Follow us

«Πιλοτάροντας» ένα F-35 σε προσομοιωτή πτήσης στη ΔΕΘ

Ο πλέον εξελιγμένος προσομοιωτής πτήσης, του μοναδικού μαχητικού αεροσκάφους 5ης γενιάς με τεχνολογία αποφυγής της αναγνώρισης και της ιχνηλάτισης.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
«Πιλοτάροντας» ένα F-35 σε προσομοιωτή πτήσης στη ΔΕΘ

Ο πλέον εξελιγμένος προσομοιωτής πτήσης, του μοναδικού μαχητικού αεροσκάφους 5ης γενιάς με τεχνολογία αποφυγής της αναγνώρισης και της ιχνηλάτισης (stealth) στον κόσμο, του F-35 της Lockheed Martin, έχει εγκατασταθεί στη Θεσσαλονίκη για το διάστημα της 83ης ΔΕΘ, μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου. Το F-35 είναι το μοναδικό μαχητικό αεροσκάφος 5ης γενιάς που μπορεί να εξαχθεί, αφού το "F-22 Raptor" είναι απόλυτα περιορισμένο στο πλαίσιο της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Ο προσομοιωτής είναι ανοιχτός ανάλογα με τη διαθεσιμότητα στο ευρύ κοινό και το ΑΠΕ-ΜΠΕ είχε τη δυνατότητα να δοκιμάσει τις δυνατότητες που προσφέρει ένα "κανονικό" F-35, της έκδοσης μάλιστα που διαθέτει το λογισμικό 3F, μιας από τις τελευταίες και πιο ώριμες εκδόσεις, η οποία ενσωματώνει όλες τις λειτουργίες που είναι σήμερα ασφαλές να χρησιμοποιηθούν στον αέρα.

Στη διάρκεια της πτήσης στις εικονικές συνθήκες ήταν εμφανές πως, όπως πολλάκις τόνισαν και οι άνθρωποι της εταιρίας, το αεροσκάφος έχει φτιαχτεί ώστε να είναι όσο το δυνατό πιο εύκολη η πτήση του. Αυτό έχει επιτευχθεί χάρη σε ενσωμάτωση πτητικών χαρακτηριστικών, που περιορίζουν το φορτίο για τον/την πιλότο. Αυτός/η θα φέρει δε σε αποστολές ειδικό κράνος, το οποίο έχει ενσωματωμένα τα συστήματα και τις ενδείξεις πτήσεις και στόχευσης, ώστε με περιορισμένες κινήσεις να μπορεί να ολοκληρώσει είτε την αναχαίτιση ενός "εχθρικού" αεροσκάφους είτε τον βομβαρδισμό ενός επίγειου στόχου.

Κατά τη διάρκεια της επίδειξης, αυτό -ο αναχαιτισμός "εχθρικού" σκάφους- έγινε εφικτό με περιορισμένη εκπαίδευση στα χειριστήρια HOTAS (Hands On Throttle and Stick), με τα χέρια μας δηλαδή σε δύο σημεία/χειριστήρια μόνο, ενώ την ίδια ώρα σε ένα πιλοτήριο που δεν έχει κλασικά όργανα, παρά δύο μεγάλες οθόνες, είναι σχετικά απλό να γίνει προσαρμογή των εικόνων (customisation) μέσα σε δευτερόλεπτα, ώστε ο χειριστής να εκτελέσει μια αποστολή με το μικρότερο φορτίο, πάντα με στόχο να μην εμπλακεί σε αερομαχία, να μην πλησιάσει δηλαδή ποτέ τις εχθρικές δυνάμεις και εκείνες να μην τον "δουν" με κανέναν τρόπο.

Η αποστολή αναχαίτισης με δύο πυραύλους σε μακρά ακτίνα ολοκληρώθηκε σε ελάχιστο χρόνο, ενώ μερικά λεπτά μετά "καταστράφηκε" ένα κινητό σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας που βρισκόταν στο έδαφος με τη χρήση δύο βομβών JDAM, από τις κλειστές πριν εσωτερικές θύρες. Εκεί "κρύβεται" ο οπλισμός από τα εχθρικά ραντάρ και δεν δίνει ίχνος. Η πτήση με τον πλήρη και απόλυτα αληθοφανή προσομείωτη του F-35 ολοκληρώθηκε με μερικές μανούβρες που έφτασαν τα 9G και προσγείωση που έγινε μόνο με φωνητική καθοδήγηση, κάτι που καταδεικνύει πως το όλο σύστημα υλισμικού (hardware) και λογισμικού (software) του F-35, που πλέον είναι επιχειρησιακό (στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις πέτυχε IOC, ήτοι Initial operating capability) έχει πετύχει τον στόχο των σχεδιαστών: να είναι δηλαδή σχετικά φιλικό σε έναν πιλότο που θα μπορεί να εκτελεί έτσι χωρίς συγκυβερνήτη - αφού δεν προβλέπεται διθέσιο μοντέλο, τις αποστολές που θα του ανατεθούν.

Ως προς το αν το F-35 είναι όντως το μοναδικό μαχητικό 5ης γενιάς με τεχνολογία αποφυγής της αναγνώρισης και της ιχνηλάτισης (stealth) στον κόσμο, αξίζει να αναφερθεί πως η κινεζική πολεμική βιομηχανία έχει υπό εξέλιξη και αρχική επιχειρησιακή λειτουργία, σε περιορισμένο έστω βαθμό, δύο μαχητικά αεροσκάφη με χαρακτηριστικά stealth, χωρίς όμως να υπάρχουν τεχνικά δεδομένα δημοσιοποιημένα είτε για τον βαθμό ολοκλήρωσης των δοκιμών είτε για το κατά πόσον ενσωματώνουν πραγματικά πλήρη χαρακτηριστικά "απόκρυψης".

«Πιλοτάροντας» ένα F-35 σε προσομοιωτή πτήσης στη ΔΕΘ

«Πιλοτάροντας» ένα F-35 σε προσομοιωτή πτήσης στη ΔΕΘ - εικόνα 2

«Πιλοτάροντας» ένα F-35 σε προσομοιωτή πτήσης στη ΔΕΘ - εικόνα 3

«Πιλοτάροντας» ένα F-35 σε προσομοιωτή πτήσης στη ΔΕΘ - εικόνα 4

«Πιλοτάροντας» ένα F-35 σε προσομοιωτή πτήσης στη ΔΕΘ - εικόνα 5

«Πιλοτάροντας» ένα F-35 σε προσομοιωτή πτήσης στη ΔΕΘ - εικόνα 6

«Πιλοτάροντας» ένα F-35 σε προσομοιωτή πτήσης στη ΔΕΘ - εικόνα 7

Πηγή και φωτο: ΑΠΕ_ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΕ ΑΜΑΞΙΔΙΟ ΑΠΟ ΤΑ 8 ΤΗΣ 03 Δεκ 2023 | 17:46

Η συγκλονιστική ιστορία της Ραφαέλας: Το ατύχημα που την καθήλωσε σε αμαξίδιο και η νέα της ζωή [βίντεο]

Πλέον η Ραφαέλα κάνει το όνειρό της πραγματικότητα και σπουδάζει Βιολογία στο ΕΚΠΑ, ενώ μελλοντικά θέλει να κάνει μεταπτυχιακό στη Νευβιολογία.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 03 Δεκ 2023 | 17:14

"Όχι 16... ούτε 116 δε θα ήταν αρκετά": Ραγίζει καρδιές η μητέρα της Έμμας που σκοτώθηκε σε τροχαίο

Η μητέρα της 21χρονης Έμμας ευχαρίστησε τους πολίτες και τους δημοσιογράφους για την στήριξη που παρείχαν στην οικογένεια της

ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ 03 Δεκ 2023 | 17:01

Μπλακ άουτ στην Εύβοια: Χωρίς ρεύμα βρίσκονται κάτοικοι 22 χωριών

Εδώ και δύο περίπου ώρες δεν έχουν ρεύμα 22 χωριά στο δήμο Μαντουδίου, λίμνης Αγίας Άννας με τους κατοίκους να διαμαρτύρονται έντονα για τις συνεχιζόμενες διακοπές ρεύματος.

ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΣ 03 Δεκ 2023 | 16:42

Καβάλα: Θανατηφόρο τροχαίο με θύμα έναν 61χρονο

Το Ι.Χ. αυτοκίνητο που οδηγούσε ένας 33χρονος εξετράπη της πορείας του και προσέκρουσε σε κολώνα σήμανσης και κατέληξε σε χαντάκι.

ΤΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ 03 Δεκ 2023 | 16:31

Ναύπακτος: Προκλητικοί οι ανήλικοι που έφτιαξαν γυμνές φωτογραφίες συμμαθητριών τους - "Θέλαμε να γελάσουμε"

Στο κινητό του ενός ανήλικου εντοπίστηκαν 18 ψεύτικες γυμνές φωτογραφίες 6 συμμαθητριών τους, ενώ ο άλλος 13χρονος είχε προλάβει να τις σβήσει προτού συλληφθεί.

ΑΝΑΤΡΙΧΙΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ 03 Δεκ 2023 | 15:59

Τραγωδία στα Τέμπη: Συγκλονίζει ο πατέρας της 28χρονης Ελπίδας – Αύριο θα έπαιρνε το πτυχίο της

Η γραμματεία της Σχολής, τηλεφώνησε στον πατέρα της άτυχης Ελπίδας Χούπα, ώστε να παραλάβει το πτυχίο της. Ωστόσο, ο ίδιος δεν αντέχει να παρευρεθεί...

ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 03 Δεκ 2023 | 15:47

Μενίδι: Σενάριο αυτοκτονίας για τον 44χρονο που κάηκε στο ΙΧ - Τον είχε καταγγείλει για κακοποίηση η σύζυγός του

Ξετυλίγεται το κουβάρι της υπόθεσης θανάτου ενός 44χρονου άντρα, που απανθρακώθηκε έπειτα από φωτιά σε σταθμευμένο ΙΧ στο Μενίδι. Τον είχε καταγγείλει για κακοποίηση η σύζυγός του.

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 03 Δεκ 2023 | 15:06

Μενίδι: Η στιγμή που το ΙΧ τυλίγεται στις φλόγες - Πάτερας δύο παιδιών ο απανθρακωμένος άνδρας [βίντεο]

Σε εξέλιξη είναι έρευνα της ΕΛΑΣ σχετικά με την απανθρακωμένη σορό του 44χρονου άνδρα που βρέθηκε το Σάββατο σε όχημα στο Μενίδι.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ 03 Δεκ 2023 | 13:12

Απάτη με θύμα 76χρονη στη Βούλα: Την εξαπάτησαν για δήθεν τροχαίο της κόρης της και πήραν 130.000 ευρώ

Η γυναίκα,για να αφεθεί ελεύθερη η κόρη της, όπως της είπαν οι απατεώνες, άφησε 100.000 ευρώ σε κάδο απορριμμάτων ενώ τους παρέδωσε στο χέρι ακόμη 30.000 ευρώ.

ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ 03 Δεκ 2023 | 13:07

Σοκ στον Νέο Κόσμο: 35χρονη Κινέζα έπεσε στο κενό από τον 3ο όροφο - Αναζητείται ο σύντροφός της, την κρατούσε δέσμια

Η 35χρονη γυναίκα κατήγγειλε πως ο ομοεθνής σύντροφός της, της είχε δέσει χέρια και πόδια και την κατακρατούσε παρανόμως στο σπίτι του επί μία ημέρα.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΕΜΥ 03 Δεκ 2023 | 12:54

Νέο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ: Έρχεται κακοκαιρία μέσα στις επόμενες ώρες - Ποιές περιοχές θα χτυπήσουν τα ακραία φαινόμενα

Σε νέα επικαιροποίηση του Δελτίου Επιδείνωσης Καιρού προχώρησε η ΕΜΥ σχετικά με την κακοκαιρία εξπρές που θα κρατήσει έως και τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας.

ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 03 Δεκ 2023 | 12:24

Μυστήριο με τον απανθρακωμένο άνδρα στο Μενίδι - Με δυσκολία αναγνωρίστηκε το φύλο της σορού [βίντεο]

Μυστήριο με τον θάνατο του 44χρονου άνδρα που βρέθηκε απανθρακωμένος μέσα σε αυτοκίνητο στο Μενίδι. Αυτοκτονία μετά από ενδοοικογενειακό επεισόδιο, δείχνουν τα πρώτα στοιχεία.

ΑΡΚΑΔΙΑ 03 Δεκ 2023 | 11:14

Σεισμός 4,1 Ρίχτερ στην Τρίπολη

Σεισμική δόνηση με μέγεθος 4.1 στην κλίμακα Ρίχτερ, σημειώθηκε στην Τρίπολη, κοντά στην περιοχή της Μεγαλόπολης.