Πέρα από τη λιτότητα: Πώς θα αναπτυχθεί η ελληνική οικονομία

Τι προοπτικές ανάπτυξης έχει μια χώρα που χρειάζεται υπουργική απόφαση για το πόσες κρεμάστρες θα διαθέτει ένα ξενοδοχείο;

pera-apo-ti-litotita-pws-tha-anaptuxthei-i-elliniki-oikonomia
|
SHARE THIS
0
SHARES

Σε μια χώρα όπως η Ελλαδα που συνεχίζει να διολισθαίνει στον παγκόσμιο δείκτη της ανταγωνιστικότητας καταλαμβάνοντας χαμηλότερες θέσεις ακόμα και απο την Αλγερία αλλά και την γειτονική μας Αλβανία, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει μια συζήτηση για τις προοπτικες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Αφορμή υπήρξε η έκδοση (και στα ελληνικά) του βιβλίου Beyond Austerity Reforming the Greek Economy το οποίο πρόκειται να εκδοθεί απο τις Πανεπιστημιακες Εκδόσεις Κρήτης τον ερχόμενο μήνα και το οποίο παρουσιάστηκε την Δευτέρα  στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών . Την επιμέλεια του βιβλίου "Beyond Austerity: Reforming the Greek Economy (MIT Press, September 2017) είχαν οι καθηγητές Δημήτρης Βαγιανός (LSE), Νίκος Βέττας (ΟΠΑ και ΙΟΒΕ), Κώστας Μεγήρ (Yale) και Χριστόφορος Πισσαρίδης (LSE, βραβείο Νόμπελ 2010).

 

Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε σε μια κατάμεστη αίθουσα παρουσία και ανθρώπων που έπαιξαν πρωταγωνιστικούς ρόλους κατα την διάρκεια της κρίσης όπως  ο Ευ. Βενιζέλος, ο Γιάννης Στουρνάρας, ο Γ. Προβόπουλος, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου,Φίλιππος Σαχινίδης, Χάρης Θεοχαρης , αλλα και ο Γκίκας Χαρδούβελης ο οποιος έλαβε και τον λόγο.

Παρών και ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης, η Αννα Διαμαντοπούλου, ο Τίτος Χριστοδούλου, ο Γ. Μαυρωτάς κ.α. 

 

Αντίθετα όπως παράτησαν και οι διοργανωτές στην αίθουσα δεν παραβρεθηκε κανένας απο τους σημερινούς κυβερνητικους αξιωματούχους ή κάποιο μέλος της κυβέρνησης .

Τα συμπέρασμα για τις αιτίες που η χώρα έφτασε εδώ, αλλα και οι παραδοχές που ακούστηκαν ήταν πολλές.

Πολλές και οι προτάσεις.

 

Ο Μανόλης Γαλενιανός ( καθηγητής οικονομικών στο πανεπιστήμιο Royal Holloway στο Λονδίνο ) εκτίμησε ότι το 1/3 της ύφεσης οφείλεται στο χαμηλό ποσοστό εξαγωγών. Στην Ισπανία και στην Πορτογαλία κατα την διάρκεια της κρίσης οι εισαγωγες μειώθηκαν αλλα αυξήθηκαν οι εξαγωγες είπε και σημείωσε «εδώ αντίθετα καταρρευσαν και τα δυο λόγω των χρόνιων "παθογενειών " ». 

Έτερο παράδοξο για τον ίδιο οτι ενω το εργατικό κόστος μειώθηκε κατα 20/ ενω οι τιμές των αγαθών αυξήθηκαν κατά 10%. Αυτό  οφείλεται κυρίως στην έλλειψη ανταγωνισμού αλλα και στην αύξηση των έμμεσων φόρων .

Ο Αρίστος Δοξιάδης επικεντρώθηκε στα προβλήματα ανταγωνιστικότητας . Ανέφερε οτι το 58% των ελληνικών επιχειρήσεων απασχολούν έως εννέα άτομα οταν οι αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ ειναι 30%.Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την μικρή παραγωγικότητα, μεγάλες δυσχέρειες στον μηχανισμό πωλήσεων, έλλειψη τυποποίησης προϊόντων .

Γιάννης Κατουλάκος ( καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ). Αναφέρθηκε στον ασφυκτικό έλεγχο του κράτους που διατρέχει την ελληνική οικονομία . Ανέφερε χαρακτηριστικά οτι έχουμε 386 ρυθμίσεις το μήνα που αφορούν την κεντρική διοίκηση. Είπε ακόμα οτι υπήρξε επιδείνωση των μεταρρυθμίσεων μετα το 2014.


Χριστόφορος Πισσαρίδης ( καθηγητής στο London school of Economics καθώς και καθηγητής Ευρωπαϊκών Σπουδων και στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου ) . Τάχθηκε υπέρ της ευελιξίας σε οτι αφορά την αγορά εργασίας με παράλληλη ομως κοινωνική ασφάλεια απο το κράτος , δηλαδή υποστήριξη ανεργίας, επιχορήγηση μετεκπαίδευσης κ.α . Εξήγησε οτι στις χώρες που γίνεται αυτό ο μέσος όρος ανεργίας δεν ξεπερνά τους έξι μήνες. Είπε επίσης οτι μπορεί να θεσμοθετηθεί ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα σε συνδυασμό με εργασιακή ευελιξία .


Δημήτρης Παπαλεξόπουλος ( διευθύνων σύμβουλος της ΤΙΤΑΝ) . Υπογράμμισε οτι οι προοπτικές ανάπτυξης της χώρας θα ειναι πολυ καλύτερες οταν οι επιχειρήσεις θεωρηθούν μέρος της λύσης και όχι μέρος του προβλήματος . Μιλώντας για τα ευτράπελα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις είπε οτι εργαζόμενος την πολεοδομία δεν έδινε άδεια για την μετατροπή ενός κτιριου με το αιτιολογικό οτι αν και δεν απαγορεύονταν δεν ηταν ρητό οτι επιτρέπονταν.

Πλάτων Τήνιος ( επίκουρος καθηγητής στο πανεπιστήμιο Αθηνών. Βασικός συντάκτης της έκθεσης Σπραου για τις συντάξεις το 1997) . Εξήγησε οτι οι αναβολές στις μεταρρυθμίσεις των συντάξεων οδήγησαν στην κρίση και οτι η μέθοδος των ασφαλιστικων μεταρρυθμίσεων εμποδίζει την έξοδο απο την κρίση . Χαριτολογώντας είπε οτι σύστημα απονομής συντάξεων θα μπορούσε να χαρακτηριστεί με δυο λέξεις " οποίος προλαβαίνει " . Υπενθύμισε οτι οταν η επιτροπη Σπραου ειχε προβλέψει χρεοκοπία το 2007 αν δεν γίνουν μεταρρυθμίσεις , ο τοτε προεδρος της ΓΣΕΕ ειχε απαντήσει πρώτα θα χρεοκοπήσει η χωρα και μετα οι συντάξεις .

Πάνος Παπάζογλου ( διευθύνων σύμβουλος Ernst and Young) . Μιλώντας για τις  αδυναμίες του φορολογικού συστήματος ανέφερε οτι το 2011 το 50% των φορολογουμένων δήλωναν εισοδήματα κάτω του αφορολογητου. Το 8% των φορολογουμένων δηλώναν εισόδημα άνω των 42.000 ενω το 6% των ελεύθερων επαγγελματιών δήλωναν εισόδημα άνω των 42.000 ευρώ . Ζήτησε αναπροσαρμογή και εκσυγχρονισμό του φορολογικού συστήματος , δημιουργία φορολογικής συνείδησης , σταθερότητα φορολογικού συστήματος . Είπε άλμα οτι και οι ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλονται στη χωρα μας ειναι μεγαλύτερες απο κάθε άλλη χωρα της ΕΕ  και φτάνουν το 41%  οταν στην Πορτογαλία ειναι 34,75% και στην Κύπρο ειναι 19,3%.

Γκίκας Χαρδούβελης ( καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς πρωην υπουργός οικονομικών ) . Προεβλεψε οτι οι τράπεζες θα ξεπεράσουν τον ελεγχο αντοχής το 2018 χωρίς να χρειαστούν μεγάλα κεφάλαι αφού ο έλεγχος το 2015 ηταν ιδιαίτερα αυστηρός και θωράκισε τις τράπεζες . Έκρουσε ομως καμπανάκι κινδύνου μακροπρόθεσμα καθώς όπως είπε η πορεία των τραπεζών θα εξαρτηθεί και απο την πορεία της ελληνικής οικονομίας . Σημείωσε οτι οι προβλέψεις για την Ελληνική οικονομία δεν ειναι αισιόδοξες αφού καμία οικονομία με ουσιαστικό οριακό φορολογικό συντελεστή άνω του 70%  δεν μπορεί να αναπτυχθεί με ταχύτητα .
Είπε τέλος οτι οι τράπεζες αντιμετωπίζουν δυσκολίες λόγω της μείωσης καταθέσεων αλλα και της επιβολής των capital controls αλλα και λόγω των κόκκινων δανείων .

Ο κ. Φ. Καραβίας διευθύνων σύμβουλος  της Eurobank μίλησε για το τραπεζικό σύστημα της χώρας επισημαίνοντας «Είμαστε στην πλεονεκτική θέση σε σχέση με το παρελθόν ως τραπεζικό σύστημα, να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία την μεγάλη πρόκληση του ζητήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων». O κ. Καραβίας εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι στόχοι για την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα για το 2017 θα επιτευχθούν, ενώ αναφερόμενος ειδικότερα στην Eurobank, εκτίμησε ότι οι στόχοι θα επιτευχθούν και το 2018 και το 2019. Αναφέρθηκε επίσης στις ρυθμίσεις δανείων που προχωρούν οι τράπεζες, τόσο στον τομέα της λιανικής τραπεζικής όσο και στον επιχειρηματικό τομέα, επισημαίνοντας ότι θα συνεχισθούν.

Ηλίας Παπαϊωάννου ( καθηγητης Οικονομικών στο London Business School ). Μιλώντας για την Δικαιοσύνη είπε οτι η ποιότητα και η ταχύτητα στην απονομή της συνδέεται με την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη αλλα και με την μείωση των ανισοτήτων . Στην Ελλαδα εξήγησε σε αντίθεση με τη βεβαιότητα οτι έχουμε καλούς νόμους και κακή εφαρμογή , έχουμε κακούς νόμους νόμους και κάκιστη εφαρμογή . Η κατάσταση ειναι τραγική, ανέφερε και προς επίρρωση τόνισε οτι έχουμε 280.000 εκκρεμείς υποθέσεις κυρίως απο την δεκαετία του 2000. Είπε επίσης οτι η παγκόσμια τράπεζα εκτιμά οτι χρειάζεται κατα μέσο όρο 820 ημέρες για να τελεσιδικήσει μια υπόθεση .
 

Διομήδης Σπινέλλης ( καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, γενικός γραμματέας Πληροφοριεκων Συστημάτων στο υπουργειο Οικομικων απο το 2009 έως το 2011). Προκάλεσε θυμηδία στο κοινό οταν μιλώντας για την σημερινή κατάσταση της Δημόσιας Διοίκησης και την γραφειοκρατία παρουσίασε δημόσιο έγγραφο με 36 υπογραφές ενω αποκάλυψε οτι υπάρχει υπουργική απόφαση έως και τον αριθμό των κρεμαστρων που πρεπει να διαθέτει ένα ξενοδοχειο

Μεταξυ των προτάσεων που κατέθεσε ηταν η απλοποίηση της νομοθεσίας, η παροχή κινήτρων για τα στελέχη, η επιβολή κυρώσεων, η ουσιαστική αξιοκρατία , η σταδιακή υιοθέτηση γενικών αρχών αντί για εξαντλητικούς κανόνες .

Την εκδήλωση διοργάνωσαν ο Ελληνικός Σύλλογος Αποφοίτων LSE μαζί με το IOBE, το Hellenic Observatory του LSE, τον Σύλλογο Αποφοίτων Τεχνολογικού Ινστιτούτου Μασαχουσέτης - MIT Club of Greece και το Ελληνογαλλικό Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο.

 

 

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook