Follow us

Πιστοποιητικό νόσησης: Με θετικό rapid test η αναρρωτική άδεια για όλους τους εργαζομένους

Για την έκδοση του πιστοποιητικού νόσησης οι εμβολιασμένοι θα αρκεί να έχουν θετικό rapid test, ενώ οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να επιβεβαιώνουν τη θετικότητα με PCR.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Τα αυξημένα κρούσματα που παρατηρούνται στη μετάλλαξη Όμικρον υποχρεώνουν σε αλλαγή του τρόπου χορήγησης του πιστοποιητικού νόσησης, ανακοίνωσε κατά την ενημέρωση για το άνοιγμα των σχολείων ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Με ΚΥΑ που θα εκδοθεί άμεσα, οι εμβολιασμένοι θα αρκεί να έχουν θετικό rapid test για την έκδοση του πιστοποιητικού νόσησης και οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να επιβεβαιώνουν τη θετικότητα με PCR.

Για την αναρρωτική άδεια από την εργασία αρκεί το θετικό rapid test για όλους τους εργαζομένους και επομένως οι εργοδότες θα πρέπει να το αποδέχονται.

Διαβάστε Επίσης

Η μετάλλαξη Όμικρον πλέον είναι κυρίαρχη στη χώρα μας και η άνοδος των κρουσμάτων αναμενόμενο, δεδομένου ότι η Όμικρον είναι η πλέον μεταδοτική, ανέφερε ο υπουργός Υγείας.

Ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε και στην πίεση που υπάρχει στο ΕΣΥ, η οποία σε πρώτη φάση παρατηρείται στα επείγοντα περιστατικά κυρίως και στις απλές κλίνες.

"Είμαστε σε συνεχή παρακολούθηση και για να ενισχύσουμε το ΕΣΥ αλλά και για να κάνουμε τις παρεμβάσεις που χρειάζονται", σημείωσε και αναφέρθηκε στη συμφωνία με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών. Άμεσα, όπως είπε, θα διατεθεί από τις ιδιωτικές κλινικές το 10% έως 15% των απλών κλινών τους προκειμένου να διαχειρίζονται covid περιστατικά.

Συνεργασία υπάρχει και στο σκέλος των κλινών ΜΕΘ που το σύνολό τους έχει διατεθεί για non covid περιστατικά στο ΕΣΥ, αλλά και σε άλλα περιστατικά non covid που διαχειρίζονται οι ιδιωτικές κλινικές κατόπιν κατεύθυνσης που δίνεται από το ΕΣΥ.

Σύμφωνα με τις νεότερες οδηγίες του ΕΟΔΥ, όσοι βρεθούν θετικοί στον κορονοϊό θα πρέπει να παραμείνουν σε καραντίνα πέντε ημερών.

Μόνο PCR δέχεται ο ΕΦΚΑ

Το πληροφοριακό σύστημα "ΕΡΓΑΝΗ" ενημερώνεται διαλειτουργικά για το θετικό διαγνωστικό τεστ του εργαζόμενου. Ο ΕΦΚΑ όμως δέχεται μόνο το μοριακό τεστ για να πληρώσει την πενθήμερη άδεια ασθενείας όσων εμβολιασμένων εργαζομένων νοσούν. Αυτό το πρόβλημα αναμένεται να λυθεί τα επόμενα 24ωρα που θα εκδοθεί η νέα ΚΥΑ.

Όμως στο σύστημα "ΕΡΓΑΝΗ" δεν υπήρχε αυτή η επιλογή. Και αυτό το "κενό" θα λύσει η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Διαβάστε Επίσης



Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, σχετικά είχε δηλώσει ότι οι εμβολιασμένοι πολίτες δεν χρειάζεται να κάνουν PCR test για να βγάλουν πιστοποιητικό νόσησης αλλά ένα απλό rapid test. Eπίσης είχε τονίσει πως "είναι αξιόπιστα τα rapid test, αυτό είπε και ο κ. Ζαούτης στην ενημέρωση για τον κοροναϊό. Δεν χρειάζονται για πολλούς τα μοριακά τεστ, ταλαιπωρείται πολύ ο κόσμος για να κάνει μοριακό τεστ και οι γιατροί που συμμετέχουν στη διαδικασία έχουν κουραστεί πολύ, χωρίς να υπάρχει λόγος για να κάνουν οι περισσότεροι pcr test".

Και κατέληξε, υπενθυμίζοντας πως "αν έχουμε συμπτώματα μένουμε στο σπίτι, αν χρειαζόμαστε πιστοποιητικό νόσησης και είμαστε ανεμβολίαστοι κάνουμε pcr test, αν είμαστε εμβολιασμένοι είναι αρκετό το rapid".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ 01 Σεπ 2023 | 18:46

Φωτιές: 534 ευρώ στους εργαζόμενους πυρόπληκτων επιχειρήσεων - Ενεργοποιείται σταθερό κέντρο ενημέρωσης πολιτών

Οι εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας τελεί σε αναστολή είναι δικαιούχοι έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, ως αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ποσού 534 ευρώ.

ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ 24 Σεπ 2023 | 13:11

Βόλος: Ο 28χρονος χτυπούσε και τη 2,5 ετών κόρη του - Είχε βάλει κάμερα στο σπίτι για να παρακολουθεί την 22χρονη [Βίντεο]

"Θα τη σκότωνε" δήλωσε το πρωί της Κυριακής μια από τις γυναίκες που βοήθησαν στο να μπει τέλος στο μαρτύριο της 22χρονης - "Είχε σηκώσει χέρι και στο παιδί"

Η ΠΡΟΓΝΩΣΗ 24 Σεπ 2023 | 12:26

Κακοκαιρία: "Ψυχρή λίμνη" θα χτυπήσει τη Θεσσαλία - "Θα θυμίζει Ιανό και Daniel" προειδοποιεί ο Μαρουσάκης [Βίντεο]

Κακοκαιρία σοβαρότητας μεταξύ "Ιανού" και "Daniel" ξεκινάει από αύριο - Αναμένονται 300-500 τόνους νερού ανά στρέμμα - Στο επίκεντρο η Θεσσαλία, Τρίτη και Τετάρτη οι πιο δύσκολες ημέρες

«ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΜΑΡΤΥΡΙΟ» 24 Σεπ 2023 | 12:09

Ξέσπασε ο Χαριτάτος για τη συμπεριφορά οδηγού λεωφορείου σε ΑμεΑ: "Αυτό είναι ένας προσωπικός βασανισμός" [Βίντεο]

"Φανταστείτε τι συμβαίνει με τα άτομα που έχουν μη εμφανείς αναπηρίες - Όλοι λίγο ή πολύ, εμφανώς ή αφανώς, έχουμε ένα είδος αναπηρίας" είπε ο Σπύρος Χαριτάτος στον αέρα του Open

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 24 Σεπ 2023 | 12:03

Πυροβολισμοί με δύο τραυματίες τα ξημερώματα στο Περιστέρι - Τους συνέλαβαν στο ΚΑΤ

Σύμφωνα με την Αστυνομία, περίπου στις 6.30 το πρωί ειδοποιήθηκε το κέντρο άμεσης δράσης για πυροβολισμούς στη λεωφόρο Θηβών.

ΠΟΙΑ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ 24 Σεπ 2023 | 11:42

"Καμπανάκι" για τη Θεσσαλία από την Αγαπηδάκη: Ελλοχεύει ο κίνδυνος λεπτοσπείρωσης

"Μπορεί να έχει κανείς πυρετό και γαστρεντερίτιδα και να μείνει στο σπίτι, να το υποτιμήσει".

«ΤΟΠΙΟ ΠΟΛΕΜΟΥ» 24 Σεπ 2023 | 11:24

Μαρτυρία από τη Θεσσαλία: "Ήμουν στο κέντρο επιχειρήσεων κι έβλεπα το σπίτι του παππού μου να κατεδαφίζεται"

Οι άνδρες και οι γυναίκες του Πυροσβεστικού Σώματος στη Θεσσαλία κλήθηκαν να διαχειριστούν πρωτόγνωρες καταστάσεις.

ΑΡΧΙΣΑΝ ΟΙ ΠΛΗΡΩΜΕΣ 24 Σεπ 2023 | 11:05

Νέες καταβολές πρώτης αρωγής 500.000 ευρώ προς τους πληγέντες από τις πυρκαγιές

Η πλατφόρμα arogi.gov.gr είναι ακόμα ανοιχτή για αιτήσεις.

ΑΝΟΙΓΕΙ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 24 Σεπ 2023 | 10:41

Πρεμιέρα τη Δευτέρα για τις νέες ταυτότητες: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Αύριο αναμένεται να "ανέβει" στο gov.gr η ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου θα μπορούν να εισέρχονται οι πολίτες και να υποβάλλουν αίτημα για την έκδοση νέου δελτίου ταυτότητας.

ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ 24 Σεπ 2023 | 10:15

Συναγερμός για το νέο κύμα κακοκαιρίας: Σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία, ανησυχία για νέες πλημμύρες στη Θεσσαλία

Στη Θεσσαλία τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στους νομούς Καρδίτσας, Τρικάλων, τις νότιες περιοχές του νομού Λάρισας και προς τις βραδινές ώρες στα βόρεια και ανατολικά τμήματα του νομού Μαγνησίας.

ΑΜΕΣΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΠΕΡΑΣΤΙΚΩΝ 24 Σεπ 2023 | 09:36

Παραλίγο τραγωδία στις Ράχες Φθιώτιδας: ΑμεΑ έπεσε στη θάλασσα με το αμαξίδιό του - Μάχη για να κρατηθεί στη ζωή

Ο 29χρονος έκανε τη βόλτα του στην παραλία πάνω στο αναπηρικό του αμαξίδιο, με τη σύζυγό του, όταν σε ανύποπτο χρόνο βρέθηκε μέσα στο νερό

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ 24 Σεπ 2023 | 09:24

Θεσσαλία: Ανοίγουν αύριο Δευτέρα τα σχολεία - Ανακοίνωση από τον Κυριάκο Πιερρακάκη

Ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε ότι στα σχολεία της Θεσσαλίας θα χτυπήσει για πρώτη φορά τη Δευτέρα το κουδούνι

ΝΕΟ ΣΚΙΤΣΟ 24 Σεπ 2023 | 09:12

Αρκάς: Η καλημέρα στον ιστό της αράχνης - Η μύγα και η... πρόσκληση για φαγητό

Ένα ακόμα ιδιαίτερο και έξυπνο σκίτσο από τον Αρκά