Πασχαλινό σαφάρι της ΕΛΑΣ για χιλιάδες κροτίδες και βεγγαλικά

Έντεκα άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, 58 έχουν υποστεί ακρωτηριασμούς και σοβαρούς τραυματισμούς από το επικίνδυνο έθιμο των αυτοσχέδιων κροτίδων το Πάσχα.

Έντεκα άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, 58 έχουν υποστεί ακρωτηριασμούς και σοβαρούς τραυματισμούς και άλλοι 46 ελαφρότερους, την τελευταία 15ετία, από το επικίνδυνο έθιμο χρήσης αυτοσχέδιων κροτίδων και ειδών πυροτεχνουργίας κατά τη διάρκεια των εορτών του Πάσχα.

Παρά τα τραγικά αποτελέσματα της επικίνδυνης συνήθειας, η ζήτηση έχει αυξητικές τάσεις όπως κι η πώληση. Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. για τους ελέγχους από διάφορες αστυνομικές υπηρεσίες, από τις 24 Μαρτίου έως και τις 7 Απριλίου.

Πασχαλινό σαφάρι της ΕΛΑΣ για χιλιάδες κροτίδες και βεγγαλικά
 

Σε 943 ελέγχους καταστημάτων κατασχέθηκαν 1.400 κροτίδες, 7.419 βεγγαλικά και έγιναν δύο συλλήψεις. Ελέγχθηκαν επίσης 3.115 οχήματα και κατασχέθηκαν ένας εκτοξευτήρας ρουκετών, 1.540 κροτίδες ενώ συνελήφθησαν δύο άτομα. Σε 145 ελέγχους αποθηκών και άλλων χώρων κατασχέθηκαν εκτοξευτήρας ρουκετών, 19.068 κροτίδες και έγιναν δύο συλλήψεις. Έλεγχοι έγιναν σε 189 μικροπωλητές, 1.697 ιδιώτες και σε δύο οικίες χωρίς όμως να εντοπιστεί κάποιο είδος πυροτεχνουργίας.

 Τι απαγορεύεται και τι επιτρέπεται στη χρήση βεγγαλικών; Όπως επισημαίνει η εκπρόσωπος τύπου της ΕΛ.ΑΣ. Ιωάννα Ροτζιώκου: «Η χρήση, η αγορά, η εμπορία και κατοχή κροτίδων και εκτόξευσής τους με οποιονδήποτε τρόπο απαγορεύεται. Επιπλέον, η χρήση πυροτεχνημάτων ή φωτοβολίδων είναι παράνομη. Η μοναδική περίπτωση που επιτρέπεται η χρήση πυροτεχνικών ειδών είναι όταν απευθυνόμαστε σε οργανωμένη και νόμιμη επιχείρηση, που διαθέτει τις σχετική άδεια από την αστυνομική αρχή και διαθέτουν προϊόντα με πιστοποίηση».

Την ίδια ώρα διαπιστώνεται ότι τα ατυχήματα που οφείλονται στη χρήση βεγγαλικών βεγγαλικά και έχουν θύματα νεαρά παιδιά σχετίζονται με την μίμηση των γονιών τους. Γι αυτό το λόγο η Ελληνική Αστυνομία υπενθυμίζει ότι:

- Αποτρέψτε τα παιδιά από την χρήση ή την αυτοσχέδια κατασκευή τους.

- Ενημερώστε τα παιδιά για τους κινδύνους σοβαρού τραυματισμού, ακόμα και ακρωτηριασμού.

- Μην τους επιτρέπετε να προσεγγίζουν χώρους παράνομης καύσης των ειδών αυτών, διότι κανείς δεν εγγυάται ότι δεν θα προκληθεί ατύχημα.

- Οι ενήλικοι, μην χρησιμοποιείτε βεγγαλικά και πυροτεχνήματα, γιατί υπάρχει κίνδυνος να σας μιμηθούν τα παιδιά.

- Μην ξεχνάτε ότι τα βεγγαλικά και τα πυροτεχνήματα δεν είναι παιχνίδια, αλλά υλικά άκρως επικίνδυνα και η χρήση τους εγκυμονεί κινδύνους για την σωματική ακεραιότητα και την ίδια την ζωή.

 Στο μεταξύ αβέβαιη είναι για δεύτερη χρονιά η διεξαγωγή του εθίμου του ρουκετοπόλεμου στο Βροντάδο της Χίου μεταξύ των ενοριών Αγίου Μάρκου και Παναγίας Ερειθιανής, μετά τις δικαστικές προσφυγές κατοίκων. Μάταιες φαίνεται να είναι οι δημόσιες παρεμβάσεις στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης και ο επιχειρούμενος διάλογος με κατοίκους που αντιδρούν, για αναβίωση του εθίμου. Στο μεταξύ στη Χίο συνελήφθη ένας 35χρονος γιατί σε αποθήκη του βρέθηκαν 18.550 κροτίδες.