Παραιτήθηκε από το δικαστικό σώμα ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου και πρόεδρος του Α1 Τμήματος του ανωτάτου δικαστηρίου Χρήστος Τζανερρίκος, μετά τις επικρίσεις που προκλήθηκαν για τη δημόσια δήλωση του με την οποία ασκούσε σκληρή κριτική στην προωθούμενη διάταξη της κυβέρνησης για το κόμμα Κασιδιάρη.
Συγκεκριμένα, η παραίτηση του αντιπρόεδρου του Αρείου Πάγου, έρχεται μία ημέρα μετά τη δημόσια δήλωσή του αναφορικά με την υπό ψήφιση τροπολογία που αλλάζει τον τρόπο ανακήρυξης των υποψηφίων κομμάτων και συνδυασμών στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές και μεταθέτει την κρίση για το κόμμα Κασιδιάρη στην ολομέλεια του συγκεκριμένου τμήματος, δηλαδή σε δέκα αντί για πέντε δικαστές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην παραίτησή του ο κ. Τζανερίκος επικαλείται λόγους προσωπικής αξιοπρέπειας και επαγγελματικής συνείδησης.
Την προεδρία του Α1 Τμήματος αναλαμβάνει η αρχαιότερη αρεοπαγίτης Ευδοξία Κιουπτσίδου, η οποία και θα προεδρεύσει της σύνθεσης των δικαστών που θα κρίνουν για τη νομιμότητα της συμμετοχής των κομμάτων στις προσεχείς εκλογές. Σημειωτέον ότι η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Μαρία Γεωργίου που παρέλαβε την παραίτηση του αντιπροέδρου θα την κρατήσει, καθώς υπάρχει από τον νόμο προθεσμία ενός μηνός αν ο παραιτηθείς ανώτατος δικαστικός θελήσει να ανακαλέσει.
Ο Χρήστος Τζανερρίκος, λίγο μετά τη δημοσιοποίηση εκ μέρους της κυβέρνησης της πρόθεσης να επεκτείνει την αρμοδιότητα για να αποφασίσει στην Ολομέλεια του Τμήματος και όχι στο 5μελές συμβούλιο που θα οριστεί (ως είθισται) από τον πρόεδρο του Τμήματος, εξέφρασε δημόσια την αντίθεσή του, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.
Σημειώνεται ότι, ο ανώτατος δικαστής ολοκληρώνει τη διαδρομή του στη Δικαιοσύνη στις 30 Ιουνίου, οπότε αποχωρεί λόγω συμπλήρωσης του ανωτάτου ορίου ηλικίας.
Η δυσαρέσκεια του κ. Τζανερρίκου ήταν εμφανής τις προηγούμενες μέρες, όπως ανέφεραν δικαστικές πηγές, ενώ πολλοί είναι αυτοί που μιλούν για προϋπάρχουσα ενόχληση για το γεγονός ότι ενώ το όνομά του είχε ακουστεί εντόνως πέρυσι για τη θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, αλλά τελικά η επιλογή του Υπουργείου Δικαιοσύνης και εν τέλει του Υπουργικού Συμβουλίου ήταν ο νυν εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Ισίδωρος Ντογιάκος.
Τι προηγήθηκε
Υπενθυμίζεται ότι ο ανώτατος δικαστικός λειτουργός "είδε" πίσω από την τροπολογία που έφερε η κυβέρνηση, παρέμβαση στο έργο της δικαιοσύνης, αλλά και μη εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του, αφού είναι ο ίδιος που προεδρεύει του δικαστικού σχηματισμού, αλλά επιπλέον, είναι αυτός που επιλέγει τους άλλους 4 δικαστές, οι οποίοι αποτελούν την σύνθεση του Α1 πολιτικού τμήματος του Αρείου Πάγου.
Ο ανώτατος δικαστικός λειτουργός, στη δήλωση που διένειμε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, υποστηρίζει ότι: "Κάθε τμήμα συγκροτείται από τον Πρόεδρο και τέσσερις (4) αρεοπαγίτες…" και όχι από το σύνολο των αρεοπαγιτών, που υπηρετούν σ’ αυτό, ο αριθμός των οποίων, σημειωτέον, δεν είναι ο ίδιος σε όλα τα τμήματα, αλλά μπορεί να μεταβάλλεται, με σχετικές αποφάσεις της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου ή σε έκτακτες περιπτώσεις με πράξεις του Προέδρου του ΑΠ, που εγκρίνονται από την Ολομέλεια αυτού. Ουδέποτε έχει προβλεφθεί Ολομέλεια τμήματος συγκροτούμενη απ’ όλους του δικαστές αυτού. Ο κ. Τζανερρίκος όμως, προχωρεί ένα βήμα περισσότερο, και υποστηρίζει ότι η επίμαχη τροπολογία είναι φωτογραφική για το ίδιο "αναφορικά με την άσκηση της διακριτικής μου ευχέρειας να ορίζω την πενταμελή σύνθεση του τμήματος, του οποίου είμαι πρόεδρος".
Άμεση ήταν η απάντηση του υπουργείου Εσωτερικών στον Χρήστο Τζανερρίκο, στην οποία επισημαίνει ότι η κυβέρνηση σέβεται την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, δεν επιθυμεί αντιδικίες, ενώ ξεκαθαρίζει ότι η νομοθέτηση είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της Βουλής.
"Για μία μείζονος σημασίας επικείμενη κρίση που αφορά την συμμετοχή στις εκλογές κομμάτων που έχουν ως ιδρυτικά τους μέλη ή ως υποψήφιους τους ή ως πραγματικούς αρχηγούς καταδικασμένους για το κακούργημα της ηγεσίας εγκληματικής οργανώσεως, η θέση της κυβέρνησης είναι απλή: περισσότερα μάτια, εγκυρότερη κρίση, χωρίς καμία εξαίρεση δικαστή του αρμόδιου τμήματος από τη σύνθεση. Σε κάθε περίπτωση, είναι αυτονόητο ότι σε δημοκρατικά πολιτεύματα η νομοθέτηση ανήκει στην αρμοδιότητα της Βουλής και όχι στην επιλογή του κάθε δικαστή", σημείωσε με νόημα ο Μάκης Βορίδης.
Όπως λένε κυβερνητικές πηγές, η ανάγκη να ελεγχθεί η απόφαση από περισσότερους δικαστές, προτείνεται λόγω της σπουδαιότητάς αλλά και της ιδιαιτερότητάς της. "Καλύτερα 10 μάτια παρά 5" συμπλήρωναν, "όποια και να είναι η απόφαση", έλεγαν οι ίδιες πηγές, αν και η κυβέρνηση έχει ταχθεί ξεκάθαρα κατά της καθόδου των "Ελλήνων" στη Βουλή, βλέποντας πίσω από αυτό την εμφάνιση εκ νέου, ενός νεοναζιστικού μορφώματος, με πραγματικό αρχηγό τον έγκλειστο Ηλία Κασιδιάρη.
Στα άκρα η αντιπαράθεση
Την ίδια ώρα η αντιπαράθεση κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ για την επίμαχη τροπολογία, φουντώνει. Κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ψηφίσει την τροπολογία Κασιδιάρη, γιατί θέλει την κάθοδο των "Ελλήνων" στις εκλογές με στόχο να μην πάρει αυτοδυναμία η ΝΔ. Στον αντίποδα η αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι με τους χειρισμούς της η κυβέρνηση ρίχνει νερό στον μύλο του Κασιδιάρη και της ακροδεξιάς. "Ας πάρουν την ευθύνη και ας ψηφίσουν τρεις τροπολογίες πάνω στον δικό τους νόμο", καταλήγουν.
"Είναι μάλλον ανεξήγητη η στάση του ΣΥΡΙΖΑ που προτιμά για ένα τέτοιο ζήτημα κατ’ επιλογήν περιορισμένη σύνθεση δικαστηρίου αντί για την ολομέλεια του δικαστικού σχηματισμού", αντέλεξε ο Μάκης Βορίδης.
Στο θέμα παρενέβη και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σχολιάζοντας την δημόσια αντίδραση του κ. Τζανερίκου ως έναν θεσμικά αδιανόητο δημόσιο διάλογο του δικαστικού λειτουργού με τον υπουργό Εσωτερικών και συμπλήρωσε: "Θεωρώ αυτονόητο ότι ο κ. Αντιπρόεδρος του ΑΠ θα προβεί σε δήλωση αποχής από οποιαδήποτε σχετική διαδικασία", είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr