Πανεπιστήμια: Κάμερες, σύστημα ελεγχόμενης εισόδου και πανεπιστημιακή αστυνομία με ειδικές στολές χωρίς όπλα

Με την διαχείριση καμερών που θα τοποθετηθούν στα σημεία ελεγχόμενης πρόσβασης, θα λειτουργήσουν στα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Νέες πολιτικές κόντρες μετά την εισβολή των ΜΑΤ στην ΑΣΟΕΕ

Κέντρα… επιχειρήσεων με την διαχείριση καμερών που θα τοποθετηθούν στα σημεία ελεγχόμενης πρόσβασης, σε κοινόχρηστους χώρους και σε χώρους εργαστηρίων με ακριβό εξοπλισμό, θα λειτουργήσουν στα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Θα τα διαχειρίζονται στελέχη της νεοσύστατης Πανεπιστημιακής Αστυνομίας ή Ειδικής Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο που θα καταθέσουν τα υπουργεία Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη.

Οι "πανεπιστημιακοί" αστυνομικοί, που θα φορούν διαφορετικού χρωματισμού στολή, θα λαμβάνουν εντολές από το κέντρο επιχειρήσεων στην περίπτωση εντοπισμού έκνομων ενεργειών, ενώ θα προβαίνουν σε περιπολίες εντός των πανεπιστημίων και θα φυλάσσουν κρίσιμες υποδομές και εγκαταστάσεις.

Υποχρεωτικό θα είναι το σύστημα ελεγχόμενης πρόσβασης στις εισόδους-εξόδους των ΑΕΙ με έκδοση σχετικού κανονισμού, ενώ σε περίπτωση μη συμμόρφωσης από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, αυτό θα λαμβάνεται υπόψιν κατά την ετήσια τακτική επιχορήγηση τους, όπως ανέφερε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όχι όπλα, μόνο σπρέϊ

Το νέο σώμα θα είναι άοπλο και θα φέρει αμυντικό εξοπλισμό, που εμπεριέχει γκλομπ, χειροπέδες και ειδικό σπρέι πιπεριού, ενώ η στελέχωσή του θα γίνει από κατώτερους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. και ειδικούς φρουρούς που θα προσληφθούν ειδικά για αυτόν τον σκοπό, Η πρώτη προκήρυξη θα είναι για 1.000 οργανικές θέσεις, με προοπτική να διπλασιαστεί ο αριθμός τους, ενώ θα απασχολούνται 200 άτομα ανά βάρδια, με ιδιαίτερη έμφαση στα πέντε Α.Ε.Ι. με τη μεγαλύτερη ανάγκη (ΟΠΑ, ΕΜΠ, ΕΚΠΑ, ΑΠΘ, Πάτρα).

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοίδης ερωτώμενος για το ποιες ενέργειες θα ακολουθηθούν στις περιπτώσεις ενδεχόμενων επιθέσεων εναντίον στελεχών της πανεπιστημιακής αστυνομίας, απάντησε πως αν συμβεί οτιδήποτε από το οποίο κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές ή εγκαταστάσεις θα υπάρχουν προσθήκες από άλλες υπηρεσίες και θα εξελίσσονται αστυνομικές επιχειρήσεις στα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Οι πανεπιστημιακοί αστυνομικοί θα ανακατανέμονται στα ΑΕΙ ανάλογα τις ανάγκες τους. Την πρόσληψη, εκπαίδευση και την παροχή του εξοπλισμού τους έχει αναλάβει το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας. Θα υπάγονται στην ΕΛ.ΑΣ., και θα συνεργάζονται με τον πρύτανη και τον αντιπρύτανη του εκάστοτε ΑΕΙ. Τα μέλη της συγκεκριμένη ομάδας θα έχουν πλήρη προανακριτικά καθήκοντα, δυνατότητα συλλήψεων και σχηματισμό δικογραφιών. Η μισθοδοσία τους θα βαρύνει τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη

Αναφορικά με τις αντιδράσεις κάποιων καθηγητών του ΕΜΠ στην δημιουργία της πανεπιστημιακής αστυνομίας, ο κ. Χρυσοχοίδης τόνισε την αναγκαιότητα δημιουργίας της και επεσήμανε την εισβολή ατόμων στο γραφείο του πρύτανη Ανδρέα Μπουντουβή, τον περασμένο Νοέμβριο, ο οποίος γλύτωσε από τύχη, όπως υποστήριξε, καθώς διέφυγε, με τους δράστες να προβαίνουν σε καταστροφές του πανεπιστημιακού χώρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Από θαύμα δεν συνέβη κάτι τραγικό"

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη τόνισε πως από τον Φεβρουάριο του 2017 έως και τον Νοέμβριο του 2020 είχαν καταγραφεί 20 βίαια περιστατικά, μαχαιρώματα σε υπαλλήλους, μπλοκαρισμένες είσοδοι-έξοδοι πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι από "θαύμα δεν συνέβη κάτι τραγικό και δεν έχουμε θρηνήσει θύματα". Επεσήμανε επίσης τα περιστατικά βίας και επιθέσεων σε βάρος του καθηγητή Άγγελου Συρίγου, του πρύτανη της ΑΣΟΕΕ Δημήτρη Μπουραντώνη και την απόπειρα σε βάρος του πρύτανη του ΕΜΠ Ανδρέα Μπουντουβή.

Μέχρι σήμερα όπως αναφέρθηκε η προστασία των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων ήταν ανεπαρκής, ο φωτισμός τους ελλιπέστατος, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εστίες έντασης και παραβατικότητας κάθε είδους. Σε κάθε πανεπιστήμιο θα διορίζεται ένας τεχνικός ασφάλειας που θα είναι αρμόδιος για την φύλαξη, πυροπροστασία, την συντήρηση και αναβάθμιση του φωτισμού.

Τα τμήματα του νέου σώματος θα έχουν έδρα εσωτερικά των ΑΕΙ, όταν το προσωπικό τους λάβει την ειδική εκπαίδευση για τον τρόπο χειρισμού εγκληματικών-παραβατικών συμπεριφορών εντός των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

ΑΣΟΕΕ

Σχέδια και χαρτογράφηση

Παράλληλα έχουν καταρτιστεί ειδικά σχέδια ασφάλειας και επέμβασης στα πανεπιστημιακά ιδρύματα στην περίπτωση που εξελίσσονται έκνομες ενέργειες. Τα συγκεκριμένα σχέδια περιλαμβάνουν την χαρτογράφηση πανεπιστημίων εσωτερικά και εξωτερικά, τις εισόδους πρόσφορης πρόσβασης αστυνομικών δυνάμεων, τις ομάδες κρούσης που μπορεί να απαιτηθούν. Επίσης περιλαμβάνεται ένα εγχειρίδιο-manual ενεργειών ανάλογα με το αδίκημα που διαπράττεται, την πιθανή καταγραφή προσαχθέντων-συλληφθέντων με την δημιουργία τράπεζας δεδομένων και "χειρουργικές" επεμβάσεις για ειρηνικές εκκενώσεις…

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΟΝ ΠΥΡΟΒΟΛΗΣΕ 22 Ιαν 2021 | 16:25

Σοκ στο Ντιτρόιτ: Αγοράκι 18 μηνών πυροβόλησε και σκότωσε τον 5άχρονο ξάδελφό του

Απίστευτη τραγωδία στο Ντιτρόιτ των ΗΠΑ με ένα 18μηνο αγοράκι να πυροβολεί και να σκοτώνει 5χρονο ξαδελφάκι του.

Ο ΙΔΙΟΣ ΕΧΕΙ ΣΥΛΛΗΦΘΕΙ 22 Ιαν 2021 | 15:41

Σοκ στην Καλλιθέα: Εγγονός μαχαίρωσε την 90χρονη γιαγιά του - Της επιτέθηκε με δύο μαχαίρια

Ενας άντρας ηλικίας 48 ετών μαχαίρωσε τη γιαγιά του στην Καλλιθέα, χρησιμοποίησε μάλιστα δύο μαχαίρια.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΗΝ ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ 22 Ιαν 2021 | 14:02

Κρήτη - Στις φυλακές ο Νορβηγός: "Αλήτη, βρωμιάρη" φώναζαν συγγενείς της 54χρονης [βίντεο - εικόνες]

Ο Νορβηγός δράστης της δολοφονίας στα Μεσκλά Κρήτης παραδέχτηκε το έγκλημά του, ενώ αποδοκιμάστηκε από συγγενή του θύματος.

ΝΑ ΚΑΛΥΨΟΥΝ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ 22 Ιαν 2021 | 12:49

Χρυσοχοϊδης: Θεωρίες συνωμοσίας ότι θα εμποδίζονται δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ στις διαδηλώσεις

Φωτιές έχει ανάψει το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Συναθροίσεων με τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη να κάνει λόγο για θεωρίες συνωμοσίας.

ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ 22 Ιαν 2021 | 11:26

Πυροβολισμοί στη Θεσσαλονίκη: Οπαδικά τα κίνητρα - Δύο τραυματίες, αναζητούνται οι δράστες

Οπαδοί ομάδας φαίνεται να είναι οι δράστες της επίθεσης με πυρά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΟΣΟΤΗΤΑ 22 Ιαν 2021 | 09:59

Ανησυχία στη Ζάκυνθο: Εντοπίστηκαν 800 κιλά αμμωνιοδυναμίτιδα σε αποθήκη

Έρευνα της αστυνομίας στη Ζάκυνθο - Εντόπισαν σε αποθήκη 800 κιλά αμμωνιοδυναμίτιδας.

ΤΑ ΣΤΑΔΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ 22 Ιαν 2021 | 07:31

Αυτό είναι το νέο σχέδιο συναθροίσεων: Τα 6 βήματα της κλιμάκωσης

Με τρεις ηχητικές ειδοποιήσεις η Αστυνομία πριν επέμβει για να διαλύσει μια διαδήλωση.

ΥΠ. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ 21 Ιαν 2021 | 22:04

Χρυσοχοΐδης για νέο νομοσχέδιο: Θα μπει τέλος στη δράση προβοκατόρων και στην ατιμωρησία θρασύδειλων [βίντεο]

Ο κ. Χρυσοχοΐδης μίλησε για την αστυνομία στα πανεπιστήμια, τις συναθροίσεις, τον Κουφοντίνα και τον χρυσαυγίτη Παππά.

ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Η ΕΛΑΣ 21 Ιαν 2021 | 19:00

Θεσσαλονίκη: Τρεις συλλήψεις για τα επεισόδια στο φοιτητικό συλλαλητήριο

Οι προσαγωγές τριών διαδηλωτών στο φοιτητικό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη μετατράπηκαν σε συλλήψεις

ΙΣΧΥΡΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΑΣ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ 21 Ιαν 2021 | 15:45

Συναγερμός στη Θεσσαλονίκη: Πυροβολισμοί σε κεντρικό δρόμο της πόλης - Δύο τραυματίες [Εικόνες - Βίντεο]

Πυροβολισμοί έπεσαν σε κεντρικό δρόμο της Θεσσαλονίκης με δύο τραυματίες

ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΟΙ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ 21 Ιαν 2021 | 15:01

Ολοκληρώθηκε το φοιτητικό συλλαλητήριο στην Αθήνα: Ανησυχία για τη μη τήρηση των μέτρων για τον κορονοϊό

Άνοιξαν οι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας μετά την ολοκλήρωση του φοιτητικού συλλαλητηρίου

ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΛΑΣ 21 Ιαν 2021 | 14:28

Μετρό: Άνοιξε ο σταθμός "Πανεπιστήμιο"

Είχε κλείσει λόγω της συγκέντρωσης στα Προπύλαια

ΤΟ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ ΕΛΑΣ 21 Ιαν 2021 | 14:10

Κορονοϊός: 52 εκατ. ευρώ σε πρόστιμα από την αρχή της πανδημίας - Εχουν εμβολιαστεί 900 αστυνομικοί

Από την πρώτη καραντίνα μέχρι και το τέλος του 2020 έχουν επιβληθεί πρόστιμα ύψους 52 εκατ. ευρώ για παραβίαση των μέτρων κατά της διασποράς του κορονοϊού.