Την ώρα που αναμένεται, ενδεχομένως και σήμερα, η απόφαση του δικαστηρίου της Μυτιλήνης που κρίνει την υπόθεση των 24 κατηγορουμένων εθελοντών που βοήθησαν πρόσφυγες και μετανάστες που κατέφθαναν στις ελληνικές ακτές, αίσθηση προκαλούν οι παρεμβάσεις εκ μέρους του ΟΗΕ υπέρ της αθώωσής τους, καθώς μιλούν για μια παράλογη υπόθεση. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα ζητά απόσυρση των κατηγοριών, ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει χαρακτηρίσει την υπόθεση "τη μεγαλύτερη υπόθεση ποινικοποίησης της αλληλεγγύης στην Ευρώπη".
Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι και η Σάρα Μαρντίνι, πρόσφυγας από τη Συρία, που είχε η ίδια φθάσει στη Λέσβο κολυμπώντας, πέρασε από τη Μόρια και τελικά, κατάφερε μαζί με την αδελφή να μεταβούν στη Γερμανία. Η ίδια, το 2018 επέστρεψε στη Λέσβο, εντάχθηκε σε ΜΚΟ και προσέφερε εθελοντικά τις υπηρεσίες βοηθώντας άλλους πρόσφυγες και μετανάστες. Η υπόθεσή της έχει λάβει πολύ μεγάλες διαστάσεις, ενώ η ιστορία της και της αδελφής της ενέπνευσε ταινία του Netflix. Η Σάρα Μαρντίνι μάλιστα, έγινε πρέσβειρα καλής θέλησης του ΟΗΕ ώστε να προωθήσει τα δικαιώματα των προσφύγων.

Οι κατηγορούμενοι έχουν παραπεμφθεί με βαριές κατηγορίες από κατασκοπεία έως πλαστογραφία και αντιμετωπίζουν έως και οκτώ χρόνια φυλάκιση.
Ύπατη Αρμοστεία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα ζήτησε από την ελληνική δικαιοσύνη να αποσύρει όλες τις κατηγορίες σε βάρος μελών ανθρωπιστικών οργανώσεων που προσφέρουν βοήθεια σε μετανάστες και των οποίων η δίκη διεξάγεται αυτή τη στιγμή στη Λέσβο, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.
"Αυτού του είδους η δίκη είναι αληθινά ανησυχητική, επειδή ποινικοποιεί τις πράξεις που σώζουν τη ζωή ανθρώπων", υποστήριξε η Λιζ Τρόσελ, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας, στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων στη Γενεύη.
"Η διάσωση ζωών και η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας δεν θα έπρεπε να ποινικοποιούνται ποτέ. Τέτοιες δράσεις αποτελούν απλούστατα ανθρωπιστική επιταγή και ανθρώπινα δικαιώματα", ανέφερε η εκπρόσωπος της Ύπατης αρμοστείας.
Η ίδια σχολίασε επίσης πως η Ύπατη Αρμοστεία εκφράζει φόβους μήπως η νομοθεσία σε αριθμό ευρωπαϊκών χωρών "χρησιμοποιηθεί για την ποινικοποίηση τόσο των μεταναστών όσο και αυτών που τους βοηθούν", ενώ πρόσθεσε πως "η μάχη εναντίον της διακίνησης ανθρώπων βασίζεται σε τελική ανάλυση στη βελτίωση των ασφαλών οδών για τη νόμιμη μετανάστευση".
Επικίνδυνο προηγούμενο
Η Μέρι Λόουρι, ειδική εισηγήτρια των Ηνωμένων Εθνών για την κατάσταση των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υποστηρίζει ότι μια καταδικαστική απόφαση θα αποτελούσε ένα "επικίνδυνο προηγούμενο, καθιστώντας εγκληματίες όσους εργάζονται για να εξασφαλίζουν ότι τα δικαιώματα των μεταναστών και των προσφύγων στην Ελλάδα και σε ολόκληρη την ΕΕ εκπληρώνονται και γίνονται σεβαστά. ”
New: Comment ahead of the trial of human rights defenders Sarah Mardini, Seán Binder, Nassos Karakitos and others in 🇬🇷 #Greece. @sean_binder_ @SarahMardini44 https://t.co/HjBKqMnqnX
— Mary Lawlor UN Special Rapporteur HRDs (@MaryLawlorhrds) January 9, 2023
Η κυρία Λόουρι και αρκετοί άλλοι ειδικοί εισηγητές του ΟΗΕ έστειλαν επιστολή στην Ελλάδα εκφράζοντας τις ανησυχίες τους σχετικά με την υπόθεση. Οι ανησυχίες της επιδεινώθηκαν κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στη χώρα τον Ιούνιο όπου διαπίστωσε ότι "ο φόβος ποινικοποίησης έχει εξαπλωθεί στους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εργάζονται στον τομέα της μετανάστευσης στη χώρα".
"Θα παρακολουθώ τη διαδικασία… στενά και ελπίζω για μια πλήρη αθώωση που θα αναγνωρίζει τη νομιμότητα και τη σημασία του έργου των κατηγορουμένων για τα ανθρώπινα δικαιώματα", δήλωσε η αξιωματούχος του ΟΗΕ.
"Η αλληλεγγύη δεν πρέπει ποτέ να τιμωρείται και η συμπόνια δεν πρέπει ποτέ να δικάζεται", τόνισε.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr