Πήρε μέρος σε σφαγή του ISIS ο Σύρος με το ελληνικό διαβατήριο;

Ο 27χρονος Χασάν είναι ένας "μικρο-μεσαίος" τζιχαντιστής και διακινητής μεταναστών ή συμμετείχε σε θηριωδίες του ISIS; Πάντως, είχε λάβει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα.

pire-meros-se-sfagi-tou-isis-o-suros-me-to-elliniko-diabatirio
|
SHARE THIS
0
SHARES

Ο 27χρονος Χασάν είναι ένας "μικρο-μεσαίος" τζιχαντιστής και διακινητής μεταναστών ή συμμετείχε σε θηριωδίες του ISIS; Πάντως, είχε λάβει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα, στις 27 Οκτωβρίου 2017.

Τον περασμένο Δεκέμβριο συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Βουδαπέστης, καθώς εκτός από πλαστό διαβατήριο που είχε, επιχείρησε να περάσει παράνομα μία ακόμη γυναίκα, ενώ είχε πάρει μαζί του για «κάλυψη» ένα από τα παιδιά του. 

Σύμφωνα με τις ουγγρικές αρχές ασφαλείας ο συγκεκριμένος είχε συμμετοχή στη σφαγή 40 ανθρώπων στο χωριό Μαμπούζα, κοντά στην πόλη Χομς, τον Μάρτιο του 2015.

Μετά τη σύλληψή του υποστήριξε πως δούλεψε για λογαριασμό της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, κάτι που διαψεύδουν κύκλοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, όπως γράφει η εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος. 

Σημειώνεται πως όταν έλαβε το άσυλο από τη χώρα μας, σε καμία τράπεζα δεδομένων διεθνών διωκτικών αρχών δεν είχε σήμανση ότι είναι ύποπτος για συμμετοχή στις θηριωδίες του ISIS. Έφθασε στη χώρα μας στις 14 Ιουλίου 2016, στη Λέρο μαζί με την σύζυγό του και τα τέσσερα παιδιά τους. Είχε πληκτρολογηθεί από στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, της Europol και άλλων μελών ευρωπαϊκών μηχανισμών σήμανσης, χωρίς να προκύψει τότε κάποια εμπλοκή του με τονISIS. Τον Ιούλιο του 2018 και ενώ είχε τεθεί σε καθεστώς πολιτικού πρόσφυγα είχε έρθει στις ελληνικές Αρχές η πληροφορία πως ήταν μέλος του Ισλαμικού Κράτους και λαθροδιακινητής μεταναστών. Πληροφορία όμως που ήταν για αστυνομική και όχι δικαστική χρήση.   

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της ουγγρικής εφημερίδα Magyar Nemzet, το οποίο επικαλείται πηγές των βελγικών μυστικών υπηρεσιών, ο κρατούμενος τζιχαντιστής είχε κάνει τρία ταξίδια στο Βέλγιο με τα χαρτιά που έλαβε από την Ελλάδα. Σύμφωνα με τις ανακριτικές αρχές, ο εν λόγω άνδρας ήταν μεσαίο στέλεχος της τζιχαντιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης ISIS. Τον Μάρτιο του 2015, άνδρες υπό τις εντολές του, αποκεφάλισαν ή έκαψαν ζωντανούς 37 με 44 ανθρώπους στο χωριό Μαμπούζα, κοντά στην πόλη Χομς. Οι ουγγρικές αρχές υποψιάζονται πως ο Χασάν Φ. έλαβε μέρος σε ακόμη μια αιματοχυσία το 2016, αλλά οι εν λόγω πληροφορίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί από άλλες πηγές.

Ο Χασάν Φ., συνελήφθη τον περασμένο Δεκέμβριο στο αεροδρόμιο της Βουδαπέστης, καθώς είχε στην κατοχή ελληνικό διαβατήριο που αντιστοιχούσε σε άλλο πρόσωπο, όπως και η γυναίκα που συνόδευε και επιχειρούσε να διακινήσει παράνομα. Αυτό που είχε κάνει εντύπωση ήταν το γεγονός πως είχε στην κατοχή του και το νόμιμο ελληνικό διαβατήριο.  

Ο άνδρας, συριακής εθνικότητας, σε ακρόαση στο δικαστήριο την Κυριακή ισχυρίστηκε πως ήταν πρόθυμος να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με τις διασυνδέσεις του με τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες, υπό τον όρο ότι όλοι οι αστυνομικοί θα αποχωρούσαν από το δικαστήριο. Υπό τον φόβο ότι ενδεχομένως να σχεδίαζε να κρατήσει ομήρους, ο αξιωματικός της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας που βρισκόταν στον χώρο, απέρριψε το αίτημα του πρώην τζιχαντιστή.

Πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη απορρίπτουν αυτόν τον ισχυρισμό, χαρακτηρίζοντας τον άνδρα ως «μαϊμού πράκτορα της ΕΥΠ». Αξίζει να σημειωθεί πως η οικογένεια του 27χρονου ζει ακόμη στην χώρα μας, εκτός ενός εκ των παιδιών το οποίο είχε πάρει ως «κάλυψη» για την παράνομη διακίνηση της μετανάστριας και ενδέχεται να επιστρέψει στην μητέρα και τα αδέρφια του. 

Πηγή: Εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook