Δημόσια παρέμβαση υπέρ της στήριξης του δημοσίου πανεπιστημίου τόσο οικονομικά όσο και στο επίπεδο των θεσμικών αλλαγών έκανε με βίντεο που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκος Πιερρακάκης.
Ο υπουργός αναφέρεται στην εντυπωσιακά αυξημένη χρηματοδότηση με την κυβέρνηση να έχει ήδη αποφασίσει, μέσω του προϋπολογισμού και του ΕΣΠΑ, να ενισχύσει τα δημόσια ΑΕΙ και ταυτόχρονα επισημαίνει τις μεγάλες θεσμικές αλλαγές που πρόκειται να προκύψουν με βάση το νέο νομο για τα μη κρατικά-μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, ως παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων.
Αναλυτικά, ο κ. Πιερρακάκης παρουσιάζει την αύξηση της χρηματοδότησης από το ύψος των ενενήντα εκατομμυρίων το 2018 στο σημερινό περίπου ένα δισεκατομμύριο (λειτουργία και υποδομές), ενώ ειδική αναφορά κάνει στην υιοθέτηση διαχρονικών προτάσεων της Συνόδου των Πρυτάνεων σχετικά με την αναγκαία απογραφειοκρατικοποίηση των ΑΕΙ, ώστε αυτά να απελευθερωθούν από τον υποργικό έλεγχο και να ενισχύσουν σημαντικά την αυτοδιοικητική λειτουργία τους, ώστε να είναι σε θέση να επιτελέσουν το έργο τους.
"Στηρίζουμε το δημόσιο πανεπιστήμιο με πράξεις και όχι με λόγια" καταλήγει στην αναφορά του ο Κυριάκος Πιερράκης.
@kyriakos_pierrakakis Στηρίζουμε έμπρακτα το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο. #aei #dimosio #panepistimio #funding #paideia #education #ellada #politiki #kyriakos #pierrakakis #fy ♬ πρωτότυπος ήχος - Κυριάκος Πιερρακάκης
Αναλυτικά ανέφερε:
"Με αφορμή μεγάλες αλλαγές που δρομολογούμε στην Ανώτατη Εκπαίδευση, συζήτηση έχει ανοίξει αναφορικά με το καθεστώς χρηματοδότησης, των δημόσιων Πανεπιστήμιων στη χώρα μας. Από τον τακτικό προϋπολογισμό για τα Πανεπιστήμιά μας, μειωνόταν από την εκκίνηση της οικονομικής κρίσης και μετά και έφθασε στο κατώτατο σημείο της το 2018, με 92 εκατ. ευρώ. Πέρσι έφθασε τα 133 εκατ. ευρώ.
Μέσω του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων δώσαμε άλλα 201 εκατ. ευρώ στα Πανεπιστήμια. Το αντίστοιχο νούμερο για το 2018 ήταν 138 εκατ. ευρώ. Άρα πάλι αυξήθηκε.
Μέσω του ΕΣΠΑ δίνουμε 300 εκατ. ευρώ. για προγράμματα όπως η πρακτική άσκηση των φοιτητών. Μέσω ταμείου ανάκαμψης έχουν προγραμματιστεί 475 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονοα δόθηκαν 123 εκατ. ευρώ (το 2023) για τη σίτιση και τη στέγαση των φοιτητών. Επίσης, αλλά 700 εκατ. ευρώ μέσω ΣΔΙΤ έχουν προγραμματιστεί για την ανέγερση φοιτητικών εστιών.
Πέρα όμως από τις χρηματοδοτήσεις δίνουμε στα ελληνικά δημόσια Πανεπιστήμια και ένα καλύτερο θεσμικό πλαίσιο. Με τον νέο νόμο ο οποίος θα έρθει σύντομα προς ψήφιση στη Βουλή, πολλές από τις γραφειοκρατικές διαδικασίες απλουστεύονται και ψηφιοποιούνται.
Υιοθετούμε έτσι μία πρόταση από τη Σύνοδο Πρυτάνεων που πρέπει να γίνουν. Πιστεύουμε σε ένα ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο, με καλύτερη χρηματοδότηση και λιγότερη γραφειοκρατία. Και θα συνεχίσουμε να το στηρίζουμε ολοένα και περισσότερο με πράξεις και όχι με λόγια".
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr