Πανσέληνος Σεπτεμβρίου 2021: Μαγικές εικόνες από το "Φεγγάρι του Καλαμποκιού"

Όσα πρέπει να ξέρετε για την Πανσέληνο Σεπτεμβρίου 2021 - Γιατί ονομάζεται "Πανσέληνος του θερισμού" και ποια η διαφορά με την περσινή

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Η Πανσέληνος Σεπτεμβρίου 2021, ή αλλιώς η "Πανσέληνος του θερισμού", φώτισε τον ουρανό τη Δευτέρα 20 του μηνός, χαρίζοντας μοναδικές εικόνες.

Το "Φεγγάρι του Καλαμποκιού" αποτέλεσε πόλο έλξης για τους περιπατητές και τους ρομαντικούς, με τις κάμερες και τα φλας να παίρνουν φωτιά για να απαθανατίσουν το μαγικό θέαμα στον ουρανό.

Πανσέληνος Σεπτεμβρίου 2021: Μαγικές εικόνες από το "Φεγγάρι του Καλαμποκιού"
Πανσέληνος Σεπτεμβρίου 2021
Πανσέληνος Σεπτεμβρίου 2021
Πανσέληνος Σεπτεμβρίου 2021
Πανσέληνος Σεπτεμβρίου 2021
Πανσέληνος Σεπτεμβρίου 2021
Πανσέληνος Σεπτεμβρίου 2021
Πανσέληνος Σεπτεμβρίου 2021

Ποια είναι η Πανσέληνος Σεπτεμβρίου

Επειδή η Πανσέληνος αυτού του μήνα είναι αυτή που φτάνει πιο κοντά στην ισημερία του Σεπτεμβρίου, ονομάζεται και Σελήνη της συγκομιδής. Συνήθως, συνδέεται η Σελήνη του Θερισμού με τον Σεπτέμβριο, αν και αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Μερικές φορές, όταν η πανσέληνος συμβαίνει την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, πρέπει να περιμένουμε μέχρι τον Οκτώβριο για τη Σελήνη του Θερισμού. Μεταξύ του 1970 και του 2050, υπάρχουν 18 έτη κατά τα οποία η Σελήνη της συγκομιδής έρχεται τον Οκτώβριο. Η τελευταία ήταν το 2020.

Κατά μέσο όρο, οι Σελήνες Συγκομιδής του Οκτωβρίου συμβαίνουν ανά τριετία, αν και το χρονικό πλαίσιο μπορεί να είναι αρκετά μεταβλητό και μπορεί να υπάρξουν περιπτώσεις όπου μπορεί να μεσολαβήσουν έως και οκτώ χρόνια (το επόμενο τέτοιο παράδειγμα θα έρθει μεταξύ 2020 και 2028).

Διαβάστε Επίσης

Πολλοί πιστεύουν ότι η Σελήνη της συγκομιδής παραμένει στον νυχτερινό ουρανό περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη πανσέληνο που βλέπουμε κατά τη διάρκεια του έτους, αλλά αυτό δεν ισχύει. Αυτό που διαφοροποιεί την πανσέληνο αυτού του μήνα από τις άλλες, είναι ότι οι αγρότες στην κορύφωση της τρέχουσας περιόδου συγκομιδής μπορούν να εργάζονται μέχρι αργά τη νύχτα με το φως του φεγγαριού.

Έτσι, για αρκετές ημέρες πριν και μετά την πανσέληνο, το φεγγάρι κρέμεται στον ουρανό σαν ένα μεγάλο, λαμπερό φανάρι και παρατείνει το φως πολύ μετά το ηλιοβασίλεμα. Ανατέλλει περίπου την ώρα που δύει ο ήλιος, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι αυτή την εποχή του έτους, αντί να ανατέλλει κατά μέσο όρο 50 λεπτά αργότερα κάθε μέρα, το φεγγάρι φαίνεται να ανατέλλει σχεδόν την ίδια ώρα κάθε βράδυ.

Διαβάστε Επίσης

Ορατοί πλανήτες

Οι παρατηρητές στα μεσαία βόρεια γεωγραφικά πλάτη θα δουν το φεγγάρι σχετικά ψηλά στον ουρανό σε σύγκριση με το καλοκαίρι. Στο βόρειο ημισφαίριο, ο ήλιος βρίσκεται χαμηλότερα στον ουρανό καθώς οι εποχές περνούν από το καλοκαίρι στο φθινόπωρο και το φεγγάρι είναι αντίστοιχα ψηλότερα.

Στις 24 Σεπτεμβρίου το φεγγάρι κάνει ένα κοντινό πέρασμα από τον Ουρανό, ο οποίος συνήθως δεν είναι ορατός με γυμνό μάτι, εκτός αν κάποιος βρίσκεται σε τοποθεσία με σκοτεινό ουρανό και έχει οξεία όραση. Με ένα καλό ζευγάρι κιάλια ή ακόμη και με ένα μικρό τηλεσκόπιο είναι δυνατόν να εντοπίσει κανείς τον πλανήτη, και σε αυτή την περίπτωση μπορεί να χρησιμοποιήσει το φεγγάρι για να τον βρει. Το φεγγάρι θα βρίσκεται, στο πλησιέστερο σημείο του, λίγο περισσότερο από 1 μοίρα στα δεξιά του Ουρανού ή περίπου δυόμισι σεληνιακές διαμέτρους.

Τη νύχτα της πανσελήνου, ο ήλιος δύει στη Νέα Υόρκη στις 6:56 μ.μ. και ο ουρανός σκοτεινιάζει πλήρως περίπου στις 8:30 μ.μ. (Αυτό είναι λίγο μετά το τέλος του αστρονομικού λυκόφωτος, όταν ο ήλιος βρίσκεται 18 μοίρες κάτω από τον ορίζοντα). Σε εκείνο το σημείο κοιτάζοντας ανατολικά (προς τα δεξιά) από την ανατέλλουσα σελήνη θα δει κανείς πρώτα τον Δία και μετά τον Κρόνο, και οι δύο στον αστερισμό του Αιγόκερω. Οι δύο πλανήτες είναι φωτεινότεροι από τα αστέρια στον Αιγόκερω, και το φεγγάρι φωτίζει ακόμη περισσότερο αυτόν τον αμυδρότερο αστερισμό, οπότε θα είναι εμφανείς.

Λίγο νωρίτερα το βράδυ της 20ής Σεπτεμβρίου μπορεί κανείς να δει την Αφροδίτη στα νοτιοδυτικά. Βρίσκεται πιο κοντά στον ορίζοντα από ό,τι τον Αύγουστο, αλλά μπορεί κανείς ακόμα να πιάσει τον πλανήτη σε ύψος περίπου 10 μοιρών περίπου μισή ώρα μετά το ηλιοβασίλεμα, σύμφωνα με τον ιστότοπο παρακολούθησης ουρανού Heavens Above.

Ο Ερμής και ο Άρης βρίσκονται και οι δύο πολύ κοντά στον ήλιο για να είναι ορατοί – ο Άρης κινείται "πίσω" από τον ήλιο από τη δική μας οπτική γωνία, ενώ ο Ερμής κινείται μεταξύ του ήλιου και της Γης.

Οι αστερισμοί που είναι ορατοί στα τέλη Σεπτεμβρίου είναι ακόμη σε μεγάλο βαθμό εκείνοι του καλοκαιριού- νωρίς το βράδυ ο αστερισμός (ή αστρικό μοτίβο) του Θερινού Τριγώνου είναι ακόμη ορατός κοντά στο ζενίθ. Ο Σκορπιός και ο Τοξότης θα βρίσκονται στα νοτιοδυτικά. Τη νύχτα της 20ής Σεπτεμβρίου, θα μπορεί κανείς να δει τα καλοκαιρινά αστέρια να δύουν και τα φθινοπωρινά αστέρια να ανατέλλουν- μέχρι τα μεσάνυχτα ο Σκορπιός και ο Τοξότης θα έχουν δύσει και το Θερινό Τρίγωνο θα βρίσκεται πάνω από τον νοτιοδυτικό ορίζοντα.

Διαβάστε Επίσης

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΟΥΡΑΝΙΑ ΜΑΓΕΙΑ 08 Οκτ 2021 | 09:09

Μαγεία: Δύο βροχές διαττόντων, μία πανσέληνος και ένα ουράνιο "τρίο" μέσα στον Οκτώβριο

Όσοι αγαπούν να σηκώνουν τα μάτια τους στον ουρανό, θα έχουν την ευκαιρία μέσα στον Οκτώβριο να δουν δύο βροχές διαττόντων αστέρων, την πανσέληνο και ένα ουράνιο τρίο.

ΑΠΟ ΤΟΝ ALPHA 21 Οκτ 2021 | 23:18

Θεσσαλονίκη: Βίντεο ντοκουμέντο - 77χρονος παρασύρεται από οδηγό που τον εγκατέλειψε

Ο οδηγός του αυτοκινήτου, αφού παρέσυρε τον ηλικιωμένο, βάζει μπρος και εγκαταλείπει το σημείο.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 21 Οκτ 2021 | 22:38

"Καμπανάκι" Παπαευαγγέλου για τις ιώσεις: Γιατί το φετινό φθινόπωρο είναι διαφορετικό

Φέτος ο κορονοϊός θα συνυπάρχει μαζί με άλλες ιώσεις, αλλά και τη γρίπη, κάτι που δεν συνέβαινε πέρυσι, όπως ανέφερε η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου

ΤΖΑΚ ΠΟΤ 21 Οκτ 2021 | 22:29

Τζόκερ κλήρωση 2353: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί για σήμερα (21/10/2021)

Ποιοι αριθμοί κερδίζουν σήμερα, Πέμπτη στην κλήρωση του τζόκερ.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ 21 Οκτ 2021 | 22:22

Μήνυμα Μόσιαλου για #MeToo και Πετρούνια: Οι γυναίκες αντιμετωπίζουν περισσότερα εμπόδια σε μια πατριαρχική κοινωνία

"Ορισμένοι νομίζουν ότι η επίτευξη στόχων και επιτυχιών είναι μόνο αποτέλεσμα σκληρής προσπάθειας και στοχοπροσήλωσης" γράφει ξεκινώντας το μήνυμα του ο Ηλίας Μόσιαλος

ΚΛΟΠΕΣ ΣΕ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΠΑΡΚΑ 21 Οκτ 2021 | 21:56

Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση σε οικισμό στο Πυρί - Εξαρθρώθηκαν 3 συμμορίες

Μεγάλη επιχείρηση στο Πυρί Θηβών, για κλοπές σε φωτοβολταϊκά πάρκα - Εξαρθρώθηκαν 3 συμμορίες

ΔΕΝ ΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΜΕΤΡΑ 21 Οκτ 2021 | 21:29

"Πατείς με πατώ σε" στα λεωφορεία της Αθήνας: Αντιδράσεις στην αύξηση της πληρότητας

Με την έναρξη του δακτυλίου οι επιβάτες φοβούνται πως η κατάσταση θα γίνει χειρότερη και ζητούν να μπουν περισσότερα λεωφορεία

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ MEGA 21 Οκτ 2021 | 21:14
ΕΝΑ ΜΗΝΑ Η ΜΕΤΑΣΕΙΣΜΙΚΗ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ 21 Οκτ 2021 | 21:07

Ευθύμης Λέκκας: Ήταν μια μέρα έξαρσης των μετασεισμών - 30 δονήσεις άνω των 3R την Πέμπτη

"Είναι φυσιολογικό αυτή η μετασεισμική ακολουθία να φτάσει ή να ξεπεράσει και τον ένα μήνα", είπε ο Ευθ. Λέκκας

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ 21 Οκτ 2021 | 21:07

Θεσσαλονίκη: Σχολική τροχονόμος έγινε "υπεργολάβος" και ψάχνει βοηθό μέσω... Facebook - Τι δίνει για μεροκάματο

Σχολική τροχονόμος δημοτικών σχολείων στη Θεσσαλονίκη αποφάσισε να ψάξει για βοηθό μέσω αγγελίας σε γκρουπ στο facebook,

ΕΝΤΟΝΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 21 Οκτ 2021 | 21:00

Κορονοϊός: Σοκάρουν τα στοιχεία από τα νοσοκομεία - Σχεδόν όλοι ανεμβολίαστοι στις ΜΕΘ της Βόρειας Ελλάδας [Πίνακες]

Η Μίνα Γκάγκα αναφέρθηκε στους ανεμβολίαστους νοσηλευόμενους στα νοσοκομεία με κορονοϊό και ειδικά σε αυτούς της Βόρειας Ελλάδας

ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 21 Οκτ 2021 | 20:55

Κακοποίηση της 8χρονης στη Ρόδο: Ντόμινο αποκαλύψεων – "Το έχει ξανακάνει" υποστηρίζει η κόρη της θείας της μικρής

Όπως αποκάλυψε η κόρη της 50χρονης δεν ήταν η πρώτη φορά που συνέβη αυτό από πλευράς της 50χρονης.

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΣΤΟ MEGA 21 Οκτ 2021 | 19:53

Η ιστορία του ηλικιωμένου ζευγαριού που πάντρεψε ο Μπακογιάννης - Η γνωριμία σε ταβέρνα και το "φλερτ" επί 15 χρόνια [Βίντεο]

Η 85χρονη Μάρθα και ο 87χρονος Νίκος ενώθηκαν με τα δεσμά του γάμου και αφηγούνται την ιστορία της αγάπης τους