Follow us

Πέτρος Τατσόπουλος: Δεν είναι μόνο η "Κιβωτός" - Τα παιδιά δέχονται θρησκευτικό bullying [βίντεο]

"Το ιδανικό ίδρυμα θα πρέπει να φροντίζει για την γρηγορότερη από ιδρυματοποίηση των παιδιών" τόνισε ο συγγραφέας Πέτρος Τατσόπουλος.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ

"Ως εξώγαμο τέκνο αγνώστου πατρός πέρασα τα τρία πρώτα χρόνια της ζωής μου έγκλειστος στο Πατριωτικό Ίδρυμα Κοινωνικής Προνοίας και Αντιλήψεως, ευρέως γνωστό στο πανελλήνιο από το αρκτικόλεξό του: ΠΙΚΠΑ" έγραψε σε άρθρο του στην εφημερίδα "Τα Νέα" ο Πέτρος Τατσόπουλος, με αφορμή τη χιονοστιβάδα αποκαλύψεων που καθημερινά έρχονται στο "φως" της δημοσιότητας για την "Κιβωτό του Κόσμου".

Διαβάστε Επίσης

Ειδικότερα, ο Πέτρος Τατσόπουλος μίλησε στην εκπομπή "Συνδέσεις" της ΕΡΤ, για τις καταγγελίες για την "Κιβωτό του Κόσμου", αλλά και για τη ζωή ενός παιδιού σε ίδρυμα.

"Πραγματικά η εμπειρία η δικιά μου, η οποία είναι μία από τις χιλιάδες εμπειρίες μόνο στην Ελλάδα και φυσικά τις εκατοντάδες χιλιάδες, έχει να κάνει με το ίδρυμα στο οποίο είχα φιλοξενηθεί τα πρώτα χρόνια της ζωής μου, τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1960" δήλωσε στις "Συνδέσεις".

Έχοντας την εμπειρία του ιδρυματισμού ο κ. Τατσόπουλος είπε ότι "ο χαρακτήρας της διαπαιδαγώγησης, μετά από τη λήξη του εμφυλίου πολέμου, ήταν ένας πατριωτικός, θρησκευτικός χαρακτήρας". Ο ίδιος έζησε στο ΠΙΚΠΑ τρία χρόνια πριν βρεθεί μια ανάδοχη οικογένεια για να τον μεγαλώσεις. "Ήταν συνήθως φτωχές οικογένειες που έπαιρναν ένα μικρό επίδομα από το ίδρυμα για να σε μεγαλώσουν σε ένα οικογενειακό περιβάλλον" δήλωσε στην ΕΡΤ. Και όπως αποκαλύπτει στο άρθρο του η εμπειρία που βίωσε ήταν τραυματική.

Τα ιδρύματα δεν μπορεί να είναι ανεξέλεγκτα

Όπως είπε ο ίδιος είχε εμπειρία και από ο Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων στον Κορυδαλλό, που στεγαζόταν σε ένα τμήμα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, με θεά το σωφρονιστικό κατάστημα αρρένων ανηλίκων.

"Ήταν σαν να είναι ένα καθημερινό οπτικό μήνυμα προς αυτά τα παιδιά, τα οποία είχαν φύρδην μίγδην μαζευτεί μέσα σ αυτό το ίδρυμα. Υπήρχαν παιδιά που ήταν απλώς άτακτα και μετά από καταγγελία των δικών τους γονιών είχαν βρεθεί στο ίδρυμα. Ήταν παιδιά χωρισμένων γονιών που πάλι μετά από καταγγελία των γονιών και εισαγγελική εντολή είχαν βρεθεί μέσα στο ίδρυμα και ήταν και μερικά παιδιά πολύ παραβατικά" ανέφερε ο κ. Τατσόπουλος με αφορμή την εμπειρεία που είχε ως ασκούμενος κοινωνικός λειτουργός.

Απαντώντας ποια ήταν η δουλειά του παιδονόμου είπε ότι ήταν το να κρατούν την ησυχία.

"Μιλάμε για παιδιά, όλων των ηλικιών, τα οποία ζούσαν σε στρατιωτικούς θαλάμους και σε μπορούσαν να δεχτούν οποιαδήποτε παρενόχληση και από τα μεγαλύτερα παιδιά τα οποία ασκούσαν το bullying ελεύθερα και από τους παιδονόμους. Και τη επόμενη ημέρα, όταν θα ξανά ερχόμασταν οι κοινωνικοί λειτουργοί, οι οποίοι στην πραγματικότητα ήμασταν άοπλοι χωροφύλακες, δεν είχαμε καμία δυνατότητα να παρέμβουμε σε τίποτα", εξιστόρησε.

Μιλώντας για τις κλειστές δομές όπως η "Κιβωτός του Κόσμου" επισήμανε ότι "δεν μπορεί ένας χώρος ανεξέλεγκτος να μην διασφαλίζει τουλάχιστον το μίνιμουμ προστασίας για κάποιο παιδί το οποίο θέλει να καταγγείλει κάτι".

Καθημερινότητα οι άσχημες καταστάσεις στα ιδρύματα

Με αφορμή τις καταγγελίες που βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας είπε ότι η "Κιβωτός" δεν είναι η μόνη περίπτωση ειδικά σε ιδρύματα θρησκευτικού προσανατολισμού.

"Είναι μία καθημερινότητα. Και ο θρησκευτικός προσανατολισμός συμβάλλει στην ευκολία της παραβίασης, διότι με δύο τρόπους υφίσταται αν θέλετε ένα θρησκευτικό bullying απέναντι σε αυτά τα παιδιά: ο ένας τρόπος είναι με τη διαπαιδαγώγησή τους στο φόβο του Θεού ότι δε θα το πεις γιατί ο Θεός σε βλέπει και θα σε τιμωρήσει. Το άλλο είναι ότι ακριβώς δεν κατάλαβες το είδος της αγάπης μου και της στοργής μου και το παρερμηνεύσες ως σεξουαλική κακοποίηση. Υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι χειραγώγησης μέσα σε αυτά τα ιδρύματα".

Η θρησκευτική ταυτότητα του ιδρύματος θεωρείται φοβερό διαπιστευτήριο

Μιλώντας για τον τρόπο λειτουργίας των ιδιωτικών δομών προστασίας ανηλίκων εστίασε στο ότι έλκουν κάθε είδους χορηγούς, ακριβώς διότι "θεωρείται ως φοβερό διαπιστευτήριο η θρησκευτική ταυτότητα του ιδρύματος".

Σύμφωνα με τον κ. Τατσόπουλο, "το διαχρονικό σκάνδαλο στην περίπτωση αυτή, είναι ότι το ιδανικό ίδρυμα θα πρέπει να φροντίζει για την γρηγορότερη από ιδρυματοποίηση των παιδιών".

Διαβάστε Επίσης

Ωστόσο, όπως είπε, αυτό είναι λίγο παράδοξο, διότι το ίδιο το ίδρυμα θα πρέπει να στραφεί εναντίον του εαυτού του, δηλαδή θα πρέπει να λειτουργεί εναντίον των δικών τους συμφερόντων. "Όταν προτάσεις τα συμφέροντα του ιδρύματος και λες ότι για να πάρω επιδότηση κρατική επιδότηση πέρα από τις ιδιωτικές χορηγίες, πρέπει να έχω το συγκεκριμένο αριθμό τροφίμων, άρα έχεις κάθε συμφέρον να εμποδίσεις αυτά τα παιδιά να πάνε σε ανάδοχες οικογένειες ή να πάνε να υιοθετηθούν και στην ουσία λειτουργείς εναντίον των παιδιών" κατήγγειλε ο συγγραφέας, μιλώντας από προσωπική εμπειρία.

Δείτε τα βίντεο:

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΒΑΖΑΝ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ 29 Νοε 2022 | 12:46

Κιβωτός του Κόσμου: Γίνεται έρευνα για το "πράσινο κλουβί" στον Βόλο- Εκλειναν μέσα τα παιδιά για τιμωρία; [βίντεο]

Έρευνα για το "πράσινο κλουβί" στη δομή της Κιβωτού του Κόσμου στον Βόλο, που χρησιμοποιούνταν ως χώρος τιμωρίας για παιδιά

ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΔΥΟ ΜΗΝΥΣΕΙΣ, ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΛΕΣΕΙ ΑΚΟΜΑ 29 Νοε 2022 | 11:41

Κιβωτός του Κόσμου: "Εβαζαν τα παιδιά στο κλουβί 2-3 ώρες για να τα τιμωρήσουν" - Νέα καταγγελία από τη μητέρα 8χρονου

Για δύο μηνύσεις που έχει κάνει σχετικά με την Κιβωτό του Κόσμου, αλλά δεν έχει ακόμα κληθεί για κατάθεση κάνει λόγο η μητέρα του 8χρονου.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ 29 Νοε 2022 | 10:33

Κιβωτός του Κόσμου: Αλλάζουν τις διαθήκες τους οι υποψήφιοι δωρητές μετά τις καταγγελίες

Τι αναφέρει η συμβολαιογράφος Χριστίνα Μάνδρου για τη μεταστροφή ανθρώπων εν ζωή, που είχαν περιλάβει στη διαθήκη τους την Κιβωτό του Κόσμου.

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 29 Νοε 2022 | 07:40

Κιβωτός... Bank: 12,5 εκατ. μετρητά και πάνω από 150 ακίνητα έχουν η ΜΚΟ, ο πατέρας Αντώνιος και η πρεσβυτέρα

Ανω των 250.000 ευρώ οι καταθέσεις στους λογαριασμούς του π. Αντώνιου και της πρεσβυτέρας - 12, 5 εκατ. ευρώ στους λογαριασμούς της Κιβωτού του Κόσμου.

ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΓΙΑ ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ 28 Νοε 2022 | 20:58

Κιβωτός του Κόσμου: Νέος μάρτυρας - Πρώην εργαζόμενος επιβεβαιώνει κακοποιητικές συμπεριφορές

Με την κατάθεση ενός ακόμα μάρτυρα συνεχίστηκε σήμερα η έρευνα των εισαγγελέων ανηλίκων για την Κιβωτό του Κόσμου.

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑ 28 Νοε 2022 | 18:52

Κιβωτός του Κόσμου - Μητέρα 19χρονου: Πιστεύω ότι τού έκανε κι άλλα, αλλά ντρέπεται να τα πει

Η μητέρα του 19χρονου που έχει καταγγείλει σεξουαλική κακοποίηση από στέλεχος της "Κιβωτού του Κόσμου" συγκλονίζει

ΝΕΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ 28 Νοε 2022 | 18:46

Κιβωτός του Κόσμου: Έρευνα της ΕΛ.ΑΣ στον Βόλο για το "πράσινο κλουβί" της τιμωρίας

Νέα συμπληρωματική παραγγελία για αυτοψία και φωτογράφιση του "πράσινου κλουβιού"

ΤΟ ΠΑΖΑΡΙ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΣΤΟΝ ΚΟΛΩΝΟ 28 Νοε 2022 | 18:30

"Κιβωτός του Κόσμου": Αποκάλυψη ότι πούλαγε τρόφιμα και ρούχα των δωρεών

Ο Αντουάν Μπακρί, δικηγόρος αποκάλυψε ότι η ΜΚΟ πούλαγε τρόφιμα και ρούχα από τις δωρεές των πολιτών.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ 28 Νοε 2022 | 18:07

Αποκάλυψη Λαμπρόπουλου: Βρέθηκε θυρίδα και στο όνομα της μητέρας του πατέρα Αντώνιου στη Χίο

Τραπεζικός λογαριασμός στο όνομα του πατέρα του επικεφαλής της Κιβωτού του Κόσμου παρότι έχει πεθάνει.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 28 Νοε 2022 | 17:36

Κιβωτός του Κόσμου: Έφοδος της οικονομικής αστυνομίας στα σπίτια του π. Αντώνιου και της πρεσβυτέρας

Ραγδαίες οι εξελίξεις στην υπόθεση της Κιβωτού, με την οικονομική αστυνομία να πραγματοποιεί εφόδους στα σπίτια της οικογένειας του πατέρα Αντώνιου - Τι ψάχνουν να βρουν

ΕΡΕΥΝΑ ΣΕ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΣΕ ΑΚΟΜΗ 10 ΤΡΑΠΕΖΕΣ 28 Νοε 2022 | 17:06

Κιβωτός του Κόσμου: Πληροφορίες για 300.000 ευρώ σε τρεις προσωπικούς λογαριασμούς του π. Αντωνίου και της πρεσβυτέρας

Στο "μικροσκόπιο" τα ακίνητα της "Κιβωτού του Κόσμου" από τις δωρεές. Δεσμεύτηκαν οι λογαριασμοί του Πατέρα Αντωνίου και της Πρεσβυτέρας

ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑ ΜΕ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗ ΤΟΝ Π. ΑΝΤΩΝΙΟ 28 Νοε 2022 | 16:34

Κιβωτός του Κόσμου: Βίντεο - ντοκουμέντο με παιδιά που παίζουν στο περιβόητο κλουβί με τα πουλιά

Στις εικόνες έχουν απαθανατιστεί παιδιά που φιλοξενούνται στην δομή, να "παίζουν" στο περιβόητο κλουβί

ΜΠΛΕΞΙΜΑΤΑ... 28 Νοε 2022 | 12:45

Κιβωτός του Κόσμου: Δεσμεύτηκαν όλοι οι λογαριασμοί και οι θυρίδες του π. Αντωνίου και της πρεσβυτέρας

H δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών έγινε προκειμένου να ελεγχθούν διεξοδικά αλλά και για να αποφευχθούν ενδεχόμενες κινήσεις.