X

Πάρος: "Είναι αθόρυβοι οι πνιγμοί στην πισίνα" - Τα ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις για τον θάνατο του 4χρονου

Με αφορμή την τραγωδία στην Πάρο, ειδικοί εξηγούν γιατί ένας πνιγμός σε πισίνα μπορεί να συμβεί αθόρυβα και μέσα σε ελάχιστο χρόνο

Γράφει: TheToc team

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες το 4χρονο παιδί έχασε τη ζωή του σε πισίνα beach bar στην Πάρο, με τις Αρχές να αναζητούν απαντήσεις στα κρίσιμα λεπτά πριν από την τραγωδία.

Στο μικροσκόπιο βρίσκεται το πώς το παιδί απομακρύνθηκε από τους γονείς του, πώς έφτασε στην πισίνα, αλλά και αν είχαν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας στο beach bar στην Πάρο.

Παράλληλα, εξετάζεται ο ρόλος του 69χρονου ιδιοκτήτη του beach bar, ο οποίος εμφανίζεται δηλωμένος και ως ναυαγοσώστης. Οι Αρχές διερευνούν αν διέθετε την απαιτούμενη άδεια και τα προσόντα για να ασκεί τα συγκεκριμένα καθήκοντα, καθώς και αν βρισκόταν στο σημείο την κρίσιμη στιγμή. Στο πλαίσιο της έρευνας εξετάζεται ακόμη αν η πισίνα διέθετε την προβλεπόμενη περίφραξη και τον απαραίτητο εξοπλισμό για την αντιμετώπιση ενός τέτοιου περιστατικού.

Την ίδια ώρα, ειδικοί επισημαίνουν τον ιδιαίτερο κίνδυνο που κρύβει η πισίνα για τα μικρά παιδιά, καθώς ένας πνιγμός μπορεί να συμβεί αθόρυβα και μέσα σε ελάχιστο χρόνο. Ο ιατροδικαστής Δημήτρης Γαλεντέρης υπογραμμίζει πως η άμεση επίβλεψη είναι καθοριστική, καθώς στα παιδιά η διακοπή της αναπνοής μπορεί να επέλθει πολύ γρήγορα.

Διαβάστε Επίσης

Πνιγμός 4χρονου στην Πάρο: Στο μικροσκόπιο οι συνθήκες της τραγωδίας

"Πλέον έχει αποφανθεί η Δικαιοσύνη. Έχουν συνελήφθησαν οι γονείς και ο ιδιοκτήτης του συγκεκριμένου μπαρ. Αφέθηκαν ελεύθεροι βέβαια και θα γίνει τακτική δικάσιμος. Είναι ένα περιστατικό ακόμα από τους πολλούς που έχουμε πνιγμούς", ανέφερε νωρίτερα το πρωί στο Mega, ο αντιπρόεδρος αστυνομικών υπαλλήλων Αθήνας, Νίκος Ρήγας, για την υπόθεση.

"Είχαμε πρόσφατα και αν θυμάστε και άλλο παιδί έξι ετών το οποίο διέφυγε της προσοχής της μητέρας του, η οποία είχε πάει σε ένα σπίτι για να καθαρίσει. Γιατί δεν είναι μόνο οι πισίνες από τα ξενοδοχεία, είναι και οι ιδιωτικές πισίνες και που και εκεί υπάρχουν παιδάκια και εξετάζονται βασικά αν έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν", συνέχισε.

"Δηλαδή αν υπάρχει ναυαγοσώστης, αν υπάρχει απινιδωτής, αν υπάρχουν τα μέσα πρώτων βοηθειών σε μια τέτοια περίπτωση. Πού ήταν οι γονείς, αν διέφυγε της προσοχής το παιδί και για ποιο λόγο. Και βέβαια αν το beach bar είχε όλα τα μέτρα περίφραξης της πισίνας. Πάντως, χάνουμε δυστυχώς κάθε χρόνο πολλές ζωές και στη θάλασσα από πνιγμούς και δυστυχώς και στις πισίνες που υποτίθεται είναι ένας χώρος πιο ελεγχόμενος και πιο προσωπικός μπορεί να πει κανείς", κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο ιατροδικαστής Δημήτρης Γαλεντέρης εξήγησε αρχικά πως "εγώ θέλω να σταθώ σε δύο σημεία. Αφενός ότι είναι αθόρυβοι οι πνιγμοί στην πισίνα, όσο και αν φαίνεται περίεργο, πραγματικά η βύθιση και η παραμονή του παιδιού κάτω από το νερό είναι συνήθως αθόρυβη".

"Δηλαδή δεν το παίρνει χαμπάρι κανένας. Αλλά το σημαντικότερο είναι το εξής. Ο πνιγμός στο γλυκό νερό είναι εντελώς διαφορετικός από τον πνιγμό στο αλμυρό νερό. Εδώ πρέπει να δώσουμε πολύ μεγάλη βάση γιατί ο θάνατος επέρχεται πάρα πολύ πιο γρήγορα, διότι ο μηχανισμός του πνιγμού είναι εντελώς διαφορετικός σε σχέση με αυτό, με αυτό της θάλασσας. Όσες φορές μου έχει δοθεί η ευκαιρία δημόσια, πραγματικά σημειώνω και υπογραμμίζω ότι θέλει πολύ μεγάλη προσοχή η πισίνα", συμπλήρωσε.

"Η πισίνα είναι ένας χώρος ο οποίος είναι ιδιαίτερος και εάν δεν προσέξουμε ο θάνατος μπορεί να έρθει πολύ γρήγορα. Δύο είναι τα χαρακτηριστικά της πισίνας και του παιδιού. Αυτός ο συνδυασμός. Αφενός ο πνεύμονας και οι αεραγωγοί είναι πάρα πολύ μικροί, με αποτέλεσμα να υπάρχει πολύ εύκολα η διακοπή της αναπνοής.

"Αφετέρου, το γλυκό νερό μπορεί να προκαλέσει το θάνατο πάρα πολύ γρήγορα και ο θάνατος αυτός να μην είναι αναστρέψιμος. Άρα είναι πάρα πολύ επικίνδυνη η παρουσία του παιδιού εντός μιας πισίνας. Έχει να κάνει με το αλάτι, με την ώσμωση βασικά. Γιατί διαφορετικά μετακινείται το νερό όταν είναι αλμυρό μέσα στο πνεύμονα και διαφορετικά όταν είναι γλυκό", κατέληξε.

Διαβάστε Επίσης