Follow us

Παχυσαρκία: Έξι στους δέκα Έλληνες είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι - Έχουμε τα πιο παχύσαρκα παιδιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Μελέτη του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου χαρτογραφεί το πρόβλημα της παχυσαρκίας ενηλίκων και παιδιών στην Ελλάδα στις πραγματικές του διαστάσεις.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Aυξημένος ο κίνδυνος παχυσαρκίας από τα τρόφιμα χωρίς γλουτένη

Εκρηκτικές διαστάσεις λαμβάνει το πρόβλημα της παχυσαρκίας επηρεάζοντας το προσδόκιμο ζωής και επιβαρύνοντας τα εθνικά συστήματα υγείας.

Το πρόβλημα της παχυσαρκίας στον πλανήτη έχει τριπλασιαστεί σε μέγεθος, ιδιαίτερα τα τελευταία 40 χρόνια, καθώς το 2016 εντοπίστηκαν 1,6 δισεκατομμύρια υπέρβαροι ενήλικες παγκοσμίως και 650 εκατομμύρια ήταν παχύσαρκοι.

Αρνητική πρωτιά για την Ελλάδα στην παιδική παχυσαρκία

Στην Ελλάδα, μάλιστα, το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα έντονο, με τη χώρα μας να κατέχει την αρνητική πρώτη θέση στην ΕΕ στην παιδική παχυσαρκία αλλά και τις πρώτες θέσεις στην παχυσαρκία των ενηλίκων. Πιο συγκεκριμένα, το 63% των Ελλήνων ηλικίας άνω των 18 είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

Η διαΝΕΟσις ανέθεσε σε μια ερευνητική ομάδα υπό τον συντονισμό του καθηγητή Γιάννη Μανιού από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο την εκπόνηση μιας μελέτης που χαρτογραφεί το πρόβλημα στις πραγματικές του διαστάσεις, και προτείνει μια σειρά από δράσεις σε σχολεία και στις δομές πρωτοβάθμιας υγείας για την αντιμετώπισή του. Μπορείτε να δείτε τα αποτελέσματα της μελέτης εδώ.

Παχυσαρκία: Έξι στους δέκα Έλληνες είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι - Έχουμε τα πιο παχύσαρκα παιδιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Όπως επισημαίνεται στη μελέτη ως παχυσαρκία ορίζεται η αυξημένη συσσώρευση σωματικού λίπους στο ανθρώπινο σώμα, που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία. Αναγνωρίστηκε ως νόσος πριν από περίπου μισό αιώνα και πλέον αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα χρόνια προβλήματα υγείας παγκοσμίως.

Το αν ένα άτομο είναι παχύσαρκο, υπέρβαρο ή όχι υπολογίζεται με τη μέτρηση του σωματικού του λίπους. Ωστόσο, επειδή αυτή είναι δύσκολη διαδικασία που χρειάζεται εξειδικευμένο εξοπλισμό, γι’ αυτή τη δουλειά κατά κανόνα χρησιμοποιείται ο "Δείκτης Μάζας Σώματος" (o γνωστός με το αγγλικό αρκτικόλεξο BMI), που μετρά το σωματικό βάρος σε σχέση με το ύψος, εκτιμώντας έτσι έμμεσα τη συσσώρευση λίπους στο σώμα.

Διαβάστε Επίσης

Ο BMI υπολογίζεται αν διαιρέσουμε το σωματικό βάρος σε κιλά με το τετράγωνο του ύψους σε μέτρα. Για παράδειγμα, ένα άτομο με ύψος 1,75 μέτρα και βάρος 70 κιλά έχει BMI 22,9. Όπως φαίνεται και για τον παρακάτω πίνακα, που αφορά κυρίως στα σώματα ενηλίκων Ευρωπαίων/Καυκάσιων, άτομα με ΒΜΙ άνω του 25 λογίζονται ως υπέρβαρα και άτομα με ΒΜΙ άνω του 30 ως παχύσαρκα (σε άτομα άλλης εθνοτικής καταγωγής τα όρια είναι ελαφρώς διαφορετικά).

Για τη μέτρηση της παχυσαρκίας των ανηλίκων χρησιμοποιούνται άλλες κλίμακες, οι οποίες διαφοροποιούνται και ανάλογα με την ηλικία και το φύλο.

Παχυσαρκία: μία βόμβα στα θεμέλια των συστημάτων υγείας

Η παχυσαρκία συνδέεται με μια σειρά από καρδιακές και μεταβολικές διαταραχές, οι οποίες μπορεί να εξελιχθούν σε χρόνια νοσήματα, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 (ΣΔ2 -το 80-85% του ΣΔ2 στους ανθρώπους αποδίδεται στην παχυσαρκία) τα καρδιαγγειακά νοσήματα, κάποιοι καρκίνοι, η οστεοαρθρίτιδα, χολολιθιάσεις (οι πέτρες στη χολή, δηλαδή) και σοβαρές διαταραχές του ύπνου. Για κάθε αύξηση του BMI κατά 5 μονάδες αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης στεφανιαίας νόσου κατά 27% και ο κίνδυνος εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 18%. Η παχυσαρκία έχει, επιπλέον, επιπτώσεις στην ψυχική υγεία, κοινωνικό αντίκτυπο αλλά και οικονομικό κόστος (ιδιαίτερα στο σύστημα υγείας). Στα παιδιά συνδέεται με τη σιδηροπενία και την υποβιταμίνωση D οι οποίες μπορεί να επηρεάζουν αρνητικά τη γνωσιακή, μυοσκελετική και σωματική τους ανάπτυξη. Και, βεβαίως, τα παιδιά που είναι παχύσαρκα έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να γίνουν και παχύσαρκοι ενήλικες.

Η αύξηση του λίπους επιπλέον πυροδοτεί και μια σειρά από άλλες βιοχημικές διεργασίες, από την αύξηση του επιπέδου κάποιων ορμονών μέχρι τη διαταραχή της μεταφοράς της χοληστερόλης από το συκώτι στο έντερο (μια διαταραχή που μπορεί να δημιουργεί πέτρες στη χολή) καθώς και μια σειρά από άλλες διαταραχές, από τη συσσώρευση λίπους στο φάρυγγα που μπορεί να προκαλεί προβλήματα στην αναπνευστική λειτουργία κατά τη διάρκεια του ύπνου, μέχρι την πίεση στο μυοσκελετικό σύστημα και στις αρθρώσεις. Τα λιποκύτταρα, δε, δεσμεύουν τη βιταμίνη D, η οποία είναι λιποδιαλυτή. Τα παχύσαρκα άτομα, καθώς έχουν αυξημένο σωματικό λίπος, συχνά έχουν χαμηλότερη συγκέντρωση βιταμίνης D στο αίμα. Μεταξύ άλλων συνεπειών αυτού του φαινομένου, έρευνες έχουν δείξει ότι άτομα με έλλειψη βιταμίνης D εμφανίζουν μεγαλύτερες πιθανότητες βαριάς νόσησης ή θανάτου αν νοσήσουν με Covid-19.

Στα παιδιά, δε, τονίζεται στη μελέτη της διαΝΕΟσις, πέρα από τις πιθανές επιπτώσεις της παχυσαρκίας στην υγεία τους πριν από την ενηλικίωση (από αυξημένες πιθανότητες αναπνευστικών ή ορθοπεδικών προβλημάτων, μέχρι διαταραχές στην έμμηνο ρύση), αλλά και την αυξημένη πιθανότητα να εμφανίσουν από την παιδική ή την εφηβική ηλικία παθολογικές καταστάσεις που κατά κανόνα εμφανίζονται στην ενήλικη ζωή (σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση -περίπου τα μισά παιδιά σχολικής ηλικίας με παχυσαρκία εμφανίζουν ιδιαίτερα αυξημένα επίπεδα αρτηριακής πίεσης) υπάρχουν και άλλες: τα υπέρβαρα παιδιά φαίνεται ότι έχουν χαμηλότερες επιδόσεις στο σχολείο και απουσιάζουν συχνότερα και για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα από τα μαθήματα. Και, βεβαίως, το 70-80% των παχύσαρκων εφήβων παραμένουν παχύσαρκοι και ως ενήλικες.

Δεν μπορούν να αγνοηθούν και οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της παχυσαρκίας. Οι προκαταλήψεις στις κοινωνίες συχνά οδηγούν σε κοινωνικό στιγματισμό και διακρίσεις κατά των παχύσαρκων ατόμων που, όπως έχει φανεί σε μελέτες, συμβάλουν στην εμφάνιση άγχους και κατάθλιψης. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ από το 2019, δε, στην παχυσαρκία οφείλεται το 9% των ετήσιων δαπανών υγείας στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, το ετήσιο ΑΕΠ στην Ελλάδα κατά την περίοδο 2020-2050 θα είναι 3% μικρότερο από ό,τι θα ήταν αν δεν υπήρχαν οι οικονομικές συνέπειες της παχυσαρκίας.

Ένας στους τέσσερις στην Ελλάδα είναι παχύσαρκος

Περισσότεροι από τους μισούς ενήλικες στην Ελλάδα είναι παχύσαρκοι ή υπέρβαροι. Σύμφωνα με δεδομένα του ΠΟΥ από το 2019, το 37,9% των Ελλήνων ενηλίκων είναι υπέρβαροι και το 24,9% είναι παχύσαρκοι. Το 44% των Ελλήνων και το 30,8% των Ελληνίδων είναι υπέρβαροι/ες, ενώ τα δύο φύλα εμφανίζουν τα ίδια ποσοστά παχυσαρκίας: ένας στους τέσσερις Έλληνες και μία στις τέσσερις Ελληνίδες ανήκουν σε αυτή την κατηγορία.

Ενδιαφέρον έχει επίσης, όπως επισημαίνεται στη μελέτη της διαΝΕΟσις, το ότι στα τρία τέταρτα των ελληνικών οικογενειών τουλάχιστον ένας από τους δύο γονείς είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος.

Παράλληλα, τα παιδιά στην Ελλάδα εμφανίζουν τα μεγαλύτερα ποσοστά παχυσαρκίας στην Ευρώπη. Το ποσοστό των παιδιών ηλικίας 4-6 ετών που είναι παχύσαρκα ή υπέρβαρα είναι 20,6%. Στα παιδιά ηλικίας 6-10 ανεβαίνει στο 38,5% και στα παιδιά ηλικίας 10-12 ετών φτάνει το 41,2%.

Τα ποσοστά υπέρβαρου και παχυσαρκίας στα παιδιά φαίνεται πως είναι μεγαλύτερα σε επαρχιακές και αγροτικές περιοχές από ό,τι στις πόλεις. Αλλά και εντός των πόλεων εμφανίζονται ανισότητες: μόνο το 2,7% των παιδιών στο Χαλάνδρι είναι παχύσαρκα -στο Κερατσίνι το ποσοστό είναι 20,3%. Ωστόσο, τα ποσοστά των υπέρβαρων παιδιών είναι παρόμοια σχεδόν παντού -περίπου ένα στα τρία παιδιά στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας είναι υπέρβαρο. Στις πολύ μικρές ηλικίες τα κορίτσια είναι πιο συχνά υπέρβαρα ή παχύσαρκα από τα αγόρια, αλλά στη συνέχεια τα ποσοστά εξισώνονται μέχρι την εφηβεία, όταν και τα αγόρια γίνεται πιο πιθανό να είναι παχύσαρκα.

Παχυσαρκία: Ένα οξύ κοινωνικό πρόβλημα

Η μελέτη της διαΝΕΟσις επισημαίνει στη συνέχεια ότι η παχυσαρκία οφείλεται στο θετικό ενεργειακό ισοζύγιο του σώματος -το ότι δηλαδή εισάγουμε περισσότερη ενέργεια στο σώμα με τις τροφές από όση καταναλώνουμε, με αποτέλεσμα αυτή να συσσωρεύεται ως λίπος. Υπάρχουν, όμως, διάφοροι κοινωνικοί, περιβαλλοντικοί αλλά και γενετικοί παράγοντες που κάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης αυτής της ανισορροπίας μεγαλύτερο. Κάποιοι από αυτούς εμφανίζονται ακόμα και από τα πολύ πρώιμα στάδια της ζωής -ακόμα και πριν από τη γέννηση. Πριν δούμε αυτούς τους παράγοντες αναλυτικά, αξίζει να τονίσουμε ότι η επίδρασή τους στο φαινόμενο είναι συνδυαστική. Το θέμα της παχυσαρκίας είναι πολύπλοκο και ευαίσθητο κοινωνικά και συχνά η απόδοση ευθυνών για την εμφάνισή του στο επίπεδο των προσωπικών επιλογών ή και στο επίπεδο της οικογένειας είναι απλουστευτικές και άδικες. Παρακάτω θα διαβάσετε, για παράδειγμα, ότι οι πιθανότητες ένα παιδί να είναι παχύσαρκο αυξάνονται αν η μητέρα του κάπνιζε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ή αν παίρνει βάρος πάρα πολύ γρήγορα μετά τη γέννηση. Ή, ακόμα, ότι τα παιδιά που τα φροντίζουν κυρίως οι γιαγιάδες ή η παππούδες τους έχουν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαρα ή παχύσαρκα από ό,τι αυτά που τα φροντίζουν κυρίως οι γονείς. Ή ότι 3 στους 4 Έλληνες ενήλικες τρώνε λιγότερα φρούτα και λαχανικά από τις ενδεδειγμένες ποσότητες. Κανένας από αυτούς του παράγοντες δεν είναι μοναδικός και δεν προσφέρεται για την απόδοση εύκολων ευθυνών. Αντίθετα, λειτουργούν μόνο σε συνδυασμό μεταξύ τους και με τις άλλες συνθήκες που ορίζουν τη ζωή και το περιβάλλον του σύγχρονου ανθρώπου. Μάλιστα, μερικοί από τους πιο κρίσιμους είναι ελάχιστα γνωστοί και σπάνια αναφέρονται στο δημόσιο διάλογο σχετιζόμενοι με την παχυσαρκία, όπως η ασφάλεια της γειτονιάς, το πόσα σπίτια έχουν αυλή, η ποιότητα των πεζοδρομίων, η εύκολη πρόσβαση σε χώρους άθλησης ή η οικονομική άνεση μιας οικογένειας. Εδώ παραθέτουμε μερικούς από τους σημαντικότερους παράγοντες που επηρεάζουν το φαινόμενο, οι οποίοι αναλύονται στη μελέτη.

Παχυσαρκία: Τρόπος ζωής

Οι πιο γνωστοί παράγοντες έχουν, βεβαίως, να κάνουν με τον τρόπο ζωής παιδιών και ενηλίκων. Το πόσες και τι είδους τροφές καταναλώνουμε, το αν αθλούμαστε ή ασκούμαστε σωματικά και το πόση ώρα αφιερώνουμε σε "καθιστικές" δραστηριότητες επηρεάζουν δραματικά την πιθανότητα αύξησης του σωματικού βάρους, ανεξαρτήτως άλλων παραγόντων. Πρόκειται για πράγματα που για κάποιους θεωρούνται αυτονόητα αλλά, από ό,τι αποδεικνύεται, για πολλούς δεν είναι. Σύμφωνα με μία από τις έρευνες που συγκέντρωσαν πολλά από τα στοιχεία που παρουσιάζονται στη μελέτη, μόνο το 8% των Ελλήνων γνωρίζουν τις συστάσεις για τη σωστή διατροφή, και μόνο το 35,2% τις συστάσεις για τη σωματική δραστηριότητα (νούμερα αρκετά χαμηλότερα από άλλων ευρωπαϊκών χωρών).

Διαβάστε Επίσης

Όπως αναφέρεται στη μελέτη της διαΝΕΟσις, στην Ελλάδα μόνο το 25% των ενηλίκων καταναλώνουν φρούτα και λαχανικά στις ποσότητες που προτείνονται. Αυτό το ποσοστό μπορεί να είναι μικρό, αλλά από διάφορες έρευνες τεκμηριώνεται ότι οι διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων δεν είναι πολύ χειρότερες από τις συνήθειες άλλων λαών με πολύ μικρότερα ποσοστά παχυσαρκίας. Ή κρίσιμη διαφορά ίσως να είναι το εξής: το 68% των Ελλήνων ενηλίκων δεν γυμνάζονται καθόλου και δεν ασχολούνται με κανένα άθλημα -το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι Έλληνες, δε, καταναλώνουν πάνω από τρεις ώρες καθημερινά μπροστά σε οθόνες εκτός εργασίας -περισσότερο από τους κατοίκους 15 άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Και, βεβαίως, υπάρχουν και άλλοι σημαντικοί επιβαρυντικοί παράγοντες, από το κοινωνικό περιβάλλον και τη γειτονιά στην οποία ζει κανείς, μέχρι την οικονομική κατάσταση, τον διαθέσιμο ελεύθερο χρόνο και τη διάρκεια του ύπνου. Κάποιοι από αυτούς μπορεί να εξηγούν και το γιατί οι Έλληνες δεν ασκούνται αρκετά σωματικά: σε σχετικές ερωτήσεις πρόσφατης έρευνας το ποσοστό των Ελλήνων που δήλωναν ότι δεν ασκούνται επειδή η γειτονιά τους "δεν έχει τις κατάλληλες υποδομές", "δεν έχει καλή αισθητική" ή "δεν είναι ασφαλής" ήταν διπλάσιο από το ποσοστό των ερωτηθέντων άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Ένα σοβαρό αλλά ελάχιστα γνωστό πρόβλημα είναι η υποεκτίμηση του βάρους των παιδιών από τους γονείς τους. Το 88% των γονέων με παιδιά προσχολικής ηλικίας που είναι υπέρβαρα και το 55,8% των γονέων με παιδιά που είναι παχύσαρκα θεωρούν ότι το παιδί τους έχει φυσιολογικό σωματικό βάρος. Κάτι που βεβαίως δεν είναι μόνο ελληνικό χαρακτηριστικό -εμφανίζεται συχνά και σε άλλες χώρες σημειώνεται στη μελέτη της διαΝΕΟσις.

Αλλά αυτοί δεν είναι οι μόνοι παράγοντες που επηρεάζουν το αν ένα παιδί θα γίνει υπέρβαρο ή παχύσαρκο. Υπάρχουν και άλλοι, που δρουν από πολύ, πολύ νωρίτερα. Από ό,τι έχει τεκμηριωθεί από πολλές έρευνες, παράγοντες όπως το υπερβάλλον σωματικό βάρος της μητέρας πριν από την εγκυμοσύνη, η υπέρμετρη αύξηση βάρους της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και το κάπνισμα της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (ενεργητικό ή παθητικό) παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη μετέπειτα εξέλιξη του παιδιού. Ένα παιδί είναι 2,6 φορές πιθανότερο να γίνει παχύσαρκο όταν η μητέρα του είναι παχύσαρκη πριν από την εγκυμοσύνη. Το 35% των Ελληνίδων μητερων αυξάνουν το βάρος τους υπέρμετρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης -τα παιδιά τους έχουν διπλάσια πιθανότητα να εμφανίσουν παχυσαρκία από τα υπόλοιπα.

Το 11,5% των Ελληνίδων μητέρων δηλώνουν ότι κάπνιζαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Σύμφωνα με την έρευνα Feel4Diabetes, τα παιδιά που γεννιούνται από μητέρες που κάπνιζαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχουν 2,6 μεγαλύτερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκα. Η συσχέτιση αυτή τεκμηριώνεται ακόμα και για το παθητικό κάπνισμα.

Μετά τη γέννηση, δε, υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν το αν ένα παιδί θα γίνει υπέρβαρο ή παχύσαρκο. Βρέφη που γεννήθηκαν με βάρος υψηλότερο του φυσιολογικού έχουν 1,8 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκα ως παιδιά. Περίπου 10% των Ελληνίδων μητέρων θηλάζουν αποκλειστικά τους πρώτους έξι μήνες -τα παιδιά που τρέφονται έτσι σε αυτό το διάστημα έχουν 2 φορές μικρότερη πιθανότητα να γίνουν παχύσαρκα σε σχέση με τα υπόλοιπα. Επιπλέον, τα παιδιά που αυξάνουν το σωματικό τους βάρος υπερβολικά γρήγορα στα δύο πρώτα χρόνια της ζωής τους -πάνω από 1 στα 3 παιδιά στην Ελλάδα ανήκουν σε αυτή την κατηγορία- έχουν τετραπλάσια πιθανότητα εμφάνισης παχυσαρκίας σε επόμενα στάδια.

Όλοι αυτοί οι "περιγεννητικοί" παράγοντες λειτουργούν συνδυαστικά. Κανένας από μόνος του δεν καθορίζει αποφασιστικά το τι θα συμβεί στο μέλλον ενός παιδιού, αλλά όλοι μαζί διαμορφώνουν ένα περιβάλλον στο οποίο οι πιθανότητες ένα παιδί να γίνει παχύσαρκο αυξάνονται ή μειώνονται ανάλογα με ό,τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και τους πρώτους μήνες ζωής του.

Όπως ισχύει και για τους υπόλοιπους παράγοντες, αν και ο ρόλος των περιγεννητικών παραγόντων είναι σημαντικός, δεν είναι ο μόνος, και γι’ αυτό η απόδοση ευθυνών σε μητέρες ή σε γονείς (ή σε γιαγιάδες, ή παππούδες) απομονώνοντας κάθε έναν από αυτούς τους παράγοντες ξεχωριστά είναι αναποτελεσματική και άδικη. Όλα τα επόμενα στάδια της ζωής του ανθρώπου, με κρισιμότερη την εφηβεία και το διάστημα μετά την ενηλικίωση, επηρεάζουν επίσης το φαινόμενο με πολύπλοκους και αλληλοσυμπληρώμενους τρόπους, σημειώνεται στη μελέτη της διαΝΕΟσις.

Παιδική παχυσαρκία

Τα παχύσαρκα παιδιά έχουν πέντε φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να γίνουν παχύσαρκοι ενήλικες απ’ ό,τι τα παιδιά με φυσιολογικό σωματικό βάρος. Το 70% των παχύσαρκων εφήβων εξακολουθούν να είναι παχύσαρκοι και μετά τα 30. Ωστόσο, το 70% των παχύσαρκων ενηλίκων δεν ήταν παχύσαρκοι ως παιδιά.

Οι προτάσεις

Δεδομένου ότι το πρόβλημα της παχυσαρκίας οφείλεται σε τόσο πολλούς, συμπληρωματικούς παράγοντες, πολλοί από τους οποίους συνδέονται με τον τρόπο ζωής και τις προσωπικές επιλογές οικογενειών που αντιμετωπίζουν διαφορετικές και ενίοτε πολύ δύσκολες καταστάσεις και προκλήσεις, μια γενική και οριζόντια λύση για το θέμα θα ήταν πολύ δύσκολη υπόθεση.

Πάντως προσπάθειες έχουν γίνει, τονίζει η μελέτη της διαΝΕΟσις. Από τη δεκαετία του 1970 κιόλας έχουν εφαρμοστεί διάφορα προγράμματα ενημέρωσης και πρόληψης της παχυσαρκίας σε διάφορες χώρες του κόσμου, τα οποία περιλάμβαναν δράσεις ενημέρωσης παιδιών και γονέων και διάφορες μορφές παρεμβάσεων σε σχολεία και οικογένειες, κάποια από τα οποία είχαν μετρήσιμα και σημαντικά αποτελέσματα.

Οι ερευνητές, λαμβάνοντας υπ’ όψιν όλα όσα έχουν προηγηθεί (με έμφαση στα προγράμματα ToyBox και Feel4Diabetes που είχαν σχεδιαστεί και υλοποιηθεί από την ίδια ερευνητική ομάδα), καταλήγουν στην πρόταση υλοποίησης ενός προτεινόμενου σχεδίου δράσης με δύο άξονες: αφενός τον σχεδιασμό και την εφαρμογή προγραμμάτων παρέμβασης σε σχολεία για την προώθηση της υγιεινής διατροφής και την αύξηση της σωματικής δραστηριότητας για τα παιδιά και τις οικογένειες τους, και αφετέρου τον σχεδιασμό και την υλοποίηση μιας διαδικασίας εύκολου και έγκαιρου εντοπισμού των οικογενειών υψηλού κινδύνου για την παχυσαρκία και τα συνοδά της νοσήματα, με κέντρο της παρέμβασης τις δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ανά την Ελλάδα.

Το προτεινόμενο σχέδιο δράσης συνίσταται στην καταγραφή των δεικτών ανάπτυξης και υγείας των παιδιών, των εφήβων αλλά και των γονέων τους μέσω της ήδη θεσμοθετημένης ιατρικής εξέτασης των παιδιών για τη συμπλήρωση του Ατομικού Δελτίου Υγείας Μαθητή (ΑΔΥΜ). Το γνωστό ΑΔΥΜ, που συμπληρώνεται υποχρεωτικά από τους παιδιάτρους για τη φοίτηση των παιδιών στο σχολείο, μπορεί να εμπλουτιστεί με στοιχεία για τους γονείς (ανθρωπομετρικά χαρακτηριστικά, συνήθειες διατροφής και άσκησης, άλλων παραγόντων κινδύνου για χρόνια νοσήματα) δημιουργώντας έτσι ένα σύστημα αξιολόγησης των δεικτών υγείας του πληθυσμού. Με αυτό τον τρόπο θα μπορούν να εντοπίζονται οι οικογένειες "υψηλού κινδύνου" (πάντα, όπως τονίζει η έρευνα, μέσα από διαδικασίες αυστηρής προστασίας των προσωπικών δεδομένων). Οι οικογένειες αυτές θα παραπέμπονται στις δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ΤΟΜΥ, Δημοτικά Ιατρεία, Κέντρα Υγείας) για ιατρικό έλεγχο και πρόσβαση σε συμβουλευτικές υπηρεσίες από ειδικούς, παρεμβάσεις, προγράμματα, και εργαλεία ενημέρωσης. Το προτεινόμενο σχέδιο δράσης έχει εξ αρχής στον σχεδιασμό του διαδικασίες αξιολόγησης και μέτρησης της αποτελεσματικότητάς του.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ 08 Ιαν 2026 | 19:16

Πρωτόγνωρο σκηνικό στο Παρίσι: Οι αγρότες κατέλαβαν όλα τα αξιοθέατα της γαλλικής πρωτεύουσας [εικόνες - βίντεο]

Αγρότες απέκλεισαν δρόμους και έκλεισαν τα σημαντικότερα αξιοθέατα του Παρισιού, διαμαρτυρόμενοι κατά της εμπορικής συμφωνίας ΕΕ - Mercosur

ΚΑΙ Η ΚΡΙΤΙΚΗ 08 Ιαν 2026 | 16:41

"Κόκκινο κρέας...": Η ανατροπή της πυραμίδας διατροφής από τον υπουργό Υγείας των ΗΠΑ και η αντίδραση των επιστημόνων

Τι σημαίνει "να τρώμε αληθινό φαγητό" σύμφωνα με τις νέες οδηγίες του Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ 08 Ιαν 2026 | 07:54

Πώς και πόσο θα αυξηθούν τα ασφάλιστρα υγείας φέτος

Η απόφαση του ΣτΕ και η φερεγγυότητα.

ΠΟΤΕ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ 08 Ιαν 2026 | 06:30

Πού κερδίζει και πού υστερεί το νέο χάπι αδυνατίσματος σε σχέση με τις ενέσεις - Πόσο βάρος μπορούμε να χάσουμε

Πρόκειται για το πρώτο- και προς το παρόν μοναδικό– χάπι που μιμείται τη δράση της ορμόνης GLP-1, μειώνοντας την όρεξη - Πότε έρχεται στην Ευρώπη.

ΑΝΤΟΝΙΟ ΚΟΣΤΑ 07 Ιαν 2026 | 23:45

ΕΕ: Η Γροιλανδία ανήκει στο λαό της - "Πλήρης υποστήριξη και αλληλεγγύη"

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, επανέλαβε τις τελευταίες ημέρες ότι επιθυμεί να αποκτήσει τον έλεγχο της Γροιλανδίας

ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ 07 Ιαν 2026 | 22:44

Φον ντερ Λάιεν: "Προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης η επανένωση της Κύπρου"

"Συναντιόμαστε σε μια χώρα όπου η υπόσχεση της επανένωσης αναμένει να εκπληρωθεί", επισήμανε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ 07 Ιαν 2026 | 13:20

Eurostat: Επιμένει ο υψηλός πληθωρισμός στην Ελλάδα - Στο 2,9% τον Δεκέμβριο - Στο 2% στην ευρωζώνη

Ο ετήσιος πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ αναμένεται να διαμορφωθεί σε 2,0% τον Δεκέμβριο του 2025, από 2,1 % τον Νοέμβριο.

ΤΕΛΕΤΗ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ 07 Ιαν 2026 | 13:16

Η Κύπρος στο τιμόνι του Συμβουλίου της ΕΕ - Ο Χριστοδουλίδης θα δει τον Ζελένσκι

Αναμένονται συναντήσεις του Προέδρου της Κύπρου με Ζελένσκι και φον ντερ Λάιεν

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΤΗΝ ΕΕ 06 Ιαν 2026 | 18:11

"Μπλόκα" και από τους Ευρωπαίους αγρότες λόγω Mercosur - Η πρόταση Φον ντερ Λάιεν για να τους κατευνάσει

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προτείνει την αποδέσμευση 45 δισεκατομμυρίων ευρώ για τους αγρότες

26 ΜΕΛΩΝ - ΚΡΑΤΩΝ 04 Ιαν 2026 | 23:17

Ευρωπαϊκή Ένωση: Έκκληση για αυτοσυγκράτηση στη Βενεζουέλα - Το ψήφισμα που υπέγραψε και η Ελλάδα

Η ΕΕ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι ο Νικολάς Μαδούρο δεν διαθέτει τη νομιμότητα ενός δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου

ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΠΟΛΛΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ 02 Ιαν 2026 | 22:22

Ουκρανία: Τα "κρυφά" θύματα ενός πολέμου που μαίνεται - Απομακρύνονται 3.000 παιδιά και γονείς από πόλεις και χωριά

Περίπου 30 άνθρωποι τραυματίστηκαν την Παρασκευή 2 Ιανουαρίου εξαιτίας ρωσικής πυραυλικής επίθεσης σε πολυκατοικία στο Χάρκοβο της βορειοανατολικής Ουκρανίας

Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΑ 02 Ιαν 2026 | 21:21

Μίκαελ Σουμάχερ: Το πρώτο αισιόδοξο μήνυμα με την αυγή του 2026 - Η φράση της συζύγου του που... κάτι δείχνει

Κανείς δεν γνωρίζει εάν ο Μίκαελ Σουμάχερ είναι σε θέση να απολαμβάνει τις μικρές και μεγάλες χαρές της ζωής

02 Ιαν 2026 | 07:53

Αθηνά Οικονομάκου: Η matchy matchy εμφάνιση με τον Μπρούνο Τσερέλα και τα παιδιά της

Η Αθηνά Οικονομάκου μοιράστηκε μόλις ένα ξεχωριστό στιγμιότυπο με τον αγαπημένο της και τα μικρά της θαύματα.

ΔΕΝ ΑΚΟΥΕΙ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ 01 Ιαν 2026 | 20:40

Τραμπ: Αποκαλύπτει γιατί έχει ανησυχητικές μελανιές στα χέρια του - Η ημερήσια λήψη ασπιρίνης και το μακιγιάζ

Εξηγήσεις για τα σημάδια στο δέρμα του που προκαλούν ανησυχία έδωσε ο Τραμπ - Τι είπε στη Wall Street Journal

ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 01 Ιαν 2026 | 15:00

Παπαθανάσης: Επιτυχής η υλοποίηση του Αναπτυξιακού Προγράμματος Δημοσίων Επενδυσεων 2025

Ο Νίκος Παπαθανάσης ανέφερε ότι το 2026 θα αυξηθεί στα 16,7 δισ. ευρώ το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ 31 Δεκ 2025 | 13:22

Αυστηρά όρια στη μονομερή αναπροσαρμογή ασφαλίστρων υγείας - Απόφαση σταθμός του ΣτΕ

Το Συμβούλιο της Επικρατείας θέτει σαφή όρια στη μονομερή αναπροσαρμογή ασφαλίστρων υγείας, επικυρώνοντας πρόστιμο σε ασφαλιστική εταιρεία.

ΑΠΟΦΑΣΗ 30 Δεκ 2025 | 19:11

ΣτΕ: Οι ασφαλιστικές μπορούν να αυξάνουν μονομερώς τα ασφάλιστρα υγείας υπό προϋποθέσεις

Για να είναι έγκυρη η ρήτρα πρέπει να περιγράφει σαφώς τον τρόπο λειτουργίας της αναπροσαρμογής

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ 29 Δεκ 2025 | 15:22

Βόλος: Στην Παιδιατρική του νοσοκομείου ο Άγιος Βασίλης κατέβηκε με σχοινιά καταρρίχησης [βίντεο]

Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Μαγνησίας χάρισε χαμόγελα στα παιδιά που νοσηλεύονται στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου, με τον Άγιο Βασίλη να κατεβαίνει με σχοινιά

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΠΟΕΔΗΝ 29 Δεκ 2025 | 12:54

Ραγδαία αύξηση γρίπης και ιώσεων στα παιδιά τις γιορτές - Εκρηξη νοσηλειών, τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς

Σύμφωνα με την ΠΕΟΔΗΝ από χθες έως σήμερα το πρωί στο Παίδων "Αγ. Κυριακού", 120 παιδιά διαγνώστηκαν με γρίπη ή RSV ή άλλες αναπνευστικές εποχικές ιώσεις.

ΤΙ ΛΕΕΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ 29 Δεκ 2025 | 07:04

Πρίγκιπας Γουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Τα τρία δώρα των πολιτών που επιτρέπεται να κρατήσουν τα παιδιά τους τα Χριστούγεννα

Κάθε χρόνο, την περίοδο των Χριστουγέννων, τα 3 παιδιά του Γουίλιαμ και της Κέιτ βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του κοινού, δεχόμενα δεκάδες δώρα.

ΚΟΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ ΕΝΤΟΣ ΕΕ 27 Δεκ 2025 | 23:09

Φον ντερ Λάιεν για Ουκρανικό: Χαιρετίζουμε όλες τις προσπάθειες που οδηγούν σε μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη

"Η υποστήριξη της ΕΕ προς την Ουκρανία δεν θα κλονιστεί", το μήνυμα του Αντόνιο Κόστα

ΔΗΛΩΣΕ ΟΤΙ ΘΑ ΗΘΕΛΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΡΙΑΛΙΤΙ 27 Δεκ 2025 | 20:02

Ανδρέας Μικρούτσικος: Μετά από δύο εντατικές, έχω άλλες πέντε ζωές - Είμαι γάτα [Βίντεο]

"Και εγώ ανησύχησα με την υγεία μου, αλλά αποδεικνύεται ότι είμαι μια γάτα", τόνισε ο Ανδρέας Μικρούτσικος

ΤΙ ΛΕΕΙ ΕΙΔΙΚΟΣ 24 Δεκ 2025 | 19:29

Σαρώνει στα παιδιά η "υπεργρίπη": Τα μισά περιστατικά στο Παίδων με το υποστέλεχος Κ του H3N2

Η υψηλή μεταδοτικότητα δεν συνοδεύεται από υπερβολική σοβαρότητα, καθώς τα συμπτώματα υποχωρούν γρήγορα

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΩΡΙΣΜΟ ΤΗΣ 24 Δεκ 2025 | 11:09

Μαρία Καλάβρια: "Κάνω μπότοξ, αλλά υαλουρονικό δε βάζω" [βίντεο]

"Είμαι πιο πολύ η μαμά φίλη, που δεν ανακατεύεται στα προσωπικά τους αλλά θα τους δώσω συμβουλές" δήλωσε για τα παιδιά της Μαρία Καλάβρια

ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ 24 Δεκ 2025 | 07:25

Τέλος στις ενέσεις; Το πρώτο χάπι απώλειας βάρους πήρε έγκριση στις ΗΠΑ

Μέχρι σήμερα, η θεραπεία της παχυσαρκίας βασιζόταν κυρίως σε ενέσιμα σκευάσματα, τα οποία όμως είναι ακριβά και δύσκολα στη χρήση για πολλούς ασθενείς.

ΕΡΕΥΝΑ 23 Δεκ 2025 | 17:36

Δημοσκόπηση POLITICO: Αναξιόπιστες οι ΗΠΑ σύμφωνα με τους πολίτες συμμαχικών τους χωρών… ελέω Τραμπ

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, περίπου 4 στους 10 λένε ότι οι ΗΠΑ αμφισβητούν, αντί να υποστηρίζουν, τους συμμάχους τους

ΡΑΓΙΖΕΙ ΚΑΡΔΙΕΣ 22 Δεκ 2025 | 17:28

"Παιδί μου σου είπα ψέματα": Η συγκλονιστική επιστολή για τα παιδιά που θα περάσουν τα Χριστούγεννα σε νοσοκομεία

Η εκπαιδευτικός, Μαρία Σκούπα, με αφορμή το βίωμα ενός μαθητή της, υπογραμμίζει πως δεν πρέπει σε μια κοινωνία να υπάρχουν "αόρατοι"

ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΣΤΗ ΦΛΟΡΙΝΤΑ 22 Δεκ 2025 | 10:14

ΗΠΑ: Eπικοδομητικές οι συνομιλίες με τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία

Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ Γουίτκοφ χαρακτήρισε "εποικοδομητικές" τις ξεχωριστές συνομιλίες με Ρώσους διαπραγματευτές - Συνομιλίες των ΗΠΑ με Ουκρανούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους στη Φλόριντα

ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΣ 21 Δεκ 2025 | 17:01

Αδιανόητη απάτη σε βάρος παιδιών με καρκίνο: Άρπαξαν 4 εκατ. ευρώ από χρήματα για δωρεές - Ερευνα του BBC

Οι επιτήδειοι εντόπιζαν παιδιά με καρκίνο από 3 έως 9 ετών, προσέγγιζαν τις οικογένειες τους, έστηναν απάτες και θησαύριζαν.

ΝΕΑ ΜΕΛΕΤΗ 20 Δεκ 2025 | 08:14

Πως το mRNA κατάφερε να ανανεώσει το γερασμένο ανοσοποιητικό και να γυρίσει πίσω το "ρολόι" των ανοσοκυττάρων

"Κοκτέιλ" τριών αγγελιοφόρων RNA, το οποίο χορηγήθηκε δύο φορές την εβδομάδα, μπόρεσε να ανανεώσει το γερασμένο ανοσοποιητικό σύστημα

ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ 19 Δεκ 2025 | 21:57

Αλλαγές στα ταξίδια εντός ΕΕ: Τι ισχύει από το καλοκαίρι του 2026 με τις νέες ταυτότητες και οι εναλλακτικές

Τι προβλέπεται για τα ταξίδια με ταυτότητες εντός ΕΕ και Ζώνης Σένγκεν από τον Αύγουστο του 2026

ΜΑΡΑΘΩΝΙΑ ΣΥΝΟΔΟΣ 19 Δεκ 2025 | 12:13

Ανάλυση Politico: Τι σημαίνει για την ΕΕ το δάνειο των 90 δισ. ευρώ στην Ουκρανία - Πώς "κέρδισαν" οι Βέλγοι

Το παρασκήνιο της Συνόδου που κράτησε 16 ώρες και κατέληξε σε συμβιβασμό - Τι σηματοδοτεί για το μέλλον της ΕΕ.

ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΠΟΥΤΙΝ 19 Δεκ 2025 | 09:16

Ρωσία: Σήμερα η μαραθώνια ετήσια συνέντευξη Τύπου του Πούτιν - Περισσότερες από δύο... εκατομμύρια οι ερωτήσεις

Αυτή η ετήσια συνέντευξη Τύπου αποτελεί μια ευκαιρία για τον Ρώσο πρόεδρο να ακούσει τα παράπονα των πολιτών από τις διάφορες περιοχές της Ρωσίας.

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΕ 19 Δεκ 2025 | 08:30

Μητσοτάκης για αγρότες: Ναι στον διάλογο, όχι στην αχρείαστη ταλαιπωρία της κοινωνίας - Δεν θα ενδώσουμε σε μαξιμαλισμό

"Η κυβέρνηση έχει σκύψει με προσοχή πάνω στα προβλήματα των αγροτών. Θεωρεί ότι έχει αντιμετωπίσει πολλά από τα δικαιολογημένα αιτήματα" δήλωσε ο πρωθυπουργός

ΥΠΟΚΛΑΔΟΣ Κ 19 Δεκ 2025 | 06:43

Συναγερμός για τη γρίπη που αλλάζει και μεταλλάσσεται διαρκώς - Όσα πρέπει να γνωρίζουμε φέτος

Οι ειδικοί προετοιμάζονται για μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο - Η κυρίαρχη μορφή της γρίπης που εξαπλώνεται είναι η H3N2, υποκλάδος Κ.

ΤΗ ΔΙΕΤΙΑ 2026-2027 19 Δεκ 2025 | 06:16

EE: Συμφωνία για δάνειο 90 δισ. ευρώ στην Ουκρανία - Δεν τα βρήκαν για τα παγωμένα ρωσικά κεφάλαια

"Έχουμε συμφωνία. Η απόφαση για την παροχή στήριξης 90 δισ. ευρώ προς την Ουκρανία για τη διετία 2026-2027 εγκρίθηκε", ανέφερε ο Κόστα σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X.

"ΠΑΓΩΣΑΝ" ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 18 Δεκ 2025 | 22:45

Πίσω ολοταχώς από την ΕΕ μετά τις διαμαρτυρίες των αγροτών: Αναβάλει την υπογραφή της συμφωνίας με τη Mercosur

Η ΕΕ ψάχνει τρόπους να καθησυχάσει τους αγρότες, μετά τις γεμάτες ένταση κινητοποιήσεις της Πέμπτης 18/12 στις Βρυξέλλες

ΠΙΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΒΕΛΓΙΟ 18 Δεκ 2025 | 17:24

Μάχη στη Σύνοδο Κορυφής για τα παγωμένα assets της Ρωσίας και το δάνειο στην Ουκρανία: Παρασκήνια και στρατόπεδα

Κρίσιμη Σύνοδος στις Βρυξέλλες - Γιατί το Βέλγιο αντιστέκεται στη λύση με τα "παγωμένα" ρωσικά assets για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας

ΔΑΚΡΥΓΟΝΑ 18 Δεκ 2025 | 12:47

Επεισόδια στις Βρυξέλλες με ξαφνικό μπλόκο αγροτών - Τρακτέρ μέσα την πόλη ενώ διεξάγεται η Σύνοδος των 27

Αιφνιδιαστική εμφάνιση στους δρόμους στην καρδιά των Βρυξελλών έκαναν αγρότες με τα τρακτέρ τους - Επεισόδια έξω από το κτίριο της ΕΕ όπου διεξάγεται η Σύνοδος των 27.

ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ 17 Δεκ 2025 | 21:14

Ζελένσκι προς Ευρωπαίους: Χρησιμοποιήστε τα ρωσικά κεφάλαια για να θέσετε τέλος στις πολεμικές ορέξεις του Πούτιν

Ο Ουκρανός πρόεδρος κάλεσε τους εταίρους να λάβουν απόφαση σχετικά με τη χρήση των 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων των παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων

ΤΡΑΓΩΔΙΑ 16 Δεκ 2025 | 08:39

Τραγωδία στη Γαλλία: Δυο παιδιά νεκρά από έκρηξη σε πολυκατοικία κοντά στη Λιόν [εικόνα]

Η έκρηξη έγινε στο ισόγειο της τετραώροφης πολυκατοικίας.

ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ "ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟ" 15 Δεκ 2025 | 22:46

Ουκρανικό: "Αγκάθι" οι παραχωρήσεις εδαφών στη Ρωσία για τον Ζελένσκι - Αισιόδοξος ο Τραμπ για λύση

Η Ουκρανία προτίθεται να εγκαταλείψει την ένταξη στο ΝΑΤΟ, με αντάλλαγμα αμερικανικές εγγυήσεις ασφαλείας

ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΩΡΕΣ 15 Δεκ 2025 | 19:08

Ουκρανικό: Οι ΗΠΑ πιέζουν τον Ζελένσκι να δώσει στη Ρωσία Ντονέτσκ και Λουχάνσκ - Στο Κίεβο το "μπαλάκι"

Μίνι ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής για το Ουκρανικό θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της Δευτέρας 15/12 στο Βερολίνο

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΕ 15 Δεκ 2025 | 15:48

Politico: Αποκλιμάκωση με την Τουρκία με στόχο την ένταξη στο ΝΑΤΟ το σχέδιο της Λευκωσίας

"Μπορούμε να οραματιστούμε μια σταδιακή προσέγγιση με βήματα από την Τουρκία για την ένταξη της Κύπρου στο PfP και παράλληλα θετικά βήματα στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας"

ΚΥΠΡΙΟΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ 13 Δεκ 2025 | 12:39

Ίλον Μασκ: Εκθειάζει ξανά τον Φειδία – "Ψηφίστε τον για πρόεδρο Ευρωκοινοβουλίου"

Ο Ίλον Μασκ αναδημοσίευσε την ανάρτηση του Φειδία γράφοντας "Fidias for President of the EU!".

ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΦΕΤΟΣ 13 Δεκ 2025 | 08:08

Τι έχει αλλάξει και γιατί μιλάμε για "υπεργρίπη": Ο ρόλος του νέου υποκλάδου Κ. - Συναγερμός για τις γιορτές

Στην Ελλάδα, η κατάσταση μέχρι στιγμής παραμένει συγκριτικά πιο ήπια σε σχέση με χώρες, όπου οι νοσηλείες από γρίπη έχουν αυξηθεί σημαντικά

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ 12 Δεκ 2025 | 21:13

Επ' αόριστον πάγωμα των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων αποφάσισαν οι χώρες της ΕΕ

Το επ’ αόριστον πάγωμα των κεφαλαίων αναμένεται επίσης ότι θα πείσει το Βέλγιο, που μέχρι τώρα εξέφραζε αντιρρήσεις, να στηρίξει το σχέδιο της ΕΕ

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ 12 Δεκ 2025 | 20:18

Κομισιόν: Στέλνει την Ελλάδα στο ευρωπαϊκό Δικαστήριο για "έλλειψη" σύγχρονων διαδικασιών πλοήγησης στα αεροδρόμια

Η χρήση σύγχρονων τεχνολογιών παρέχει καλύτερα εργαλεία για τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας και τους χειριστές

ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΕΦΙΑΛΤΗ ΤΟΥ GREXIT 11 Δεκ 2025 | 22:45

Τι σηματοδοτεί η εκλογή Πιερρακάκη στην προεδρία του Eurogroup - Τα οφέλη για την Ελλάδα και η πολιτική συγκυρία

Η αλλαγή ηγεσίας στο Eurogroup, με τον Κυριάκο Πιερρακάκη επικεφαλής, έρχεται σε μια περίοδο που φέρνει νέες προκλήσεις

ΠΡΟΕΔΡΟΣ EUROGROUP 11 Δεκ 2025 | 20:27

Κυρ. Πιερρακάκης: Στόχος μια ομάδα ενωμένη - Η Ελλάδα άντεξε, πριν 10 χρόνια συζητούσαμε για Grexit - Οι πρώτες δηλώσεις

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης έστειλε μήνυμα συνεργασίας και υπογράμμισε ότι "σε αυτό θα επικεντρωθώ"

ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΟ ΦΩΣ 11 Δεκ 2025 | 11:34

18 παιδιά σε 11 οικογένειες στην Ελλάδα με το καρκινογόνο γονίδιο του δότη σπέρματος - Το 2017 η τελευταία χρήση του

Στην Ελλάδα έχουν γεννηθεί 18 παιδιά σε 11 οικογένειες με σπέρμα δότη από την Δανία που ήταν εν αγνοία του φορέας γενετικής μετάλλαξης που αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ 11 Δεκ 2025 | 09:37

18 παιδιά έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα από το σπέρμα δότη με καρκινογόνο γονίδιο - 7 οι κλινικές - Οι επίσημες οδηγίες

Στην Ελλάδα με γεννητικό υλικό του εν λόγω δότη έχουν γεννηθεί 18 παιδιά - Η ανακοίνωση της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.

ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ 11 Δεκ 2025 | 06:23

Τα social media "ροκανίζουν" τη συγκέντρωση των παιδιών - Νέα μελέτη τα συνδέει με αύξηση συμπτωμάτων ΔΕΠΥ

Η όλο και μεγαλύτερη "παρουσία" των παιδιών στα social media μειώνει την ικανότητά τους να συγκεντρώνονται, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη.

ΚΥΑ 10 Δεκ 2025 | 06:10

Ποιοι δικαιούνται τα δωρεάν φάρμακα για την παχυσαρκία και θα λάβουν το SMS - Αναλυτικά η διαδικασία

Ανοίγει ο δρόμος για τη δωρεάν χορήγηση φαρμάκων για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας,

ΔΕΝ ΤΗΝ ΑΚΟΥΣΑΝ 10 Δεκ 2025 | 00:34

Δεν τη βοήθησε κανείς: Μητέρα σε διάσταση βρέθηκε νεκρή με τα παιδά της - Θύμα ενδοοικογενειακής βίας από τον πρώην της

Έδινε μάχη για την αποκλειστική επιμέλεια από τον καταδικασμένο σύζυγό της - Βρέθηκε νεκρή όπως και τα παιδιά

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ 08 Δεκ 2025 | 23:00

Politico: Αυτός είναι ο λογαριασμός για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας - Τι θα πληρώσουν Ελλάδα και ΕΕ

Οι ευρωπαϊκές χώρες θα συνεισφέρουν εγγυήσεις στο πακέτο των 210 δισ. ευρώ για την Ουκρανία, ανάλογα με το μέγεθος της οικονομίας τους

ΑΚΥΡΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΕΣ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΤΗΣ 08 Δεκ 2025 | 14:09

Στο νοσοκομείο εκτάκτως η Έλενα Παπαρίζου - Ένιωσε έντονη αδιαθεσία μετά την πρόβα του "The Voice"

Η ανακοίνωση της δισκογραφικής εταιρίας της τραγουδίστριας - Νοσηλεύτηκε μετά από έντονη αδιαθεσία στο The Voice

ΝΕΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ 07 Δεκ 2025 | 21:10

Ο Μασκ κηρύσσει πόλεμο στην ΕΕ: "Είναι γραφειοκρατία, όχι δημοκρατία - Προδότες πολλοί Ευρωπαίοι πολιτικοί"

Η Επιτροπή επέβαλε πρόστιμο 120 εκατ. ευρώ στο X την Πέμπτη για παραβίαση των κανόνων της ΕΕ βάσει του Νόμου περί Ψηφιακών Υπηρεσιών

ΣΤΗΝ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ 06 Δεκ 2025 | 21:19

Μασκ εναντίον Ευρώπης μετά το πρόστιμο 120 εκατ. ευρώ στο Χ: "Καταργήστε την ΕΕ"

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε πρόστιμο ύψους 120 εκατ. ευρώ στην πλατφόρμα X για παραβίαση των υποχρεώσεων διαφάνειας που προβλέπει ο Νόμος για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες

Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ 06 Δεκ 2025 | 14:40

Σίσσυ Χρηστίδου: "Oταν νιώθω ότι βάλλομαι, ότι κινδυνεύω, παίρνω βάρος για να προστατευτώ"

Για την εξομολόγηση που έκανε ο influencer Αλέξανδρος Κοψιάλης για τα υπερφαγικά επεισόδια που αντιμετωπίζει.

ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΟ ΖΗΤΗΜΑ 05 Δεκ 2025 | 06:08

Ξεκινούν τα SMS για τα δωρεάν φάρμακα κατά της παχυσαρκίας - Ποιοι θα τα λάβουν, η διαδικασία και τα κριτήρια

Ποιοι θα πάρουν δωρεάν τα φάρμακα για την παχυσαρκία - Τι θα περιλαμβάνει το μήνυμα.

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ 04 Δεκ 2025 | 21:14

ΕΟΔΥ: Η πρώτη συστηματική καταγραφή δαγκωμάτων από σκύλους στην Ελλάδα - Πόσα περιστατικά αναφέρθηκαν το 2023

Σε ποια ηλικιακή ομάδα δείχνουν... προτίμηση οι σκύλοι για να δαγκώνουν - Ο μήνας που τα περιστατικά παρουσιάζουν έξαρση

ΣΤΟΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟ 04 Δεκ 2025 | 17:54

Μουρτζούκου: Οι χειρόγραφες σημειώσεις στο κελί για τα παιδιά που σκότωσε - "Θα είστε πάντα η φυλακή μου"

Τα γράμματα συνοδεύει και μια ζωγραφιά που έκανε η 25χρονη με έναν φτερωτό άγγελο.

Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ 04 Δεκ 2025 | 15:07

Σκάνδαλο διαφθοράς: Παραιτήθηκε η Μογκερίνι από πρύτανης του "Κολεγίου της Ευρώπης", μετά τις κατηγορίες

Αφήνει τη θέση της πρυτάνεως του "Κολεγίου της Ευρώπης" η Φεντερίκα Μογκερίνι μετά τον σάλο για το σκάνδαλο διαφθοράς

ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΑΠΑΤΗ 04 Δεκ 2025 | 13:31

Ευρωπαϊκή Ένωση: Η Φεντερίκα Μογκερίνι έδωσε εξηγήσεις "με πλήρη διαφάνεια", λέει η δικηγόρος της

"Η ανάκριση πήγε πολύ καλά, διήρκεσε πάρα πολύ, αλλά με πλήρη διαφάνεια και με ηρεμία", δήλωσε η δικηγόρος της Φεντερίκα Μογκερίνι

ΕΥΡΩΠΑΙΑ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ 04 Δεκ 2025 | 12:57

Ολοκληρώνεται η θητεία της Λάουρα Κοβέσι στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία: Ο Γερμανός Αντρές Ρίτερ θα την αντικαταστήσει

Η θητεία της Λάουρα Κοβέσι στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας λήγει το 2026.

ΠΩΣ ΘΑ ΟΦΕΛΟΥΝΤΑΙ 03 Δεκ 2025 | 17:45

Τραπεζικά βιβλιάρια Τραμπ για 25 εκατ. νεογέννητα: Το πανίσχυρο ζεύγος Dell δωρίζει 6,25 δισ. δολάρια

Τι είναι οι λογαριασμοί του Τραμπ για τα παιδιά της Αμερικής - Η δωρεά μαμούθ του ζεύγους Ντελ για να ενισχυθεί το πρότζεκτ για το δημογραφικό

ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ 03 Δεκ 2025 | 17:40

Έρευνα: Το πραγματικό εισόδημα των Ελλήνων 15% χαμηλότερο από το 2009 - Τι αποκαλύπτει μελέτη

Τι αναφέρει το νέο policy brief του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦΙΜ)

ΑΝΑΤΡΙΧΙΑΣΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ 03 Δεκ 2025 | 17:29

Κρήτη: Γονείς συνελήφθησαν μετά από καταγγελία για κακοποίηση των οκτώ παιδιών τους - Τι λέει γειτόνισσα

Πατέρας και μητέρα στην Κρήτη θα δικαστούν στο Αυτόφωρο, ενώ τα οκτώ παιδιά θα εξεταστούν από ιατροδικαστή

ΒΕΛΓΙΟ 03 Δεκ 2025 | 10:42

Ελεύθερη υπό όρους η Μογκερίνι – Απαγγέλθηκαν και επίσημα οι κατηγορίες για απάτη και διαφθορά

Τη νύχτα αφέθηκαν ελεύθεροι η Φεντερίκα Μογκερίνι, ο Στέφανο Σανίνο και ο Τσεζάρε Τζεγκρέτι.

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ 03 Δεκ 2025 | 06:34

Κινητό σε παιδιά κάτω των 12 ετών: Ελλειψη ύπνου, κατάθλιψη, παχυσαρκία και πολλά ακόμη προβλήματα υγείας

Η απόκτηση κινητού από παιδιά κάτω των 12 ετών κρύβει πολλούς κινδύνους, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη.

«ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ" 03 Δεκ 2025 | 00:12

Βήμα πίσω της ΕΕ: Παρατείνεται πέρα του 2035 η παραγωγή θερμικών κινητήρων - Δήλωση Τζιτζικώστα

"Πρέπει να λάβουμε υπ' όψιν όλες τις τελευταίες γεωπολιτικές εξελίξεις", σημείωσε χαρακτηριστικά στη Handelsblatt ο Απόστολος Τζιτζικώστας

02 Δεκ 2025 | 11:38

Ζούμε μια νέα φούσκα;

Αν – ή όταν -- το AI-com boom διορθωθεί απότομα, οι ΗΠΑ θα εξακολουθούν να διαθέτουν υποδομές και κεφάλαια για να επανεκκινήσουν την οικονομία

ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑ 01 Δεκ 2025 | 21:55

ΠΟΥ: Ενέκρινε τα φάρμακα GLP-1 για την παχυσαρκία σε ενήλικες, σε συνδυασμό με σωστή διατροφή και άσκηση

Οι σημερινές οδηγίες αφορούν ενήλικες με Δείκτη Μάζας Σώματος άνω του 30.

TΟΥ ΑΝΑΝΕΩΜΕΝΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΦΙΛΙΠ 01 Δεκ 2025 | 16:51

"MIRACULOUS": Η δημοφιλής σειρά κινουμένων σχεδίων ζωντανεύει στη θεατρική σκηνή

Ένα φαντασμαγορικό μιούζικαλ για όλη την οικογένεια.

ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ 30 Νοε 2025 | 18:30

Νέοι ευρωπαϊκοί κανόνες για σκύλους και γάτες - Τι αλλάζει για τους ιδιοκτήτες

Προσωρινή συμφωνία Συμβουλίου και Κοινοβουλίου για τη βελτίωση της διαβίωσης και της ιχνηλασιμότητας των γατών και των σκύλων στην Ευρώπη

ΜΥΟΚΑΡΔΙΤΙΔΑ ΩΣ ΠΙΘΑΝΗ ΑΙΤΙΑ 29 Νοε 2025 | 10:06

New York Times: Ο FDA σχετίζει θανάτους 10 παιδιών με τα εμβόλια κατά του κορονοϊού

Μία έρευνα έδειξε ότι τουλάχιστον 10 παιδιά πέθαναν "μετά και εξαιτίας" της χορήγησης του εμβολίου για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ 29 Νοε 2025 | 08:35

Ερχεται το "Ozempic 2.0": Νέα γενιά φαρμάκων για απώλεια βάρους με χάπια αντί για ενέσεις

Η Novo Nordisk και η Eli Lilly αναμένεται να λανσάρουν εντός του 2026 χάπια καθημερινής λήψης.

ΠΛΗΓΜΑ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΠΛΕΥΡΩΝ 28 Νοε 2025 | 19:10

ΕΕ: Κατέρευσαν οι συνομιλίες για την ένταξη της Βρετανίας στο πρόγραμμα SAFE

Η Βρετανία δήλωσε ότι δεν είναι δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία - Η Ευρωπαϊκή Ένωση τόνισε πως θα μπορούσε να συμμετάσχει μέχρι το όριο του 35%

ΠΟΙΟΙ ΑΛΛΟΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ 28 Νοε 2025 | 18:57

Κυριάκος Πιερρακάκης: Ανακοίνωσε επίσημα την υποψηφιότητά του για την προεδρία του Eurogroup

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης είναι ένας από τους δύο υποψηφίους για να αντικαταστήσουν τον Ιρλανδό υπουργό Οικονομικών, Πασκάλ Ντόναχιου

ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ 28 Νοε 2025 | 13:59

Συνάντηση Ν. Κακλαμάνη - Μέτσολα: "Όχι" σε περικοπές στους αγρότες – "Όχι" σε διαιρεμένη Κύπρο

Η κ. Metsola υπογράμμισε ότι "όσο είναι διαιρεμένη η Κύπρος, η Ευρώπη δεν είναι ολοκληρωμένη".

ΑΓΡΙΕΣ ΜΕΡΕΣ 25 Νοε 2025 | 08:39

Βορίζια: Τα παιδιά των δύο οικογενειών επέστρεψαν στο σχολείο μετά το μακελειό - "Είναι τραυματισμένα"

Οι μαθητές γυμνασίου και λυκείου θα συνεχίσουν την τηλεκπαίδευση έως το τέλος της σχολικής χρονιάς

ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ 24 Νοε 2025 | 17:09

Σάλος με τα "Παιδιά του Δάσους" στην Ιταλία: Ζούσαν χωρίς ρεύμα και νερό, πήραν την επιμέλεια από τους γονείς

Οικογένεια από τη Βρετανία αποφάσισε να ζήσει στα δάση της Ιταλίας, μια ζωή κοντά στη φύση - Η ιταλική Δικαιοσύνη τους πήρε την επιμέλεια των παιδιών

ΣΚΥΛΟΣ 24 Νοε 2025 | 10:09

Πέραμα: Άγρια επίθεση σκύλου σε 12χρονο - "Τον δάγκωσε, έχει παντού τρυπούλες", λέει η μητέρα του

Η οικογένεια του παιδιού κάνει λόγο για αδιαφορία του ιδιοκτήτη του σκύλου για την υγεία του 12χρονου.

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ 23 Νοε 2025 | 19:08

Reuters: Αυτή είναι η πρόταση της ΕΕ για ειρήνη στην Ουκρανία - Έμφαση σε άμυνα και προστασία με μοντέλο ΝΑΤΟ

Τα κύρια σημεία της ευρωπαϊκής αντιπρότασης για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία - Ποια σημεία του σχεδίου Τραμπ επιδιώκεται να τροποποιηθούν

ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ 22 Νοε 2025 | 16:32

Κοινή δήλωση 11 χωρών του G20 για το σχέδιο 28 σημείων του Τραμπ για την Ουκρανία: Προβληματισμοί και ενστάσεις

Υπογραμμίζουν τις σοβαρές ανησυχίες τους για τα σύνορα και τους περιορισμούς στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας - Απορρίπτουν τις αλλαγές συνόρων δια της βίας

ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΡΑΜΠ 21 Νοε 2025 | 23:14

ΕΕ: Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συνεδριάζουν το Σάββατο - "Τίποτα δεν πρέπει να αποφασιστεί χωρίς την Ουκρανία"

"Τίποτα δεν πρέπει να αποφασιστεί για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία", τόνισε η πρόεδρος της Επιτροπής μετά την τηλεφωνική συνομιλία με τον Ζελένσκι.

ΣΑΦΕΣ ΜΗΝΥΜΑ 17 Νοε 2025 | 17:39

Φον ντερ Λάιεν στα κράτη - μέλη της ΕΕ: Έτσι θα καλύψουμε το "χρηματοδοτικό κενό" της Ουκρανίας

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε στη στήριξη που καλούνται να δώσουν οι ΕΕ στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής και της αμυντικής

ΤΙ ΛΕΕΙ ΕΝΑΣ ΜΟΝΟΓΟΝΕΑΣ 16 Νοε 2025 | 10:04

Οι άνθρωποι πίσω από τις υιοθεσίες - Το 90% των παιδιών προς υιοθεσία στην Ελλάδα προέρχονται από κακοποιητικό περιβάλλον

Εκατοντάδες παιδιά κάθε χρόνο, βρίσκουν μια μόνιμη και ασφαλή οικογένεια, καταφέρνοντας να ξεφύγουν από την ιδρυματοποίηση. Η υιοθεσία αλλάζει ριζικά τη ζωή ενός παιδιού.

ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ 16 Νοε 2025 | 09:20

ΕΟΔΥ: Πώς θα λειτουργήσει το Γραφείο για τα fake news - Mέσα στον Δεκέμβριο το πρώτο ενημερωτικό δελτίο

Το πρόβλημα των fake news από τη ρίζα του επιχειρεί να κόψει ο ΕΟΔΥ, όχι μόνο με τη δημιουργία "Γραφείου Εντοπισμού και Αντιμετώπισης Fake News για θέματα Δημόσιας Υγείας".

ΤΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ 15 Νοε 2025 | 14:40

Ρόμπι Γουίλιαμς: Φοβάται ότι οι ενέσεις αδυνατίσματος τον τυφλώνουν - "Είναι θολά εδώ και καιρό και μόνο χειροτερεύει"

Ο Ρόμπι Γουίλιαμς ανησυχεί ότι οι ενέσεις απώλειας βάρους που χρησιμοποιεί μπορεί να επηρεάζουν δραματικά την όρασή του

ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΑ ΕΡΕΥΝΑ 15 Νοε 2025 | 08:06

Φάρμακα για την παχυσαρκία: Ποια η σχέση τους με τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν έναν ισχυρό συσχετισμό, που αξίζει να διερευνηθεί περαιτέρω

ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ 14 Νοε 2025 | 16:32

Λύκος: Οι επιστήμονες εντόπισαν την αιτία της αυτοάνοσης πάθησης

Οι περισσότεροι ενήλικοι παγκοσμίως έχουν εκτεθεί κάποια στιγμή στη ζωή τους στον EBV, με τον ιό συνήθως να μην προκαλεί συμπτώματα ή να περνά απαρατήρητος, παραμένοντας σε λανθάνουσα κατάσταση

14 Νοε 2025 | 12:07

Κρ. Χατζημηνάς (ΕΕΝΕ): Χρειάζεται επιθετική πολιτική για την αύξηση του ΑΕΠ και της παραγωγικότητας

Στην αντιμετώπιση του προβλήματος του μειούμενου εργατικού δυναμικού, προτείνει μειωμένο οριακό φόρο για εθελοντικές υπερωρίες και απασχόληση των συνταξιούχων.

12 Νοε 2025 | 10:11

Πώς να φτιάξεις μια πρωινή ρουτίνα με το παιδί σε μορφή παιχνιδιού

Η πρωινή ρουτίνα δεν χρειάζεται να είναι μάχη, μπορεί να είναι παιχνίδι! Ο δάσκαλος Νίκος Γαλάνης μας δίνει τις καλύτερες ιδέες.

ΓΙΑ ΚΟΙΝΟΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ 11 Νοε 2025 | 23:29

Σκάνδαλο με... εσάνς ΟΠΕΚΕΠΕ στη Βόρεια Μακεδονία: Πέντε συλλήψεις για χρηματισμό

Τον διευθυντή του κρατικού Οργανισμού Πληρωμών Εθνικών και Κοινοτικών Ενισχύσεων για την Αγροτική Ανάπτυξη συνέλαβε η Αστυνομία στη Βόρεια Μακεδονία

ΠΟΥ ΕΥΡΩΠΗΣ 11 Νοε 2025 | 16:28

Ερευνα: Ένα στα επτά παιδιά και εφήβους στην Ευρώπη ζει με ψυχική διαταραχή

Η έκθεση αυτή εντάσσεται στο ευρύτερο έργο του ΠΟΥ/Ευρώπης για τη μεταρρύθμιση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας

ΣΧΟΛΙΑ 11 Νοε 2025 | 11:47

Ανησυχία για την υγεία του Πούτιν: Πρησμένα χέρια και φουσκωμένες φλέβες [βίντεο]

Πρόσφατη εμφάνιση του Βλαντιμίρ Πούτιν με πρησμένες φλέβες στα χέρια του προκαλεί, εκ νέου, προβληματισμό για την κατάσταση της υγείας του.