"Πάω σε κτηνίατρο στην Αρκαδία"- "Ραντεβού με οδοντίατρο στο Κιλκίς": Οι δικαιολογίες των κορονο-εκδρομέων

"Τσουχτερά" πρόστιμα των 300 ευρώ για άσκοπη μετακίνηση και 500 ευρώ για πλαστές βεβαιώσεις.

Παναγιώτης Σπυρόπουλος
ΓΡΑΦΕΙ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗς ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟς

"Τοίχος"… 15.000 αστυνομικών και λιμενικών για την τήρηση των περιορισμών διαπεριφερειακών μετακινήσεων, σε στεριά και θάλασσα. "Τσουχτερά" πρόστιμα των 300 ευρώ για άσκοπη μετακίνηση και 500 ευρώ για πλαστές βεβαιώσεις.

"Ελεύθερο" με 48ωρο χρονικό περιθώριο για λόγους εργασίας, υγείας, εφάπαξ μετάβαση στον τόπο κατοικίας, για κηδεία, μετακίνηση διαζευγμένων γονιών για επικοινωνία με τα παιδιά τους. "Απαγορευτικό" για… κλάδεμα, συγκομιδή προϊόντων, μάζεμα ελιών…

Δικαιολογίες και "αρνητές"

"Πάω τον σκύλο σε κτηνίατρο στην Αρκαδία, "Σπάσανε τα υδραυλικά στο εξοχικό", "Μου έκλεψαν το σπίτι στο χωριό", "Πάω σε οδοντίατρο στο Κιλκίς", "Έχω τρία σκυλιά πίσω που τα πάω για εκπαίδευση στην Αυλώνα", "Πάω για παροχή βοήθειας" ήταν μερικές από τις δικαιολογίες κάποιων οδηγών και επιβατών που συνωστίστηκαν από νωρίς χθες το πρωί στα διόδια Ελευσίνας ή Αφιδνών, με κάποιους από αυτούς στο πορτμπαγκάζ να έχουν τις σούβλες...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στελέχη της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής, επέτρεπαν την διέλευση μόνο στις δύο από τις επτά θυρίδες των διοδίων προκειμένου να ελέγχουν όλα τα οχήματα. Από τα 25.515 οχήματα (Αθηνών-Κορίνθου: 11.129/Αθηνών-Λαμίας: 14.386), που πέρασαν τα διόδια των δύο εθνικών οδών από τις 06:00 έως τις 17:00 χθες, επιβλήθηκαν 8 παραβάσεις άσκοπης μετακίνησης, ενώ 120 οδηγοί υποχρεώθηκαν να κάνουν αναστροφή και να επιστρέψουν.

Περίπου 30 αρνούνταν να το κάνουν, με τους αστυνομικούς να τους πείθουν πως είναι υποχρεωτικό, ειδάλλως θα βεβαιωνόταν παράβαση και θα επέστρεφαν ούτως ή άλλως. Σημειώνεται ότι προς Αθήνα, από διόδια Ελευσίνας και Αφιδνών πέρασαν χθες συνολικά 22.294 οχήματα. Τα νούμερα εσόδου-εξόδου δεν ήταν δυσανάλογα με αυτά της περασμένης Παρασκευής στις 16 Απριλίου, όπου είχαν φύγει 25.357 αυτοκίνητα και είχαν επιστρέψει 21.687.

ΚΥΑ με 5 αυστηρές εξαιρέσεις

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπογράφεται από 8 υπουργούς ορίζει τα νέα μέτρα απαγόρευσης μετακινήσεων που θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι τα ξημερώματα της Δευτέρας 10 Μαΐου 2021. Τα νέα μέτρα είναι πέντε με αυστηρότερους περιορισμούς στις εξαιρέσεις που ίσχυαν μέχρι σήμερα και αφορούν την μετακίνηση από και προς την εργασία, για λόγους υγείας, για εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας, για μετάβαση σε κηδεία και για μετάβαση διαζευγμένων γονέων για τη διασφάλιση της επικοινωνίας με τα παιδιά. Παράλληλα, τίθεται σε εφαρμογή και το χρονικό όριο διάρκειας 48 ωρών για την επιστροφή από το ταξίδι εκτός νομού, σε όσους αυτό είναι επιτρεπτό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όσοι μετακινηθούν για εργασία πρέπει στα έγγραφά τους να προσδιορίζεται ο χρόνος έναρξης και λήξης της μετακίνησης, κάτι που θα διασταυρώνεται μέσω του πληροφοριακού συστήματος "ΕΡΓΑΝΗ" του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Στην περίπτωση αυτοαπασχολούμενων, ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών, η υπεύθυνη δήλωση ή η βεβαίωση πρέπει να αναφέρει συγκεκριμένα τον λόγο της μετακίνησης (π.χ. προγραμματισμένο ραντεβού σε συγκεκριμένη δημόσια υπηρεσία) και ο συνολικός χρόνος αυτής δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τις 48 ώρες.

Όσοι πρέπει να μετακινηθούν για λόγους υγεία, αυτή η μετακίνηση πρέπει να είναι μόνο προς δημόσια δομή υγείας, η οποία πρέπει να βεβαιώνει με έγγραφό της την ιατρική ανάγκη, εκτός περιπτώσεων έκτακτης και επείγουσας ανάγκης.

ΔΙΟΔΙΑ

Δικαιολογημένη αλλά εφάπαξ είναι η μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας για την πιστοποίηση της οποίας απαιτείται Βεβαίωση Κατοικίας Ειδικής Χρήσης, ή αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος Ε1. Επιτρέπεται η μετάβαση σε κηδεία, με τον μετακινούμενο πέρα από την βεβαίωση κίνησης, να διαθέτει ληξιαρχική πράξη θανάτου και άδεια ταφής, ενώ ο συνολικός χρόνος μετακίνησης για αυτό τον λόγο δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τις 48 ώρες.

Διαζευγμένοι γονείς ή σε διάσταση μπορούν να μετακινηθούν για τη διασφάλιση της επικοινωνίας με τα παιδιά τους, οι οποίοι πρέπει να κατέχουν συμβολαιογραφική πράξη λύσης του γάμου ή υπεύθυνη δήλωση στην περίπτωση διάστασης, ενώ πρέπει να πιστοποιούν τον χρόνο αναχώρησης όσο και τον χρόνο επιστροφής.

Πρόστιμα και... Μεγάλη Εβδομάδα

Όσοι παραβιάζουν τον περιορισμό κυκλοφορίας, τους επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ, ενώ στην περίπτωση ψευδών ή πλαστών βεβαιώσεων το πρόστιμο ανεβαίνει στα 500 ευρώ.

Οι αστυνομικές δυνάμεις πέρα από τους μεγάλους εθνικούς άξονες θα στήσουν μπλόκα σε όλους τους παράδρομους, όλο το 24ωρο, ενώ θα χρησιμοποιηθούν drones και τα ελικόπτερα της ΕΛ.ΑΣ. για την εναέρια επιτήρηση και καθοδήγηση των επίγειων δυνάμεων. Σημειώνεται ότι σταδιακά, με επίκεντρο την Μεγάλη Εβδομάδα, θα αυστηροποιηθούν οι έλεγχοι στην αγορά για την κίνηση των πολιτών προς καταστήματα λιανεμπορίου και μεγάλα εμπορικά κέντρα, σε Ιερούς Ναούς αλλά και στις πλατείες…

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ 14 Ιουν 2021 | 14:52

Αυτός είναι ο 48χρονος που πήγε να αρπάξει το κοριτσάκι με το ποδήλατο στη Ραφήνα

Στη δημοσιότητα δόθηκαν τα στοιχεία του 48χρονου ο οποίος είχε επιχειρήσει να αρπάξει κοριτσάκι στη Ραφήνα.

ΓΙΑ 50 ΕΥΡΩ 14 Ιουν 2021 | 13:12

Σοκαριστική εισβολή 17χρονων σε σπίτι 15χρονου στα Βόρεια Προάστια- Του ζητούσαν χρήματα

Δύο 17χρονοι εισέβαλαν σε οικία 15χρονου καθώς τους χρωστούσε 50 ευρώ.

"ΚΑΠΟΙΟΙ ΗΡΘΑΝ ΓΙΑ ΕΦΕ" 14 Ιουν 2021 | 12:44

Δολοφονία Μπερδέση: "Ο δολοφόνος ήταν στην κηδεία του παιδιού μου", καταγγέλλει η μητέρα του

Η 67χρονη μητέρα του Τάσου Μπερδέση υποστήριξε πως ο δολοφόνος του παιδιού της ήταν παρών στην κηδεία του παιδιού της.

ΔΥΟ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΕ ΣΟΒΑΡΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 12 Ιουν 2021 | 14:43

ΗΠΑ: Πεδίο μάχης το Όστιν του Τέξας - Τουλάχιστον 13 τραυματίες μετά από πυροβολισμούς [Βίντεο]

Σύμφωνα με την αστυνομία στο Όστιν του Τέξας 13 άνθρωποι τραυματίστηκαν από πυροβολισμούς, ενώ ο δράστης διαφεύγει.

ΤΡΑΠΗΚΑΝ ΣΕ ΦΥΓΗ ΟΙ ΔΡΑΣΤΕΣ 12 Ιουν 2021 | 14:16

Θεσσαλονίκη: Την πάτησαν από τη γιαγιά οι ληστές- Αντιστάθηκε σθεναρά μια 82χρονη

Δύο άγνωστοι προσποιήθηκαν τους τεχνικούς ανελκυστήρα αλλά ότα νπήγαν να ληστέψουν την ηλικιωμένη βρέθηκαν μπροστά σε δυσάρεστη έκπληξη.

ΠΟΣΑ ΛΕΦΤΑ ΠΗΡΑΝ 11 Ιουν 2021 | 14:49

Ληστεία 100χρονης στον Ίλιον: Αντιστάθηκε η γιαγιά - Του έριξε δύο μπουνιές αποκαλύπτει συγγενής της

Η γιαγιά αν και 100 χρόνων φαίνεται να αντιστάθηκε και να χτύπησε τον δράστη της ληστείας στο Ίλιον.

ΘΑ ΟΔΗΓΗΘΕΙ ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ 11 Ιουν 2021 | 09:56

Στα χέρια της ΕΛΑΣ 54χρονος που πήγαινε "βόλτα" με δέκα κιλά ηρωίνης στην Αθηνών - Κορίνθου

Ενας 54χρονος συνελήφθη στην Αθηνών - Κορίνθου με δέκα κιλά ηρωίνης.

ΣΤΟΝ ΑΛΜΥΡΟ ΒΟΛΟΥ 09 Ιουν 2021 | 20:37

Νεκρός 68χρονος στον Βόλο: Αποκάλυψη του ντελιβερά που τον "φρόντιζε" - "Του πήγαινα και φαγητό από το σπίτι μου"

Νεκρός βρέθηκε στο σπίτι του στον Αλμυρό Βόλου ένας 68χρονος άνδρας - Την αστυνομία ειδοποίησε ο διανομέας που τον εξυπηρετούσε

ΣΤΟ INSTAGRAM 09 Ιουν 2021 | 15:47

Δολοφονία Τάσου Μπερδέση: Η πρώτη ανάρτηση της συντρόφου του μετά τη δολοφονία του

Η πρώτη ανάρτηση της συντρόφου του Τάσου Μπερδέση μετά τη δολοφονία του στη Βάρη.

ΟΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΠΟΥ ΤΗΣ ΕΚΑΝΑΝ ΕΝΤΥΠΩΣΗ 09 Ιουν 2021 | 10:58

Γιαγιά "Σέρλοκ Χολμς" στην Κρήτη: Τι θυμήθηκε και βοήθησε την αστυνομία να βρει τους δράστες

Μία γιαγιά με άριστη αντίληψη και μνήμη βοήθησε τις αρχές να φτάσουν στους δράστες της εις βάρος της ληστείας.

ΣΤΗΝ ΟΡΟΦΗ ΤΟΥ ΟΧΗΜΑΤΟΣ 08 Ιουν 2021 | 20:44

Σικάγο: Viral το βίντεο με twerking γυναικών πάνω σε αστυνομικό όχημα - Ξεκίνησε έρευνα μετά τις αντιδράσεις

Viral έχει γίνει ένα βίντεο 28 δευτερολέπτων που δείχνει τρεις γυναίκες να κάνουν twerk πάνω σε ένα SUV της αστυνομίας του Σικάγο.

ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΗΣ ΣΥΖΥΓΟΥ ΤΟΥ ΚΟΡΦΙΑΤΗ 08 Ιουν 2021 | 15:44

Δολοφονία στη Ζάκυνθο: Ηθικός αυτουργός ο απότακτος αστυνομικός - Εκτελεστής ο "bodyguard"

Μέσα από επτά συλλήψεις και 2.000 σελίδες δικογραφίας αποτυπώνονται οι ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί της δολοφονίας της συζύγου του Ντίμη Κορφιάτη.

ΣΥΜΦΩΝΗ ΓΝΩΜΗ ΑΝΑΚΡΙΤΗ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ 08 Ιουν 2021 | 14:22

Αγία Βαρβάρα: Στη φυλακή οδηγείται ο 74χρονος που σκότωσε την εν διαστάσει σύζυγό του

Προφυλακιστέος κρίθηκε ο 74χρονος για τη δολοφονία της εν διαστάσει συζύγου του στην Αγία Βαρβάρα.