Πέραμα: Αποκαλυπτικοί διάλογοι των αστυνομικών με το Κέντρο ΕΛΑΣ - "Σταματήστε την καταδίωξη, εντολή από ανώτατο αξιωματικό" [Βίντεο]

"Σταματήστε την καταδίωξη. Υπάρχει κεντρική εντολή", διαβίβαζε το Κέντρο της ΕΛΑΣ στους αστυνομικούς της ΔΙΑΣ, αλλά αυτοί συνέχισαν να ακολουθούν το αυτοκίνητο στο Πέραμα

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΠΕΡΑΜΑ

Νέοι διάλογοι, μέσω ασυρμάτων, μεταξύ των αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ και του Κέντρου Επιχειρήσεων της ΕΛΑΣ, έρχονται στο φως από τα ξημερώματα του Σαββάτου, κατά τη διάρκεια της καταδίωξης που κατέληξε στον θάνατο του 20χρονου Ρομά στο Πέραμα.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega ο δημοσιογράφος Βασίλης Λαμπρόπουλος, αρχικά οι αστυνομικοί ενημερώνουν το Κέντρο Επιχειρήσεων για τον εντοπισμό του οχήματος, ενώ αναφέρουν και την πορεία του στους δρόμους.

Αστυνομικοί ΔΙΑΣ: Καταδιώκουμε Hyundai Accent, που είναι πιθανόν κλεμμένο
Κέντρο ΕΛΑΣ: Συνεχίστε την καταδίωξη.

Αστυνομικοί ΔΙΑΣ (Ομάδα 400Γ Πειραιά): Το Hyundai περνάει τα κόκκινα και κάνει επικίνδυνους ελιγμούς με μεγάλη ταχύτητα.

Κέντρο ΕΛΑΣ: Σταματήστε την καταδίωξη. Υπάρχει κεντρική εντολή.

Αστυνομικοί ΔΙΑΣ (Άλλες ομάδες): Συνεχίζουμε την καταδίωξη. Το όχημα κινείται επικίνδυνα και το ακολουθούμε.

Λίγο αργότερα, μια ομάδα ΔΙΑΣ ενημερώνει ότι έχει μείνει πίσω και πως δεν συνεχίζει την καταδίωξη του οχήματος, κάτι που δεν κάνουν τα υπόλοιπα πληρώματα που βρίσκονται πίσω από το ύποπτο όχημα.

Αστυνομικοί ΔΙΑΣ (Ομάδα 400Γ Πειραιά): Έχουμε μείνει πίσω. Δεν μπορούμε να προλάβουμε τους συναδέλφους, που κυνηγούν το αυτοκίνητο.

Διαβάστε Επίσης

Κέντρο ΕΛΑΣ: Σας έχω πει να σταματήσετε. Έχω εντολή από ανώτατο αξιωματικό (δίνει κωδικούς του ανώτατου αξιωματικού).

Αστυνομικοί ΔΙΑΣ (που συνεχίζουν την καταδίωξη): Συνεχίζουμε να τον ακολουθούμε.

Κέντρο ΕΛΑΣ: Σας έχουμε πει κατ’ επανάληψη. Μην τους καταδιώκετε. Υπάρχει εντολή.

Όπως προέκυψε από την ανάλυση των διαλόγων, η ομάδα 400Γ του Πειραιά δεν μπόρεσε να ακολουθήσει την καταδίωξη και άκουσε τις εντολές του Κέντρου Επιχειρήσεων καθώς αντιμετώπιζε πρόβλημα με τα φρένα της μηχανής.

Διαβιβάσεις αγωνίας

Αστυνομικός ΔΙ.ΑΣ.: Μέχρι να κατέβουμε από τις μηχανές, έκανε όπισθεν και παρέσυρε πέντε δίκυκλα.

Κέντρο Άμεσης Δράσης: Συνάδελφοι τραυματίες υπάρχουν

Αστυνομικός ΔΙ.ΑΣ.: Κέντρο έχει παρασύρει πέντε υπηρεσιακά δίκυκλα, δεν υπάρχει τραυματίας συνάδελφος. Αναγκαστήκαμε να ενεργήσουμε Ε23 (πυροβολισμοί) γιατί κινήθηκε με θανατηφόρο πρόθεση εναντίον συναδέλφων.

Πρόκειται για μέρος της συνομιλίας αστυνομικών που συμμετείχαν στην καταδίωξη, η οποία κατέληξε θανατηφόρα. Ο αστυνομικός εξηγεί σε αυτή την αιτία που προκάλεσε τα αστυνομικά πυρά. Ο μεγάλος αριθμός των πυροβολισμών, είναι αντικείμενο δικαστικής και αστυνομικής έρευνας, από την οποία πρέπει να διαπιστωθεί αν οι περισσότεροι από 30 πυροβολισμούς δικαιολογούνται στα πλαίσια και όρια της νόμιμης άμυνας.

Δευτερόλεπτα μετά το περιστατικό οι αστυνομικοί φαίνεται να είναι πάνω από έναν τραυματία και του λένε χαρακτηριστικά: "Μίλα, μίλα, πάρε ανάσα, πάρε ανάσα. Πάρε ανάσα, πάρε ανάσα. Το χασε, το χασε". Την ίδια ώρα το κέντρο διαβιβάζει πως αναζητείται άτομο νεαρής ηλικίας με μαύρο δερμάτινο μπουφάν.

Διαβάστε Επίσης

Πώς το "ΕΛΗΦΘΗ" έγινε καταδίωξη

Την ίδια ώρα, φαίνεται πως υπήρχαν ανεξέλεγκτες πρωτοβουλίες από τους αστυνομικούς που εντόπισαν το ύποπτο όχημα, καθώς ο εκφωνητής του κέντρου της Άμεσης Δράσης τους ζήτησε να διακόψουν την καταδίωξή του ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος για τη σωματική ακεραιότητα των υπόπτων, των αστυνομικών αλλά και διερχόμενων πολιτών.

Παρότι ο επικεφαλής απάντησε "ΕΛΗΦΘΗ", για την διακοπή της καταδίωξης, ξαφνικά δέκα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα, διαπιστώνεται ότι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. είχαν συνεχίσει την καταδίωξη και ενημέρωναν ότι οι ύποπτοι είχαν εμβολίσει τις αστυνομικές μοτοσυκλέτες, ότι είχαν ενεργήσει πυροβολισμούς με τον τραυματισμό δύο υπόπτων.

"Έδωσα εντολή να σταματήσουν την καταδίωξη γιατί υπήρχε κίνδυνος στους κεντρικούς δρόμους για την ασφάλεια όλων. Ο επικεφαλής της ΔΙΑΣ Πειραιά απάντησε ότι ΕΛΗΦΘΗ και συνεχίσαμε στο κέντρο επιχειρήσεων την διαχείριση των υπόλοιπων συμβάντων μέχρι κάποια λεπτά αργότερα όταν ξαφνικά άλλη ομάδα μας ενημέρωνε για πυροβολισμούς, εμβολισμό μηχανών στο Πέραμα, ότι υπάρχουν τραυματίες και να καλέσουμε το ΕΚΑΒ" αναφέρει ο εκφωνητής του κέντρου της Άμεσης Δράσης.

Όπως προκύπτει από τα πρώτα στοιχεία της εσωτερικής έρευνας, οι δράστες εντοπίζονται αρχικά στην περιοχή του Ρέντη, από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Πειραιά, κοντά σε χώρο στάθμευση αλυσίδας κινηματογράφων, και κρίνονται ύποπτοι κλοπής του οχήματος καθώς διαπιστώνεται πως έχει ένα σπασμένο φινιστρίνι. Ακολουθεί καταδίωξη, η οποία όμως λαμβάνει επικίνδυνες διαστάσεις καθώς ο οδηγός του ύποπτου οχήματος κινείται με μεγάλη ταχύτητα σε κατοικημένη περιοχή κάνοντας ελιγμούς.

Το κέντρο δίνει εντολή διακοπής της καταδίωξης με τον επικεφαλής αξιωματικό της συγκεκριμένης ομάδας να διαβιβάζει "ΕΛΗΦΘΗ" και φέρεται να σταματά η καταδίωξη στην περιοχή του Αιγάλεω.

Το όχημα των υπόπτων στρίβει στην Λ. Αθηνών, όπου εντοπίζεται από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Δυτικής, οι οποίοι ξεκινούν καταδίωξη. Το λευκό Χιουντάϊ στρίβει στη Λ. Σχιστού στον Σκαραμαγκά, και από εκεί μέσω της οδού Γεωργίου Παπανδρέου στο Ικόνιο, φθάνει έως την οδό Ελπίδος στο Πέραμα.

Οι αστυνομικοί αυτής της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. δεν άκουσαν ή δεν έλαβαν την εντολή διακοπής καταδίωξης μέσω ασυρμάτου, είτε εξαιτίας της ταχύτητας και των κρανών που φορούσαν, είτε εξαιτίας προβλημάτων ασύρματης επικοινωνίας που ανακύπτουν σε περιοχές της Δυτικής Αττικής. Εξετάζεται επίσης η πιθανότητα να κινήθηκαν με δική τους πρωτοβουλία και να καταδίωξαν το ύποπτο όχημα.

ΠΕΡΑΜΑ

Μάλιστα εξετάζεται σοβαρά το αν υπήρξε κάποιο τεχνικό πρόβλημα και δεν μεταβιβάστηκε η εντολή ή αν οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ επέλεξαν να μην ακολουθήσουν τις εντολές του κέντρου και με δικιά τους πρωτοβουλία συνέχισαν την καταδίωξη, σενάριο που είναι και το επικρατέστερο.

Γι αυτό το λόγο οι αστυνομικοί που ερευνούν την υπόθεση ζήτησαν και έλαβαν τις ηχογραφημένες διαβιβάσεις του κέντρου της Άμεσης Δράσης και τις απαντήσεις που δέχονταν από τους αστυνομικούς, οι οποίοι επιχειρούσαν.

Διαβάστε Επίσης

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΑΝΤΙΤΙΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΕ ΕΡΓΑΣΙΑ 04 Δεκ 2021 | 16:33

Παράνομες ελληνοποιήσεις: Αστυνομικοί έμπαιναν σε βάσεις δεδομένων της ΕΛΑΣ - Η "ταρίφα" για κάθε "εργασία"

Οι ένστολοι "συνεργάτες" του κυκλώματος παράνομων ελληνοποιήσεων και το "τιμολόγιο" εξυπηρέτησης.

ΣΤΟ ΚΟΛΩΝΑΚΙ 03 Δεκ 2021 | 21:42

Αστυνομικοί εντόπισαν γυναίκα σε κατάσταση σοκ λίγο μετά τον βιασμό της - Πώς έπιασαν τον δράστη [βίντεο]

Η συγκινητική αντίδραση του πατέρα της κοπέλας όταν είδε τους δύο αστυνομικούς.

ΝΕΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ 03 Δεκ 2021 | 07:39

Φάμπρικα ελληνοποιήσεων: Με 3 ανώνυμες επιστολές το βαθύ λαρύγγι "Γιώργος Παπαδόπουλος" αποκάλυψε το κύκλωμα των αστυνομικών

Πώς μια προσαγωγή ενός Γεωργιανού, που ήταν καταζητούμενος Αλβανός, έξω από το σπίτι της Αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου, οδήγησε στην τελική ευθεία τις αστυνομικές έρευνες για την εξάρθρωση της "φάμπρικας" ένστολης διαφθοράς.

Η ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ 02 Δεκ 2021 | 20:03

Φάμπρικα ελληνοποιήσεων: Οι διάλογοι που "καίνε" τους αστυνομικούς - "Έδωσα τα χαρτιά, ο Αλβανός ικανοποιημένος"

Χαρακτηριστικές είναι οι συνομιλίες που κατεγράφησαν μεταξύ των ηγετών της εγκληματικής ομάδας των παράνομων ελληνοποιήσεων Αλβανών σεσημασμένων κακοποιών

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ 02 Δεκ 2021 | 17:56

ΕΛΑΣ: Αυτά είναι τα μέλη της συμμορίας που διέπραττε απάτες μέσω ανάρτησης αγγελιών πώλησης ηλεκτρονικών συσκευών

Τα στοιχεία και οι φωτογραφίες των μελών της συμμορίας, που εξαρθρώθηκε στις 22/11/2021 από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Νοτιοανατολικής Αττικής

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 02 Δεκ 2021 | 16:10

Ο θησαυρός που έκρυβε στο χρηματοκιβώτιό του ο Διοικητής του Α.Τ.. Ασπροπύργου- Αρχηγός του κυκλώματος με τις ελληνοποιήσεις [εικόνες]

Νέα στοιχεία στο φως της δημοσιότητας για τη δράση των αστυνομικών οι οποίοι εμπλέκονται στο κύκλωμα των παράνομων ελληνοποιήσεων Αλβανών κακοποιών

ΑΠΟΧΩΡΗΣΕ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ 02 Δεκ 2021 | 16:05

Η απάντηση Παπαδημητρίου για το "μπάτσοι" που είπε στον αέρα του Σκάι- Κάποιοι έκαναν τηλεοπτικό σώου

Για απαράδεκτους και ψευδείς ισχυρισμούς ότι θεωρεί "μπάτσους" τους αστυνομικούς κάνει λόγο ο Μπάμπης Παπαδημητρίου απαντώντας στον πρόεδρο της ΠΟΑΣΥ

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 02 Δεκ 2021 | 09:47

Χαμός στον αέρα του ΣΚΑΪ: Αποχώρηση Γερακαράκου - "Δεν μπορεί ο Παπαδημητρίου να αποκαλεί μπάτσους τους αστυνομικούς"

Ο κ. Γερακαράκος έφυγε από το πάνελ -όπως είπε- επειδή ο βουλευτής της ΝΔ Μπάμπης Παπαδημητρίου αποκάλεσε "μπάτσους" τους αστυνομικούς στην ίδια εκπομπή την Τετάρτη.

Ο "ΑΡΧΗΓΟΣ" ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΣΥΖΥΓΟΣ ΤΟΥ 02 Δεκ 2021 | 07:22

Πώς το κύκλωμα των αστυνομικών "ξέπλενε" εγκληματίες με πλαστές ταυτότητες - Κέρδη πάνω από 5 εκατ. ευρώ

Η ταρίφα για την έκδοση ταυτοτήτων, διαβατηρίων και αδειών οδήγησης κυμαινόνταν από 30.000 έως 50.000 ευρώ ανάλογα το "βάρος" του ποινικού παρελθόντος του ενδιαφερόμενου αλλοδαπού.

ΠΟΙΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ 01 Δεκ 2021 | 22:13

Φάμπρικα ελληνοποιήσεων: Αυτοί είναι οι αστυνομικοί - μέλη του κυκλώματος - Ανάμεσά τους και η σύζυγος του διοικητή του ΑΤ Ασπροπύργου

Ο κατηγορούμενος αξιωματικός υπηρετούσε στο Τμήμα Ασφαλείας Ασπροπύργου τα δύο τελευταία χρόνια, ενώ στο γραφείο ταυτοτήτων υπηρετούσε η σύζυγός του- επίσης αστυνομικός

ΣΟΚ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ 01 Δεκ 2021 | 10:29

Τσουνάμι αποκαλύψεων για δεκάδες αστυνομικούς σε κύκλωμα πλαστών πιστοποιητικών - 320.000€ έκρυβε διοικητής τμήματος

Δεκάδες συλλήψεις αστυνομικών, δικηγόρων, συμβολαιογράφων και υπαλλήλων τοπικής αυτοδιοίκησης. Σε χρηματοκιβώτιο στο γραφείο Διοικητή Τ.Α. στη Δυτική Αττική βρέθηκαν 320.000 ευρώ. Δηλώσεις Θεοδωρικάκου, το απόγευμα

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ 30 Νοε 2021 | 21:28

Αναταραχή στην ΕΛΑΣ: Συλλήψεις αστυνομικών που εμπλέκονται σε μεγάλο κύκλωμα παράνομων ελληνοποιήσεων αλλοδαπών

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, στο κύκλωμα μετέχει σημαντικός αριθμός επίορκων αστυνομικών που υπηρετούν σε Τμήματα Ασφαλείας και Γραφεία Διαβατηρίων αστυνομικών τμημάτων της Αττικής.

ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΝ ΚΑΙ ΝΑ ΛΗΣΤΕΨΟΥΝ ΠΕΖΟΥΣ 29 Νοε 2021 | 17:19

Ελεύθεροι με αναμορφωτικά μέτρα οι 15χρονοι που απείλησαν αστυνομικούς με όπλο - "Κάναμε πλάκα", είπαν στις απολογίες τους

Αναμορφωτικά μέτρα στους πέντε ανήλικους που αποπειράθηκαν να ληστέψουν πεζούς με ψεύτικο όπλο - "Κάναμε πλάκα" είπαν στις απολογίες τους