι δεν θα αιφνιδιαστούν. "Οι υποψήφιοι θα δώσουν τα ίδια μαθήματα, θα έχουν την ίδια ύλη. Δεν αλλάζει κάτι σε αυτά", τόνισε σχετικά ο υφυπουργός Παιδείας, Βασίλης Διγαλάκης, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στην ΕΡΤ. "Δεν επηρεάζονται οι φετινοί υποψήφιοι", ανέφερε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βάσεις εισαγωγής, βάσει μέσου όρου επιδόσεων

Ο ένας από τους δύο άξονες των αλλαγών που έχει προτείνει το υπουργείο Παιδείας αφορά στον τρόπο καθορισμού των βάσεων εισαγωγής.

Αρχικά, ανά επιστημονικό πεδίο θα λαμβάνεται υπ' όψιν ο μέσος όρος των επιδόσεων των υποψηφίων του πεδίου σε όλα τα μαθήματα. Ο μέσος αυτός όρος θα είναι και η γενική βάση εισαγωγής όλων των τμημάτων του επιστημονικού πεδίου.

Ωστόσο, η γενική αυτή βάση εισαγωγής θα λειτουργεί ως "βάση αναφοράς", αφού προβλέπεται ένα είδος αυτονομίας για κάθε τμήμα, να αυξομειώσει τη βάση εισαγωγής του σε σχέση με αυτή. Δηλαδή, προβλέπεται ένα εύρος ποσοστών της βάσης εισαγωγής, που μπορούν να επιλέξουν τα τμήματα, ανάλογα τη ζήτηση ή τις απαιτήσεις τους.

Έτσι, ένα τμήμα θα μπορεί να καθορίσει τη βάση του στο 80% της βάσης εισαγωγής (μειώνοντας τα μόρια βάσης του κατά 20% της "βάσης αναφοράς") ή στο 110% (αυξάνοντας τα μόρια της βάσης εισαγωγής κατά 10%).

Το εύρος των ποσοστών που θα έχουν στη διάθεσή τους τα πανεπιστημιακά τμήματα δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό. Διά στόματος Διγαλάκη, αναφέρθηκαν ως παραδείγματα τα ποσοστά 80%-110%, αλλά δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση ακόμα για το πόσο μεγάλη αυξομείωση θα μπορεί να υπάρξει στις βάσεις εισαγωγής, σε σχέση με εκείνη που θα βγαίνει από τον μέσο όρο των υποψηφίων.

"Δεν μιλάμε με απόλυτους αριθμούς. Η πρόταση αυτή έρχεται προκειμένου το σύστημα να μην επηρεάζεται από την ευκολία ή τη δυσκολία των θεμάτων ή από τον τρόπο που βαθμολογούν οι βαθμολογητές", σχολίασε ο κ. Διγαλάκης.

Συνοψίζοντας, οι βάσεις εισαγωγής θα καθορίζονται πρώτα ανά επιστημονικό πεδίο, βάσει του μέσου όρου των επιδόσεων των υποψηφίων ανά πεδίο. Έτσι, θα υπάρχουν 4 βάσεις εισαγωγής ως γενική αναφορά. Από εκεί και πέρα, κάθε τμήμα θα μπορεί να αυξομειώσει τη βάση εισαγωγής του, χρησιμοποιώντας ένα ποσοστό της βάσης εισαγωγής του επιστημονικού πεδίου στο οποίο ανήκει.

Πανελλήνιες

Δηλώσεις μηχανογραφικών σε δύο φάσεις

Ο δεύτερος άξονας των αλλαγών φέρνει δύο φάσεις δηλώσεων μηχανογραφικών. Κατά την πρώτη φάση, οι υποψήφιοι θα δηλώνουν τις σχολές προτίμησής τους, έχοντας όμως συγκεκριμένο αριθμό επιλογών. Έτσι, αρχικά θα γίνεται η εισαγωγή με βάση τον περιορισμένο αυτό αριθμό προτιμήσεων. Στη συνέχεια, θα πραγματοποιείται η δεύτερη φάση, με διαθέσιμα τα τμήματα που θα έχουν κενές θέσεις. Έτσι, θα μπορούν όσοι δεν μπήκαν στην πρώτη φάση, να δηλώσουν τμήματα στη δεύτερη.

Ακόμη, πάντως, δεν έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες για τη χρονική στιγμή κατά την οποία θα πραγματοποιείται η κάθε φάση δηλώσεων και ποια θα είναι η χρονική σχέση με την έκδοση των αποτελεσμάτων και τον τελικό καθορισμό βάσεων εισαγωγής από κάθε τμήμα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΥΟ ΡΕΥΜΑΤΑ 10 Ιουν 2022 | 13:32
ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ 09 Ιουν 2022 | 19:37

Κλειστό το κέντρο της Αθήνας: Πορεία φοιτητών κατά της πανεπστημιακής αστυνομίας - Οι πρώτες εικόνες

Δείτε αναλυτικά ποιοι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας έχουν κλείσει λόγω της φοιτητικής πορείας.

ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 08 Ιουν 2022 | 06:48

Πανελλήνιες 2022: Συνέχεια με Λατινικά, Χημεία, Πληροφορική για τους μαθητές των ΓΕΛ

Την Παρασκευή 10 Ιουνίου ολοκληρώνονται οι Πανελλήνιες 2022 για τους μαθητές των ΓΕΛ.

ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ 07 Ιουν 2022 | 07:09

Πανελλήνιες 2022: Συνέχεια των εξετάσεων σήμερα για τους μαθητές των ΕΠΑΛ

Συνεχίζονται σήμερα οι Πανελλήνιες 2002 για τους μαθητές των ΕΠΑΛ. Οι μαθητές των ΕΠΑΛ τελειώνουν με τις εξετάσεις στις 17 Ιουνίου.

ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝΝ ΑΛΓΕΒΡΑ 04 Ιουν 2022 | 11:53
ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ 04 Ιουν 2022 | 10:49

Πανελλήνιες 2022: Δείτε τα θέματα των Μαθηματικών στα ΕΠΑΛ - ''Φυσιολογικής δυσκολίας η Άλγεβρα''

Δημοσιοποιήθηκαν από το υπουργείο Παιδείας τα θέματα των Μαθηματικών.

Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ 03 Ιουν 2022 | 11:36

Η κούκλα 18χρονη Σία Κοσιώνη διαβάζει για τις Πανελλήνιες: Παρά πολύ πιεσμένη και τσαντισμένη

Αγχωμένη και στρεσαρισμένη στην καρέκλα με το βιβλίο Ιστορίας στα πόδια της, η Κοσιώνη στέλνει μήνυμα συμπαράστασης στα παιδιά που δίνουν Πανελλήνιες.

ΑΟΠΛΟ ΣΩΜΑ 03 Ιουν 2022 | 07:35

Ποδαρικό για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία στις 10 Ιουνίου - Σε ποια ΑΕΙ θα τοποθετηθούν οι πρώτοι 400

Οι πανεπιστημιακοί αστυνομικοί αρχικά θα χρησιμοποιηθούν σε πεζές περιπολίες στα campus των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, και θα συνοδεύονται από ειδικούς φρουρούς, που θα επιβαίνουν σε μοτοσυκλέτες.

ΣΕ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 02 Ιουν 2022 | 20:56
ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ 02 Ιουν 2022 | 13:02

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο: Κλειστό το κέντρο της Αθήνας - Δείτε αναλυτικά ποιοι δρόμοι

Διακοπή κυκλοφορίας σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας λόγω του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου.

01 Ιουν 2022 | 07:47

Ποιος κερδίζει από τα ΜΑΤ στα πανεπιστήμια;

Οσοι καταγγέλλουν την παρουσία της αστυνομίας στο ΑΠΘ, διαστρέφοντας τα γεγονότα και όσοι καταγγέλλουν την εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, κάνουν ότι αγνοούν και τα όσα έχουν προηγηθεί.

ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΣΤΙΣ 2 ΙΟΥΝΙΟΥ 31 Μαϊ 2022 | 15:02

Πανελλήνιες 2022: Οι 4 παράγοντες - κλειδιά που διαμορφώνουν τις βάσεις - Ανάλυση Στρατηγάκη [κάρτες]

Ο μαθηματικός και σύμβουλος σταδιοδρομίας Στράτος Στρατηγάκης εξηγεί ποιοι είναι οι παράγοντες που διαμορφώνουν τις βάσεις των σχολών στις Πανελλήνιες 2022.

ΤΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ 30 Μαϊ 2022 | 12:07

Επιστολή Κεραμέως στους καθηγητές ΑΕΙ για τον νόμο πλαίσιο - Εκκληση για συμμετοχή στη διαβούλευση

Στην επιστολή της προς τους καθηγητές πανεπιστημίων η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως συνοψίζει τα οφέλη του νέου νομοσχεδίου για την Ακαδημαϊκή Κοινότητα.