Πετρέλαιο Θέρμανσης: Οδηγός επιβίωσης για το φετινό χειμώνα: Πώς θα πάρετε το επίδομα - Τα ποσά σε 130 περιοχές [Πίνακας]

Οδηγός επιβίωσης με δέκα ερωτήσεις και απαντήσεις και αναλυτικά παραδείγματα για το ύψος του επιδόματος θέρμανσης

Άρης Παπαθανασίου
ΓΡΑΦΕΙ: ΑΡΗς ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
1

Με το πετρέλαιο θέρμανσης αυξημένο κατά 45% σε σχέση με πέρυσι και την τιμή του φυσικού αερίου να είναι διπλάσια, τα νοικοκυριά ψάχνουν τρόπους να ξεπεράσουν τον δύσκολο χειμώνα ελπίζοντας ότι θα βοηθήσουν και οι καιρικές συνθήκες.

Δείτε τον οδηγό επιβίωσης με τις 10 ερωτήσεις και απαντήσεις αλλά και αναλυτικά παραδείγματα για το ύψος του επιδόματος θέρμανσης σε περισσότερες από 130 περιοχές ανά την επικράτεια.

Δέκα χρήσιμες ερωτήσεις και απαντήσεις

1. Το πετρέλαιο θέρμανσης πωλείται προς 1,15 ευρώ το λίτρο κατ’ ελάχιστο. Να παραγγείλω ή να περιμένω;

Ουδείς μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια την εξέλιξη των διεθνών τιμών πετρελαίου. Συνήθως, όταν η σεζόν ξεκινάει με την τιμή στα ύψη συμφέρει να μην παραγγείλει κανείς όλη την ποσότητα που χρειάζεται για τη σεζόν ώστε να έχει τη δυνατότητα να εκμεταλλευτεί μια πιθανή διόρθωση των τιμών μέσα στον χειμώνα. Φυσικά, αν η δεξαμενή είναι άδεια, δεν τίθεται θέμα επιλογής καθώς προέχει η κάλυψη της βασικής ανάγκης για θέρμανση.

2. Θα υπάρξει διαφορετική τιμή πώλησης για τις μικρές ποσότητες;

Υπάρχει περίπτωση ανά την χώρα να βρεθούν έμποροι οι οποίοι είτε θα βάλουν "ελάχιστη παραγγελία" είτε θα ζητήσουν μεγαλύτερη τιμή για παράδοση μικρών ποσοτήτων για να καλύψουν το δικό τους αυξημένο μεταφορικό κόστος. Καλό θα είναι να ρωτήσετε πριν ολοκληρώσετε την παραγγελία

3. Τι να προσέξω κατά την παράδοση;

Φέτος, περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, είναι πολύ ισχυρό το κίνητρο για παραβατικές συμπεριφορές και παραδόσεις μειωμένων ποσοτήτων σε σχέση με αυτές που έχετε παραγγείλει. Προσοχή λοιπόν στις μετρήσεις της δεξαμενής, πριν και μετά την παραλαβή ώστε να μην χαθεί ούτε λίτρο.

4. Πότε θα αρχίσει η καταβολή του επιδόματος θέρμανσης;

Γίνεται προσπάθεια η υπουργική απόφαση με το αυξημένο επίδομα να δημοσιευτεί στο ΦΕΚ μέσα στον Οκτώβριο ώστε η πλατφόρμα να ξεκινήσει να λειτουργεί από τις αρχές Νοεμβρίου. Στόχος είναι η πρώτη καταβολή να γίνει αρκετά πριν από τα Χριστούγεννα.

5. ε πόσες δόσεις θα πληρωθεί το επίδομα θέρμανσης;

Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι θα καταβληθεί σε δύο δόσεις. Η πρώτη υπό μορφή προκαταβολής και η δεύτερη υπό μορφή εκκαθάρισης αφού έχουν προσκομιστεί τα δικαιολογητικά.

6. Σε ποιους θα δοθούν προκαταβολές;

Δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη. Ωστόσο, είναι σαφές ότι θα έχουν προτεραιότητα αυτοί που πήραν επίδομα θέρμανσης και πέρυσι καθώς γι’ αυτούς έχει πιστοποιηθεί κατά κάποιο τρόπο ότι τα χρήματα που δίνει το κράτος διατίθενται τελικώς για την κάλυψη των αναγκών θέρμανσης. Το υπουργείο Οικονομικών θέλει να διασφαλίσει ότι οι προκαταβολές θα πάνε για τον σκοπό του επιδόματος και ότι δεν θα φτάσουν οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών να αναζητούν αχρεωστήτως καταβληθέντα.

7. Τι γίνεται αν πάρω την προκαταβολή και δεν αγοράσω καύσιμα;

Η εφορία θα αναζητήσει πίσω τα χρήματα. Θα φανείτε δηλαδή οφειλέτης της εφορίας για το ποσό του επιδόματος που πήρατε και δεν αξιοποιήσατε

8. Πόσο θα είναι φέτος το επίδομα θέρμανσης;

Είναι αυξημένο για όλους ενώ με την διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων θα καταβληθεί και σε περισσότερους. Δείτε τον πίνακα του thetoc.gr με συγκεκριμένα παραδείγματα για διάφορες περιοχές της χώρας
Πετρέλαιο Θέρμανσης: Οδηγός επιβίωσης για το φετινό χειμώνα: Πώς θα πάρετε το επίδομα - Τα ποσά σε 130 περιοχές [Πίνακας]
2
3
4

9. Ποιους αφορά αυτό το επίδομα;

Αφορά σε οικογένειες με δύο παιδιά. Αν έχετε ένα παιδί, θα αφαιρέσετε 20% για να βρείτε πόσα θα πάρετε και αν δεν έχετε παιδιά θα αφαιρέσετε 40%. Πέρυσι, η προσαύξηση ήταν 10% για κάθε παιδί. ΝΑ σημειωθεί ότι υπάρχει ελάχιστο όριο 100 ευρώ και μέγιστο 750 ευρώ.

10. Μπορώ να πληρώσω το πετρέλαιο θέρμανσης σε δόσεις;

Και φέτος οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών συνεργάζονται με τράπεζες για να δώσουν τη δυνατότητα καταβολής του τιμήματος για το πετρέλαιο σε έως και 12 δόσεις. Επίσης, έχει ανακοινωθεί ότι θα δίνεται και έκπτωση 5%. Αναμένεται πάντως ότι θα υπάρξουν και άλλες διευκολύνσεις το επόμενο διάστημα ακόμη και για τους καταναλωτές φυσικού αερίου.

Διαβάστε Επίσης

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΤΩΣΗ 26 Νοε 2021 | 20:06

Πετρέλαιο: "Βουτιά" πάνω από 10% εξαιτίας της νέας μετάλλαξης "Μποτσουάνα" που προκαλεί παγκόσμιο συναγερμό

Η πτώση της τιμής του πετρελαίου έρχεται μαζί με την βουτιά που καταγράφει η Wall Street σήμερα, μετά την ανακάλυψη της νέας παραλλαγής κορονοϊού

ΚΑΤΩ ΑΠΟ 75 ΔΟΛΛΑΡΙΑ ΤΟ ΒΑΡΕΛΙ Ο "ΜΑΥΡΟΣ ΧΡΥΣΟΣ" 26 Νοε 2021 | 11:50

Μετάλλαξη Μποτσουάνα - Διεθνείς αγορές: Μεγάλη πτώση στα χρηματιστήρια και στην τιμή του πετρελαίου

Μεγάλη πτώση καταγράφουν σήμερα οι τιμές των μετοχών και του πετρελαίου στα διεθνή χρηματιστήρια, καθώς ο εντοπισμός μίας νέας, πιθανόν ανθεκτικής, μετάλλαξης του κορονοϊού προκαλεί ανησυχία

ΑΠΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΑΠΟ ΤΟ «Α» ΩΣ ΤΟ «Ω» 22 Νοε 2021 | 16:40

Εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι: Πώς θα ξοδέψετε λιγότερα για πετρέλαιο, ρεύμα, φυσικό αέριο και ξύλα - Πρακτικές οδηγίες

Πόσο κοστίζει η θέρμανση ανά σύστημα και περιοχή - Για εξοικονόμηση ενέργειας, βασική προϋπόθεση αποτελεί η υιοθέτηση νέας και διαφορετικής νοοτροπίας

ΣΤΟ MYΘΕΡΜΑΝΣΗ 22 Νοε 2021 | 16:24

Επίδομα θέρμανσης: Αίτηση με 9 κλικ - Οι δικαιούχοι, τα ποσά και οι ημερομηνίες

Τα πρώτα δύο 24ωρα υποβλήθηκαν 254.000 αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης - Υπολογίζεται ότι συνολικά οι δικαιούχοι θα υπερβούν το 1 εκατ.

ΒΓΗΚΕ ΤΟ ΦΕΚ 16 Νοε 2021 | 10:31

Επίδομα θέρμανσης: Οι δύο αλλαγές της τελευταίας στιγμής και οι ημερομηνίες "κλειδιά" - Αναλυτικός οδηγός

Δύο οι ουσιαστικές αλλαγές της τελευταίας στιγμής για το επίδομα θέρμανσης.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 16 Νοε 2021 | 06:57

Επίδομα θέρμανσης: Ανοιξε η πλατφόρμα - Εως τις 10 Δεκεμβρίου οι πρώτες πληρωμές - Τι προβλέπει η ΚΥΑ

Ως τη 10η Δεκεμβρίου θα έχουν πληρωθεί το επίδομα θέρμανσης όσοι υποβάλουν αίτηση έως το τέλος του μήνα και ήταν δικαιούχοι του κατά τη χειμερινή περίοδο 2020/2021.

MYΘΕΡΜΑΝΣΗ 15 Νοε 2021 | 22:55

Επίδομα θέρμανσης: Άνοιξε η πλατφόρμα - Τα 8 βήματα της διαδικασίας

Έως τις 15 Δεκεμβρίου οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης - Πότε θα καταβληθεί στους δικαιούχους.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ 15 Νοε 2021 | 09:10

Επίδομα θέρμανσης: Πώς θα εισπράξετε έως 750 ευρώ στις 10 Δεκεμβρίου - Ανοίγει η πλατφόρμα [πίνακας]

Ενεργοποιείται από σήμερα η πλατφόρμα για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης με στόχο τα πρώτα χρήματα να κατατεθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων μέχρι 10 Δεκεμβρίου.

ΤΙ ΘΑ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΤΑΞΙ 14 Νοε 2021 | 10:34

Αλλάζουν όλα με τον νέο κλιματικό νόμο: Τέλος στα αυτοκίνητα βενζίνης και πετρελαίου από το 2030

Απαγόρευση της χρήσης καυστήρων πετρελαίου θέρμανσης και της πώλησης αυτοκινήτων με κινητήρες βενζίνης ή πετρελαίου από το 2030, προβλέπει ο νέος κλιματικός νόμος.

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ 13 Νοε 2021 | 12:27

Επίδομα θέρμανσης - Σταϊκούρας: Τη Δευτέρα αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα

Τη Δευτέρα αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης δηλώνει ο Χ. Σταϊκούρας. Ανοιχτό ενδεχόμενο για νέα μέτρα στήρηξης λόγω ενεργειακής κρίσης.

ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ 12 Νοε 2021 | 10:27

Έκλεψε 3.500 λίτρα πετρέλαιο από γεννήτριες σε Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Κιλκίς και Δράμα

Ένας 51χρονος έκλεβε πετρέλαιο γεννήτριες σταθμών κεραιών κινητής τηλεφωνίας.

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ 10 Νοε 2021 | 15:05

Επίδομα Θέρμανσης: Ανοίγει η πλατφόρμα την επόμενη εβδομάδα - Πότε καταβάλλεται η πρώτη δόση

Το αργότερο την προσεχή Τρίτη ανοίγει η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης - Τι ανακοίνωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 09 Νοε 2021 | 13:22

Τροπολογία για τη χρηματοδότηση του επιδόματος θέρμανσης

Για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης της περιόδου 2021-2022 ο ΔΑΠΕΕΠ μεταφέρει στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης ποσό έως 90 εκατ. ευρώ.