Follow us

Πάτρα: Εξωγενή τα αίτια θανάτου Μαλένας και Ιριδας αποκαλύπτουν οι ειδικοί - Τα πανάκια που λύνουν τον γρίφο

Τα ευρήματα που ρίχνουν φως για τους θανάτους Μαλένας και Ιριδας

Παναγιώτης Σπυρόπουλος
ΓΡΑΦΕΙ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗς ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟς
μικρή ίριδα

Η Μαλένα είχε ένα… πανάκι στο στόμα. Όταν έπαθε ανακοπή, το πανάκι πήγε στα… πόδια. Όταν το άτυχο παιδί ήταν ήδη νεκρό, το πανάκι ήταν πάλι στο… στόμα. Αυτά έλεγε η Ρούλα Πισπιρίγκου. Η Ίριδα είχε και αυτή ένα πανάκι όταν βρέθηκε νεκρή στην κούνια της. Αυτό το πανάκι παραδόθηκε στους αστυνομικούς από την αδερφή της Ρούλας Πισπιρίγκου, μία μέρα μετά τον θάνατό της.

Σε αυτό το πανάκι βρέθηκε οροαιματηρό υγρό. Αυτό το υγρό, όπως εξηγούν ιατροδικαστές, προέρχεται από εξαγγείωση, είτε δηλαδή από το σκούπισμα των χειλιών, στα οποία είχε διαπιστωθεί ερυθρότητα και αποξήρανση, σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση, είτε από βλάβη στο πρόσωπο. Σε άλλη όμως περίπτωση, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα για την δολοφονία της Τζωρτζίνας, το οροαιματηρό υγρό προέρχεται από τους πνεύμονες και υποδηλώνει σε συνδυασμό με άλλα ιατροδικαστικά ευρήματα, όπως για παράδειγμα το τραύμα στον στοματικό βλεννογόνο, ασφυκτικό θάνατο…

"… χωρίς αμφισβήτηση αποτέλεσμα"

Η άτυπη επιτροπή των ιατροδικαστών, Νίκος Καρακούκης, Νίκος Καλόγρηας και Χριστίνα Τσάκωνα (είχε κάνει την νεκροψία-νεκροτομή της Μαλένας), προβαίνουν σε ενδελεχή έλεγχο όλων των στοιχείων του ιατρικού φακέλου της Μαλένας σε συνδυασμό με τα ιατροδικαστικά ευρήματα, και προς το παρόν δεν υπάρχει πρόβλεψη για τον χρόνο ολοκλήρωσης της ιατροδικαστικής έκθεσης.

Αρμόδιες πηγές αναφέρουν χαρακτηριστικά: "Δεν θα ρισκάρουμε να βγάλουμε εσπευσμένα μια ιατροδικαστική έκθεση σε μια τόσο σοβαρή υπόθεση επειδή το θέλουν ‘κάποιοι’, και πιέζουν γι αυτό. Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιο αποτέλεσμα. Στόχος μας είναι να υπάρχει ένα ορθό και χωρίς αμφισβήτηση αποτέλεσμα. Μας ενδιαφέρει η αλήθεια. Θα επανεξεταστούν τα πάντα, θα συμπληρώσουμε τα όποια καινούργια στοιχεία και εάν υπάρχει διαφοροποίηση θα ενημερωθούν ανακριτικές και αστυνομικές Αρχές".

Διαβάστε Επίσης

Σημειώνεται πως ανάμεσα στα ευρήματα που επανεξετάζει η άτυπη επιτροπή ιατροδικαστών, είναι και μικροεκδορές που είχαν διαπιστωθεί στη μύτη της Μαλένας, καθώς ήταν εξαιρετικά απίθανο να έχουν προκληθεί από το ίδιο το παιδί. Υπενθυμίζεται ότι στην περίπτωση της Ίριδας, στην ιατροδικαστική έκθεση επισημαίνονται τα στοιχεία ερυθρότητας και αποξήρανσης στα χείλη της και τραύμα στο στοματικό βλεννογόνο. Αρμόδιες πηγές ενημέρωσης αναφέρουν πως πλέον, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις σε μεγάλο ποσοστό, πως Μαλένα και κυρίως η Ίριδα, έχουν χάσει τη ζωή τους με ασφυκτικό μηχανισμό θανάτου, αλλά πρέπει να είναι στέρεες και να επιβεβαιώνονται επιστημονικά.

Διαφορετικοί μηχανισμοί θανάτου

Τα δεδομένα της Τζωρτζίνας, έχουν ανακατευθύνει τις έρευνες, αφήνοντας στην άκρη τα παθολογικά αίτια που είχαν διαπιστωθεί κατά τις αρχικές εκθέσεις, αλλά και από τα μεταγενέστερα πορίσματα των ιατροδικαστών τον περασμένο Μάρτιο. Η φονική στην περίπτωση της 9χρονης κεταμίνη, δεν φαίνεται να αναδεικνύεται στις τοξικολογικές εξετάσεις της Μαλένας και της Ίριδας, με τα πρώτα δεδομένα σύμφωνα με επιστήμονες που ερευνούν τους θανάτους, να δείχνουν ασφυκτικό μηχανισμό. Οι ίδιες πηγές, αναφέρουν πως "τα παθολογικά αίτια δεν φαίνεται να είναι εκείνα που οδήγησαν στον θάνατο τα δύο παιδιά και αν δεν είναι παθολογικά, είναι σίγουρα εξωγενή".

"Η Μαρία Ελένη Δασκαλάκη απεβίωσε στις 13/4/2019 από αδιευκρίνιστα αίτια. Με την νεκροτομή δεν διαπιστώθηκε προφανή αιτία θανάτου, με την τοξικολογική εξέταση δεν διαπιστώθηκε δηλητηρίαση και με την ιστολογική εξέταση διαπιστώθηκε εκτεταμένη κενοτοπιώδη εκφύλιση των ηπατικών κυττάρων και ο θάνατος αποδόθηκε σε ηπατική ανεπάρκεια", ανέφερε στο συμπέρασμα του πορίσματος του, ο πραγματογνώμονας ιατροδικαστής Σωκράτης Τσαντίρης για την Μαλένα. "Σημειώνεται, ότι αυτή η ηπατική βλάβη, εξελίχτηκε αιφνίδια, διότι δεν προκύπτει, από το ιστορικό εύρημα χρόνιας -προϋπάρχουσας ηπατικής νόσου", αναγράφεται σε άλλο σημείο του πορίσματος.

Ανάμεσα στα ευρήματα που επανεξετάζει η άτυπη επιτροπή ιατροδικαστών, είναι και μικροεκδορές που είχαν διαπιστωθεί στη μύτη της Μαλένας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ιατροδικαστών, τα συγκεκριμένα τραύματα, είναι δύσκολο να προκλήθηκαν από τα χέρια του παιδιού, όπως υποδεικνύει το σημείο και το μέγεθός τους. Ταυτόχρονα δεν φαίνεται ότι προκλήθηκαν από κάποιο ιατρικό βοήθημα, καθώς το κορίτσι δεν φόρεσε μάσκα όσο νοσηλεύτηκε. "Αυτές οι αμυχές ήταν τόσο μικρές που ήταν ή από τα νύχια της ή από κάποιο παραμύθι, καθώς πέταγε τα χέρια της από τις κρίσεις νεύρων και τα φάρμακα που της έδιναν. Μπορεί όμως να τις κάναμε και εμείς σε μία κίνηση στο μπάνιο. Είναι τόσο μικρές και επιφανειακές…", ανέφερε σε τηλεοπτική της συνέντευξη η Ρούλα Πισπιρίγκου, όταν ρωτήθηκε για τις εκδορές.

Διαβάστε Επίσης

Μηνύσεις για την αιτία θανάτου

Την ώρα που η άτυπη επιτροπή ιατροδικαστών, αναζητά ενδεχόμενο εξωγενή παράγοντα πίσω από τον αιφνίδιο θάνατο της Μαλένας, αφήνοντας παράλληλα στην άκρη τα παθολογικά αίτια, η ιατροδικαστής Χριστίνα Τσάκωνα που κατάληξε στο συμπέρασμα ότι η Μαλένα πέθανε από ηπατική ανεπάρκεια, προειδοποιεί με… μηνύσεις. Αφορμή σύμφωνα με τον συνήγορο της Διαμαντή Μπασαρά, η "άνευ προηγουμένου, αναίτια κατασυκοφάντηση και προσβολή της προσωπικότητάς της", με αφορμή το πόρισμα της για το θάνατο του κοριτσιού.

"Η εντολέας μου έπραξε στο ακέραιο το καθήκον της, όπως προβλέπει ο νόμος και η Υπηρεσία της, γι’ αυτό ήδη έχουμε συγκεντρώσει πλούσιο υλικό από τις σε βάρος της επιθέσεις και αμέσως θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη εναντίον όλων όσοι την συκοφαντούν, αλλά και όσων κρύβονται πίσω τους", αναφέρει χαρακτηριστικά ο συνήγορος της ιατροδικαστού. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το πόρισμα του πραγματογνώμονα ιατροδικαστή Σωκράτη Τσαντίρη, "δεν υφίσταται ενδεχόμενο εσφαλμένης ιατρικής αντιμετώπισης, από τους ιατρούς του Νοσοκομείου "Παν. & Αγ. Κυριακού", όσον αφορά τη διάγνωση ηπατικής πάθησης", ενώ "επιπρόσθετα, δεν προκύπτει λάθος ιατροδικαστική διάγνωση, διότι με την Νεκροψία/Νεκροτομή, δεν μπορεί σε όλες τις περιπτώσεις να αναδειχθεί σαφή αιτία θανάτου". Όπως καταλήγει ο πραγματογνώμονας: "ορθά αναγράφτηκε το μοναδικό εύρημα της ιστολογικής εξέτασης, που μπορούσε να συνδεθεί με τον θάνατο (εκτεταμένη κενοτοποιώδη εκφύλιση των ηπατικών κυττάρων, το οποίο συνάδει με ηπατική ανεπάρκεια)".

Η… διπλή αιτία θανάτου "δείχνει" τον μηχανισμό

"Ο θάνατος επήλθε συνέπεια υποπλασίας-αγενεσίας ερεθισματαγωγού συστήματος της καρδιάς-πνευμονικού οιδήματος". Αυτή ήταν η αιτία θανάτου της Ίριδας, σύμφωνα με την Προϊσταμένη της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πατρών, Αγγελική Τσιόλα. Στην ιατροδικαστική εξέταση που διενήργησε στις 22 Μαρτίου 2021 είχε προσθέσει το πνευμονικό οίδημα στην αιτία θανάτου του βρέφους. "Δεν βάζω διπλή αιτία ποτέ. Οπότε αντιλαμβάνεστε για ποιο λόγο διατυπώθηκε όπως διατυπώθηκε, με τις κακώσεις που παρατηρήθηκαν και παραπέμπουν ασφαλώς κάπου", ανέφερε με νόημα λίγες μέρες πριν η ιατροδικαστής. Ο θάνατος της Ίριδας είχε αποδοθεί σύμφωνα με την παθολογοανατόμο Αντιγόνη Μητσέλου, σε αγενεσία φλεβοκόμβου. Ο φλεβόκομβος, περιγράφεται ως "ομάδα κυττάρων στο άνω τμήμα του δεξιού κόλπου" που αποτελούν το "φυσικό βηματοδότη της καρδιάς". Αρνητικές σε τοξικές και άλλες ουσίες, ήταν οι αρχικές εργαστηριακές εξετάσεις, ενώ και από τον νέο γύρο που διενεργήθηκε δεν φαίνεται να προκύπτουν ίχνη κεταμίνης ή άλλης ουσίας με αντίστοιχη δράση.

"Η ιατροδικαστική έκθεση για τον συγκεκριμένο θάνατο είναι πλήρης. Όπως είπα δεν αφορά την εμφάνιση νέων στοιχείων αλλά την συνδυαστική μελέτη των θανάτων", τόνισε στην εφημερίδα "Γνώμη", η Αγγελική Τσιόλα, που θα καταθέσει μετά την ολοκλήρωση των απαιτούμενων εξετάσεων, ενώπιον των αστυνομικών του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής. Ακόμα και τα ευρήματα που μέχρι σήμερα θεωρούνται "ξεκάθαρα", έχουν τεθεί υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων που προέκυψαν στην περίπτωση της Τζωρτζίνας, για να φανεί αν κάποιος εξωγενής παράγοντας "κρύβεται" πίσω από τον αιφνίδιο χαμό των άλλων δύο παιδιών. Υπενθυμίζεται ότι στην ιατροδικαστική έκθεση της Ίριδας, είχαν παρατηρηθεί στοιχεία αποξήρανσης γύρω από τα χείλη, ενώ επίσης διαπιστώθηκε τραύμα στο στοματικό βλεννογόνο, ευρήματα που βρίσκονται στο "μικροσκόπιο" των αρχών, οι οποίες αναζητούν τα στοιχεία που είναι πολύ πιθανόν να αναδείξουν εγκληματική ενέργεια, με διαφορετικό μηχανισμό θανάτου θανάτου, ίσως από το ίδιο πρόσωπο...

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΕΧΕΙ ΣΥΜΒΕΙ 18 Αυγ 2022 | 09:33

Πάτρα: Έχει να πάει στη δουλειά της τέσσερα χρόνια και πληρώνεται - Απίστευτη καταγγελία για εργαζόμενη σε νοσοκομείο

Αναστάτωση φαίνεται να επικρατεί σε νοσοκομείο της Πάτρας, καθώς εργαζόμενη εμφανίζεται να μην έχει πάει στη δουλειά της τέσσερα χρόνια αλλά πληρώνεται.

ΣΤΑ ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ 17 Αυγ 2022 | 09:33

Τραγωδία στην Πάτρα: Πήγε στο νοσοκομείο και πέθανε από ανακοπή δίπλα στη γυναίκα του - Είχε πόνους στο στομάχι

Αφησε την τελευταία του πνοή στις καρέκλες του νοσοκομείου στην Πάτρα από ανακοπή καρδιάς. Είχε πάει για έντονο πόνο στο στομάχι.

ΤΡΕΙΣ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ 16 Αυγ 2022 | 21:11

Πάτρα - Αρπαγή και ξυλοδαρμός ανήλικης: Κραυγή αγωνίας της μητέρας της που καταγγέλλει ότι απειλείται

Τι αναφέρει η γυναίκα για τα ψυχιατρικής φύσεως προβλήματα που αντιμετωπίζει το κορίτσι και για την συμπεριφορά του φίλου και των γονιών του, που έχουν συλληφθεί για αρπαγή ανηλίκου.

ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΑΝΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ 16 Αυγ 2022 | 12:36

Μάνα στην Κρήτη οδηγούσε μεθυσμένη με τρία παιδιά στο αμάξι: Πώς την "έκαψε" ο γιος της και συνελήφθη

Η μάνα οδηγούσε μεθυσμένη στην Κρήτη με τα τρία παιδιά της στο αμάξι.

ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ 16 Αυγ 2022 | 12:06

Μοναδικός Γιάννης Χαρούλης: Μία διαφορετική συναυλία για τα παιδιά στην Ογκολογική του νοσοκομείου Ηρακλείου [εικόνες]

Ο Κρητικός καλλιτέχνης έδωσε μια διαφορετική συανυλία στον παιδότοπο της Αιματολογικής- Ογκολογικής Κλινική Παιδιών και Εφήβων του νοσοκομείου Ηρακλείου.

ΠΟΖΑΡΟΥΝ ΑΓΚΑΛΙΑ 16 Αυγ 2022 | 11:03

Βίκυ Καγιά και Ηλίας Κρασσάς με τα δύο παιδιά τους - Τρυφερά στιγμιότυπα από τις οικογενειακές διακοπές

Η Βίκυ Καγιά και ο σύζυγός της, Ηλίας Κρασσάς, περνο0ύν στιγμές χαλάρωσης με τα δύο παιδιά τους, Μπιάνκα και Κάρολο, στις διακοπές τους.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΙΔΙΟΙ 16 Αυγ 2022 | 08:46

Πάτρα - Υπέροχη πράξη: Μαθητές λυκείου δημιούργησαν συσκευή που διευκολύνει τυφλά παιδιά [εικόνες]

Για να καταφέρουν να υλοποιήσουν την ιδέα τους αφιέρωσαν αρκετό χρόνο εκτός μαθημάτων χρησιμοποιώντας γνώσεις ρομποτικής και προγραμματισμού, τις οποίες διέθεταν υπό την καθοδήγηση του προπονητή τους.

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΠΑΤΕΡΑ ΜΗΤΕΡΑ ΚΑΙ ΓΙΟ 14 Αυγ 2022 | 15:50

Εξελίξεις στην υπόθεση κακοποίησης 16χρονης στην Πάτρα: Συνελήφθησαν τρία άτομα για την αρπαγή της - Στο νοσοκομείο η ανήλικη

Οι αστυνομικοί προχώρησαν στη σύλληψη τριών ατόμων που εμπλέκονται στην αρπαγή 16χρονης κοπέλας στην Πάτρα, μετά την καταγγελία της μητέρας της.

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 14 Αυγ 2022 | 10:58

Με long covid ένας στους οκτώ: Τα κυριότερα συμπτώματα - Σε ποιους εμφανίζεται συχνότερα, τι ισχύει για τα παιδιά

Τι πρέπει να προσέξουν μετά την ανάρρωση από Covid ακόμη και οι ασυμπτωματικοί.

ΚΡΑΥΓΗ ΑΓΩΝΙΑΣ 13 Αυγ 2022 | 21:12

Πάτρα: Θύμα κακοποίησης 16χρονη από τον 25χρονο φίλο της - Η καταγγελία της μητέρας της

Θύμα κακοποίησης φέρεται να έχει πέσει μία 16χρονη στην Πάτρα από τον 25χρονο φίλο της. Τι καταγγέλλει η μητέρα της.

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ 12 Αυγ 2022 | 11:40

Κορονοϊός: Τα ανεμβολίαστα παιδιά έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για μακρόχρονη Covid-19 - Τι δείχνει νέα έρευνα

Μεγαλύτερο κίνδυνο για μακρά Covid-19 αντιμετωπίζουν όσα παιδιά δεν έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη.

Η ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ 11 ΠΑΤΕΡΑΔΩΝ 12 Αυγ 2022 | 11:32

Πάτρα: Ανατροπή σε υπόθεση δήθεν ασέλγειας πατέρα στην 4χρονη κόρη του - Καταγγελίες για "μαϊμού" γνωματεύσεις ψυχολόγου

Τεράστια ανατροπή στην Πάτρα με την υπόθεση ασέλγειας πατέρα στην 4χρονη κόρη του.

ΘΑ ΔΩΣΟΥΝ ΣΥΝΑΥΛΙΑ 12 Αυγ 2022 | 10:10

Σταύρος Ξαρχάκος: Οι πρόβες του με τους πιτσιρικάδες μουσικούς της Σύρου [βίντεο]

Ο Σταύρος Ξαρχάκος κάνει πρόβες με την ομάδα παιδιών μουσικών στη Σύρο.