Παζάρι κυβέρνησης - ΠΟΕ ΟΤΑ πάνω στα «βουνά» των σκουπιδιών

Τα σκουπίδια παραμένουν στους δρόμους, η ΠΟΕ-ΟΤΑ δεν υποχωρεί, οι δήμαρχοι προσπαθούν να βρουν λύση "για όλους" και η κυβέρνηση διώχνει το "ποτήριο τούτο".

Παζάρι κυβέρνησης - ΠΟΕ ΟΤΑ πάνω στα «βουνά» των σκουπιδιών

Τα σκουπίδια παραμένουν στους δρόμους, η ΠΟΕ-ΟΤΑ δεν υποχωρεί, οι δήμαρχοι προσπαθούν να βρουν λύση "για όλους" και η κυβέρνηση διώχνει το "ποτήριο τούτο".

Αυτή είναι η εικόνα αρχή της τελευταίας εβδομάδας του Ιουνίου κι ενώ η δυσοσμία αυξάνεται από τους "λόφους" σκουπιδιών μέσα στον καύσωνα.

Σήμερα Δευτέρα, θα δοθεί συνέντευξη Τύπου στις 10 το πρωί από την ΠΟΕ-ΟΤΑ και στις 12.30 θα υπάρξει νέα συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, στην οποία θα κατατεθεί νέα πρόταση εκ μέρους των εργαζομένων.

Παζάρι κυβέρνησης - ΠΟΕ ΟΤΑ πάνω στα «βουνά» των σκουπιδιών

Πάντως, το μέλλον παραμένει αβέβαιο και μέχρι να εξευρεθεί λύση οι εργαζόμενοι στην αποκομιδή απορριμμάτων προχωρούν στις κινητοποιήσεις τους. Σήμερα υπάρχει στάση εργασίας από τις 11:00 το πρωί έως το τέλος του ωραρίου της πρωινής βάρδιας με παράλληλη πραγματοποίηση συλλαλητηρίων στις πρωτεύουσες των νομών της χώρας.

Παζάρι κυβέρνησης - ΠΟΕ ΟΤΑ πάνω στα «βουνά» των σκουπιδιών - εικόνα 2


Στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στις 11:30 το πρωί έξω από τα γραφεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ στην πλατεία Καραϊσκάκη, στο Μεταξουργείο και θα ακολουθήσει πορεία προς τη Βουλή και το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Παράλληλα, έχει αποφασιστεί η συνέχιση των κινητοποιήσεων τουλάχιστον έως την προσεχή Πέμπτη, όπου έχει προκηρυχθεί 24ωρη πανελλαδική απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα έξω από τα γραφεία της στις 10:30 το πρωί και πορεία προς τη Βουλή και το Μέγαρο Μαξίμου.

Συνεδριάζει σήμερα το ΔΣ της ΚΕΔΕ

Εν τω μεταξύ εκτάκτως θα συνεδριάσει σήμερα, Δευτέρα, το ΔΣ της ΚΕΔΕ, με μοναδικό θέμα τις εξελίξεις στο ζήτημα των συμβασιούχων, μετά την κατάθεση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης από το υπουργείο Εσωτερικών.

Παζάρι κυβέρνησης - ΠΟΕ ΟΤΑ πάνω στα «βουνά» των σκουπιδιών - εικόνα 3

Νομικοί κύκλοι των εργαζομένων, σχολιάζοντας τη ρύθμιση Σκουρλέτη, έκαναν λόγο για «πανελλήνια πρωτοτυπία».

"Φοβάμαι ότι το υπουργείο εμφανώς αιφνιδιασμένο από την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, όσο και από την απόλυτα δικαιολογημένη οργή των ενδιαφερομένων και των συλλογικών συνδικαλιστικών φορέων τους, επιλέγει πάλι μια υβριδική ρύθμιση με την πανελλήνια πρωτοτυπία της κατάρτισης συμβάσεων ορισμένου χρόνου για ορισμένους από τους υπό απόλυση συμβασιούχους πριν από τη διενέργεια προκηρύξεων και πριν από την έκδοση των προσωρινών πινάκων διοριστέων, επικαλούμενο λόγους δημοσίου συμφέροντος που το ίδιο προκάλεσε με τις επιλογές του" σχολιάζει στην εφημερίδα Νέα ο δικηγόρος του Αρείου Πάγου και εργατολόγος, Δημήτρης Περπατάρης.

"Οποιοσδήποτε εργαζόμενος μπορεί να υποβάλλει τα έγγραφά του σε αυτό τον διαγωνισμό. Το ΑΣΕΠ θα είναι εκείνο το οποίο θα προβλέψει και μία μοριοδότηση για τους ήδη εργαζόμενους" ανέφερε ο Πάνος Σκουρλέτης. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται το ΑΣΕΠ είναι το μόνο που δεν δύναται να ορίσει αυξημένη μοριοδότηση σε κάποια προκήρυξη.

Δ. Τζανακόπουλος: Η βέλτιστη λύση είναι μια νέα 8μηνη σύμβαση και ταυτόχρονη προκήρυξη του διαγωνισμού για μόνιμες θέσεις

Με δεδομένη τη νομική επιπλοκή, η βέλτιστη λύση είναι μια νέα 8μηνη σύμβαση και ταυτόχρονη προκήρυξη του διαγωνισμού για μόνιμες θέσεις, ανέφερε για το θέμα των συμβασιούχων στην καθαριότητα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ. Σημείωσε ότι θα υπάρξουν πρόνοιες, αλλά και ειδική μοριοδότηση για τους ανθρώπους που έχουν δουλέψει.

Ειδικότερα, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι έχει βρεθεί ο τρόπος που θα επιλύσει την κρίση που έχουμε μπροστά μας, με μια σύμβαση (για τους νυν συμβασιούχους στην καθαριότητα) και από εκεί και πέρα θα υπάρξει προκήρυξη διαγωνισμού για μόνιμες θέσεις στο δημόσιο. «Αυτό θα το αποφασίσουμε στη βάση της μελέτης που θα κάνουν οι ΟΤΑ, στη βάση των αναγκών για την αποκομιδή των απορριμμάτων. Πρόκειται για συνολική πρόταση που σε ό,τι αφορά τους συμβασιούχους στην καθαριότητα επιλύει το θέμα».

Η βασική πολιτική κατεύθυνση, υπογράμμισε, είναι ότι οι υπηρεσίες καθαριότητας παραμένουν στους δήμους και τόνισε ότι αυτή η κυβέρνηση δεν θα ανεχτεί τις εργασιακές συνθήκες «μεσαίωνα» που επιβάλλουν οι εργολάβοι.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εκτίμησε ότι το ζήτημα θα έχει λυθεί εντός των επόμενων ημερών και θα καταλαγιάσει η απεργία.

Ψάχνουν για καθαρές πόλεις οι δήμαρχοι

Στη Θεσσαλονίκη, ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης έχει προκαλέσει αντιδράσεις με την απόφαση του για την απευθείας ανάθεση της αποκομιδής των σκουπιδιών σε ιδιώτες. Η αντίδραση του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων ήταν οξύτατη, καθώς καταγγέλθηκε ότι “μέσα σε περίοδο απεργιακών κινητοποιήσεων στήνεται ένας απεργοσπαστικός μηχανισμός από πλευράς της Διοίκησης του Δήμου." Παράλληλα, επισημαίνει ότι το κόστος θα είναι πολύ υψηλότερο από τα μεροκάματα των συμβασιούχων και των μόνιμων υπαλλήλων που εργάζονται στην καθαριότητα, ενώ πολιτικές παρατάξεις αναφέρουν πως ο στόχος είναι η ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής απορριμμάτων.

Μιλώτας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, εκπρόσωπος των εργαζομένων ξεκαθάρισε πως μία τέτοια προσπάθεια θα τους βρει απέναντι.

Παζάρι κυβέρνησης - ΠΟΕ ΟΤΑ πάνω στα «βουνά» των σκουπιδιών - εικόνα 4

Στο πλευρό των συμβασιούχων τάσσεται και η ΚΕΔΚΕ η οποία όμως συνεδριάζει τη Δευτέρα για να αποφασίσει την τελική της στάση. Σύμφωνα με τον πρόεδρό της Γιώργο Πατούλη οι δήμαρχοι αξιώνουν λύση "που θα διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας των συμβασιούχων με συμβάσεις αορίστου χρόνου και ταυτόχρονα θα συμβάλει προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η αποκομιδή των απορριμμάτων από τις πόλεις μας".

Ο κ. Πατούλης, αφού υποστηρίζει ότι για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί «δεν ευθύνονται ούτε οι δήμαρχοι ούτε οι εργαζόμενοι στους δήμους», αναφέρει ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ στην αυριανή, έκτακτη συνεδρίασή του, θα αποφασίσει «υπεύθυνα για τη στάση που θα κρατήσουν οι δήμοι».

Φωτό: Ευρωκίνηση

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

"ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ" ΑΠΟ ΤΣΙΠΡΑ 02 Σεπ 2020 | 10:10

Αναταραχή στον ΣΥΡΙΖΑ: Το παρασκήνιο από το ξαφνικό "ξήλωμα Σκουρλέτη" - Ο συμβιβασμός με Τζανακόπουλο

"Χρυσή" ισορροπία στην παρούσα φάση για τον ΣΥΡΙΖΑ όπου ο δυισμός στην κορυφή ( κόντρα Τσίπρα- Σκουρλέτη), είχε προκαλέσει ουκ ολίγα προβλήματα στο κόμμα.

ΕΙΧΕ ΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ 31 Αυγ 2020 | 12:37

Μαρίνα Πατούλη: Οι ευχές στον γιο της και οι τρυφερές φωτογραφίες

Η Μαρίνα Πατούλη ανήρτησε στον προσωπικό της λογαριασμό στο instagram μερικές φωτογραφίες με τον γιο της, για να του ευχηθεί για τη γιορτή του.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ 30 Αυγ 2020 | 15:41

Μαζικά τεστ κορονοϊού από την Δευτέρα σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και άλλες κοινωνικές δομές στην Αττική

Εξειδικευμένα κλιμάκια Ιατρών και Νοσηλευτών του ΙΣΑ, της Περιφέρειας Αττικής και του ΕΟΔΥ, θα πραγματοποιούν επισκέψεις στις δομές.

ΝΕΕΣ ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΒΟΛΕΣ 24 Αυγ 2020 | 12:49

Καρφιά Σκουρλέτη: Εγκαταλείψαμε και ξεχάσαμε το κόμμα την περίοδο της διακυβέρνησης

"Θεωρώ επιζήμιο να κατασκευάζουμε εσωτερικούς εχθρούς για να δημιουργήσουμε εντυπώσεις", επεσήμανε ο Πάνος Σκουρλέτης.

18 Σεπ 2020 | 13:06

Χρυσή Αυγή: Ήταν πάντα εγκληματική οργάνωση

Χάρη στη "θυσία" του Παύλου Φύσσα καταλάβαμε όλοι τι είναι η Χρυσή Αυγή.

19 Σεπ 2020 | 16:19

Κορονοϊός: Ακόμα δύο νεκροί από την πανδημία - 330 στο σύνολο

Κατέληξαν 73χρονος και 70χρονος με υποκείμενα νοσήματα.

ΔΕΝ ΤΗΡΗΣΑΝ ΤΑ ΜΕΤΡΑ 19 Σεπ 2020 | 16:13

Χειροπέδες και πρόστιμο στον παππού του γαμπρού σε γάμο στο Ηράκλειο

Ο γάμος στον καταυλισμό της Νέας Αλικαρνασσού, δίπλα στο αστυνομικό μέγαρο, είχε πάνω από 100 καλεσμένους.

ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΒΟΥΛΙΑΞΑΝ 19 Σεπ 2020 | 16:09

Σε τροχιά προς την Κρήτη ο Ιανός - Απίστευτα ύψη βροχής - Η πορεία του κυκλώνα μέχρι την Κυριακή

Από το απόγευμα του Σαββάτου και την Κυριακή, ο "Ιανός" θα επηρεάσει την Κρήτη.

ΘΛΙΨΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΟΣΜΟ 19 Σεπ 2020 | 15:48

Εφυγε από τη ζωή, στα 59 του, ο δημοσιογράφος Δημήτρης Καρανικόλας

Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 59 ετών, ο δημοσιογράφος Δημήτρης Καρανικόλας.

ΤΙΤΛΟΙ ΤΕΛΟΥΣ 19 Σεπ 2020 | 15:42

"Ηλία ρίχτο"! Με live μουσική και ζεϊμπέκικα, γκρεμίστηκε ιστορικός οίκος ανοχής στη Λάρισα

Έπεσαν τίτλοι τέλους σε ένα ιστορικό κτίριο επί της οδού Βύρωνος 18.

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 19 Σεπ 2020 | 15:25

Χαρδαλιάς: Πού αναμένεται να χτυπήσει ο Ιανός - Οι περιοχές σε επιφυλακή

"Το φαινόμενο δείχνει να εξασθενεί από την περιοχή της Αττικής αλλά πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση" είπε μεταξύ άλλων ο Νίκος Χαρδαλιάς

ΒΓΗΚΕ ΣΩΟΣ 19 Σεπ 2020 | 15:22

Κακοκαιρία Ιανός: Καρέ-καρέ η διάσωση ηλικιωμένου στα Φάρσαλα [βίντεο]

Τη στιγμή της δάσωσης ενός ηλικιωμένου από τα ορμητικά νερά στα Φάρσαλα, κατέγραψε η κάμερα.

Η ΕΠΕΛΑΣΗ ΤΟΥ «ΙΑΝΟΥ» 19 Σεπ 2020 | 15:04

Βιβλικές εικόνες από τον πλημμυρισμένο κάμπο του Σπερχειού [εικόνες, βίντεο]

Οι πλημμυρισμένες εκτάσεις δεν θυμίζουν καθόλου τον μέχρι πρότινος καταπράσινο κάμπο.