Παρουσιάστηκε το εθνικό σχέδιο δράσης για τους άστεγους

Το τριετές σχέδιο δράσης της εθνικής στρατηγικής για τους άστεγους παρουσίασε σήμερα η Θεανώ Φωτίου.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Παρουσιάστηκε το εθνικό σχέδιο δράσης για τους άστεγους

Το τριετές σχέδιο δράσης της εθνικής στρατηγικής για τους άστεγους παρουσίασε σήμερα η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου.

Όπως τόνισε η υπουργός οι πέντε βασικοί άξονες στρατηγικής είναι η πρόληψη της έλλειψης στέγης, η άμεση παρέμβαση, η βελτίωση συνθηκών για ομάδες πληθυσμού που διαβιούν σε ακατάλληλες συνθήκες, η ένταξη στην εργασία κι ο συντονισμός παρακολούθησης και αξιολόγηση. «Όραμα της στρατηγικής είναι η ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου πλέγματος υπηρεσιών και μέτρων για την έγκαιρη πρόληψη και άμεση παρέμβαση για την αντιμετώπιση των στεγαστικών προβλημάτων. Στόχος μας είναι η διασφάλιση ασφαλούς και προσιτής κατοικίας για όλους τους κατοίκους της χώρας» ανέφερε η ίδια.

Συγκεκριμένα, η στρατηγική εστιάζεται

1. στον άξονα πρόληψης της έλλειψης στέγης τα νέα μέτρα προβλέπουν πρόγραμμα έγκαιρης παρέμβασης νοικοκυριών που κινδυνεύουν με έξωση

2. στον άξονα της άμεσης παρέμβασης προβλέπεται πρόσβασης σε οικονομικά προσιτή κατοικία, αναβάθμιση της ποιότητας των δομών κι ενίσχυση της διασύνδεσης των υπηρεσιών κι υπηρεσίες νομικής υποστήριξης

3. στον άξονα για βελτίωση συνθηκών για ομάδες πληθυσμού που διαβιούν σε ακατάλληλες συνθήκες προβλέπεται αναβάθμιση ακατάλληλων κατοικιών

4. στον άξονα για ένταξη στην εργασία προβλέπονται εξειδικευμένα προγράμματα ένταξης στην εργασία για αστέγους

5. στον άξονα για συντονισμό, παρακολούθηση και αξιολόγηση της Εθνικής Στρατηγικής προβλέπεται μηχανισμός εθνικής στρατηγικής, πλαίσιο αξιοποίησης της αδρανούς δημόσιας ακίνητης περιουσίας, καταγραφή αστέγων-διαχείριση αιτημάτων - διάγνωση αναγκών

Όπως επεσήμανε η υπουργός «οι στόχοι μας είναι η μείωση αστέγων στον δρόμο κατά 25% από 690 το 2021 να πέσει ο αριθμός στους 500, η επέκταση του Στέγη κι Εργασία κατά 60% (αρ. νοικοκυριών) από 400 νοικοκυριά να αγγίξουμε τα 1000, η μετεγκατάσταση -βελτίωση συνθηκών διαβίωσης Ρομά από 1,500 σε 4000, η ένταξη στην εργασία 10% των ωφελούμενων αστέγων του ΚΕΑ σε 450 άτομα ανά έτος, τα ωφελούμενα νοικοκυριά του επιδόματος στέγασης (καλύπτει ενοίκιο και δάνεια) από 300.000 να ανέλθουν στα 600.000 νοικοκυριά το 2021, η αξιοποίηση αδρανούς δημόσιας περιουσίας(διαμερίσματα), η σταθερή χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους δομών/υπηρεσιών σε 20 εκατομμύρια τον χρόνο».

Η κ. Φωτίου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «πλέον έχουμε όλα τα δεδομένα, κάναμε μια μεγάλη έρευνα σε 8 δήμους, ξέρουμε ακριβώς πολύ καλύτερα τι συμβαίνει σε αυτόν τον χώρο, έχουμε καταγράψει την κατάσταση, φτιάχνουμε ένα γεωπληροφοριακό σύστημα, το οποίο είναι ψηφιακό. Στις αρχές του νέου έτους θα είναι έτοιμο να δοθεί το επίδομα, θα είναι κι αυτό ηλεκτρονικά δομημένο μόνο που σε αυτό θα χρειάζεται η ηλεκτρονική κατάθεση του ενοικιαστηρίου από τον ωφελούμενο. Θα είναι λίγο πιο σύνθετη η διαδικασία».

Το τρίπτυχο του υπουργείου Υγείας

Υπολογίζεται ότι ένας στου δυο άστεγους είναι ταυτόχρονα και εξαρτημένοι τόνισε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και δήλωσε στο ΑΠΕ -ΜΠΕ ότι «η οπτική του υπουργείου είναι ότι οι άστεγοι εμφανίζουν ειδική ευαλωτότητα σε θέματα υγείας, είναι ένας πληθυσμός που έχει υψηλά ποσοστά συσχέτισης με εξαρτήσεις και με ναρκωτικά και αλκοόλ κι επίσης είναι ένας πληθυσμός ο οποίος έχει μεγάλη συσχέτιση με ψυχική νόσο. 'Αρα, αυτό που θέλουμε είναι μια παρέμβαση η οποία πρώτον να διευκολύνει την προσέγγιση και την επαφή αυτών των ανθρώπων με τις υπηρεσίες υγείας και αυτό έχει μια ειδική δυσκολία εξαιτίας αυτών των πτυχών των προβλημάτων για αυτό και νομίζω ότι είναι ένα κρίσιμο εργαλείο είναι οι παρεμβάσεις στο δρόμο με κινητές μονάδες οι οποίες στελεχώνονται από επαγγελματίες υγείας κι άτομα που έχουν μια εμπειρία στην αντιμετώπιση αυτών των θεμάτων. Ήδη αυτό το πρόγραμμα είναι σε εξέλιξη σε συνεργασία με την Περιφέρεια, τον δήμο Αθηναίων, τον ΟΚΑΝΑ και το ΚΕΘΕΑ. Είναι στοχευμένη παρέμβαση σε ανθρώπους που είναι εξαρτημένοι, είναι στον δρόμο και ένα μεγάλο μέρος απ΄αυτούς είναι άστεγοι».

Ο κ. Ξανθός μίλησε για ένα πρόγραμμα παρέμβαση για χρήστες ουσιών που ζούνε στον δρόμο, «14 επαγγελματίες υγείας παρεμβαίνουν στις πιάτσες στους δρόμους» και συνέχισε: «Το δεύτερο είναι να υπάρχει δυνατότητα διασύνδεσης αυτών των ανθρώπων με άλλες υπηρεσίες του συστήματος κι ένταξής τους σε ένα πλαίσιο που σταδιακά μπορεί να οδηγήσει στην απεξάρτηση και στην μείωση της βλάβης, δηλαδή στην προστασία της υγείας τους και της δημόσιας υγείας. Και το τρίτο που μας ενδιαφέρει είναι να υπάρξει μια δυνατότητα ειδικών στεγαστικών δομών για τους πληθυσμούς αστέγων που έχουν αυτά τα προβλήματα. Προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε χρηματοδοτικά εργαλεία. Η βασική ιδέα σε όλο αυτό είναι η ιδέα της δικτύωσης ανάμεσα στις δομές του ΕΣΥ στις δομές αντιμετώπισης των εξαρτήσεων, στις δομές ψυχικής υγείας και στις κοινωνικές δομές. Έτσι, αυτοί οι άνθρωποι θα μπορούν να έχουν μια πιο ευχερή πρόσβαση και πιο ολοκληρωμένη φροντίδα όχι μόνο υγειονομική αλλά με μια ψυχοκοινωνική προσέγγιση, δηλαδή να βγούνε από ένα περιβάλλον που ανακυκλώνει τα προβλήματα και επιδεινώνει την κατάσταση».

Επίσης, μίλησε για προσπάθεια προσέγγισης, διάγνωση αναγκών και να υπάρξει διασύνδεση αυτών των ανθρώπων με κατάλληλες υποστηρικτικές υπηρεσίες. «Παράλληλα, θεσμοθετούμε άμεσα, μετά τις γιορτές, τους χώρους εποπτευόμενης χρήσης. Θα ξεκινήσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα στην Αθήνα όπου θα υπάρχει η δυνατότητα χρήστες να κάνουν χρήση σε ένα κατάλληλο περιβάλλον από άποψη συνθηκών υγιεινής» ανέφερε ο υπουργός Υγείας και πρόσθεσε ότι «θεωρώ ότι η παρέμβαση - μεταρρύθμιση που προωθούμε στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας ενισχύει μια κουλτούρα πρόληψης, αγωγής υγείας, παρέμβασης στους κοινωνικούς προσδιοριστές της αρρώστιας. Πυρηνικό στοιχείο είναι η ιδέα δικτύωσης των δομών».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: EUROKINISSI

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΟΜΩΣ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ 27 Νοε 2020 | 12:47

Νέα διάσταση στον σάλο με τη Γαλάνη και το συσσίτιο των απόρων: Τι λέει τώρα ο άνθρωπος που την κατήγγειλε

Η νέα ανάρτηση Πολυχρονόπουλου για τη Γαλάνη και την καταγγελία ότι επιχείρησε να σταματήσει σισσύτιο απόρων. Να σταματήσει η ανθρωποφαγία.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ 25 Νοε 2020 | 18:01

Κορονοϊός: Ενημέρωση Κικίλια - "Το ΕΣΥ πιέζεται παντού, αλλά αντέχει"

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας παρουσίασε το έργο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

ΤΙ ΕΝΝΟΟΥΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ 25 Νοε 2020 | 15:47

Οι εξηγήσεις Μητσοτάκη για τη δήλωση Γεραπετρίτη για τις κλίνες ΜΕΘ και τους "περισσότερους νεκρούς"

Κάλυψη στον Γιώργο Γεραπετρίτη για τη δήλωσή του για τις κλίνες ΜΕΘ έδωσε ο πρωθυπουργός

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ 25 Νοε 2020 | 11:57

Αλαλούμ με τους ιδιώτες γιατρούς που ήθελαν να συνδράμουν το ΕΣΥ - Γιατί μόλις 13 τελικά ανέλαβαν υπηρεσία

Μόλις 13 ιδιώτες γιατροί τελικά εντάχθηκαν στο ΕΣΥ για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού

ΣΕ ΑΘΗΝΑ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΤΡΑ 23 Νοε 2020 | 17:47

H P&G μαζί με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό στο πλευρό των άστεγων συνανθρώπων μας

Ανακοινώνουν ένα ετήσιο πρόγραμμα πολλαπλών δράσεων στήριξης, στις 3 μεγαλύτερες πόλεις της χώρας μας

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 20 Νοε 2020 | 12:34

Αυτές είναι οι δύο ιδιωτικές κλινικές που επιτάχθηκαν στη Θεσσαλονίκη - Ξεκίνησε η μεταφορά ασθενών [εικόνες]

Ο κορονοϊός πλήττει σφοδρά την πόλη της Θεσσαλονίκης με το υπουργείο Υγείας να επιτάσσει δύο κλινικές. Η μεταφορά ασθενών ήδη άρχισε.

4.079 ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΚΟΡΟΝΟΙΟ ΠΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΟΝΤΑΙ 20 Νοε 2020 | 12:03

Κορονοϊός: Μόλις 8 κενές ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη και 45 στην Αττική - Στο 82% η πληρότητα σε όλα τα νοσοκομεία

Σε όλη τη χώρα λειτουργούν σήμερα συνολικά 1.220 κλίνες ΜΕΘ. Από αυτές, 1.000 είναι κατειλημμένες και 220 κενές (ποσοστό 18%). Μόλις 8 είναι οι κενές κλίνες ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη και 45 στην Αττική.

ΝΤΟΡΟΣ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA 18 Νοε 2020 | 23:43

Εμβόλιο: Οι διαφάνειες Κικίλια ήταν από διαφήμιση ψυγείων - Τα σχόλια αριστερών χρηστών στο twitter

Χρήστες στο twitter έψαξαν και βρήκαν από ότι το Υπουργείο Υγείας βρήκε το σχέδιο για τις διαφάνειες από σάιτ εταιρείας ιατρικών ψυγείων

ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ 18 Νοε 2020 | 18:01

Κορονοϊός: 2.117.440 εμβολιασμοί τον μήνα σε 1.018 κέντρα σε όλη τη χώρα - Οι δηλώσεις Κικίλια

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας παρουσίασε το εθνικό σχέδιο εμβολιασμού κατά της πανδημίας του κορονοϊού

ΕΠΑΝΑΚΑΘΟΡΙΖΕΤΑΙ Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΩΝ ΑΣΤΕΓΩΝ 18 Νοε 2020 | 08:16

Υπουργείο Εργασίας: Οι τρεις πυλώνες του προγράμματος "Στέγαση και Εργασία για τους αστέγους"

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε άτομα και οικογένειες που διαβιούν σε συνθήκες έλλειψης στέγης.

ΤΙ ΕΙΠΩΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 16 Νοε 2020 | 18:01

Κορονοϊός: Η ενημέρωση Μαγιορκίνη, Παπαευαγγέλου - "Από την επόμενη Δευτέρα θα αρχίσουμε να χαμογελάμε"

Η επίσημη ενημέρωση από το Υπουργείου Υγείας για την εξέλιξη της πανδημίας - Χωρίς τον Νίκο Χαρδαλιά

ΕΚΤΟΣ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ 16 Νοε 2020 | 13:40

Κορονοϊός: Χωρίς Χαρδαλιά η σημερινή ενημέρωση - Γιατί θα απουσιάζει

Ο Νίκος Χαρδαλιάς δεν θα συμμετέχει στη σημερινή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας

ΤΙ ΕΙΠΩΘΗΚΕ 13 Νοε 2020 | 18:03

Κορονοϊός - Ενημέρωση Χαρδαλιά, Παπαευαγγέλου: "Και νέα lockdown αν χρειαστεί" - Αύριο οι ανακοινώσεις Κεραμέως για τα δημοτικά σχολεία

Η επίσημη ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για τις εξελίξεις με τον κορονοϊό - Αύριο οι ανακοινώσεις για το κλείσιμο ή όχι των δημοτικών σχολείων