Πανελλήνιες: Ποιες τροφές βοηθούν στη συγκέντρωση & τη μνήμη των μαθητών

Οι διατροφικές συνήθειες διαδραματίζουν πρωταρχικό ρόλο τόσο για τη συγκέντρωση όσο και για την αντοχή των μαθητών.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Πανελλήνιες: Ποιες τροφές βοηθούν στη συγκέντρωση & τη μνήμη των μαθητών

Όσοι από εμάς έχουμε περάσει τη δύσκολη δοκιμασία των πανελληνίων ξέρουμε πως το διάβασμα δεν είναι το μόνο εχέγγυο για μια καλή πορεία στις εξετάσεις. Οι διατροφικές συνήθειες διαδραματίζουν επίσης πρωταρχικό ρόλο τόσο για τη συγκέντρωση όσο και για την αντοχή των μαθητών.

Με τις πανελλήνιες, λοιπόν, να ξεκινούν τη Δευτέρα, ας ρίξουμε μια ματιά στο τι λένε οι ειδικοί για τα μυστικά μιας σωστής και ισορροπημένης διατροφής για τους μαθητές.

Πανελλήνιες: Ποιες τροφές βοηθούν στη συγκέντρωση & τη μνήμη των μαθητών

H σημασία των φρούτων και των λαχανικών

«Η έλλειψη ορισμένων βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων, όπως ο σίδηρος, η θειαμίνη, η βιταμίνη Ε, ο ψευδάργυρος και το ιώδιο, έχει φανεί ότι μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη γνωσιακή λειτουργία και συγκέντρωση των ανθρώπων. Η πιθανότητα ανάπτυξης τέτοιων ελλείψεων μπορεί να εξαλειφθεί με την υιοθέτηση ενός ισορροπημένου διατροφικού πλάνου που να συνδυάζει όλες τις ομάδες τροφίμων», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η δρ. Γλυκερία Ψαρρά, ενώ η κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος, επιστημονικός συνεργάτης του Προγράμματος ΕΥΖΗΝ του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου τονίζει και τη σημασία της κατανάλωσης επαρκών ποσοτήτων υγρών, καθώς έχει αποδειχθεί ότι η αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της συγκέντρωσης και της πνευματικής λειτουργικότητας.

Η βελτίωση της απόδοσης των μαθητών, τονίζει η ίδια, μπορεί να επιτευχθεί με ένα ισορροπημένο πλάνο διατροφής, με ποικιλία τροφίμων. «Για παράδειγμα, τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε υδατοδιαλυτές βιταμίνες, όπως οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που είναι απαραίτητες σε μεγάλο αριθμό λειτουργιών του σώματος, ενώ τα ψάρια και οι ξηροί καρποί συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος καθώς περιέχουν σημαντικές ποσότητες ω3 και ω6 «καλών» λιπαρών», αναφέρει.

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε βιταμίνες απαραίτητες σε μεγάλο αριθμό λειτουργιών του σώματος
Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε βιταμίνες απαραίτητες σε μεγάλο αριθμό λειτουργιών του σώματος

Όχι στον καφέ και ζάχαρη

Παράλληλα, εφιστά την προσοχή στην κατανάλωση του καφέ και άλλων προϊόντων με καφεΐνη, όπως το τσάι και τα ενεργειακά ποτά. «Ατομα που δεν συνηθίζουν να πίνουν καφέ συστήνεται να μην ξεκινήσουν την κατανάλωσή του κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, καθώς υπάρχει μεγάλη περίπτωση να επηρεάσει αρνητικά τη διάρκεια και την ποιότητα του ύπνου, κάτι που τελικά θα οδηγήσει σε μειωμένη συγκέντρωση και μη αποδοτικό διάβασμα», τονίζει.

Υπάρχουν επίσης οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσει ένας μαθητής στη διατροφή του, αν θέλει να αντιμετωπίσει το άγχος: «Είναι πιθανό σε κάποιες περιπτώσεις η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης και επεξεργασμένων προϊόντων να οδηγήσει σε μειωμένη συγκέντρωση και άγχος. Συνεπώς, συστήνεται η αντικατάσταση των τροφίμων αυτών, με πιο θρεπτικά τρόφιμα, όπως τα γαλακτοκομικά, τα φρούτα και τα λαχανικά. Σε κάθε περίπτωση, το σταθερό πρόγραμμα ύπνου, η επαρκής ξεκούραση και φυσικά η απαραίτητη προετοιμασία μελετώντας, είναι πολύ σημαντικοί παράγοντες που επηρεάζουν την εμφάνιση του άγχους», αναφέρει η διατροφολόγος.

Άτομα που δεν συνηθίζουν να πίνουν καφέ συστήνεται να μην ξεκινήσουν την κατανάλωσή του κατά τη διάρκεια των εξετάσεων
Άτομα που δεν συνηθίζουν να πίνουν καφέ συστήνεται να μην ξεκινήσουν την κατανάλωσή του κατά τη διάρκεια των εξετάσεων

Το ισορροπημένο πρωινό

Ακόμη, τονίζει ότι οι έφηβοι δεν πρέπει να παραλείπουν το πρωινό, γεύμα το οποίο σύμφωνα με πολλές μελέτες συμβάλλει σε βελτιωμένη μνήμη, πνευματική εγρήγορση, αυξημένη ικανότητα συγκέντρωσης, μάθησης και επίλυσης προβλημάτων και συνεπώς επηρεάζει θετικά την πνευματική απόδοση και τη γνωσιακή λειτουργία του μαθητή. «Είναι επίσης, σημαντική η επίδρασή του στη διάθεση, καθώς φαίνεται ότι μειώνει το άγχος, τη συναισθηματική κατάθλιψη και τη μελαγχολία. Συνεπώς, καλό θα είναι οι μαθητές να καταναλώνουν πρωινό καθημερινά κατά την περίοδο προετοιμασίας για τις εξετάσεις αλλά και τις ημέρες των εξετάσεων», τονίζει η κ. Ψαρρά.

Όσο για το τι πρέπει να περιλαμβάνει το πρωινό, ως παράδειγμα φέρνει δημητριακά με γάλα και ένα τοστ με ψωμί ολικής άλεσης, αβγό και τυρί. «Καλό είναι να αποφεύγονται τα γλυκά και οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες στο πρωινό πριν τις εξετάσεις, γιατί μπορεί προκαλέσουν σε μικρό χρονικό διάστημα από την κατανάλωσή τους, υπνηλία και αίσθημα πείνας», τονίζει.

Οι έφηβοι δεν πρέπει να παραλείπουν το πρωινό, γεύμα το οποίο σύμφωνα με πολλές μελέτες συμβάλλει σε βελτιωμένη μνήμη, πνευματική εγρήγορση, αυξημένη ικανότητα συγκέντρωσης
Οι έφηβοι δεν πρέπει να παραλείπουν το πρωινό, γεύμα το οποίο σύμφωνα με πολλές μελέτες συμβάλλει σε βελτιωμένη μνήμη, πνευματική εγρήγορση, αυξημένη ικανότητα συγκέντρωσης

Το μεγαλύτερο διατροφικό μυστικό

Στην αναζήτηση των μυστικών εκείνων που θα συμβάλλουν από την πλευρά της διατροφής στην καλύτερη απόδοση του μαθητή η κ Ψαρρά «αποκαλύπτει»: «Το διατροφικό μυστικό που θα βοηθήσει τους μαθητές να βελτιώσουν την πνευματική τους απόδοση είναι η προγραμματισμένη και ισορροπημένη διατροφή. Το σταθερό ωράριο των γευμάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας και η κατανάλωση ποικιλίας τροφίμων είναι ο ιδανικός συνδυασμός, ικανός να υποστηρίξει θρεπτικά και ενεργειακά τους μαθητές στη δύσκολη και απαιτητική περίοδο των εξετάσεων. Δεν πρέπει να ξεχνάμε φυσικά και την ιδιαίτερη σημασία της επαρκούς ξεκούρασης, του ποιοτικού ύπνου και της τακτικής σωματικής δραστηριότητας στην πνευματική απόδοση των παιδιών».

Το διατροφικό μυστικό που θα βοηθήσει τους μαθητές να βελτιώσουν την πνευματική τους απόδοση είναι η προγραμματισμένη και ισορροπημένη διατροφή
Το διατροφικό μυστικό που θα βοηθήσει τους μαθητές να βελτιώσουν την πνευματική τους απόδοση είναι η προγραμματισμένη και ισορροπημένη διατροφή


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΝΑΒΡΑΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ 21 Ιαν 2021 | 13:12

Αδειάζει τους "15" για τον Κουφοντίνα ο Γιώργος Τσίπρας: Δεν έπρεπε να υπάρχουν 15 υπογραφές

Αιχμές για τη στάση των στελεχών εντός του ΣΥΡΙΖΑ, άφησε ο βουλευτής του κόμματος, Γιώργος Τσίπρας

ΙΣΧΥΡΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ 21 Ιαν 2021 | 13:11

Αθήνα: Σε εξέλιξη το φοιτητικό συλλαλητήριο - Μαζική συμμετοχή, χωρίς αποστάσεις, πολλοί χωρίς μάσκες

Πραγματοποιείται φοιτητικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας κατά του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για τα ΑΕΙ

ΜΕ ΜΑΣΚΕΣ ΑΛΛΑ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΟΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΜΕΝΟΙ 21 Ιαν 2021 | 12:59

Θεσσαλονίκη: Ξύλο και προσαγωγές στο φοιτητικό συλλαλητήριο για το νομοσχέδιο των ΑΕΙ

Επεισόδια και χημικά στο φοιτητικό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη

ΑΣΤΕΓΑ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ 21 Ιαν 2021 | 12:31

Θεσσαλονίκη: Παγωμένα στον δρόμο, εντοπίστηκαν δύο 13χρονα προσφυγόπουλα

Τα δύο αγόρια από το Πακιστάν, τα οποία είναι ξαδέρφια, όπως είπαν στα μέλη της ομάδας, ήρθαν πριν από λίγες μέρες στην Ελλάδα.

ΠΟΙΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ 21 Ιαν 2021 | 12:16

Απίστευτο κείμενο 68 πανεπιστημιακών υπέρ του Κουφοντίνα: Να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά του...

"Το κράτος δικαίου δεν μπορεί να ισχύει κατά περίπτωση" αναφέρουν 68 πανεπιστημιακοί στο κείμενο υπέρ Κουφοντίνα - Ανάμεσά τους και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΑΛΛΑΖΕΙ ΕΠΟΧΗ 21 Ιαν 2021 | 11:55

Το σχέδιο Χρυσοχοϊδη για τις διαδηλώσεις: Δεν θα κλείνουν οι δρόμοι για πορείες των 100 ατόμων- Μόνο πεζοδρόμιο

Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης ανακοίνωσε το νέο επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ για την αντιμετώπιση των συναθροίσεων.

ΣΤΟ METROPOLITAN GENERAL 21 Ιαν 2021 | 11:39

Κορονοϊός: Εμβολιάστηκε και η Νατάσα Παζαϊτη - Καραμανλή [εικόνα]

Η σύζυγος του Κώστα Καραμανλή Νατάσα εμβολιάστηκε κατά του κορονοϊού.

ΜΕ ΤΡΕΙΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ 21 Ιαν 2021 | 11:21

Θεσσαλονίκη: Δύο ομογενείς από την Γεωργία οι δράστες της αιματηρής ληστείας σε ψιλικατζίδικο

Τους δράστες αιματηρής ληστείας σε επιχείρηση εμπορίας ψιλικών στην περιοχή του Νέου Σιδηροδρομικού Σταθμούς της Θεσσαλονίκης, ταυτοποίησε η ΕΛ.ΑΣ., ανακοινώνοντας την εξιχνίαση της υπόθεσης.

ΘΑ ΤΗΡΗΘΟΥΝ ΤΑ ΥΓΕΙΝΟΜΙΚΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ 21 Ιαν 2021 | 11:05

Πατρινό καρναβάλι για πάντα: Αρχίζει το Σάββατο με μέτρα προφύλαξης και διαδικτυακή μετάδοση

"Το πλήρωμα… του χρόνου" θα είναι το φετινό θέμα του πατρινού καρναβαλιού, που θα ξεκινήσει μεθαύριο, Σάββατο, με την τελετή έναρξης.

Η ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΗΣ 21 Ιαν 2021 | 10:32

Καταγγελία για σεξουαλική κακοποίηση από την Ολυμπιονίκη σκοποβολής Άντρη Ελευθερίου

Τι κατέθεσε για τη σεξουαλική κακοποίησή της η Ολυμπιονίκης της σκοποβολής, Άντρη Ελευθερίου.

ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΛΜΕ 21 Ιαν 2021 | 10:16

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στις 12 στα Προπύλαια - Κλειστός από τις 10 ο σταθμός Μετρό "Πανεπιστήμιο"

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στις 12 στα Προπύλαια - Συλλαλητήρια και σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ιωάννινα κι άλλες πόλεις - Τα αιτήματα.

ΤΕΛΟΣ ΚΑΙ Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΤΗΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ 21 Ιαν 2021 | 10:07

Χαμός στο νοσοκομείο Ρεθύμνου: Παραιτήθηκαν 15 γιατροί - Καταγγελίες και από Ανδρέα Ξανθό

Κίνδυνος για την ασφάλεια των ασθενών από την κόντρα γιατρών και διοίκησης στο νοσοκομείο Ρεθύμνου. Καταγγελίες για αυταρχική διαχείρηση.

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ 21 Ιαν 2021 | 09:42

Σαρηγιάννης για μεταλλαγμένο κορονοϊό: Είναι πιο μεταδοτικός αλλά δεν έχει σοβαρότερα συμπτώματα

Προβληματισμό προκαλούν τα ορφανά κρούσματα της νέας μετάλλαξης του κορονοϊού που έχουν εντοπιστεί στη χώρα.