Παρέμβαση του Αρείου Πάγου για τον ξυλοδαρμό του 19χρονου

Η παραγγελία ανατέθηκε σε εισαγγελέα για να αξιολογήσει το υλικό της υπόθεσης με βάση του βίντεο που διέρρεσε στα ΜΜΕ.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Ποινική και πειθαρχική έρευνα για τη διάπραξη αυτεπαγγέλτως διωκόμενων αδικημάτων διέταξε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου στην υπόθεση του ξυλοδαρμού του 19χρονου Αλβανού που κατηγορείται για τη δολοφονία της φοιτήτριας στη Ρόδο.

Η παραγγελία ανατέθηκε σε εισαγγελέα για να αξιολογήσει το υλικό της υπόθεσης με βάση του βίντεο που διέρρεσε στα ΜΜΕ.

Ο κατηγορούμενος ενώ βρισκόταν στο κελί του στις φυλακές Αυλώνα, ξυλοκοπήθηκε από άλλους κρατούμενους, ενώ στη συνέχεια διακομίστηκε στον «Ευαγγελισμό», όπου οι γιατροί διαπίστωσαν ότι δεν χρήζει νοσηλείας.

O κατηγορούμενος της δολοφονίας της Ελένης Τοπαλούδη στη Ρόδο μετά τον ξυλοδαρμό του στις φυλακές Αυλώνα φέρεται να είπε στους αστυνομικούς «ξύπνησα σε άλλο χώρο, χωρίς παντελόνι και εσώρουχο. Δεν ξέρω τι μου έκαναν» αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο βιασμού του από κρατούμενους των φυλακών μετά το περιστατικό αυτοδικίας σε βάρος του. Η καταγγελία του ήρθε σχεδόν ένα 24ωρο μετά την επίθεση που δέχθηκε το μεσημέρι της περασμένης Δευτέρας, μέσα στο κελί απομόνωσης όπου κρατούνταν, και όχι την ίδια μέρα παρότι μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός για αξιολόγηση των τραυμάτων και επέστρεψε στις φυλακές.

Ήδη, η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής διενεργεί, σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, προανάκριση για τον ξυλοδαρμό μέσα στη φυλακή του 19χρονου, ο οποίος κατηγορείται για την άγρια δολοφονία 21χρονης φοιτήτριας στη Ρόδο.

Ευαγγελισμός: Δεν στοιχειοθετείται βιασμός

Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε το νοσοκομείο Ευαγγελισμός, σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα καταγραφέντα, τόσο στο Βιβλίο Συμβάντων, όσο και στην έγγραφη ιατρική γνωμάτευση του εφημερεύοντος Διευθυντή του Γ΄ Χειρουργικού Τμήματος, δεν στοιχειοθετείται «βιασμός»:

Σε συνέχεια των όσων λέγονται και γράφονται στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και στο διαδίκτυο αναφορικά με τον «βιασμό» του 19χρονου κρατούμενου Α.Λ. που προσήλθε το απόγευμα της 10ης Δεκεμβρίου κατά τη διάρκεια Γενικής Εφημερίας στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Ευαγγελισμού, σας γνωρίζουμε ότι σύμφωνα με τα καταγραφέντα τόσο στο Βιβλίο Συμβάντων, όσο και στην από 12.12.2018 έγγραφη ιατρική γνωμάτευση του εφημερεύοντος Διευθυντή του Γ΄Χειρουργικού Τμήματος, για τον ως άνω αναφερόμενο δεν στοιχειοθετείται «βιασμός».

Υπουργός Δικαιοσύνης: Δεν υπάρχουν ίχνη βιασμού

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου σε δήλωσή του επισημαίνει ότι, σύμφωνα με ιατροδικαστική εξέταση, ο 19χρονος προσωρινά κρατούμενος στις φυλακές Αυλώνα, ο οποίος εμπλέκεται στην υπόθεση της δολοφονίας της φοιτήτριας της Ελένης Τοπαλούδη στη Ρόδο, δεν φέρει ίχνη βιασμού, ενώ για το συμβάν διεξάγεται, ήδη, αστυνομική προανάκριση και παραγγέλθηκε εισαγγελική έρευνα.

Καταρχάς, ο κ. Καλογήρου καταδίκασε «απερίφραστα κάθε πράξη βίας που εκδηλώνεται από οποιονδήποτε και για οποιονδήποτε λόγο, πολύ περισσότερο όταν αυτό συμβαίνει στη φυλακή, σ' ένα χώρο που διέπεται από κανόνες και πρέπει να επικρατούν συνθήκες ασφάλειας για όλους» και προσθέτει: «Σ' ένα κράτος δικαίου τέτοια περιστατικά δεν έχουν θέση. Γι' αυτό άλλωστε ήδη με το ν. 4322/2015 θεσμοθετήσαμε την αθροιστική έκτιση ποινών που επιβάλλονται για εγκλήματα βίας τα οποία τελούνται στις φυλακές.

Αναφερόμενος στο εν λόγω περιστατικό ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε: «Διευκρινίζεται, καταρχάς, ότι την αρχική επιλογή του τόπου φυλάκισης δεν την κάνει το υπουργείο Δικαιοσύνης, αλλά η Εισαγγελική Αρχή. Μόλις έγινε, ωστόσο, γνωστό ότι ο 19χρονος προσωρινά κρατούμενος Α.Λ. θα εισαγόταν στο Κ.Κ. Αυλώνα δόθηκαν ξεκάθαρες εντολές στους υπευθύνους για τη λήψη ειδικών μέτρων προστασίας της ζωής και της σωματικής του ακεραιότητας. Ακολούθως, τοποθετήθηκε μόνος του σε κελί σε ειδικό χώρο, ξεχωριστό από τους κοινούς χώρους κράτησης, ώστε να μην έρχεται σε επαφή με άλλους κρατουμένους. Ωστόσο, συγκρατούμενοί του, αφού παραβίασαν τρεις πόρτες έφτασαν σ' αυτόν και του επιτέθηκαν λεκτικά και σωματικά. Ο κρατούμενος εκτός του ιατρικού ελέγχου, υπεβλήθη, μετά από σχετική παραγγελία και σε ιατροδικαστική εξέταση, με αρνητικό αποτέλεσμα ως προς την ύπαρξη ευρημάτων βιασμού. Για το συμβάν διεξάγεται, ήδη, αστυνομική προανάκριση ενώ παραγγέλθηκε εισαγγελική έρευνα για τη διαλεύκανση της υπόθεσης και την απόδοση τυχόν πειθαρχικών ευθυνών σε σωφρονιστικούς υπαλλήλους. Για λόγους προστασίας του κρατουμένου αποφασίστηκε, ήδη, η μεταγωγή του σε άλλο κατάστημα κράτησης».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, έχουν ταυτοποιηθεί δύο από τα τουλάχιστον επτά άτομα που αυτοδίκησαν σε βάρος του. Πρόκειται για έναν Έλληνα και έναν αλλοδαπό, εκ των οποίων κάποιος φέρεται να έχει παραδεχθεί ότι συμμετείχε στο περιστατικό. Παράλληλα, παρότι οι περισσότεροι θα θεωρούσαν ως «αναμενόμενη» μια τέτοια αντίδραση αυτοδικίας από τους κρατουμένους, οι ενέργειες του υπουργείου Δικαιοσύνης ήταν αναποτελεσματικές για να την αποτρέψουν.

Εκ των υστέρων οι αρμόδιοι αναζητούν πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες, για το πώς οι κρατούμενοι κατάφεραν να μπουν στο κελί… απομόνωσης, γιατί είχαν κινητά, και σύνδεση για την δημοσίευση σχετικών βίντεο της πράξης τους στο διαδίκτυο. Αρκέστηκαν απλά στην «μετακόμιση» του κατηγορουμένου σε άλλες φυλακές.

Από τα βίντεο που έδωσαν στη δημοσιότητα οι ίδιοι οι δράστες της αυτοδικίας, έγινε γνωστό το περιστατικό, όπως επίσης πως ο 19χρονος δεν επιθυμούσε αρχικά να καταθέσει στο πλαίσιο της δικογραφίας που σχημάτιζαν οι αστυνομικοί της Α.Τ. Αυλώνα με την κατηγορία των απλών σωματικών βλαβών.

Οι αστυνομικοί είχαν πάρει κατάθεση από έναν φύλακα ο οποίος ανέφερε ότι το περιστατικό έγινε μεταξύ 16:00 και 16:30 το απόγευμα της Δευτέρας κατά τη διάρκεια του προαυλισμού των κρατουμένων. Οι δράστες με άγνωστο τρόπο έσπασαν την κλειδωμένη πόρτα του κελιού απομόνωσης προβαίνοντας στις συγκεκριμένες πράξεις. Οι συγκρατούμενοι του νεαρού αρχικά του επιτέθηκαν φραστικά στο πλαίσιο μια ιδιότυπης «ανάκρισης»… τιμωρών, και στη συνέχεια κάποιοι τον χαστούκισαν και άλλοι τον κλώτσησαν. Την ίδια στιγμή τον ρωτούσαν γιατί έκανε το έγκλημα στη Ρόδο και εκείνος απαντούσε «δεν το έκανα εγώ, ο άλλος το έκανε».

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΠΡΑΚΟΥΜΑΤΣΟΥ 21 Φεβ 2020 | 16:06

Άρειος Πάγος σε προανακριτική: Οι προστατευόμενοι μάρτυρες θα καταθέσουν όπως επιθυμούν

Οι προστατευόμενοι μάρτυρες θα καθορίσουν τον τρόπο με τον οποίο επιθυμούν να καταθέσουν σύμφωνα με την απάντηση που έδωσε σήμερα ο εποπτεύων εισαγγελέας της Διαφθοράς.

ΝΕΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ 20 Φεβ 2020 | 13:08

Άλλα δύο κρούσματα ξυλοδαρμού στο ίδιο δημοτικό σχολείο της Καβάλας

Νέα καταγγελία από τη γιαγιά μαθήτριας 7,5 ετών της β' τάξης του Δημοτικού Σχολείου Καβάλας για ξυλοδαρμό της εγγονής της, δύο φορές, από συμμαθητές της.

ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΜΑΡΤΥΡΕΣ 20 Φεβ 2020 | 13:01

Προανακριτική σε Άρειο Πάγο: Πρέπει να μείνουν οι «κουκούλες»;

Ζητούν να εξεταστεί το αίτημα τους για αν εξακολουθούν να τηρούνται οι όροι ένταξης των «Μάξιμου Σαράφη» και «Αικατερίνης Κελέση» στο καθεστώς των προστατευόμενων.

ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ NOVARTIS 20 Φεβ 2020 | 12:34

ΣΥΡΙΖΑ για μάρτυρες: Ο Άρειος Πάγος «αδειάζει» ΝΔ - ΚΙΝΑΛ

Ο Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου αδειάζει τις μεθοδεύσεις ΝΔ και ΚΙΝΑΛ - Σε πανικό ο κ. Γεωργιάδης, λέει ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΤΟ «ΜΠΑΛΑΚΙ» ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ 20 Φεβ 2020 | 11:36

«Αδειάζει» τον ΣΥΡΙΖΑ ο Άρειος Πάγος για τους μάρτυρες

Η απάντηση διαβιβάστηκε στο τμήμα προστασίας μαρτύρων της ΕΛ.ΑΣ.

ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ 20 Φεβ 2020 | 09:16

Πατέρας 9χρονου για ξυλοδαρμό: Να σπάσει η ομερτά, κάποιοι ξέρουν

«Προσπάθουν να μειώσουν το περιστατικό και να το καλύψουν, αλλά η ομερτά πρέπει να σπάσει» λέει ο πατέρας του 9χρονου μαθητή-θύματος ξυλοδαρμού από συμμαθητές του.

ΡΙΓΚ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ 19 Φεβ 2020 | 20:49

Βίντεο - σοκ: Σκληρό ξύλο μεταξύ μαθητών με κράνη και ζώνες

Απεικονίζονται νεαροί να φοράνε κράνη, να κρατάνε ζώνες στα χέρια τους και να έχουν μετατρέψει την σχολική αίθουσα σε ρινγκ

ΠΗΓΕΣ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ 19 Φεβ 2020 | 14:11

Πηγές Αρείου Πάγου: Νόμιμη η βίαιη προσαγωγή του προστατευόμενου μάρτυρα

Νόμιμη ενέργεια χαρακτηρίζουν εισαγγελικές πήγες του Αρείου Πάγου την έκδοση εντάλματος βίαιης προσαγωγής για τον προστατευόμενο μάρτυρα Μάξιμο Σαράφη.

ΠΡΩΗΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ Α.Π. 19 Φεβ 2020 | 12:56

Στον Άρειο Πάγο για την Νοvartis και η Ξένη Δημητρίου

Στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου καταθέτει για την Νοvartis η τέως εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ 19 Φεβ 2020 | 12:54

Να μη γίνει βίαια προσαγωγή των μαρτύρων ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ

Παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να μην εκτελεστούν τα εντάλματα βίαιης προσαγωγής.