Πάρος: «ΟΧΙ ζωντανά ζωάκια στους κάδους απορριμμάτων»

Τις εποχές μάλιστα που γεννάνε οι γάτες δύο φορές τον χρόνο, το φαινόμενο είναι σχεδόν καθημερινό.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Πάρος: «ΟΧΙ ζωντανά ζωάκια στους κάδους απορριμμάτων»

Η Κορίν είναι Γαλλίδα και ήρθε στην Πάρο για διακοπές με την οικογένεια της. Την βρίσκουμε μπροστά σε έναν κάδο σκουπιδιών κοντά στη βραβευμένη με μπλε σημαία παραλία του Λογαρά να κοιτάει ένα περίεργο αυτοκόλλητο . «Καταλαβαίνω καλά; μας ρωτάει, γράφει όχι ζωντανά ζωάκια εδώ; Πετάνε σκυλάκια και γατάκια μέσα σε σακούλες στο αγαπημένο μου νησί; »

«Αυτό εννοεί», της είπαμε με δυσκολία και επικοινωνήσαμε αμέσως με την πρόεδρο του Συλλόγου «Φιλόζωοι εθελοντές Πάρου» Δέσποινα Καλογεροπούλου για να διαπιστώσουμε ότι το φαινόμενο έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις.

Πάρος: «ΟΧΙ ζωντανά ζωάκια στους κάδους απορριμμάτων»

«Νεογέννητα γατάκια και σκυλάκια βρίσκουμε πράγματι, συχνά μέσα ή έξω από κάδους. Τις εποχές μάλιστα που γεννάνε οι γάτες δύο φορές τον χρόνο, το φαινόμενο είναι σχεδόν καθημερινό.

Βρίσκουμε νεογέννητα γατάκια ή κουτάβια μέσα σε νάιλον σακουλές δεμένες και πεταμένες σε κάδους ή σε χάρτινες κούτες. Με τα μάτια κλειστά και τον ομφάλιο λώρο. Όχι μονό νεογέννητα αλλά και κουτάβια 1-2 μηνών», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κυρία Καλογεροπούλου .

«Μας έχει τύχει να βρούμε γατάκια μαζί με κουτάβι στην ίδια σακούλα στο Δρυό που το κουτάβι έχασε το μάτι του προφανώς από τα νύχια από τα γατάκια. Στα Μάρμαρα σε κάδο 9 κουτάβια νεογέννητα, στον Πρόδρομο σε σακούλα λιπασμάτων 8 κουτάβια σε χωράφι, τα δύο ήδη νεκρά...Συμβαίνει σε όλα τα χωριά παντού. Πας να πετάξεις τα σκουπίδια και τρέμεις μήπως ακούσεις κλάματα από μέσα. Τελευταίο περιστατικό παραμονές 15αύγουστου, στους κάδους στις Λεύκες μέσα σε χαρτόκουτο 4 κουταβάκια 24 ωρών με τα μάτια κλειστά και τον ομφάλιο λώρο.»

Αναγκαία η στείρωση

Ποια είναι η κύρια αιτία γι' αυτό το φαινόμενο ρωτάμε την πρόεδρο του Συλλόγου. Η άρνηση στείρωσης κυρίως, μας λέει κατηγορηματικά και δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Όλοι αυτοί που πετάνε ελαφρά τη καρδία ζωντανά ζωάκια να πεθάνουν μαρτυρικά, είναι κατά της στείρωσης γιατί - όπως ισχυρίζονται - δεν είναι στη ... «φύση του ζώου» (!) ενώ ο πάτος του κάδου είναι εντελώς στη φύση για να πηγαίνουν τα νεογέννητα (!)

Στην Πάρο δεν έχουμε αδέσποτα σκυλιά από αδέσποτα. Φροντίζουμε και τα στειρώνουμε εμείς. Οι εγκαταλείψεις και τα κουταβάκια ημερών που βρίσκουμε συνεχώς πεταμένα σε κούτες και σε σακούλες δίπλα στους κάδου,ς δυστυχώς προέρχονται από τα δεσποζόμενα ζώα που ο ανεύθυνος διάλεξε αυτόν τον απάνθρωπο τρόπο να απαλλαγεί από ανεπιθύμητα κουτάβια της σκύλας του, αντί πολύ απλά να τη στειρώσει. Τους προσφέρουμε δωρεάν στείρωση και πάλι αρνούνται. Άρα οι λόγοι δεν είναι οικονομικοί που εύκολα μπορεί να πει κανείς.»

Για την κυρία Καλογεροπούλου η συστηματική στείρωση είναι εκείνη που εξασφαλίζει τον έλεγχο των γεννήσεων και τη μείωση των αδέσποτων. «Ας έρθει κάποιος που τάσσεται κατά της στείρωσης να δουλέψει μαζί μας καμιά 10αριά μέρες... και θ' αλλάξει γνώμη», μας λέει χαρακτηριστικά.

Η αλήθεια είναι ότι η παγκόσμια φιλοζωική κοινότητα αναγνωρίζει τη στείρωση ως τη μόνη ανθρώπινη και επιστημονικά αποδεκτή μέθοδο ελέγχου και διαχείρισης του αδέσποτου πληθυσμού.

«Είναι μια επέμβαση απλή που σώζει ζωές και εξασφαλίζει την υγεία του ζώου», τονίζει η πρόεδρος του Συλλόγου.

Εθελοντικό κτηνιατρείο

Επειδή λοιπόν σε ένα νησί είναι δυνατόν να ελέγξουμε τον πληθυσμό των ανεπιθύμητων- ζώων με συστηματικές στειρώσεις ο σύλλογος « Φιλόζωοι Εθελοντές Πάρου» ίδρυσε πριν δύο χρόνια ένα σύγχρονο Κτηνιατρείο στη Νάουσα που έγινε χωρίς καμιά κρατική βοήθεια αλλά αποκλειστικά από δωρεές και εθελοντική εργασία. «Προσφέρουμε εκεί ολοκληρωμένη κτηνιατρική φροντίδα, πρόληψη & θεραπεία- και κάνουμε χειρουργικές επεμβάσεις- νοσηλεία- έχουμε κτηνιατρικά φάρμακα και τροφές» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κυρία Καλογεροπουλου.

Πρόκειται για το πρώτο κτηνιατρείο στην Ελλάδα που ίδρυσε φιλοζωικός σύλλογος και που στηρίζεται μόνο σε δωρεές. Τα έσοδα του κτηνιατρείου διατίθενται για την περίθαλψη των αδέσποτων.

«Φέτος μάλιστα, λέει η πρόεδρος, εφαρμόζουμε ένα πρωτοποριακό πιλοτικό πρόγραμμα με τη βοήθεια του ιδρύματος Marching Animal Welfare Trust και προσφέρουμε ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ στειρώσεις και ηλεκτρονική ταυτοποίηση (microchip) σε δεσπόζομενα σκυλιά ατόμων με χαμηλό εισόδημα ή ανέργων ή σκυλιά που έχουν κτηνοτρόφοι σε χωράφια αλυσοδεμένα δια βίου. Αυτά τα σκυλιά γεννάνε στα χωράφια και τα κουτάβια τους και τις περισσότερες φορές τα βρίσκουμε πεταμένα αν δεν έχουν «φροντίσει» να τα θανατώσουν αντί να τα πετάξουν. Στόχος μας είναι δηλαδή αντί να μαζεύουμε αδέσποτα να προλαβαίνουμε τη δημιουργία τους. Ξοδεύουμε σε κόπο, ξενύχτια και χρήμα να ταΐσουμε με μπιμπερό .

Τα νεογέννητα μερικές φορές δεν επιβιώνουν χωρίς τη μάνα τους παρά τις προσπάθειες των εθελοντών μας. Και μετά αν επιζήσουν, έξοδα για εμβολιασμούς, τροφές, αποπαρασιτώσεις και πρέπει να βρουν σπίτια να υιοθετηθούν κλπ κλπ.»

Και ο δήμος;

«Ο δήμος σύμφωνα με τον νόμο είναι ο υπεύθυνος για τα αδέσποτα - και όχι οι σύλλογοι των εθελοντών- μετά από πιέσεις μάς διαθέτει ένα ετήσιο πρόγραμμα στειρώσεων και περίθαλψης αδέσποτων γατών και σκυλιών. Όλα τα υπόλοιπα, περισυλλογή - μεταφορά στον κτηνίατρο κλπ τα αναλαμβάνουμε οι εθελοντές» σημειώνει η κυρία Καλογεροπούλου.

«Όμως το ποσό, συνεχίζει, είναι τόσο χαμηλό για το μέγεθος του νησιού και των περιστατικών που αντιμετωπίζουμε που το ποσό αυτό αρκεί μόνο για 5-6 μήνες αντί για 12 και μετά καλύπτουμε μόνοι μας τα έξοδα τής περίθαλψης και στείρωσης των ζώων. Τρεις φιλοζωικές στην Πάρο στειρώνουμε και φροντίζουμε γατάκια και σκυλιά. Όμως, αν δεν συνεργάζονται οι κάτοικοι και δεν ξεπεραστούν οι απαρχαιωμένες νοοτροπίες περί μη στείρωσης θα εξακολουθούμε να έχουμε γάτες εξαθλιωμένες που αναζητούν τροφή γύρω από τους κάδους ή πεθαίνουν άρρωστες, χτυπημένες από αυτοκίνητα, δηλητηριασμένες. Αυτό είναι στη φύση τους άραγε;»

Ας σημειωθεί ότι γίνονται συχνά ενημερωτικές εκστρατείες από τον Σύλλογο για τη συμπεριφορά και τον σεβασμό απέναντι στα ζώα και για τη στείρωση με δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο και διαδραστικά μαθήματα στα σχολεία και καταγγελίες για τους παραβάτες που έχουν τα ζώα τους σε άθλιες συνθήκες δεμένα.

«Ελπίζουμε στη νέα γενιά , καταλήγει η Δέσποινα Καλογεροπούλου και ελπίζουμε να αλλάξει αυτή η νοοτροπία και συμπεριφορά και να σέβονται στην Πάρο τη ζωή όχι μόνο των σκύλων και των γατών αλλά και των παραγωγικών ζωών που υποφέρουν στις Κυκλάδες από μια απαρχαιωμένη μέθοδο περιορισμού κινήσεων το λεγόμενο «παστούρωμα» (δεμένο μπροστινό με πίσω πόδι, δεμένο μπροστινό πόδι με κεφάλι.»

πηγη ΑΠΕ

Φωτο: ΑΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ 23 Οκτ 2020 | 21:16

Κοντοζαμάνης: Πόσες κενές ΜΕΘ covid υπάρχουν στη χώρα - Τι ισχύει στην Αττική

Ο Βασίλης Κοντοζαμάνης έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία με τις κενές ΜΕΘ αποκλειστικά για κορονοϊό

ΑΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΟΙ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ 23 Οκτ 2020 | 21:16

Χίος: Έκρηξη κρουσμάτων στο hot spot της ΒΙ.ΑΛ - 47 θετικοί στον κορονοϊό

Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού στη ΒΙ.ΑΛ της Χίου - Επί τόπου κλιμάκια του ΕΟΔΥ.

ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ 23 Οκτ 2020 | 21:00

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Τι θα γίνει με τις βόλτες με τα κατοικίδια - Η εξήγηση Χαρδαλιά

Τι απάντησε ο υφυπουργός όταν ρωτήθηκε για την απαγόρευση κυκλοφορίας και τις βόλτες με τα κατοικίδια τις νυχτερινές ώρες

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 23 Οκτ 2020 | 20:39

Εξαφάνιση Μαντλίν: Ποιοι μπαίνουν στο μικροσκόπιο των αρχών - Τα νέα στοιχεία

Νέα στοιχεία έρχονται στο "φως" για την υπόθεση εξαφάνισης της μικρής Μαντλίν Μακάν πριν από 13 χρόνια.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΟ MEGA 23 Οκτ 2020 | 20:38

Δολοφονία Γραικού - Συγκλονίζει η σύζυγός του: "Είχα να βγω από το σπίτι 3,5 χρόνια - Με έκαναν να ντρέπομαι" [Βίντεο]

Η απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης έγινε δεκτή με χαμόγελα ανακούφισης από τους συγγενείς του Δημήτρη Γραικού

ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ 23 Οκτ 2020 | 20:12

Χρυσή Αυγή: Επίσημο αίτημα στο Ευρωκοινοβούλιο για την άρση ασυλίας του Λαγού

Οι δικαστικές αρχές ζητούν άρση της ασυλίας του ευρωβουλευτή, Γιάννη Λαγού ούτως ώστε να μπει στη φυλακή μετά την απόφαση για τη Χρυσή Αυγή.

ΕΡΕΥΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ 23 Οκτ 2020 | 20:05

Αφαντος ο Παππάς: Τον ψάχνουν ακόμη και σε μοναστήρια - Ενημερώθηκε η Interpol [Βίντεο]

Και ενώ τα ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής οδηγήθηκαν στη φυλακή, ο υπαρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης Χρήστος Παππάς παραμένει άφαντος.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ 23 Οκτ 2020 | 19:33

ΕΛΑΣ: Το ηχητικό μήνυμα στα περιπολικά για τα νέα μέτρα που ισχύουν από το Σάββατο [Βίντεο]

Τα περιπολικά της ΕΛΑΣ θα αναπαράγουν μήνυμα για τα νέα μέτρα της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας παντού και της απαγόρευσης κυκλοφορίας τη νύχτα

ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΧΑΡΔΑΛΙΑ 23 Οκτ 2020 | 18:56

Κορονοϊός: Αυτός είναι ο νέος χάρτης υγειονομικής ασφάλειας - Ποιες περιοχές αλλάζουν χρώμα

Αλλάζουν επίπεδο 24 Περιφερειακές Ενότητες σε όλη τη χώρα - Ποιες ανεβαίνουν επίπεδο και ποιες "πέφτουν" - Αναλυτικά ο χάρτης

ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ 23 Οκτ 2020 | 18:54

Κορονοϊός: Ποιοι εξαιρούνται από τη χρήση μάσκας - Τι ισχύει για τα αυτοκίνητα και τις πολυκατοικίες

Τι ισχύει με την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε "πορτοκαλί" και "κόκκινες" περιοχές, στο αυτοκίνητο, στις πολυκατοικίες, στα σχολεία

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑ 23 Οκτ 2020 | 18:51

Κορονοϊός- Σοκ: Αυξήθηκαν 40% τα κρούσματα σε μια εβδομάδα στην Αττική - Οι νέοι μολύνονται δύο φορές πιο εύκολα

Ενισχύεται η ένταση του δεύτερου κύματος της πανδημίας σύμφωνα με τον Γκίκα Μαγιορκίνη - Αυξάνονται τα κρούσματα

ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ 23 Οκτ 2020 | 18:24

Έξωση 90χρονης: Πολίτης παραχώρησε μονοκατοικία για τη γιαγιά, τον εγγονό και τον σκύλο τους

Πώς ο κόσμος αγκάλιασε την 90χρονη γιαγιά και τον εγγονό της, στους οποίους έγινε έξωση

"ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ" 23 Οκτ 2020 | 18:24

Συνελήφθη η καθηγήτρια που αρνείται να βάλει μάσκα στη τάξη - Της κάνουν παρατήρηση οι μαθητές [βίντεο]

Οι μαθητές είπαν στην καθηγήτριά τους να της πάρουν μάσκα και εκείνη απάντησε "πάρτε μου μάσκαρα" - Συνελήφθη μετά από μήνυση του διευθυντή του σχολείου