X

Πανεύκολη συνταγή για κουραμπιέδες με ελάχιστα υλικά - Έτοιμοι σε 45 λεπτά

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας προτείνει μία ξεχωριστή συνταγή για εύκολους κουραμπιέδες, με φυτίνη και χωρίς να χρησιμοποιήσετε μίξερ.

Γράφει: TheToc team

Ένα από τα πιο γνωστά γλυκά των Χριστουγέννων είναι οι κουραμπιέδες, και όσο πλησιάζουν οι γιορτινές μέρες τόσο πιο πολύ ανοίγει και η όρεξη μας για το γιορτινό έδεσμα.

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας προτείνει λοιπόν μία ξεχωριστή συνταγή για εύκολους κουραμπιέδες, με φυτίνη και χωρίς να χρησιμοποιήσετε μίξερ.

Υλικά

  • 50 γρ. κονιάκ

  • 100 γρ. ζάχαρη

  • 100 γρ. αμύγδαλα

  • 200 γρ. βούτυρο

  • 250 γρ. φυτίνη

  • 670 γρ. αλεύρι

  • 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο

  • 1 βανίλια

  • 2 κρόκους

Για το άχνισμα

  • 3 συσκ. άχνη

  • 3 βανίλιες

Διαβάστε Επίσης

Εκτέλεση

  1. Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Το βούτυρο πρέπει να είναι πολύ μαλακό και τουλάχιστον 2 ώρες πάνω στον πάγκο της κουζίνας.

  2. Αφού ψήσουμε τα αμύγδαλα, τα ψιλοκόβουμε σε ξύλο κοπής με ένα μαχαίρι και τα κρατάμε στην άκρη.

  3. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170ºC στον αέρα.

  4. Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε 2 μεγάλα ρηχά ταψιά.

  5. Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο, τη φυτίνη και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα για περίπου 7 λεπτά, μέχρι να αφρατέψει το μίγμα και να γίνει σαν σαντιγί.

  6. Έναν έναν ρίχνουμε μέσα τους κρόκους, γιατί πρέπει να τους "πίνει” το μίγμα κάθε φορά.

  7. Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο και τη βανίλια.

  8. Προσθέτουμε το κονιάκ ή το λικέρ.

  9. Χτυπάμε λίγο για να φουσκωση το μίγμα.

  10. Σταματάμε τη λειτουργία του μίξερ και δουλεύουμε το μίγμα στο χέρι.

  11. Με ένα κόσκινο, κοσκινίζουμε το αλεύρι και το προσθέτουμε λίγο λίγο στο μίγμα μας.

  12. Εάν είναι πολύ μαλακή η ζύμη και κολλάει στα χέρια ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε ελάχιστο αλεύρι ακόμα.

  13. Στο τέλος, ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα καβουρδισμένα αμύγδαλα.

  14. Φροντίζουμε η ζύμη να είναι αφράτη και όχι σκληρή, δηλαδή να είναι βουτυράτη για να μη γίνουν σκληροί.

  15. Πλάθουμε σε όποιο σχήμα θέλουμε και τους αραδιάζουμε αραιά στο ταψί.

  16. Τους ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά, ώστε να ροδίσουν καλά και να σκάσουν, δηλαδή να κάνουν ανοίγματα στην επιφάνεια.

  17. Αφήνουμε να κρυώσουν γύρω στα 5 λεπτά.

  18. Άχνισμα

  19. Με ένα κόσκινο, κοσκινίζουμε την άχνη και τις βανίλιες.

  20. Βάζουμε την μισή άχνη σε ένα βαθύ ταψί.

  21. Αραδιάζουμε τους ζεστούς κουραμπιέδες στην άχνη (προσοχή όχι καυτούς) και κοσκινίζουμε από πάνω την υπόλοιπη ζάχαρη άχνη.

  22. Αυτή τη διαδικασία την κάνουμε αχνίζοντας λίγους λίγους, για να αχνίζονται σωστά.

  23. Τους στήνουμε σε μία πιατέλα.

  24. Αχνίζουμε και πάνω από την πιατέλα.

Διαβάστε Επίσης